AS00 Posted September 5, 2013 Report Posted September 5, 2013 Witam, Mam pytanie, czy istnieje możliwość regulacji jasności ekranu z wykorzystaniem jakiegoś programu (lub w inny sposó w sytuacji, gdy sterowniki karty graficznej do mojego laptopa nie obsługują takiej funkcji? Konkretniej to na WIndowsie 7 nie obsługują, na XP wszystko działa, lecz właśnie potrzebuję, aby na siódemce wszystko działało Czy przykładowo program "f.lux" nada się do tego? Proszę o radę i z góry dziękuję Quote
provectus Posted September 5, 2013 Report Posted September 5, 2013 Klawisz FN+klawisz przewaznie F10/F11, ale to zalezne od danego producenta. ale tez idzie ustawic w planach zasilania Quote
G77 Posted September 5, 2013 Report Posted September 5, 2013 Witam, Mam pytanie, czy istnieje możliwość regulacji jasności ekranu z wykorzystaniem jakiegoś programu (lub w inny sposó w sytuacji, gdy sterowniki karty graficznej do mojego laptopa nie obsługują takiej funkcji? Konkretniej to na WIndowsie 7 nie obsługują, na XP wszystko działa, lecz właśnie potrzebuję, aby na siódemce wszystko działało Czy przykładowo program "f.lux" nada się do tego? Proszę o radę i z góry dziękuję ja zas na w8.1 x64 lipa i nie dziala mi sterowaniem z pod FN a na w8 64 wszsytko ok AMD lenovo z565 ;( Quote
ReLU82 Posted September 6, 2013 Report Posted September 6, 2013 programy istnieja do jasnosci tak poszukaj wujka gogle Quote
provectus Posted September 6, 2013 Report Posted September 6, 2013 w planach zasilania wystarczy sobie ustawić... nie wiem co w tym trudnego... Quote
AS00 Posted September 6, 2013 Author Report Posted September 6, 2013 Rozumiem, że w Planach zasilania powinien być pasek do regulacji w prawym dolnym rogu? Jeżeli tak to sęk w tym, że go nie ma Quote
AS00 Posted September 9, 2013 Author Report Posted September 9, 2013 Problem w tym, że nie ma tych suwaków ani na Windowsie 7 ani 8 (na ósemce mam jedynie jakieś modyfikowane sterowniki). Aha i kombinacja FN+strzałka w górę/w dół (w tym laptopie) nie działa na W7. Quote
provectus Posted September 9, 2013 Report Posted September 9, 2013 co ty mówisz.... będa jak zainstalujesz sterowniki dedykowane od chipsetu i GPU... tylko musisz kliknac na dany plan zasilania, który jest wybrany "zrównowazony" standardowo... Quote
G77 Posted September 9, 2013 Report Posted September 9, 2013 co ty mówisz.... będa jak zainstalujesz sterowniki dedykowane od chipsetu i GPU... tylko musisz kliknac na dany plan zasilania, który jest wybrany "zrównowazony" standardowo... ja mam sterowniki i suwaki nie dziala zmiana jasnosc na w8.1 x64 mod jak i rtm pl w7 x64 i w8 x64 dziala ok na roznych modach ps. poszlo windows update i mam taki cyrk jak na tym filmiku ., co robic koledzy ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
provectus Posted September 10, 2013 Report Posted September 10, 2013 a twój "łapek" wspiera w8? Quote
G77 Posted September 10, 2013 Report Posted September 10, 2013 nie wiem , ale dzialalo i na w7 8 na w8 Quote
AS00 Posted September 11, 2013 Author Report Posted September 11, 2013 Jeżeli o mój laptop chodzi to nie wspiera on Windowsa 8 ani 7. Naklejka sugeruje, że tworzony był pod Windowsa XP z możliwością odpalenia Visty. Sterowniki na stronie producenta są tylko do XP. Jednakże na Windowsie 7 sterowniki graficzne (w wersji beta) znajduje na stronie nVidii podobnie jak i chipsetu na stronie Intela. Regulacja jasności jednak nie działa, żadnych suwaków nie ma. Zainstaluje i tak W7 dla pełnego sprawdzenia. Jak dam sterowniki "Uruchom w trybie zgodności z Windows XP" to może zadziałać? Quote
provectus Posted September 11, 2013 Report Posted September 11, 2013 ja mam sterowniki i suwaki nie dziala zmiana jasnosc na w8.1 x64 mod jak i rtm pl w7 x64 i w8 x64 dziala ok na roznych modach ps. poszlo windows update i mam taki cyrk jak na tym filmiku ., co robic koledzy ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jeśli to twój to nie wspiera nic poza vistą, to po jakiego grzyba wrzucasz tam w8? bez sens...Problem leży po stronie sterów do GPU... on blokuje all Quote
G77 Posted September 11, 2013 Report Posted September 11, 2013 jeśli to twój to nie wspiera nic poza vistą, to po jakiego grzyba wrzucasz tam w8? bez sens...Problem leży po stronie sterów do GPU... on blokuje all juz zrobilem pozadek z dyskami , system zainstalowany w8.1 mod dziwi mnie ze na w7 czy w8 dziala , a na w8.1 nie stery sa te same na w8 jak i na w8.1 wiec WTF ? zobacz co pisze tu koles [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ale nie mam w opcjach sterownika „Rodzajowy monitor PnP” zeby przestawic Quote
provectus Posted September 11, 2013 Report Posted September 11, 2013 bo nie masz sterowników dedykowanych pod ten system... cała filozofia... Quote
G77 Posted September 11, 2013 Report Posted September 11, 2013 no lipa , jak ktos zna jakis program do sterowania jasnoscia to prosze o info dzieki Quote
provectus Posted September 11, 2013 Report Posted September 11, 2013 problem polega w sterowniku... i tu program nic nie da, bo nie bedzie umiał go obśłużyc. Quote
G77 Posted September 11, 2013 Report Posted September 11, 2013 no to fest k...a zostaje mi tylko program Flux Quote
AS00 Posted September 16, 2013 Author Report Posted September 16, 2013 Mi chyba też... Sprawdzałem na Viście i 7 sterowniki pobrane ze strony nVidii i nic. Regulacji jasności nie ma... Quote
provectus Posted September 16, 2013 Report Posted September 16, 2013 bo sterowniki dla W8.1 sa w fazie beta (testowej)... Quote
G77 Posted September 16, 2013 Report Posted September 16, 2013 bo sterowniki dla W8.1 sa w fazie beta (testowej)... kolego jak cos bedziesz wiedzial o wersji stabilnej(na ktorej to mam nadzieje ze bedzie dzialac regulacja jsnosci) daj znac Quote
provectus Posted September 16, 2013 Report Posted September 16, 2013 to obserwuj, ale wcześniej jak przed premierą ms oficjalnej nie bedzie... Quote
AS00 Posted September 17, 2013 Author Report Posted September 17, 2013 A do GeForce'a Go 7600 nie będzie? Quote
AS00 Posted September 18, 2013 Author Report Posted September 18, 2013 Udało mi się "zmusić" sterowniki do regulacji jasności Jako, że w lapku mam GF Go 7600 to na stronie nVidii jedyne sterowniki jakie wyszukuje to wersja beta oznaczona numerem 179.48. Ze strony [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] pobrałem te właśnie sterowniki (w przeciwieństwie do strony nvidii te są od razu rozpakowane a nie jest sam .exe) - były tylko do XP lub Visty, więc pobrałem do Visty 32 bit. Sterowniki te wypakowałem do folderu. Ściągnąłem też z tej strony odpowiedni plik INF do tej wersji sterowników, w folderze ze sterownikami odnalazłem plik "nvac.inf" i po prostu podmieniłem "treść" pliku z tym ściągniętym i na końcu zapisałem. Podczas instalacji pojawił się komunikat mówiący o niewiadomym źródle sterowników, ale dałem zainstaluj pomimo to i regulacja jasności działa! Co prawda nie tak, jak na XP, gdyż tu 2 najniższe stopnie jasności są jeszcze ciemniejsze ale niestety podświetlają nierównomiernie matrycę (tak miałem z modyfikowanymi sterownikami na W8) ale do najniższego poziomu schodzić nie muszę Dodatkowo, co zauważyłem to zegary w GPU-Z nie są cały czas na 100%, tylko gdy karta jest mniej używana to są trochę skręcone. Nie wiem, czy na oryginalnych tak było czy dopiero teraz to zauważyłem Próbował już ktoś taką metodę ze sterownikami? Nie rozwali mi kompa? Quote
G77 Posted September 18, 2013 Report Posted September 18, 2013 ja tam narazie od kilku dni ---> wrotke zrobilem na w8 i wsio dziala ok z jasnoscia Quote
provectus Posted September 21, 2013 Report Posted September 21, 2013 jeszcze mc więc sterowniki będa wkrótce poprawnie działać Quote
Recommended Posts