Jump to content
WinClub
wazelina

Zawieszanie PC

Recommended Posts

Witam. Mam problem z komputerem. Parę dni nie był używany wczoraj włączam i po paru minutach przy przeglądaniu internetu zgasł ekran. Wyłączyłem go chciałem włączyć niby się uruchamiał, ale nic na ekranie oraz myszka i klawiatura się nie świeciły. Po godzinnej przerwie zatrybił temperatury okej, ale znów po paru minutach zwiecha. Dzisiaj podobnie jeszcze np jest tak że wyłącze go i włączę to sam się wyłącza i po chwili próbuje sam się uruchomić, ale myszka, ani monitor nie reagują. Co to może być? Zasilacz padł ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możliwe , że płyta główna będzie uwalona jeżeli masz czarny ekran a PC uruchamia się i wyłącza i tak w kółko.-Gdyby zasilacz Ci padł wtedy komp jest martwy nie uruchomi się podobnie z procesorem , zawieszanie się i jak komputer gaśnie bez ponownego uruchamiania to krytyczne temperatury osiąga np. CPU.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, wazelina napisał:

Trochę bełkot niestety, ale cóż. Temperatury są okej. 

Komputer dalej przy uruchomieniu ma czarny ekran i się restartuję ? Zawieszanie się PC może wskazywać na uszkodzony podzespół lub złe ustawienia biosu , spróbuj przywrócić ustawienia , sprawdź czy w kompie nie masz czegoś luźnego niedopiętego itd. Czasami ciężko od razu znaleźć przyczynę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma czarny ekran, niby w środku pracuje wszystko jednak nie wyświetla ekranu startowego, nie bootuje się nic.

 

Jak zostawi się go wyłączonego na trochę czasu to normalnie się załącza wszystko więc kabelki stykają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja miałem podobne disco z płytą gigashita, na zimno startowała i działała stabilnie. Ale jak się już nagrzała i zrobiłem reset, to nie wstawała, dopóki nie ostygła :E Co najciekawsze - na syfiastym zasilaczu Codegen to się nie działo i używałem tak dziwnie uszkodzone mobo nawet o tym nie wiedząc. Dopiero jak w końcu kupiłem firmowy zasilacz, to się zaczęły dziać takie cuda. Pierwsze co pomyślałem, że to wina nowego zasilacza, ale ostatecznie się okazało, że mobo. Przy normalnym użytkowaniu kompa z zainstalowanym systemem można było z tym żyć, a jak musiałem zainstalować jakieś stery, które wymagały resetu, to robiłem to chwilę przed planowanym wyłączeniem PCta. Ale weź tu zainstaluj system :22 Co reset to 15min przerwy, żeby mobo ostygło, paranoja jakaś. Nie wiem co konkretnie padło na mobo, ale to raczej wina lat pracy na Codegenie :E

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Widzior napisał:

Ja miałem podobne disco z płytą gigashita, na zimno startowała i działała stabilnie. Ale jak się już nagrzała i zrobiłem reset, to nie wstawała,

Na  100 % tak zwany  "zimny lut "  płyta do wymiany jeżeli na gwarancji  jak nie to  " wygrzanie układu zasilania "  .

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, woj_ani217 napisał:

Na  100 % tak zwany  "zimny lut "  płyta do wymiany jeżeli na gwarancji  jak nie to  " wygrzanie układu zasilania " 

Tylko dlaczego działała bez problemu na Codegenie, a na firmowych zasilaczach z zabezpieczeniami nie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information