Jump to content

Windows XP nie uruchamia się gdy obok jest dysk z Windows 7

Recommended Posts

Posted

Dysk SATA: Windows 7

IDE: Windows XP, Windows XP (2 osobne dyski na 1 taśmie)

Problem jest w tym, że gdy dysk z Windows 7 jest podłączony, to Windows XP nie startuje. Po wyborze systemu leci pasek ładowania, a potem robi się restart. Po odłączeniu dysku z W7 oba XP uruchamiają się normalnie. Ktoś wie jak rozwiązać taki problem ?

Zainstalowałem system na każdym dysku osobno, a potem zrobiłem boot menu używając EASYBCD na Win7 z podłączonymi wszystkimi dyskami. Bez boot menu uruchamiając WIn XP bezpośrednio z dysku też występuje taki problem. Trzeba odłączyć dysk z W7.

MiniWindows XP z Hiren's Boot także się nie ładuje.

Posted
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

a może tak j/w ? :)

a z własnego podwórka...mam 6 dysków z różnymi systemami i przy starcie F8 i wybieram który chcę :)

Posted
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

a może tak j/w ? :)

a z własnego podwórka...mam 6 dysków z różnymi systemami i przy starcie F8 i wybieram który chcę :)

Przecież F8 pozwala wybrać tryb awaryjny, a nie system.

Zrobiłeś własne boot menu ?

Posted

u mnie na mobo asus M4A88TD-V EVO/USB 3.0 ....F8 uruchamia boot w biosie :)

i to jest moje ,,boot menu,, :)

oczywiście jak nie potrzebuję wybierac to domyślnie przy starcie odpala się Win 8.1(ale też mogę domyślny dowolnie ustawiać :)  )

Posted

Ja w BIOS sobię ustawiam z którego dysku ma się bootować, ale to bez znaczenia, bo gdy do komputera jest wpięty dysk z Windows 7, to komputer się nie uruchamia.

Posted

MSI 915GVM6

Tak jak mówiłem, boot menu znajduje się na dysku z Windows 7. Wybrać można normalnie, tylko system nie chce się do końca załadować. Tak jakby coś z dyskami było nie tak. Boot menu jest ok, bo bez boot menu, uruchamiając system bezporśrednio z dysku XP też nie działa. Coś się gryzie.

Posted

Bo jeśli instalowałeś każdy system na osobnym dysku fizycznym, a pozostałe były odpięte na ten czas, to teraz boot sector nic nie da - nie będzie działać. W tej chwili pozostaje ci wybór systemu/dysku z boot menu biosu i to będzie działać. To jaki masz ustawiony first boot w biosie będzie miało tylko znaczenie jeśli nie uruchomisz boot menu (F11, F12 - tak jak tam masz u siebie).

Posted

Czyli, najpierw zainstalwoać XP, XP, a na końcu Windows 7 i wszystko będzie ok ?

W biosie mogę ustawić sobie dysk z XP, ale system i tak się nie uruchomi gdy dysk z 7 jest podłączony. Nie wiem co jest nie tak.

@EDIT

Usunąłem 7 i instaluje go jeszcze raz z podpiętymi dyskami z XP.

Posted

Czyli, najpierw zainstalwoać XP, XP, a na końcu Windows 7 i wszystko będzie ok ?

Tak i wtedy nie musisz nic naprawiać - boot sector będzie na pierwszym dysku z XP. W Win 7 wybierzesz domyslny system oraz czas wyświetlania wyboru.

Uwaga - podczas instalacji uważaj na litery dysków i odpowiadające im dyski fizyczne.

Posted

Tak i wtedy nie musisz nic naprawiać - boot sector będzie na pierwszym dysku z XP. W Win 7 wybierzesz domyslny system oraz czas wyświetlania wyboru.

Uwaga - podczas instalacji uważaj na litery dysków i odpowiadające im dyski fizyczne.

Dobra, zainstalowałem 7 mam menu wyboru, lecz do wyboru jest tylko 1 XP, brakuje 2 XP. To mam go dodać EASYBCD ?

Posted

Próbuj naprawy - bo do pełnej poprawności musisz zainstalować wszystkie systemy po kolei. Drugi XP też musi gdzieś mieć swój sektor rozruchowy, a on zawsze zapisuje się na pierwszym systemie/dysku/partycji.

Posted

Nic z tego.

Instalator dodał w bootmenu

Wcześniejsza wersja systemu windows

Niestety występuje dokładnie ten sam problem. Restart. A teraz disk boot failure. Dobra zainstaluje wszystko na nowo.

Posted

Właśnie będę instalować 2 Windows XP na osobnym dysku. I pytanie. First Boot Device ustawić na dysk na którym jest zainstalowany system, czy na którym będzie zainstalowany system ?

Posted

Do instalacji musisz ustawić first boot na urządzenie z którego będziesz instalował - CD lub pendrive.

A second boot dysk na którym będę instalował system ?

Posted

Wiadomość wygenerowana automatycznie.
Ten temat został zamknięty..

Z powodu: Przestarzały

Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś".

Pozdrawiamy zespół Winclub.pl

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information