locarno Posted February 9, 2015 Report Posted February 9, 2015 Dysk SATA: Windows 7 IDE: Windows XP, Windows XP (2 osobne dyski na 1 taśmie) Problem jest w tym, że gdy dysk z Windows 7 jest podłączony, to Windows XP nie startuje. Po wyborze systemu leci pasek ładowania, a potem robi się restart. Po odłączeniu dysku z W7 oba XP uruchamiają się normalnie. Ktoś wie jak rozwiązać taki problem ? Zainstalowałem system na każdym dysku osobno, a potem zrobiłem boot menu używając EASYBCD na Win7 z podłączonymi wszystkimi dyskami. Bez boot menu uruchamiając WIn XP bezpośrednio z dysku też występuje taki problem. Trzeba odłączyć dysk z W7. MiniWindows XP z Hiren's Boot także się nie ładuje.
renatan Posted February 9, 2015 Report Posted February 9, 2015 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a może tak j/w ? a z własnego podwórka...mam 6 dysków z różnymi systemami i przy starcie F8 i wybieram który chcę
locarno Posted February 9, 2015 Author Report Posted February 9, 2015 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a może tak j/w ? a z własnego podwórka...mam 6 dysków z różnymi systemami i przy starcie F8 i wybieram który chcę Przecież F8 pozwala wybrać tryb awaryjny, a nie system. Zrobiłeś własne boot menu ?
renatan Posted February 9, 2015 Report Posted February 9, 2015 u mnie na mobo asus M4A88TD-V EVO/USB 3.0 ....F8 uruchamia boot w biosie i to jest moje ,,boot menu,, oczywiście jak nie potrzebuję wybierac to domyślnie przy starcie odpala się Win 8.1(ale też mogę domyślny dowolnie ustawiać )
locarno Posted February 9, 2015 Author Report Posted February 9, 2015 Ja w BIOS sobię ustawiam z którego dysku ma się bootować, ale to bez znaczenia, bo gdy do komputera jest wpięty dysk z Windows 7, to komputer się nie uruchamia.
renatan Posted February 9, 2015 Report Posted February 9, 2015 jaka masz płytę ? pisałeś...zainstalowałem system na każdym dysku osobno....ale czy jak instalowales te systemy to pozostałe dyski były wypięte ?
locarno Posted February 9, 2015 Author Report Posted February 9, 2015 MSI 915GVM6 Tak jak mówiłem, boot menu znajduje się na dysku z Windows 7. Wybrać można normalnie, tylko system nie chce się do końca załadować. Tak jakby coś z dyskami było nie tak. Boot menu jest ok, bo bez boot menu, uruchamiając system bezporśrednio z dysku XP też nie działa. Coś się gryzie.
Nieobecny Posted February 9, 2015 Report Posted February 9, 2015 Bo jeśli instalowałeś każdy system na osobnym dysku fizycznym, a pozostałe były odpięte na ten czas, to teraz boot sector nic nie da - nie będzie działać. W tej chwili pozostaje ci wybór systemu/dysku z boot menu biosu i to będzie działać. To jaki masz ustawiony first boot w biosie będzie miało tylko znaczenie jeśli nie uruchomisz boot menu (F11, F12 - tak jak tam masz u siebie).
locarno Posted February 9, 2015 Author Report Posted February 9, 2015 Czyli, najpierw zainstalwoać XP, XP, a na końcu Windows 7 i wszystko będzie ok ? W biosie mogę ustawić sobie dysk z XP, ale system i tak się nie uruchomi gdy dysk z 7 jest podłączony. Nie wiem co jest nie tak. @EDIT Usunąłem 7 i instaluje go jeszcze raz z podpiętymi dyskami z XP.
Nieobecny Posted February 9, 2015 Report Posted February 9, 2015 Czyli, najpierw zainstalwoać XP, XP, a na końcu Windows 7 i wszystko będzie ok ? Tak i wtedy nie musisz nic naprawiać - boot sector będzie na pierwszym dysku z XP. W Win 7 wybierzesz domyslny system oraz czas wyświetlania wyboru. Uwaga - podczas instalacji uważaj na litery dysków i odpowiadające im dyski fizyczne.
locarno Posted February 9, 2015 Author Report Posted February 9, 2015 Tak i wtedy nie musisz nic naprawiać - boot sector będzie na pierwszym dysku z XP. W Win 7 wybierzesz domyslny system oraz czas wyświetlania wyboru. Uwaga - podczas instalacji uważaj na litery dysków i odpowiadające im dyski fizyczne. Dobra, zainstalowałem 7 mam menu wyboru, lecz do wyboru jest tylko 1 XP, brakuje 2 XP. To mam go dodać EASYBCD ?
Nieobecny Posted February 9, 2015 Report Posted February 9, 2015 Próbuj naprawy - bo do pełnej poprawności musisz zainstalować wszystkie systemy po kolei. Drugi XP też musi gdzieś mieć swój sektor rozruchowy, a on zawsze zapisuje się na pierwszym systemie/dysku/partycji.
locarno Posted February 9, 2015 Author Report Posted February 9, 2015 Nic z tego. Instalator dodał w bootmenu Wcześniejsza wersja systemu windows Niestety występuje dokładnie ten sam problem. Restart. A teraz disk boot failure. Dobra zainstaluje wszystko na nowo.
Nieobecny Posted February 9, 2015 Report Posted February 9, 2015 Pierwszego systemu nie musisz instalować od nowa.
locarno Posted February 9, 2015 Author Report Posted February 9, 2015 Właśnie będę instalować 2 Windows XP na osobnym dysku. I pytanie. First Boot Device ustawić na dysk na którym jest zainstalowany system, czy na którym będzie zainstalowany system ?
Nieobecny Posted February 9, 2015 Report Posted February 9, 2015 Do instalacji musisz ustawić first boot na urządzenie z którego będziesz instalował - CD lub pendrive.
locarno Posted February 9, 2015 Author Report Posted February 9, 2015 Do instalacji musisz ustawić first boot na urządzenie z którego będziesz instalował - CD lub pendrive. A second boot dysk na którym będę instalował system ?
Nieobecny Posted February 9, 2015 Report Posted February 9, 2015 Bez znaczenia - musisz dobrze przyjrzeć się instalatorowi - żebyś nie pomylił się z dyskami - patrz na rozmiar.
VACek Posted September 22, 2016 Report Posted September 22, 2016 Wiadomość wygenerowana automatycznie. Ten temat został zamknięty.. Z powodu: Przestarzały Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś". Pozdrawiamy zespół Winclub.pl
Recommended Posts