berthold61 Posted June 19, 2020 Report Posted June 19, 2020 Witam co da się zrobić aby wifi lepiej szło ? mam kartę Karta Broadcom BCM943228HM4L 802.11a/b/g/n 2x2 WiFi Adapter i router z sieci syrion który ma dwa pasma wifi 2,4Ghz oraz 5Ghz co bym które pasmo podał to wifi max 80 czasem do 100mb/s ciągnie . Quote
kp1971 Posted June 19, 2020 Report Posted June 19, 2020 Zmiana karty sieciowej i routera na AC lub AX i działanie na 5GHz. Quote
BartAcid Posted June 19, 2020 Report Posted June 19, 2020 Karta sieciowa AC wystarczy. Na N 5GHz też się nie rozpędzisz. Quote
TomoS Posted June 19, 2020 Report Posted June 19, 2020 Na WiFi nigdy nie wyciągniesz tyle co na kablu. Sam mam neta 600/600 i na WiFi (2.4Ghz i 5Ghz) ok 10 cm od routera (TP-Link AC1750) mam tyle [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
podlos Posted June 19, 2020 Report Posted June 19, 2020 23 minuty temu, TomoS napisał: Na WiFi nigdy nie wyciągniesz tyle co na kablu. Sam mam neta 600/600 i na WiFi (2.4Ghz i 5Ghz) ok 10 cm od routera (TP-Link AC1750) mam tyle [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jakie nie wyciągniesz jak wyciagniesz? Wystarczy odpowiedni router i dobre wifi. Ja blisko routera tp-link archer c6 mam nawet 500Mb/s na galaxy s9, a kilka metrów dalej przez grube ściany 150-200Mb/s. BartAcid and P1O like this Quote
TomoS Posted June 19, 2020 Report Posted June 19, 2020 @podlos To pewnie telefon mnie ogranicza bo router mam lepszy od Ciebie Quote
podlos Posted June 19, 2020 Report Posted June 19, 2020 1 minutę temu, TomoS napisał: @podlos To pewnie telefon mnie ogranicza bo router mam lepszy od Ciebie jak to ten co masz w sygnaturze to zdecydowanie. TomoS and MultiPhantom like this Quote
berthold61 Posted June 19, 2020 Author Report Posted June 19, 2020 1 godzinę temu, kp1971 napisał: Zmiana karty sieciowej i routera na AC lub AX i działanie na 5GHz. Routera nie wymienię bo to jest router światłowodowy od dostawcy internetu , ale ciekawe że jak miałem w tym samym komputerze (laptop) linuxa to na kablu było tyle ale na wifi było tylko o połowę mniej czyli jakieś 250Mbps a na windowsie 8,1 jest tyle To by świadczyło że co ? karta sieciowa w lapku raczej nie prędzej sterowniki z tym że ja nowszego niż 2013 roku nie widziałem na ich stronie tzn HP bo to laptop HPelitebook 8470p. da się znaleść jakiś lepszy ster ? Quote
kp1971 Posted June 19, 2020 Report Posted June 19, 2020 5 minut temu, berthold61 napisał: Routera nie wymienię bo to jest router światłowodowy od dostawcy internetu , ale ciekawe że jak miałem w tym samym komputerze (laptop) linuxa to na kablu było tyle ale na wifi było tylko o połowę mniej czyli jakieś 250Mbps a na windowsie 8,1 jest tyle To by świadczyło że co ? karta sieciowa w lapku raczej nie prędzej sterowniki z tym że ja nowszego niż 2013 roku nie widziałem na ich stronie tzn HP bo to laptop HPelitebook 8470p. da się znaleść jakiś lepszy ster ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] berthold61 likes this Quote
berthold61 Posted June 19, 2020 Author Report Posted June 19, 2020 Zaktualizowało mi wszystkie sterowniki w tym ten broadcom ale nie poprawiło mi to szybkości wifi hm ciekawa sprawa . Quote
BartAcid Posted June 19, 2020 Report Posted June 19, 2020 Routera się nie wymienia tylko za sprzętem dostawcy wstawiasz swój i wtedy ty jesteś Panem swojego łącza i sieci domowej. Ja mam C2300 wstawionego za Horizonem. Telefony mi śmigają spokojnie 300Mb/s z umowy. Reszta nie ma takich kart szybkich. jarexpol likes this Quote
berthold61 Posted June 20, 2020 Author Report Posted June 20, 2020 No dobra ale co to zmieni ? skoro mając linuxa to te wifi leci pod 250 a na windowsie max 80 natomiast na kabelku ponad 500 . wina ewidentnie w windowsie czy sterownikach , stery wrzuciłem nowsze i dalej to samo , jak dziś będę miał trochęczasu to zapodam mu antix-a i zobaczymy co pokaże na speedtest . Quote
BartAcid Posted June 20, 2020 Report Posted June 20, 2020 Dziwne to zachowanie. Na pingwinie wyciąga widać niemal maxa. Czy to system czy stery nie odpowiem. Może linux lepiej zarządza kanałem niż windows. może okienkowy sterownik z niewiadomych przyczyn dobiera pasmo 20Mz. Nic o tych parametrach nie napisałeś. Remedium na ten problem to karta WiFi AC i wtedy będziesz miał prędkość taką jak na umowie na każdym systemie. Quote
berthold61 Posted June 20, 2020 Author Report Posted June 20, 2020 Tak po prawdzie kto potrzebuje taką szybkość internetu ? mnie wystarcza to w zupełności a w razie czego kabel można wetknąć wszak to laptop tylko bardziej ciekawość dlaczego tak na linuxie a windowsie się to różni . te 500 mega brałem tylko dlatego nie nie trzeba było wpłacać za podłączenie 350 zeta jak by nie to to brałbym 50mb i to w zupełności by wystarczyło , ech taki net mieć 20 lat temu to tak a teraz chyba tylko do ipli czy innych głópot bo ściągać nie ma czego i nawet z kąd . Quote
kitaro Posted June 21, 2020 Report Posted June 21, 2020 Na wifi - a spróbować tcp organizer. Czyściutki malutki program. Działa wyłącznie otwierany jako administrator. Tego się nie instaluje. Suwak w prawo na 100+. Klika się na dole w Optimal i w Apply changes. Wyskoczy okno z domyślnymi ustawieniami. Nic nie zmieniać tylko kliknąć OK. Programik poprosi o restart i ma być git. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W pierwszym zdaniu na stronie jest pobieranie. Utworzy folder w appdata, ale malutki. Jest tyle setek ustawień internetowych, że trzeba być specem w tym zakresie. Na różnych systemach z lan i na laptopie z wifi działa jak trzeba. Czemu nie próbować? Quote
berthold61 Posted June 21, 2020 Author Report Posted June 21, 2020 Coś to poprawiło ale szału nie ma . Quote
kitaro Posted June 21, 2020 Report Posted June 21, 2020 Sprawdzałeś pasmo częstotliwości 2.4? Wyłączyłeś IPv6? Adres serwera dns automatyczny IPv4? Quote
Esta Posted June 22, 2020 Report Posted June 22, 2020 Problem miałem kiedyś i z lipną kartą sieciową (tani adapter wifi na usb, marki noname, byleby było 5ghz...), jak także z routerem. Umowa była wtedy na 150 mb/s. W drugim pokoju miałem spadek do ok 60 mb/s. Odległość w linii prostej to było max 3-4m. Wymieniłem wpierw kartę na coś lepszego. Było lepiej, ale dawało tylko radę do 90 mb/s, więc to nadal nic zadowalającego... Skończyło się na wymianie routera i tu był ogromny szok. Właściwie to pojechałem na drugi, trzeci dzień do skepu. Wziąłem pierwszy lepszy router TP-Linka z obsługą 5ghz, podłączyłem do starego modemu dostawcy i tu szok. Internet na poziomie 140 mb/s na wifi. Także tego co dostajesz to g***o warte jest... Quote
berthold61 Posted June 22, 2020 Author Report Posted June 22, 2020 Tak sprawdzałem pasmo 2,4 Ghz oraz wyłączyłem ipv6 nadal to samo z ciekawości zapodałem mu linuxa live i też podobnie , olewam sprawę bo do 100mb spokojnie dobija a 500 w moim przypadku to praktycznie nie do wykorzystania tym bardziej że od 30-tu lat jeszcze nigdy w żadną grę nie zagrałem i już nie zagram a ściągać z tak dużymi prędkościami nie ma czego , tyle mogłem mieć 10-15 lat temu to tak a teraz co chomik i vod nie to tak zostanie szkoda kopania a jak by coś dużego do ciągnięcia było to mam kabel wetknę i tyle . trzeba by wymienić tego broadcoma ale w sumie po co , ps chyba mam kartę wifi od poprzedniego laptopa gdzieś i jak znajdę to sprawdzę . Quote
dimson Posted July 8, 2020 Report Posted July 8, 2020 W dniu 19.06.2020 o 11:21, TomoS napisał: Na WiFi nigdy nie wyciągniesz tyle co na kablu. Sam mam neta 600/600 i na WiFi (2.4Ghz i 5Ghz) ok 10 cm od routera (TP-Link AC1750) mam tyle nigdy nie mów nigdy :) wynik na WIFI, router oddalony o 6-7m, po drodze ściana z żelbetu łącze nominalne to 600/100 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
TomoS Posted July 9, 2020 Report Posted July 9, 2020 Już to wyjaśniliśmy. Po prostu nie każdy telefon obsługuje takie prędkości. Quote
Recommended Posts