Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam co da się zrobić  aby wifi lepiej szło ? mam kartę Karta Broadcom BCM943228HM4L 802.11a/b/g/n 2x2 WiFi Adapter i router z sieci syrion który ma dwa pasma wifi 2,4Ghz oraz 5Ghz co bym które pasmo podał to wifi max 80 czasem do 100mb/s ciągnie .

249880050

249880480

Posted

Na WiFi nigdy nie wyciągniesz tyle co na kablu. Sam mam neta 600/600 i na WiFi (2.4Ghz i 5Ghz) ok 10 cm od routera (TP-Link AC1750) mam tyle

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

23 minuty temu, TomoS napisał:

Na WiFi nigdy nie wyciągniesz tyle co na kablu. Sam mam neta 600/600 i na WiFi (2.4Ghz i 5Ghz) ok 10 cm od routera (TP-Link AC1750) mam tyle

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jakie nie wyciągniesz jak wyciagniesz? Wystarczy odpowiedni router i dobre wifi. Ja blisko routera tp-link archer c6 mam nawet 500Mb/s na galaxy s9, a kilka metrów dalej przez grube ściany 150-200Mb/s.

BartAcid and P1O like this
Posted
1 godzinę temu, kp1971 napisał:

Zmiana karty sieciowej i routera na AC lub AX i działanie na 5GHz.

Routera nie wymienię bo to jest router światłowodowy od dostawcy internetu , ale ciekawe że jak miałem w tym samym komputerze  (laptop) linuxa to na kablu było tyle

249880480

ale na wifi było tylko o połowę mniej czyli jakieś 250Mbps a na windowsie 8,1 jest tyle

249880050

To by świadczyło że co ? karta sieciowa w lapku raczej nie prędzej sterowniki z tym że ja nowszego niż 2013 roku nie widziałem na ich stronie tzn HP bo to laptop HPelitebook 8470p. da się  znaleść jakiś lepszy ster ?

Posted
5 minut temu, berthold61 napisał:

Routera nie wymienię bo to jest router światłowodowy od dostawcy internetu , ale ciekawe że jak miałem w tym samym komputerze  (laptop) linuxa to na kablu było tyle

249880480

ale na wifi było tylko o połowę mniej czyli jakieś 250Mbps a na windowsie 8,1 jest tyle

249880050

To by świadczyło że co ? karta sieciowa w lapku raczej nie prędzej sterowniki z tym że ja nowszego niż 2013 roku nie widziałem na ich stronie tzn HP bo to laptop HPelitebook 8470p. da się  znaleść jakiś lepszy ster ?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

berthold61 likes this
Posted

Routera się nie wymienia tylko za sprzętem dostawcy wstawiasz swój i wtedy ty jesteś Panem swojego łącza i sieci domowej.

Ja mam C2300 wstawionego za Horizonem. Telefony mi śmigają spokojnie 300Mb/s z umowy. Reszta nie ma takich kart szybkich.

jarexpol likes this
Posted

No dobra ale co to zmieni ? skoro mając linuxa to te wifi leci pod 250 a na windowsie max 80 natomiast na kabelku ponad 500 . wina ewidentnie w windowsie czy sterownikach , stery wrzuciłem nowsze i dalej to samo , jak dziś będę miał trochęczasu to zapodam mu antix-a i zobaczymy co pokaże na speedtest .

Posted

Dziwne to zachowanie. Na pingwinie wyciąga widać niemal maxa. Czy to system czy stery nie odpowiem. Może linux lepiej zarządza kanałem niż windows. może okienkowy sterownik z niewiadomych przyczyn dobiera pasmo 20Mz. Nic o tych parametrach nie napisałeś.

Remedium na ten problem to karta WiFi AC i wtedy będziesz miał prędkość taką jak na umowie na każdym systemie.

Posted

Tak po prawdzie kto potrzebuje taką szybkość internetu ? mnie wystarcza to w zupełności a w razie czego kabel można wetknąć wszak to laptop tylko bardziej ciekawość dlaczego tak na linuxie a windowsie się to różni . te 500 mega brałem tylko dlatego nie nie trzeba było wpłacać za podłączenie 350 zeta jak by nie to to brałbym 50mb i to w zupełności by wystarczyło , ech taki net mieć 20 lat temu to tak a teraz chyba tylko do ipli czy innych głópot bo ściągać nie ma czego i nawet z kąd .

Posted

Na wifi - a spróbować tcp organizer. Czyściutki malutki program. Działa wyłącznie otwierany jako administrator. Tego się nie instaluje. Suwak w prawo na 100+. Klika się na dole w Optimal i w Apply changes. Wyskoczy okno z domyślnymi ustawieniami. Nic nie zmieniać tylko kliknąć OK. Programik poprosi o restart i ma być git.

W pierwszym zdaniu na stronie jest pobieranie. Utworzy folder w appdata, ale malutki.

Jest tyle setek ustawień internetowych, że trzeba być specem w tym zakresie. Na różnych systemach z lan i na laptopie z wifi działa jak trzeba.

Czemu nie próbować?

Posted

Problem miałem kiedyś i z lipną kartą sieciową (tani adapter wifi na usb, marki noname, byleby było 5ghz...), jak także z routerem.

Umowa była wtedy na 150 mb/s. 

W drugim pokoju miałem spadek do ok 60 mb/s. Odległość w linii prostej to było max 3-4m. Wymieniłem wpierw kartę na coś lepszego. Było lepiej, ale dawało tylko radę do 90 mb/s, więc to nadal nic zadowalającego...

Skończyło się na wymianie routera i tu był ogromny szok. Właściwie to pojechałem na drugi, trzeci dzień do skepu. Wziąłem pierwszy lepszy router TP-Linka z obsługą 5ghz, podłączyłem do starego modemu dostawcy i tu szok. Internet na poziomie 140 mb/s na wifi. Także tego co dostajesz to g***o warte jest... ;)

Posted

Tak sprawdzałem pasmo 2,4 Ghz oraz wyłączyłem ipv6 nadal to samo z ciekawości zapodałem mu linuxa live i też podobnie , olewam sprawę bo do 100mb spokojnie dobija a 500 w moim przypadku to praktycznie nie do wykorzystania tym bardziej że od 30-tu lat jeszcze nigdy w żadną grę nie zagrałem i już nie zagram a ściągać z tak dużymi prędkościami nie ma czego , tyle mogłem mieć 10-15 lat temu to tak a teraz co chomik i vod :D nie to tak zostanie szkoda kopania a jak by coś dużego do ciągnięcia było to mam kabel wetknę i tyle . trzeba by wymienić tego broadcoma ale w sumie po co , ps chyba mam kartę wifi od poprzedniego laptopa gdzieś i jak znajdę to sprawdzę .

Posted
W dniu 19.06.2020 o 11:21, TomoS napisał:

nigdy nie mów nigdy :)

wynik na WIFI, router oddalony o 6-7m, po drodze ściana z żelbetu

łącze nominalne to 600/100