damian5142 Posted August 6, 2020 Report Share Posted August 6, 2020 W dniu 31.07.2020 o 20:37, sebio napisał: czy można poprosic inego linka bo z mega mam zablokowane jakosc nie idzie sciagac łap [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] @srom-otnik możesz linka dodać w pierwszym poście xd JanKo6 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
racuch8 Posted August 7, 2020 Report Share Posted August 7, 2020 Witam, Planuję kupić karte/modem LTE z GPS SierraAirPrime czy na tej wersji bedzie dzialac GPS? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jelen221 Posted August 12, 2020 Report Share Posted August 12, 2020 On 6/10/2020 at 8:56 PM, srom-otnik said: Win JG10 x64 - 2004 Home & Pro 29.06.2020 Kolejna odsłona M$-owego mulastego kaszalota w moim wydaniu. I. Dodano: Aktualizacje wydane do końca czerwca, DirectX, Edge Chromium, Notepad2, HashChek, StartIsBack, Dism++, WinaeroTweaker, wsparcie dla obcych kompozycji graficznych, Optymalizator Usług, funkcję Czyszczenie oraz tryb pracy na dyskach SSD. Ponadto uaktywniono DirectPlay oraz wszystkie pakiety FrameWork. Optymalizator Usług otrzymał nową funkcję - kompaktuje procesy svchost. II. Usunięto (Lite) - aplikacje ModernUI - pozostał XBOX i Sklep; - "łatwy transfer"; - Defender, SmartScreen; - geolokacja; - Windows Mail; - język naturalny, języki, większość układów klawiatur; - pomoc; - tablet; - centrum powitalne i centrum akcji; - obrazy, wygaszacze ekranu, dźwięki systemowe; - Windows Media Center; - diagnostyka; - przeglądarka XPS; - Wordpad; - systemowy zip; - klawiatura ekranowa; - index wydajności; - kopia zapasowa i przywracanie systemu; - zdalne wsparcie, rejestr zdalny, - wyczyszczono folder WinSxS w stopniu uniemożliwiającym włączanie/wyłączanie funkcji przez panel sterowania. III. Instalacja: Na etapie kreatora wstępnej konfiguracji sugeruję udzielać przy każdym pytaniu odpowiedzi "NIE" - dzięki temu ograniczymy telemetrię. Gdy ukaże się PULPIT należy krótką chwilkę poczekać i nic nie klikać aż pojawi się okno instalatora z pytaniem: "Czy system został zainstalowany na dysku SSD?" - przy poprawnej odpowiedzi zostanie wprowadzony cały pakiet stosownych ustawień. Po instalacji zastosuj bardzo ważne wskazówki do końcowych ustawień systemu -> wszystko w INSTRUKCJI na pulpicie. IV. Użytkowanie: 1. !!! INSTRUKCJA na pulpicie - to pierwsze co macie przeczytać !!! Do instalacji nowo podpiętego sprzętu, aktualizacji z Windows Update, pakietu MS Office, bezpiecznie jest włączyć w Optymalizatorze Usług na czas instalacji - konfigurację domyślną usług, a po udanej instalacji należy ustawić usługi wg własnych minimalnych potrzeb. 2. System można aktualizować oraz pobierać aplikacje ze Sklepu. Polecam używać funkcji "Czyszczenie" z menu prawokliku, zawsze po instalacji nowych sterowników, programów i wtyczek do przeglądarek - wygasza on dodatkowe obciążające wpisy rozruchowe oraz głęboko oczyszcza system ze śmieci, redukując rozmiar zajmowanego miejsca na dysku. Po zainstalowaniu aktualizacji, proces usuwania kopii poprawek z magazynu WinSxS może trwać zależnie od sprzętu 10 - 15 minut, nie wolno go przerywać, nawet jak wskaźnik postępu zatrzyma się na dłuższą chwilę! CIERPLIWOŚĆ w tym przypadku się opłaca... Kolejne czyszczenia przebiegają znacznie szybciej. System można dodatkowo skompresować i zyskać około 2GB miejsca na dysku - w folderze TUNING jest odpowiedni skrypt. 3. Nie używać ŻADNYCH dodatkowych optymalizatorów - programów/kombajnów ingerujących w usługi i rejestr, bo później będzie sporo Waszych pytań, ale bez żadnej mojej odpowiedzi. Wszystko co potrzebne do długotrwałego korzystania z systemu jest już w niego wbudowane. Jedyny możliwy do zaakceptowania soft dodatkowo czyszczący to CCleaner ustawiony domyślnie. Nie polecam również żadnych skryptów antyszpiegowskich, gdyż podobnie jak wspomniane programy - zmieniają dostarczone przeze mnie ustawienia. 4. System nieaktywowany - należy podać swój klucz. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Rozmiar ISO: 3,66 GB - kompresja ESD SHA-1: 30547f40d845760f781d37352cc826aeadb7c184 LINK z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Czy jest Drukowanie włączone ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszolowy Posted August 23, 2020 Report Share Posted August 23, 2020 Witam, mam taki mały nietypowy problem. Przy powtarzalnym klikaniu SHIFT windows daje mi dźwięk powiadomienia o klawiszach trwałych, tylko dźwięk, nie włącza tej funkcji. Próbowałem wejść w ułatwienia dostępu by wyłączyć całkowicie tę opcję klawiszy trwałych ale cała strona tych ułatwień jest pusta. Potem próbowałem wejść w ustawienia dźwięków windows ale są jakieś zepsute (jak w załączniku) i nawet przełączenie na zwykły profil "bez dźwięku" nie pomagało. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
taxido Posted August 29, 2020 Report Share Posted August 29, 2020 Czemu system instaluje sie aktywowany i nie da sie zmienic klucza.Druga sprawa to podlaczenie telefonu z androdiem Galaxy note 9. Pierwsze to caly czas sie rozlaczal i laczyl co sekunde po zainstalowaniu sterownikow Samsung usb uspokoilo sie ale nie da sie kopiowac plikow tylko male przy wiekszych rzuyca bledem ze urzadzenie rozlaczone. Inny win 10 i telefon dziala bez problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kimono001 Posted August 31, 2020 Report Share Posted August 31, 2020 Jak dodać Windows Subsystem for Linux do tego obrazu / systemu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
megabajtj23 Posted August 31, 2020 Report Share Posted August 31, 2020 Witam. Zainstalowałem system na HP Pavilon Gaming i zabrałem się do instalowania programów jakich używam. Pierwszy zainstalowany, drugi już nie, kolejny to samo błąd jak na obrazkach. Czy da się coś zrobić? Pozdrawiam. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nudzija Posted September 1, 2020 Report Share Posted September 1, 2020 @megabajtj23 libreofficce możesz sobie ściągnąć w wersji portable [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a co do błędów JanKo6 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
megabajtj23 Posted September 1, 2020 Report Share Posted September 1, 2020 Dzięki nudzija! Ten filmik mi pomógł a już powoli myślałem o usunięciu tego moda. Libre zainstalowałem, program do nut również, na razie wszystko jest OK. Prawdę mówiąc szkoda by mi było usuwać tak "zrobiony" system. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk22 Posted September 4, 2020 Report Share Posted September 4, 2020 A u mnie taki problem przy próbie uruchomienia ustawienia sieci i internetu. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nudzija Posted September 4, 2020 Report Share Posted September 4, 2020 @Patryk22 używałeś removespy? jakiego trybu użyłeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk22 Posted September 4, 2020 Report Share Posted September 4, 2020 Tak. Tryb ADV + Core (3) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nudzija Posted September 4, 2020 Report Share Posted September 4, 2020 @Patryk22no to masz winowajce bo po użyciu trybu core nie ma tego błędu, musisz puścić tryb diagnostyczny w removespy i będzie działać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
John Marston Posted September 5, 2020 Report Share Posted September 5, 2020 Mam problem z win update: stało się tak po wykorzystaniu tego poradnika: Teraz, John Marston napisał: Mam problem z win update: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] stało się tak po wykorzystaniu tego poradnika: co dziwne sklep i aktualizowanie aplikacji ze sklepu działa bez błędów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gumish93 Posted September 5, 2020 Report Share Posted September 5, 2020 (edited) Da się eksportować pod menu z pulpitu NARZĘDZIA ? Szukam w regedit i nie mogę znaleźć ... Nieaktualne znalazłem ;p Edited September 5, 2020 by gumish93 sam znalazłem rozwiązanie problemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afropolak Posted September 8, 2020 Report Share Posted September 8, 2020 Dzień dobry, Cytat II. Usunięto (Lite) - aplikacje ModernUI - pozostał XBOX i Sklep; Mam pytanie do tego podpunktu - w kastrowanej wersji pozostał Xbox i Sklep. Co z rozgrywką online w np. Forzie 4? Od 6-8 miesięcy użytkuję kastrata innego użytkownika i Xbox oraz sklep działają, ale są jakieś braki (których nie mogę zidentyfikować/naprawić) w IPv6/Terendo (najprawdopodobniej) i ogólnie usługach online Microsoftu co uniemożliwia dołączanie do sesji online ([Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - screen z Pomocnika Xbox, może komuś pomoże odpowiedzieć pytanie). Co z tymi kwestiami w tym obrazie? Jest ktoś w stanie potwierdzić czy działają? Wystarczy mi w sumie info czy w Pomocniku Xbox -> Ustawienia -> Sieć (screenshot) wali błędy czy nie. W niedługim czasie i tak przesiądę się na Sromotnika więc mógłbym przetestować sam, ale byłbym wdzięczny za jakiekolwiek info w tym temacie wcześniej [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Miłego! Gryzlacz and srom-otnik like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pro_mario Posted September 10, 2020 Report Share Posted September 10, 2020 @srom-otnik System sprawuje mi się bardzo dobrze. Męczyłem wcześniej 10tke w fabrycznej, nieokrojonej wersji i optymalizowałem na własną rękę (aero tweaker, OOSUU, usuwanie ręczne zbędnych rzeczy), ale i tak po czasie system stawał się dziwnie ociężały. Kiedyś testowałem Twoje wcześniejszcze mody Windowsa 10, lecz zdarzały się losowe problemy. Wrażliwy system (moim zdaniem przez jego niedopracowanie ze strony Microsoftu), ale ten mod jest git. Także dzięki za włożony trud i czas. Ogólnie używam Twoich modów od bardzo dawna, najpierw był to Win XP, czyli chyba od ok. 10 lat. Jako jedyne nadaja się dla mnie do poważniejszej pracy, gdzie ważna jest stabilność. Ale trzeba mieć obycie z systemami Windows by działać na modach i choć trochę wiedzieć, co się robi. Co do tego moda (używam wersji standardowej), po czystej instalce zainstalowałęm sterowniki, podstawowe programy i potem poktraktowałem skryptami Remove AIO (tryb z usunięciem wszystkich apek UWP, blokowaniem host i route), OOSUU i po tygodniu optymalizator usług, gdy już wszystko działało. Leży na Elitebook 8470p z 16 GB Ram, i5-3320m, ssd kingstone. Pozdro. srom-otnik likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hubxon Posted September 10, 2020 Report Share Posted September 10, 2020 Mam problem z drukarką (stary szrot dcp 195c, ale działa bardzo dobrze), na tej sromotnikowej wersji nie działa, na innych nie ma problemu, a konkretnie drukarke widzi, mogę włączyć skana, ale jak próbuje coś wydrukować to windows to wrzuca do buforu, a potem "znika" - nie przesyła pliku do drukarki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marquss Posted September 11, 2020 Report Share Posted September 11, 2020 Gdzieś czytałem tutaj na forum że majac dysk HDD nie warto przenosic sie na nowsze wersje systemu jak 2004 tylko uzywac tych starszych jak Win JG10 LTSB x64 BAZA - RS1 (1607) bo dysk szybciej sie grzeje czy cos. Prawda to? Do tej pory uzywam wlasnie tej wersji systemu 1607. Nie bedzie problemu jak zainstaluje te 2004? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czolgista0204 Posted September 14, 2020 Report Share Posted September 14, 2020 Srom-otnik gratki masz naprawdę fajnego wina. Jeszcze po instaluje gry i zobaczymy jak będzie śmigał. Póki co wszystko działa dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 14, 2020 Report Share Posted September 14, 2020 @Marquss - zrób kopię partycji czy dysku np acronisem i testuj - zamiast pytać na forum. W razie czego przywrócisz i wszystko będzie jak teraz. Sam sie przekonasz zamiast czekać na odpowiedzi. A ogólnie - to kup sobie ssd na system - wystarczy jakieś 120 gb - są już naprawdę tanie. A tego hdd daj na magazyn. Zobacz - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A jesli nie możesz -napisz dlaczego? A możesz napisać specyfikację twojego sprzętu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profilm34 Posted September 15, 2020 Report Share Posted September 15, 2020 Koledzy pytanie ważne> potrzebuję francuską klawiaturę w systemach stomotnika ! da się ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joltom Posted September 15, 2020 Report Share Posted September 15, 2020 W dniu 5.09.2020 o 17:41, John Marston napisał: Mam problem z win update: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] stało się tak po wykorzystaniu tego poradnika: co dziwne sklep i aktualizowanie aplikacji ze sklepu działa bez błędów Umiesz czytać ze zrozumieniem? 3. Nie używać ŻADNYCH dodatkowych optymalizatorów - programów/kombajnów ingerujących w usługi i rejestr, bo później będzie sporo Waszych pytań, ale bez żadnej mojej odpowiedzi. Wszystko co potrzebne do długotrwałego korzystania z systemu jest już w niego wbudowane. Jedyny możliwy do zaakceptowania soft dodatkowo czyszczący to CCleaner ustawiony domyślnie. Nie polecam również żadnych skryptów antyszpiegowskich, gdyż podobnie jak wspomniane programy - zmieniają dostarczone przeze mnie ustawienia. mbielak012 and devhost97 like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mbielak012 Posted September 16, 2020 Report Share Posted September 16, 2020 W dniu 15.09.2020 o 13:41, joltom napisał: Umiesz czytać ze zrozumieniem? 3. Nie używać ŻADNYCH dodatkowych optymalizatorów - programów/kombajnów ingerujących w usługi i rejestr, bo później będzie sporo Waszych pytań, ale bez żadnej mojej odpowiedzi. Wszystko co potrzebne do długotrwałego korzystania z systemu jest już w niego wbudowane. Jedyny możliwy do zaakceptowania soft dodatkowo czyszczący to CCleaner ustawiony domyślnie. Nie polecam również żadnych skryptów antyszpiegowskich, gdyż podobnie jak wspomniane programy - zmieniają dostarczone przeze mnie ustawienia. Może lepiej jak sromotnik nie reagować na takie wypowiedzi. Niech takie osoby wracają do poprzednich systemów, skoro już czytanie ich przerasta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lookan Posted September 18, 2020 Report Share Posted September 18, 2020 Czy ktoś byłby w stanie mi pomóc ? Czytnik ebooków Kobo Glo HD w ogóle nie jest wykrywany przez system, normalnie pendrive'y czy smartfon jest widoczny, a czytnik w ogole, próbowałem doinstalować sterowniki producenta czytnika, ale nie pomogło, czyli jestem realnie bez możliwości wgrania czegokolwiek na czytnik... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwidek Posted September 18, 2020 Report Share Posted September 18, 2020 Witam, jak zmienić kolor paska zadań na inny niż kolor tapety? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 18, 2020 Report Share Posted September 18, 2020 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwidek Posted September 18, 2020 Report Share Posted September 18, 2020 4 minuty temu, zbigniew59 napisał: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie działa bo próbowałem, zmienia sie kolor tylko ikony na pasku a nie całego paska jak się odznaczy przezroczystość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiryl Posted September 21, 2020 Report Share Posted September 21, 2020 Witam wszystkich, czy spotkał się ktoś z problemem na tej wersji WIndowsa z synchronizacją save'ów z UPLAY? Mam podejrzenie, że brak lub wyłączenie jakiejś usługi sieciowej uniemożliwia pobranie save'ów z chmury... ale niestety nie wiem jak mógłbym to wyłapać. Mam wrażenie, że na poprzedniej wersji Windowsa od Sromotnika było w porządku. Mam aktywnego Defendera. windowsowski firewall optymalizatorem usług ustawiłem na razie usługi na stan domyślny... ale niestety cały czas nic to nie daje. Może jest w stanie ktoś coś podpowiedzieć? Z góry dzięki za pomoc. ps. zapomniałem wspomnieć że werjsa Pro, pełna (nie lite) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czolgista0204 Posted September 23, 2020 Report Share Posted September 23, 2020 Witam u mnie windows działał parę dni stosowałem się do opisu,nic nie kabinowałem. Po kilku dniach gier windows sam się posypał....Czy ktoś z was miał taki przypadek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts