Jump to content

Recommended Posts

Posted

Download, upload, ping, zatłoczenie sieci, ilość dostępnych kanałów - wszystko przemawia za nowym standardem AC.

Edit: postanowiłem edytować temat, aby zaprezentować dokładniej różnice pomiędzy standardami w różnych warunkach.

Sprzęt testowy:

1. Laptop MSI:

- LAN: Qualcomm Atheros Killer E2200 Gigabit Ethernet Controller 1Gb/s(tak naprawdę Atheros AR-8161)

- WLAN: Intel Dual Band Wireless AC 7260 5GHz AC 867Mb/s, 2,4GHz N 300Mb/s 

2. Laptop Lenovo:

- LAN: Qualcomm Atheros AR8172/8176/8178 PCI-E Fast Ethernet Controller 100Mb/s

- WLAN: Qualcomm Atheros AR9485WB-EG Wireless Network Adapter 150Mb/s

3. Ruter: TP-Link Archer C7 - 4 x 1Gb/s LAN, 1300Mb/s WLAN AC 5GHz, 450Mb/s WLAN N 2,4GHz - cena nieco ponad 400 pln

4. Karta sieciowa WLAN TP-Link Archer T4U USB 3.0 5GHz AC 867Mb/s, 2,4GHz N 300Mb/s - cena nieco ponad 100 pln(mnie udało się kupić na Allegro za równe 100 pln i jak się okaże za chwilę były to dobrze wydane pieniądze)

5. Dostępne testowe łącze 300/300 Mb/s - w praktyce upload nie jest ograniczany przez dostawcę i osiąga prędkość ponad 500Mb/s, natomiast download jakbym nie testował, czym i kiedykolwiek zawsze jest równe 294Mb/s z 300 w umowie(ograniczanie przez dostawcę widać w pierwszej sekundzie testu gdzie od razu dostępne jest 330Mb/s, ale od razu spada do niemal ilealnie równych 294Mb/s)

Będziemy testować w każdym zakresie, na każdej karcie sieciowej w tym samym pomieszczenie co ruter(odległość ok. 2 m od rutera) oraz w innym pomieszczeniu niż ruter(odległość ok. 6 m oraz 2 betonowe ściany).

LAN: Qualcomm Atheros Killer E2200 Gigabit Ethernet Controller 1Gb/s

msi_lan_0.jpg

msi_lan_1.jpg

LAN: Qualcomm Atheros Killer E2200 Gigabit Ethernet Controller 1Gb/s + WLAN: Intel Dual Band Wireless AC 7260 5GHz AC 867Mb/s - oprogramowanie w laptopie MSI umożliwia łączenie mocy dwóch kart sieciowych. 

Musiałem testować na serwerze w Warszawie ponieważ żaden w Poznaniu nie oferował większej szybkości uploadu niż 400Mb/s.

msi_lan_2_ac.jpg

WLAN: Intel Dual Band Wireless AC 7260 5GHz AC 867Mb/s

msi_ac_0.jpg

image.jpg

odległość 6 m + 2 betonowe ściany

msi_ac_6m.jpg

WLAN: Intel Dual Band Wireless AC 7260 2,4GHz N 300Mb/s

msi_n_0.jpg

msi_n_1.jpg

msi_n_6m.jpg

LAN: Qualcomm Atheros AR8172/8176/8178 PCI-E Fast Ethernet Controller 100Mb/s

len_lan_0.jpg

len_lan_1.jpg

WLAN: Qualcomm Atheros AR9485WB-EG Wireless Network Adapter 150Mb/s

len_n_0.jpg

len_n_1.jpg

len_n_6m.jpg

WLAN TP-Link Archer T4U USB 3.0 5GHz AC 867Mb/s

len_t4u_ac_0.jpg

len_t4u_ac_1.jpg

len_t4u_ac_6m.jpg

WLAN TP-Link Archer T4U USB 3.0 2,4GHz N 300Mb/s

len_t4u_n_0.jpg

len_t4u_n_1.jpg

len_t4u_n_6m.jpg

Kilka słów komentarza.

Jak widać nowy standard AC oprócz dużo większych szybkości, ma również dużo więcej dostępnych kanałów, większą częstotliwość mniej podatną na zakłócenia, mniej zatłoczoną sieć oraz mniejszą podatność na straty w sygnale spowodowane odległością oraz przeszkodami.

Jedno zdanie usprawiedliwienia dla standardu N przy teście na odległość i z przeszkodami - ruter TP-Link Archer C7 ma 3 zewnętrzne anteny dla standardu AC 5GHz, natomiast dla standardu N 2,4GHz posiada 3 wbudowane anteny o mniejszej mocy. 

Karta sieciowa TP-Link Archer T4U USB 3.0 jest rewelacyjna w standardzie AC 5GHz, natomiast w standardzie N 2,4GHz ma poważne problemy przy wiekszej odległości i przeszkodach. Wpływ na to ma zapewne słabsza emisja sygnału N 2,4GHz wychodząca z rutera o czym wspomniałem wyżej oraz prawdopodobnie również gorsza antena odbiorcza w karcie sieciowej T4U dla standardu N 2,4GHz niz dla standardu AC 5GHz.

Nie mniej jednak zdecydowanie polecam zakup TP-Link Archer T4U jako szybką możliwość zwiększenia przesyłu i zasięgu swojej sieci wifi pod warunkiem posiadania lub zakupu rutera w standardzie AC 5GHz. Cena 100 pln jest do zaakceptowania. Warunkiem jest również posiadanie portu USB 3.0 w PC lub laptopie. W laptopach często są montowane bardzo słabe karty sieciowe o małej wydajności i zasięgu.

Instalowałem do niej same sterowniki trybu tekstowego inf bez softu - korzystałem z softu wbudowanego w Windows.

Posted

no to tak jest, tu na forum jest wiecej testow  

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

ja mam juz karte dell 1550 ac w lenovo z565 , ruter asus rtn66u 

moze za jakis czas wymienie na ac ;)

Posted

Na jednym lapie w standardzie 2.4GHz na drugim w 5GHz.

TL-WDR4300.

Qualcomm Atheros AR9485WB-EG i                                      Intel® Centrino® Advanced-N 6235

3115586Bez_tytu__322_u.png

Posted

Można mieć net 10Mb/s i 60Mb/s - bardziej chodziło mi o pokazanie jak nie ograniczyć tej prędkości. Takie 10Mb/s po wifi zostanie spowolnione wraz ze wzrostem odległości oraz ilością przeszkód - pytanie co zrobić, żeby nie było to w praktyce 1Mb/s? - standard AC może być pozytywnym rozwiązaniem. 

Posted

Zrobiłem mały eksperyment: 

1. odinstalowałem oprogramowanie od LAN Qualcomm Atheros Killer E2200 Gigabit Ethernet Controller - zainstalowałem same sterowniki Qualcomm Atheros AR8161/8165 - bez różnicy ping i transfery czyli zbędny soft zapychający system

2. odinstalowałem oprogramowanie od WLAN Intel Pro Set - zainstalowałem same najnowsze sterowniki do  Intel Dual Band Wireless AC 7260 - ping bez zmian oraz 20% wzrost szybkości downloadu i kilku procentowy wzrost szybkości uploadu - wniosek jednoznaczny - do diabła z softem  :good3: