Jump to content

Windows Vista x86 [PL] [SP2.IE9.Listopad.2014-NiKKA]

Recommended Posts

Posted

NiKKA p r e s e n t s :    

Windows.Vista.SP2.IE9.PL.x86.Listopad.2014-NiKKA

213kd8i.png
32bit - STARTER, HOMEBASIC, HOMEPREMIUM, BUSINESS, ULTIMATE

2rn9bmd.png
------------------------------------------------------------------------------------------
Opis systemu:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

------------------------------------------------------------------------------------------
Info:

Source: Windows Vista with Service Pack 2 (x86) - DVD (Polish)
pl_windows_vista_with_sp2_x86_dvd_x15-36306.iso
(SHA1: 3D086AFCE629B24463145409A182D3C9C9A75737)

Type: System, x86 - 32bit
Language: Polish, Polski
Volume: 1xDVD9, bootable ISO, bootable USB
Create Date: 2014.11.07
Release Date: 2014.11.09
By: NiKKA

Contents:

- zintegrowane latki od M$ wydane po SP2 do 2014.11 wlacznie
- zintegrowany Internet Explorer 9
- zintegrowany DirectX
- zintegrowany .NET 4.5.1 (zawiera .NET 4.0 i 4.5)
- mozliwosc instalacji wersji 32bit; w sumie 5 do wyboru:
  (STARTER, HOMEBASIC, HOMEPREMIUM, BUSINESS, ULTIMATE)
- mozna instalowac ze swoim oryginalnym kluczem

Instruction:

Rozmiar pliku ISO: 5,13 GB (bajtów: 5 512 636 416)
SHA1 pliku ISO: 9192e646e97403b68114d665c909897237a09f63

Wypalić ISO na DVD (DVD9/DL) albo montować w demonie albo VMware albo nagrać odpowiednio na pendrive (8GB minimum):
Użyć programu: Rufus lub innego, lub przygotować ręcznie USB:

Przygotowanie bootowalnego pendrive do instalacji Windows Vista, 7, 8, 8.1:

UWAGA! Robisz to na własną odpowiedzialność! Dalsze czynności kasują zawartość wybranego napędu USB!
Zrób wczesniej kopię, jeśli potrzeba!

konsola => cmd [enter]
diskpart [enter...]

list disk
select disk [wybierz_numer_dysku_USB - nie pomylić się!]
clean
create partition primary
select partition 1
active [jeśli ma być bootowalny]
format fs=ntfs quick [max rozmiary: fat (4GB rozmiar partycji i 2GB rozmiar pliku), fat32 (2TB rozmiar partycji i 4GB rozmiar pliku) lub ntfs (16TB rozmiar partycji i pliku) - ntfs wybrać jeśli pliki będą większe niż 4GB]
assign

exit
exit

skopiować zawartość DVD/.ISO na USB
instalujemy system

Aktywacja, MBR, GPT - przeczytaj info zawarte w pliku aktywacja.txt

Screeny:

W katalogu DODATKI:
- DirectX v9.29.1974 (jak trzeba przeinstalować)

Brak ingerencji w ustawienia systemowe. Integrowane via Sysprep. Mastering via skrypty (IMAGEX, OSCDIMG, CMD).

W skrócie: tylko zaktualizowany system o łatki, updaty. Nic nie jest wycinane, ani dodawane oprócz aktualizacji systemu.

POBIERANIE:

Posted

Słabo z seedami, a wstawka dobra.

Zupełnie inaczej chodzi to, a system postawiony z oryginału + dolepianie łatek. Z pewnością wielu serwisantów zawodowych i amatorów podziękowało Ci za pracę. Nie współgra ze wszystkimi kluczami OEM (i czasem nawet po aktywacji telefonicznej twierdzi, że @#$%^&* i trzeba jechać od nowa, tylko z oryginału), jednak tam gdzie działa - pozwala na przekonanie klienta, że Vista nie jest katastrofą.

Propsy za robotę.

Posted

Przecież wiadomo, że nikt dla siebie tego nie robi, tylko dla klientów.

Jak ci klucz nie wchodzi to instaluj bez klucza i aktywuj przez Daz Loader, tylko nie pomyl edycji, że na naklejce jest Home Basic, a ty zainstalowałeś Business. Nigdy nie miałem problemów z tego tytułu. No i oczywiście wyłącz Windows Update i zablokuj połączenia do Microsoftu w system32\drivers\etc\hosts

Posted

Każdy sobie to może wrzucić ze swoim kluczem.

Wyłączenie Windows Update do najrozsądniejszych pomysłów nie należy, gdyż dalej pobiera aktualizacje, a bezpieczeństwo masz obniżone (samego systemu).

Zrobienie nowej wersji NiKKA to tylko właśnie dogranie nowych aktualizacji (a tym samym pozbycie się zduplikowanych) - ma na celu potencjalne "odchudzenie" niż to co macie w kompach do tej pory, bo jak wiadomo na Vistę nie ma systemowych "oczyszczaczy". No i nie trzeba dociągać po pierwszej instalacji aż tyle aktualizacji z WU. Nawet nie wiem ile tam tego jest od czasów ostatniego wydania ;P

Posted

Chyba jakieś 200. ;)

Każdy sobie to może wrzucić ze swoim kluczem.

Każdy... kto kupił system OEM w szarym pudełku lub taki dorzucono mu do kompa. Klucze z nalepek na preinstalowanych systemach (z doświadczenia wiem, że na pewno na lapkach Asus i Acer) pokazują jezyk. Instalator łyka klucz, jednak po instalacji okazuje się, że na aktywację mamy 3 dni. Aktywacja online kończy się komunikatem o nieprawidłowym kluczu, a aktywacja telefoniczna (przechodzi pomyślnie) sprawia, że po niedługim czasie mamy informację o tym, że nasz system nie jest legalny. Ponowna aktywacja telefoniczna przechodzi pomyślnie i przynosi skutek na... nie wiem... godzinę, po czym powraca czarny pulpit i radosny komunikat o nielegalnym oprogramowaniu.

na Vistę nie ma systemowych "oczyszczaczy"

Zestaw narzędzi z płytki Hiren's Boot CD dobrze sobie z tym radzi, choć i tak lepiej wygląda efekt końcowy Twojej instalki.

Posted

No bo to jest właśnie Vista OEM. Może masz lapki które wymagają brandowaną Vistę (klucz działa tylko z Asus i Acer). Nie znam dokładnie do końca tego tematu, bo bym to musiał sam dokładnie sprawdzić co tam jest grane. To wrzucasz Loader DAZ, albo soft od producenta i targasz aktualizacje z neta ;P

A jak wrzucisz plik ei.cfg do katalogu sources na USB/ISO o treści:

(domyślnie w Vista tego pliku nie ma)

To czy na tych Asus i Acer przyjmie klucz i zaaktywuje? Możesz to sprawdzić?

W Win8.1 po zmianie z Retail na OEM ci co się skarżyli wcześniej, to przyjmuje klucze. Może tu będzie podobnie.

Posted

Instalator łyka klucz, jednak po instalacji okazuje się, że na aktywację mamy 3 dni. Aktywacja online kończy się komunikatem o nieprawidłowym kluczu, a aktywacja telefoniczna (przechodzi pomyślnie) sprawia, że po niedługim czasie mamy informację o tym, że nasz system nie jest legalny. Ponowna aktywacja telefoniczna przechodzi pomyślnie i przynosi skutek na... nie wiem... godzinę, po czym powraca czarny pulpit i radosny komunikat o nielegalnym oprogramowaniu

Coś zmyślasz kolego. Odkąd pamiętam aktywuje windowsy na pewnych kluczach z pewnego forum i nigdy po aktywacji nie było problemów.
Posted

@werwaok, nie używam kluczy z sieci. Piszę tu o instalacjach na sprzęcie klientów z wykorzystaniem ich klucza z nalepki (i/lub klucza odczytanego z poprzedniego systemu - na preinstalowanych systemach nie zawsze są zgodne z nalepką). Nie są to sytuacje typowe i nie są regułą. Zdarzają się tylko na niektórych sprzętach. Do tej pory miałem nie więcej, niż 10 podobnych przypadków z Vistą.

@NiKKA, mam jeszcze kontakt z tym klientem, dlatego postaram się sprawdzić pomysł z ei.cfg.

@WinSxS, W7 również nie robi mi takich problemów. To jest temat o Viście. ;)

Posted

Jak nie działa kompilacja NiKKA z waszymi kluczami (Retail, OEM), to pozostaje instalować od zera ORG Vista SP2+łatki WU.

To nie jest wersja VL. Co łatwo stwierdzić; wersje VL to tylko Business i Enterprise.

Posted

Działa, za 1 razem jak teraz mam wrzucony świeży system do sysprep, to trwa ponad godzinę, 1h15min :)

"Podstawkę" do sysprepa jak wcześniej robiłem to to samo, ale późniejsze aktualizacje na WU to już szybko się pojawiały.

Posted

Na Viscie i 7 jest problem z czystą instalacją i działaniem WU , to dlatego padło to pytanie( zmarnowałem dwa bite dni na zabawę z WU), dzięki za odpowiedź.

Wy Tap ane

Posted

Cierpliwości. Widocznie tak musi być.

Jak w 2013 Vistę robiłem to było to z 40min pierwsze wejście na WU. I już wiedziałem że będzie coraz dłużej, chyba że coś M$ wymyśli.

Posted

Wierz mi że czekałem dużo dłużej na 2 komputerach. Sprawdzałem w logach WU był błąd a WU pokazywało ze szuka. Problem jest dość popularny tu na forum jak i u wujka Google.

Wy Tap ane

Posted

Doczytałem że usługa WU miała coś takiego jak 'hardenig' czyli 'utwardzenie'
zabezpieczeń a wyszło jak zwykle czyli 'zatwardzenie' :-)
Wy Tap ane

19.10.2015

Dobra kończę pisać o WU bo niektórzy pomyślą że to jakiś Mój fetysz :)

Zainstalowałem Vistę od Mr.T [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]i tam wyszukuje bardzo szybko (9 minut)

Posted

Zrobiłem jeden obraz (HB 64bit), zainstalowałem i wejście na WU jest szybko, max. 5-10min jakoś.

Takie długie wejście na WU jest tylko jak się z oryginału instaluje (pierwsze wejście na WU tyle trwa). Jeśli trwa zbyt długo (powyżej godziny) to trzeba zrobić restart PC i po otworzeniu WU będą widoczne aktualizacje do zainstalowania (jak nie, to próbować dalej, dłużej). Wkurzające to jest.

Generalnie wygląda to tak, że jeden proces ~840MB wisi (u mnie na 25% CPU) cały czas (ok. 1h 5min pierwsze wejście na WU):

sUqxoXk.jpg

3mwSreC.jpg

QeFDlFJ.jpg

No nic, trzeba poczekać.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information