FAFAŁ Posted December 23, 2014 Report Posted December 23, 2014 Jest to mój sposób , wiem nie idealny i pewnie wiele jest nie potrzebnych opcji ale cóż ucze sie Uczę się pozbyć nawyków klikacza zaszczepionych przez ms , co nie zmienia faktu ze kompilacja idzie i system działa . Jest to budowane na Linux mint wiem ze na innych systemach jest inaczej , hmm powinno być tak na wszystkich debiano pochodnych ale jakoś do Debiana nie mogę się przekonać mimo ze go lubie ( awatar to ukazuje ) Pierwsze co robimy ; odpalamy konsole, wpisujemy su i klepiemy enter Następnie wpisujemy hasło swoje . Teraz czas pobrać małe co nieco potrzebne do kompilacji, kopiuj wklej do konsoli (linijkami ) ; apt-get install build-essential apt-get install kernel-package apt-get install gcc apt-get install libncurses5 apt-get install libncurses5-dev apt-get install libqt3-mt-dev To jest nam potrzebne do standardowego ustawienia a wiec ; make menuconfig Jeżeli chcemy użyć np gconfig ( polecenie brzmi ) make gconfig . Potrzebne będzie jeszcze dogranie ; apt-get install libgtk2.0-dev libglib2.0-dev libglade2-dev To idziemy dalej . poobieramy "kernela" w tym celu wybieramy się pod dany adres :[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ja operuje na lini stable . Po pobraniu. udajemy sie do ;/usr/ I otwieramy folder src jako root Następnie kopiujemy pobrany kernel i wypakowujemy . Kolejna czynność to wejście do folderu z wypakowanym kernelem i uruchomienie w nim konsoli ( mamy wszystko pod ppm) Operacje i konfiguracje . Potrzebujemy pliku .config Możemy wpisać make oldconfig . To polecenie wczyta nam konfigurację z aktualnego kernela jaki mamy . Dodanie patchy ; wpisuj /wklej ; patch -p1 następnie jeśli masz pobrany patch , przeciągnij go do konsoli , kliknij kursorem w konsoli i wciśnij enter . To spowoduje dogranie patcha .Postępujemy tak z wszystkimi patchami jakie chcemy dodać . By wszystko było lub nie było . Wpisanie; make dep spowoduje ze "konsola" będzie zadawała nam pytania czy chcemy by coś było lub nie ewentualnie zaproponuje nam to jako moduł . opcje będą (y,n,m) Wybieramy : Y oznacza tak N oznacza nie M oznacza moduł . Oczywiście tez będą cyferki i tu trzeba się zastanowić co wybrać ale metoda jest ta sama . Czas na konfigurację ; do tego możemy użyć wielu opcji ale my mamy potrzebne dwie , chyba najprostsze . Standardowa opcja to wpisanie w konsoli ; make menuconfig i klepniecie enter . [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Graficzna gdzie operujemy klawiaturą lub kursorem to wpisanie ;make gconfig i klepniecie enter . [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] oki mam skonfigurowane co chce ; Należy zapisać naszą konfigurację . w menuconfig mamy save , co zapisze nam to . Po kliknięciu zamykamy okienko , wybierając EXIT. w gconfig klikamy save i zamykamy okienko . Jeszcze chwilka i zaczniemy budować . wklej wpisz w konsoli ; make-kpkg clean Nie zapomnij klep w enter . Budujemy . Podam tu przykładową komendę która zawsze mi działa i tworzy dwie paczki dep do instalacji ( zawsze można jajko skopiować na dysk i użyć w późniejszym czasie ); fakeroot make-kpkg --append-to-version "-3.18.1.przykład" --initrd -j5 kernel-image kernel-headers gdzie możemy zmienić kilka opcji ; nasza nazwa jest tu ; "-3.18.1.przykład" Dotyczy tez to numeracji . -j5 oznacza to ze całość zostanie zbudowana z użyciem wszystkich rdzeni cpu , zawsze wstawiamy liczbę większa o jeden niż mamy rdzeni w cpu. Ja posiadam 4 rdzenie dla tego mam -j5 ah i enter klik . Czekamy a w konsoli śmigają literki i cyferki . Gdy proces dobiegnie końca w folderze - /usr/src/ znajdziemy dwie nowe paczki dep Jeszcze trzeba by posprzątać po sobie i można instalować ; Czyli jesteśmy dalej w folderze kernala wpisz wklej; make-kpkg clean lub albo nie zaszkodzi jak dasz później make distclean ( tylko ta opcja skasuje pliki konfiguracyjne ) instalujemy paczki; One były już wcześniej ale posprzątaliśmy sobie . Instalujemy bez kolejności to akurat nie istotne . Aktualizujemy gruba .A tak by zobaczyć że jest kernel wgrany . Zaś odpalamy konsole a że jesteśmy dalej jako root w tym folderze nie musimy pisać su i klepać hasła ( można odpalić konsole gdzie indziej ale tam trzeba by się męczyć pisaniem ) Wpis : update-grub Oczywiście potwierdzamy klepiąc enter . Cyk myk wszystko poszło . Zamykamy wszystko i robimy restart . małe sprawdzenie po restarcie i konsola ; uname -r Co gdzie i jak ; Niestety trudno znaleźć poradniki pisane po Polsku , szkoda bo wielu opcji się trzeba domyślać lub tłumaczyć .A to tez maszynowo nie jest tak jak by nam ktoś opisał w naszym języku , lepiej zrozumiale Nie dotyczy osób znających angielski . [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kto ma jeszcze jakieś fajne poradniki niech doda . Patche a ja je mam stąd [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To do dzieła .
Recommended Posts