jou300 34 Posted May 28, 2020 Report Share Posted May 28, 2020 Uwaga: 1 sekunda to 1000ms. Czyli aby sprawdzić ile sekund uruchamia się system trzeba ilość milisekund podzielić przez 1000 Jeśli chcesz diagnozować ile milisekund uruchamia się twój system to : 1. Klikamy na lupę. 1.1. Wpisujemy panel sterowania. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2. Wpisujemy podgląd zdarzeń. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 3. Wybieramy Wyświetl dzienniki zdarzeń. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 4. Rozwijamy Dziennik aplikacji i usług. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 5. Rozwijamy Microsoft. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 6. Rozwijamy Windows. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 7. Rozwijamy Diagnostics-Permomance. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 8. Klikamy na Działa. 8.1. Klikamy na ostatni na górze błąd. 8.2. Sprawdzamy wyniki ms uruchomienia systemu Windows. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 81289:1000= 81,289 sekund(zaokrągleniu 81 sekund) 1 minuta i 21 sekund. Quote Link to post Share on other sites
M4T 3,470 Posted May 28, 2020 Report Share Posted May 28, 2020 Stary Lapek 3 gen intela win 8.1, 22 sekund Quote Link to post Share on other sites
zdzisiek24 207 Posted May 28, 2020 Report Share Posted May 28, 2020 Kolejny temat śmieć... a operowanie milisekundami to już jakaś paranoja P1O likes this Quote Link to post Share on other sites
P1O 752 Posted May 28, 2020 Report Share Posted May 28, 2020 Godzinę temu, M4T napisał: Stary Lapek 3 gen intela win 8.1, 22 sekund Lapek córki. 2 gen Intela. Wyłączenie i włączenie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to post Share on other sites
M4T 3,470 Posted May 28, 2020 Report Share Posted May 28, 2020 2 minuty temu, P1O napisał: Lapek córki. 2 gen Intela. Wyłączenie i włączenie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Z szybkim startem mam tak samo Quote Link to post Share on other sites
renatan 834 Posted May 28, 2020 Report Share Posted May 28, 2020 zdzisiek chyba masz rację to jakis przewał .. skoro pokazuje u żony na lapku 60 sek a mnie stoper od momentu włączenia do gotowości pokazuje 25 sek to jakaś ściema a Glary Utilities sie nie myli i też pokazuje czas rozruchu 27 sek Quote Link to post Share on other sites
podlos 171 Posted May 28, 2020 Report Share Posted May 28, 2020 Na pc mam 20-22sek a na laptopie z i5 4300u całą minutę. W ogóle na pc wszystkie startupy mam jako warning a na laptopie jako error. Nie wiem o co tu chodzi. Quote Link to post Share on other sites
M4T 3,470 Posted May 28, 2020 Report Share Posted May 28, 2020 29 minut temu, podlos napisał: Na pc mam 20-22sek a na laptopie z i5 4300u całą minutę. W ogóle na pc wszystkie startupy mam jako warning a na laptopie jako error. Nie wiem o co tu chodzi. Windows 10 sie popsuło Quote Link to post Share on other sites
podlos 171 Posted May 28, 2020 Report Share Posted May 28, 2020 43 minuty temu, M4T napisał: Windows 10 sie popsuło boli cię wielki Windows 10 Quote Link to post Share on other sites
wiktorynek 4,112 Posted May 28, 2020 Report Share Posted May 28, 2020 2 godziny temu, P1O napisał: Lapek córki. 2 gen Intela. Wyłączenie i włączenie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Szybki start nie liczy się. On o niczym nie mówi. Quote Link to post Share on other sites
P1O 752 Posted May 29, 2020 Report Share Posted May 29, 2020 Liczy, liczy. Po to są te funkcje, żeby z nich korzystać. To tak, jakby przy pomiarze czasu przyspieszenia samochodu od 0 do 100 km/h ktoś powiedział: "Ma turbo, nie liczy się; odłącz turbo i wtedy pokaż, bo to będzie prawdziwy start." Równie dobrze można wyłączyć szybki start na płycie (teraz piszę o stacjonarce), żeby najpierw uruchamiały się wszystkie urządzenia, włączyć nieużywane porty COM czy LPT, ustawić dysk systemowy, jako ostatnie urządzenie w kolejności bootowania, włączyć bootowanie z PXE... Wtedy start będzie dwa razy dłuższy, ale taki naj naj najprawdziwszy. Tylko po co? Nie wyobrażam sobie, że odbieram samochód z serwisu i gość mówi mi, że mój wózek teraz przyspiesza do 100 km/h w 20 s (a nie w 10, jak było wcześniej), ale jest to takie prawdziwe realne przyspieszenie, bo wszelkie nowoczesne bzdury zostały wyłączone. Quote Link to post Share on other sites
kitaro 195 Posted May 29, 2020 Report Share Posted May 29, 2020 A ja z innej beczki - jak szybko uruchamia się strona winclub i po jakim czasie wyskakuje ten kwadracik? Czy to zależy od windowsów? ssd? Quote Link to post Share on other sites
Kotecek_PL 55 Posted May 29, 2020 Report Share Posted May 29, 2020 a te czasy są różne, u mnie najlepszy to 19,912 sekundy najgorszy to 22,466 ale ja nie dostrzegam takich różnic, moim zdaniem za każdym razem się tak samo odpala. Quote Link to post Share on other sites
ripek 84 Posted May 29, 2020 Report Share Posted May 29, 2020 u mnie miedzy 60 a 70 sek ale mam podlaczone 8usb roznych i 8 dyskow (pewnie na 1 dysku by bylo szybciej), porownujac to z uruchamianiem hdd to tam na odpalenie systemu potrzebowalem z 5-7min tak ze juz system nic nie czytal z zadnego dysku wiec progres jest + z 10sek sam bios sie sprawdza, odszrania i takie tam bzdety Quote Link to post Share on other sites
wiktorynek 4,112 Posted May 29, 2020 Report Share Posted May 29, 2020 6 godzin temu, P1O napisał: Liczy, liczy. Po to są te funkcje, żeby z nich korzystać. Po to są te funkcje żeby były problemy. Brak restartu, niemożność wejścia do bios, gubienie plików, ewentualny problem z widocznością plików po przełożeniu do innego kompa i wszystko w temacie, ale olać to. Nie to było moim zamysłem. Aby poznać szybkość dysku i systemu trzeba wykonać pełny restart ze stoperem w ręku. Tu musimy rozróżnić jeszcze 2 sposoby: 1. Wraz z biosem - ta sekcja w zależności od sprzętu może trwać 1-10 sekund i może wprowadzać w błąd nieświadomych użytkowników. 2. Od momentu ładowania systemu. Najidealniej ten moment wybierzemy na ekranie wyboru systemów. P.S. Generalnie i niezaprzeczalnie najszybszym systemem świeżo po instalacji (kompletnie czysty) jest Win 8.1 - na każdym SSD SATA (szybsze od NVMe) bez szybkiego uruchamiania, startuje w ok 5-6 sekund. Na drugim miejscu jest Win 7 (6-8 sekund), na trzecim Win 10 (8-10 sekund), czwarta Vista, piąty XP. Dla kontrastu na HDD najszybszy jest XP (może być 3-4 razy szybszy podczas startu na HDD od innych systemów) . Po zainstalowaniu sterowników i programów systemy 7, 8.1, 10 startują w 15-20 sekund nawet na średnio-słabym laptopie pokroju i5 trzeciej generacji. Kto ma gorszy start niż 25 sekund powinien otworzyć szeroko okno i wziąć mocny zamach lub korzystać z szybkiego uruchamiania, aby poprawić swoje ego. P1O and M4T like this Quote Link to post Share on other sites
zbigniew59 300 Posted May 30, 2020 Report Share Posted May 30, 2020 A ja mam tak - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to post Share on other sites
M4T 3,470 Posted May 30, 2020 Report Share Posted May 30, 2020 Ten test jest o kant du*y potłuc, pokazuje czas rozruchu od ostatniej awarii, w zależności od zaawansowania problemu czas może się wydłużać, więc autor albo sie nudzi albo jego wiedza na temat Windowsa jest bardzo mała. Prawidłowy sposób liczenia/mierzenia wyjaśnił @wiktorynek Quote Link to post Share on other sites
zdzisiek24 207 Posted May 30, 2020 Report Share Posted May 30, 2020 Widzę , że temat wciąż żyje więc powiem tak ... z windowsami jest jak z seksem lub jedzeniem - im dłużej czekasz tym lepiej smakuje Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts