Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ten błąd jest znany od Win 8 wzwyż, upierdliwy i trudny do zdiagnozowania. Najczęściej wszystko samo wraca do normy po chwili. Ewentualnie możesz spróbować ze sterownikami. Masz najnowsze?

Posted (edited)

Zaraz sprawdzę.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Edit.
Widzę że są nowe na stronie Lenovo.  Zaraz zainstaluje nowe .

Edited by MadDragory
Posted

Najnowsze sterowniki ze strony lenovo nie pomogły. Pobrałem ze  strony producenta najnowsze sterowniki .

Edit.

Najnowsze sterowniki ze strony producenta nie pomogły .  No i kicha . Pobrał 6.71GB  i dalej  nie chce pobierać a pobrał dopiero 1.5 GB Win10 ( 1x raz pobrał ale za drugim zatrzymał się).

Posted

Szczerze z ręką na sercu. Nic nie grzebałem.  Jedynie co robię po instalacji systemu  to sterowniki i  czyszczę narzędziami systemowymi bo laptop głównie służy do internetu.

Edit.

Idę spać jak by co to jutro jeszcze powalczę z laptopem :E

Posted

Tak jak napisałem na początku, trudny temat do ugryzienia, chyba, że ktoś zna patent. Spróbuj jeszcze odinstalować w menedżerze urządzeń kartę sieciową wraz ze sterownikami, restart i zainstalować najnowsze tylko z pliku inf sam goły sterownik.

Posted

@wiktorynek   Jutro sprawdzę a jak nie pomoże to zerowanie ( nic nie mam ważnego na dysku  ) itd ;) i edytuje komentarz  "z wynikiem "

Edit.

Odinstalowałem z poziomu "tryb awaryjny" sterowniki. Restart i instalowanie najnowszych sterowników. No i kicha nie pomogło. Obecnie dysk wyzerowałem, nowa partycja no i instaluje win8.1. 

Powtórzę jeszcze raz to samo co wyżej z sterownikami. 

Posted

Też ten problem mnie trapił . Podłączyłem  do USB mobilny internet od Orange i nagle mi się pojawiła możliwość korzystania z WiFi a też wgrałem pare dni temu  winde 8.1 / widocznie sobie coś wgral , że zadziałała możliwość włączenia funkcji WiFi/

Posted

Nic nie pomogło.   Zrobiłem jak pisał @wiktorynek ale i tak dalej to samo.  Nawet po wyzerowaniu dysku itd i zainstalowanie jako pierwszy sterownik w laptopie nie pomogło. 

Ze strony Lenovo sterowniki kicha.

Ze strony producenta karty wifi sterownik kicha.

Posted

Próba instalacji Windows 7 Pro nie powiodła się . 
Wyskakuje Blue Screen o błędzie 0x000000A5. 

Dysk był zerowany za każdym razem kiedy próbowałem z innym obrazem Win7 ( w tym "wypalanie" pendraka GPT i MBR ),  w biosie ustawiłem co tylko mogłem ( nie było tylko USB 2.0  w opcjach więc nic nie zmieniłem),  zaktualizowałem bios do najnowszego ( oczywiście po zastosowaniu zaleceń producenta przywróciłem ustawienia domyślne ) i ustawiłem ponownie bios  aby dało radę zainstalować Win7 Pro ale i tak błąd powtarzał się i nie ważne do którego USB dam pendraka z 7 to i tak jest ten sam blue screen.

Zainstalowałem Windows 10 Home . Zostało mi sprawdzenie czy po wyzerowaniu i wgraniu 10  rozwiąże problem z ograniczeniami <_< .

Posted
Teraz, wiktorynek napisał:

Przecież na Lenovo G50-30 można bez problemu zainstalować Win 7. Nawet sterowniki na stronie producenta są.

No wiem że są.  Pobrałem sterowniki do win7  ze strony producenta ( najnowsze ).  

Zrobiłem jak pisał  :
1w0qb0J.jpg

Temat zamknięty ale do niego wróciłem . Tylko dla w/w komentarza .

Zastanawiam się gdzie zrobiłem błąd, co jeszcze ustawić w biosie aby Win 7 Pro dało radę zainstalować .   

Posted

Jeśli ustawiłeś tak jak @Radzior napisał, to nie ma żadnych przeszkód, aby zainstalować Win 7. Oczywiście instalacja z USB 2.0

Zmień pendrive na inny, ewentualnie wyzeruj pendrive lub zainstaluj z zewnętrznego napędu DVD. Widziałem już takie sytuacje.

Posted

No jakoś laptop jest uparty i nie chce Win7 bo wyskakuje blue screen 0x000000A5 i podczas tego pierwszego ładowania (nie instalacji). Z nudów spróbowałem jeszcze raz i po kilku blue screen w/w i jeszcze czymś udało mi się  Win7 Pro zainstalować.   

Wiem jedno że problem z Wi-Fi to nie wina Windows'a 7Pro , 8.1 Bing i 10 Home (chyba)?   Nie próbowałem jeszcze Linux'a instalować bo nie chce mi się bawić z "komendami".

Posted

Spokojnie wykrywa każdą sieć Wi-fi, nawet sąsiadów (z  tym nie mam problemu) .   

Wygląda tak jak by miał ustalone  X GB internetu przez wi-fi  i nie zależnie od wersji Windows"a .

Obojętnie czy to Windows 7 czy 8.1 lub 10  internet jest do czasu wykorzystania GB.  Nie ustawiałem żadnego limitu bo niby po co?    Wi-fi  nie ma  ograniczeń mogę korzystać z internetu do woli ;) 

PS4 pobiera gierki bez problemu po wi fi a wiadomo że trochę ważą .

" ustaw opcję Wireless na Wyłączone lub Włączone.  "To co mam wyłączyć internet bezprzewodowy?

Posted

Nie wiem gdzie jest problem z tym laptopem.  Brak internetu, wybieram  rozwiąż problem itd coś tam po mieli i w odpowiedzi dostałem że jakaś bramka została naprawiona a Wi-fi zrestartowane .  No i tu zastanawiam się czy w ustawieniach karty wi-fi  jest opcja przez którą internet jest tak jak by ograniczony?

Przypominam że inne urządzenia nie mają takiego problemu : PS4, PC do  Netflix, Honor 9 lite .

Posted

A więc.

-  Zmiana systemu z Win8.1 do 10 1909 nie pomogło ( na 2004 było trochę lepiej ale  problem z wifi i tak był ).

-  Sterowniki ze strony Lenovo i te najnowsze od producenta karty wifi  nie pomogło ( nawet te najstarsze ).

Zainstalowałem Linux'a Mint  20 Cinnamon  x64 . Od 3 dni nie ma problemu z internetem po wifi .   Tylko jedno mnie zastanawia.  Czy to wina była po stronie Windows'a czy sterowników czy karty wi-fi?

Posted
1 godzinę temu, MadDragory napisał:

A więc.

-  Zmiana systemu z Win8.1 do 10 1909 nie pomogło ( na 2004 było trochę lepiej ale  problem z wifi i tak był ).

-  Sterowniki ze strony Lenovo i te najnowsze od producenta karty wifi  nie pomogło ( nawet te najstarsze ).

Zainstalowałem Linux'a Mint  20 Cinnamon  x64 . Od 3 dni nie ma problemu z internetem po wifi .   Tylko jedno mnie zastanawia.  Czy to wina była po stronie Windows'a czy sterowników czy karty wi-fi?

a co z punktem dostępu może tam problem jest pisałeś że na kablu było ok? nadaj na stałe adres kompa przez wifi na routerze

wbij w cmd jakis ping z -t do zdalnego hosta

wbij w cmd tracert