yozz84 Posted December 18, 2014 Report Posted December 18, 2014 Witam... Zgubiłem płytę z wersją HBCD którą wykorzystywałem do przywracania obrazów systemu na wielu komputerach poprzez Ghosta... Problem w tym iż nie wiem która to była wersja HBCD. Zacząłem wiec ściągać po kolei pare wersji... 9.5, 9.9, 10.6, 12, 15.2... Prawdopodobnie była to wersja 10.6 z tym że mam problem ponieważ po uruchomieniu Mini XP, Nastepnie Network Support (działa poprawnie), staje na HBCD Menu które nie chce odpalić - nic sie nie dzieje... Samo odpalenie Ghosta z dosowego menu hbcd Ghost with Network Support zatrzymuje sie na "Bootcd were not found" :/ i kicha... Prosze o pomoc... Wersje plików ISO ściągałem z głównej strony HBCD... Obrazy były wypalane CDBurnerXP i nie były modyfikowane... Może sa jakies inne bootcd które oferowałyby wejscie w ghost z funkcją multicast na komputerach klienckich?
maniek1310 Posted December 21, 2014 Report Posted December 21, 2014 @yozz84 a nie lepiej nagrać oddzielną płytę z Norton Ghost ?? Ta wersja która była na HBCD jest stara. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a tutaj masz tą wersję o którą ci chodziło HBCD 10.6 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
yozz84 Posted December 21, 2014 Author Report Posted December 21, 2014 Tylko napotkałem inny problem... wykonujac obraz dysku / partycji pokazują mi sie komunikaty z błędami sektorów na dysku... w trakcie robienia kopii program zatrzymuje sie czy jest na to jakas "rada" ? z tego kompa musze koniecznie przeniesc obraz dysku na 13 innych komputerów... ehh.
yozz84 Posted December 21, 2014 Author Report Posted December 21, 2014 A czy da sie w jakiś sposób wykonać obraz dysku pomijając bad sektory? bo dysk wymienię ale konfiguracja jaką mam na tej jednostce jest bardzo ważna i kosztowna, stąd też potrzeba sklonowania go na pozostałe jednostki...
maniek1310 Posted December 21, 2014 Report Posted December 21, 2014 Spróbuj tym programem, nie pamiętam jak on się nazywa ale chyba jakoś tak Paragon Partition Manager.
Guest gpupdate Posted December 21, 2014 Report Posted December 21, 2014 Tylko napotkałem inny problem... wykonujac obraz dysku / partycji pokazują mi sie komunikaty z błędami sektorów na dysku... w trakcie robienia kopii program zatrzymuje sie czy jest na to jakas "rada" ? z tego kompa musze koniecznie przeniesc obraz dysku na 13 innych komputerów... ehh. Wielokrotnie w firmie używaliśmy Norton Ghost z HB w wersji 10.6 i prawie za każdym razem udawało się zrobić obraz nawet z bardzo uwalonych dysków z wieloma bad sektorami. Po pierwsze trzeba wziąść poprawkę na to, że cały ten proces trwa bardzo długo (czasami nawet zdaje się nam, że się przywiesił). Po drugie w momencie napotkania na błąd Norton powinien Ci zaproponować możliwość ignorowania tego i dalszych błędów oraz kontynuacji tworzenia obrazu.
yozz84 Posted December 23, 2014 Author Report Posted December 23, 2014 W końcu się udało, zapodałem naprawianie błędów poprzez narzedzie windowsa i po tym poszło... musze jeszcze sprawdzić czy opcja multicasta bedzie działac bo mialem problem z uruchomieniem ghosta w trybie network support (inicjalizuje klienta i staje w miejscu), a z pod windy mini xp nie widzi w ogóle menu hbcd :/
Recommended Posts