Jump to content

Instalacja Windows 8.1 za pomocą Installation Media Creation Tool

Recommended Posts

Posted

Microsoft udostępnił program nazwie Windows 8.1 Installation Media Creation Tool: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Windows Installation Media Creation Tool to niewielkie, ale przydatne narzędzie przeznaczone do tworzenia nośników instalacyjnych systemu Windows 8.1. Kierowane jest ono do osób, które chciałyby zainstalować na swoim komputerze najnowszą odsłonę systemu operacyjnego Microsoftu, ale np. nie dysponują odpowiednią płytą DVD z instalatorem.

Interesującą Nas wersję systemu Windows 8.1 można pobrać  bez podawania klucza.

Co ważne: Dla tych którzy posiadają urządzenia kupione z Windows 8, te klucze też są przyjmowane przy czystej instalacji Windows 8.1.

Instalując dzisiaj na laptopie Asusa, gdzie zawsze instalując Windows 8.1 ( orginalnie był Windows 8)

musiałem używać klucza instalacyjnego Microsoftu, bo inaczej nie szło.

Instalacja poszła bez wołania o klucz, po instalacji wystarczyło podłaczyć do sieci i system się aktywował.

Przy różnych konfuracjach biosu może być różnie, stąd dobrze jest spisać Sobie na wszelki wypadek klucz np: programem Windows 8 Product Key Viewer: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

4728639Bez_tytu__322_u.png

4656342I.png

4179232dd.png

Posted
Witaj - czytałem co napisałeś tylko jak to uruchomić na działającym systemie czy jakiś butowalny dysk?

Wszystko jest przecież na obrazkach. I w cytowanym tekście.

Można utworzyć obraz ISO i nagrać na płytę, lub na pendrive.

(zapisze je na pamięci USB która będzie od razu gotowa do użycia) Przedtem tylko spyta się czy może skasować dane na pędraku.

Dzisiaj akurat instalowałem z  pendrive.

3417373Bez_tytu__322_u.png

Zaskoczyło mnie bo przy kończeniu instalacji pokazał się komunikat:

Odłącz dysk i kliknij przycisk ok. Myślę co za dysk.. Bo nigdy czegoś takiego nie było.

A chodziło o to żeby wyciągnąc pendrive.

58354202.jpg

Posted

I jak to działa? Instaluje się z tego system z najnowszymi update'ami do grudnia br?

Ciężko powiedzieć. Jak instalowalem to wtedy nie było. 46, czy 48 łat było.

Po tych grudniowych podobno 32.

ale sie MSDN popisało, nowe obrazy z 15 grudnia

stan aktualizacji na 21-listopada (wtedy zostały złożone przez MSDN)

i co z tego jak wola 32 poprawki

Być może Microsoft zaktualizował.

Trzeba by pobrać i sprawdzić.

Posted

Ok, czyli robie tak: Na laptopie mam W8, wyciągam z biosu klucz i sobie go zapisuje.

Pobieram Windows 8.1 Installation Media Creation Tool, wpisuje mój klucz W8 i pobieram obraz W8.1

Potem instaluje obraz i nie powinno już prosić o klucz :)

Czy dobrze rozumiem?

Posted

Dokładnie.

A jeżeli miałeś przy zakupie już z Windows 8, to nigdzie nie będziesz Wpisywał klucza.

Bo nie będzie potrzeby. Nie zawoła.

Ps. Ten sposób to chyba jedyna rzecz jaką wreszcie Microsoft zrobił z głową.

Bo patrząc na to jak było poprzednio..

Posted

Nie bardzo,wczoraj pobrałem przez ten program Windows 8.1 PL bo też byłem ciekaw,ale sumy kontrole SHA-1 nie zgadzają się z tymi aktualnymi na msdn.Czyli wniosek taki że system nie jest zaktualizowany nie wiem jak jest dzisiaj.

Posted

Ale z MSDN jest obraz Windows 8.1 with Update (multiple editions). A przez Media Creation Tool

pobiera się konkretną wersję, stąd sumy mogą być w tym wypadku inne.

Guest tommano
Posted

Nie to nie jest ten sam obraz. Instalation Media creation Tool ściąga wcześniejszą wersje. Wczoraj pobierałem i po instalce dostępnych było 44 updaty,więc wskazuje na to że wersja z listopada lub jeszcze wcześniejsza.

Posted

A czy jak na laptopie jest Windows 8.1 with Bing i będę kiedyś chciał zainstalować czysty system to też mogę pobrać obraz i bez problemu będzie potem system aktywowany?