slawektor Posted December 8, 2014 Report Posted December 8, 2014 Microsoft udostępnił program nazwie Windows 8.1 Installation Media Creation Tool: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Windows Installation Media Creation Tool to niewielkie, ale przydatne narzędzie przeznaczone do tworzenia nośników instalacyjnych systemu Windows 8.1. Kierowane jest ono do osób, które chciałyby zainstalować na swoim komputerze najnowszą odsłonę systemu operacyjnego Microsoftu, ale np. nie dysponują odpowiednią płytą DVD z instalatorem. Interesującą Nas wersję systemu Windows 8.1 można pobrać bez podawania klucza. Co ważne: Dla tych którzy posiadają urządzenia kupione z Windows 8, te klucze też są przyjmowane przy czystej instalacji Windows 8.1. Instalując dzisiaj na laptopie Asusa, gdzie zawsze instalując Windows 8.1 ( orginalnie był Windows 8) musiałem używać klucza instalacyjnego Microsoftu, bo inaczej nie szło. Instalacja poszła bez wołania o klucz, po instalacji wystarczyło podłaczyć do sieci i system się aktywował. Przy różnych konfuracjach biosu może być różnie, stąd dobrze jest spisać Sobie na wszelki wypadek klucz np: programem Windows 8 Product Key Viewer: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
romala Posted December 9, 2014 Report Posted December 9, 2014 Witaj - czytałem co napisałeś tylko jak to uruchomić na działającym systemie czy jakiś butowalny dysk? Więc fajnie uruchamia sie na działającym systemie Quote
slawektor Posted December 10, 2014 Author Report Posted December 10, 2014 Witaj - czytałem co napisałeś tylko jak to uruchomić na działającym systemie czy jakiś butowalny dysk? Wszystko jest przecież na obrazkach. I w cytowanym tekście. Można utworzyć obraz ISO i nagrać na płytę, lub na pendrive. (zapisze je na pamięci USB która będzie od razu gotowa do użycia) Przedtem tylko spyta się czy może skasować dane na pędraku. Dzisiaj akurat instalowałem z pendrive. Zaskoczyło mnie bo przy kończeniu instalacji pokazał się komunikat: Odłącz dysk i kliknij przycisk ok. Myślę co za dysk.. Bo nigdy czegoś takiego nie było. A chodziło o to żeby wyciągnąc pendrive. Quote
maciek1o3s Posted December 17, 2014 Report Posted December 17, 2014 I jak to działa? Instaluje się z tego system z najnowszymi update'ami do grudnia br? Quote
slawektor Posted December 17, 2014 Author Report Posted December 17, 2014 I jak to działa? Instaluje się z tego system z najnowszymi update'ami do grudnia br?Ciężko powiedzieć. Jak instalowalem to wtedy nie było. 46, czy 48 łat było. Po tych grudniowych podobno 32. ale sie MSDN popisało, nowe obrazy z 15 grudnia stan aktualizacji na 21-listopada (wtedy zostały złożone przez MSDN) i co z tego jak wola 32 poprawki Być może Microsoft zaktualizował. Trzeba by pobrać i sprawdzić. Quote
Michal90 Posted December 17, 2014 Report Posted December 17, 2014 Ok, czyli robie tak: Na laptopie mam W8, wyciągam z biosu klucz i sobie go zapisuje. Pobieram Windows 8.1 Installation Media Creation Tool, wpisuje mój klucz W8 i pobieram obraz W8.1 Potem instaluje obraz i nie powinno już prosić o klucz Czy dobrze rozumiem? Quote
slawektor Posted December 17, 2014 Author Report Posted December 17, 2014 Dokładnie. A jeżeli miałeś przy zakupie już z Windows 8, to nigdzie nie będziesz Wpisywał klucza. Bo nie będzie potrzeby. Nie zawoła. Ps. Ten sposób to chyba jedyna rzecz jaką wreszcie Microsoft zrobił z głową. Bo patrząc na to jak było poprzednio.. Quote
Michal90 Posted December 17, 2014 Report Posted December 17, 2014 Ok, to teraz tylko czekam na potwierdzenie czy pobiera się ta grudniowa wersja W8.1 Quote
Mas3ter Posted December 17, 2014 Report Posted December 17, 2014 Nie bardzo,wczoraj pobrałem przez ten program Windows 8.1 PL bo też byłem ciekaw,ale sumy kontrole SHA-1 nie zgadzają się z tymi aktualnymi na msdn.Czyli wniosek taki że system nie jest zaktualizowany nie wiem jak jest dzisiaj. Quote
slawektor Posted December 17, 2014 Author Report Posted December 17, 2014 Ale z MSDN jest obraz Windows 8.1 with Update (multiple editions). A przez Media Creation Tool pobiera się konkretną wersję, stąd sumy mogą być w tym wypadku inne. Quote
Mas3ter Posted December 17, 2014 Report Posted December 17, 2014 Masz racje,sprawdziłem przed chwilką ISO które wczoraj pobrałem waży 3,17 GB a nie 4 GB jak (multiple edition).To nie wiem w takim razie,czy zaktualizowali czy nie. Quote
slawektor Posted December 17, 2014 Author Report Posted December 17, 2014 Obraz z MSDN jest już dostępny na forum: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Michal90 Posted December 17, 2014 Report Posted December 17, 2014 Będę wdzięczny jak ktoś będzie pobierał ten obraz z MSDN czy to ten sam co ten obraz dzięki programowi Windows 8.1 Installation Media Creation Tool Quote
Guest tommano Posted December 22, 2014 Report Posted December 22, 2014 Nie to nie jest ten sam obraz. Instalation Media creation Tool ściąga wcześniejszą wersje. Wczoraj pobierałem i po instalce dostępnych było 44 updaty,więc wskazuje na to że wersja z listopada lub jeszcze wcześniejsza. Quote
slawektor Posted February 17, 2015 Author Report Posted February 17, 2015 Pobiera już najnowszy obraz. Wyslane z GT-P3100 przy użyciu Tapatalka Quote
Michal90 Posted April 15, 2015 Report Posted April 15, 2015 A czy jak na laptopie jest Windows 8.1 with Bing i będę kiedyś chciał zainstalować czysty system to też mogę pobrać obraz i bez problemu będzie potem system aktywowany? Quote
b0b3k Posted July 26, 2017 Report Posted July 26, 2017 Skąd wziąć ten klucz instalacyjny do win 8.1 bo bardzo potrzebuje? Quote
Guest Posted July 26, 2017 Report Posted July 26, 2017 Kup klucz albo zainstaluj bez klucza nikt ci go za darmo nie odda Quote
Tupak Amaru Posted July 26, 2017 Report Posted July 26, 2017 Kupuję to się system a nie klucz, sam klucz za 50-100 złotych jest nic nie warty. Quote
Recommended Posts