Jump to content
WinClub
gsobanski4

Lenovo G570 I Hitachi-LG GT50N

Recommended Posts

Laptop Lenovo G570 od jakiegoś czasu nie widzi napędu Hitachi-LG GT50N, co może być przyczyną ? Napęd już sprawdzałem, on nie jest powodem, taśmę z gniazdem SATA wymieniłem, pod Linuxem napęd też niewidoczny. Do głowy przychodzi mi jedynie płyta, może przerwana jakaś ścieżka itp… Jak to sprawdzić ? Pomocy !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uruchom CMD jako admin i "wklep"
  reg.exe add "HKLM\System\CurrentControlSet\Services\atapi\Controller0" /f /v EnumDevice1 /t REG_DWORD /d 0x00000001
 następnie reset systemu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Komendę: "HKLM\System\CurrentControlSet\Services\atapi\Controller0" /f /v EnumDevice1 /t REG_DWORD /d 0x00000001" już wklepywałem, a napęd sprawny, zresztą sprawdzałem też na innym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie znam przyczyny, ale Lenovo podobnych generacji właśnie z serii G cierpią na tą przypadłość, że po latach znikają napędy. Mogę tylko podejrzewać, że to jakaś przypadłość biosu lub śniedzenie czy utlenianie ścieżek. Za tą drugą opcją przemawia fakt, że czasem jak kilka razy wyciągniesz napęd i włożysz z powrotem, to zaczyna być widoczny, ale wkrótce znowu znika. Niekiedy wymiana napędu na inny pomaga, ale niekiedy nie. Za opcją z biosem przemawia z kolei fakt, że jak do tych i podobnych laptopów włożysz w miejsce napędu adapter z dyskiem, to też czasem nie jest widoczny w biosie.

Jest to dziwna sytuacja, ale na pewno ma miejsce i nie jest taka rzadka.

gsobanski4 likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za sugestię z biosem, na pewno to sprawdzę, tym bardziej że jakiś czas temu wgrywałem inny, może to być przyczyna. Przyznam że nigdy bym o tym nie pomyślał

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ! Problem rozwiązany, to tak informacyjnie gdyby ktoś miał podobny. Mój system operacyjny to Windows 10  Insider Preview Build 19628 i właśnie w tej kompilacji znikł napęd, co dziwne inne systemy przenośne na Pendrive, też nie pokazywały napędu, dlaczego nie wiem ? Po aktualizacji do Windows 10  Insider Preview Build 19631, dalej niewidoczny, w Windows Update  była do pobrania jeszcze jedna aktualizacja: KB4555452 Cumulative Update for .NET Framework 3.5 and 4.8, oczywiście ją pobrałem. Wymagany był restart, po uruchomieniu, totalne zdziwienie, JEST NAPĘD DVD !!! Już sam nie wiem o co chodziło !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information