Nieobecny Posted November 28, 2014 Report Posted November 28, 2014 Przy odrobinie czasu i bawiąc się nowym laptopem żony postanowiłem zrobić kilka testów, gdyż i tak wymieniałem dysk i pamięć na lepsze. Postanowiłem sie podzielić spostrzeżeniami a właściwie je tylko potwierdzić przy okazji prób na innych laptopach z inną konfiguracją. Kilka moich testów laptopów i dysków SSD znajdziecie w innych tematach na forum. Konfiguracja bazowa laptopa: - procesor Intel Core i5 4210M 2,6GHz (@3,2GHz w trybie turbo - 1 rdzeń, 3,1GHz w trybie turbo - 2 rdzenie) - przypominam, że każdy mobilny Core i5 ma 2 rdzenie/4 wątki + turbo - chipset Intel HM86 - grafika zintegrowana Intel HD4600 - dysk SSD Crucial MX100 256GB - pamięć 16GB dual channel Kingston HyperX 1600MHz CL9 low voltage 1,35V System Windows 7 SP1 x64 Pro - oryginalny, niecięty, w pełni zaktualizowany, wszystkie sterowniki, dużo zainstalowanych programów użytkowych(kilkadziesiąt) w tym Avira i Malwarebytes - ma to oddać najbardziej realne działanie systemu. Programy ustawione na automatyczne uruchomienie - nie opóźnione. Czas startu kompletnego systemu ok 8 sekund(bez programów tylko z samymi sterownikami ok 5-6 sekund. Mam filmik na telefonie - wrzucę linka przy okazji. Tu nie ma żadnego wpływu ilości czy rodzaj pamięci ram na czas startu systemu - tu się liczy dysk i procesor. Jeszcze tylko kilka słów o zajętości pamięci ram w zależności od ilości fizycznej pamięci: - 4GB - zajęte przez system i programy ok 1GB - 8GB - zajęte przez system i programy ok 1,5GB - 16GB - zajęte przez system i programy ok 1,8GB - na innym laptopie mam 32GB ramu gdzie zajętość przez system i programy to ok 2,7GB - na marginesie dodam że laptopy mają większą zajętość ram z powodu większej ilości wbudowanych urządzeń od klasycznego PC oraz z reguły zintegrowanej grafiki Krótkie i proste testy wydajności podczas wymiany i dokładania pamięci ram: 1. 4GB ram single channel 1600MHz CL11 a. b. c. 2. 8GB ram single channel 1600MHz CL9 a. b. c. 3. 16GB ram dual channel 1600MHz CL9 a. b. c. Jak widać wzrost wydajności jest widoczny - czy duży czy mały i czy warto inwestować w dużą ilość szybkiej pamięci ram oceńcie sami. P.S. Przy okazji pokażę na innej konfiguracji odwrotną sytuację co wprowadza wymiana procesora na mocniejszy. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Edit po długim czasie. Chwila czasu to wrzucę screena co zmieniła w wynikach wymiana procesora: Pamięci są te same co wyżej, system ten sam, sterowniki się zmieniły na nowsze - jak widać szybszy procesor = szybsza pamięć, szybsza pamięć = szybszy procesor - przepustowość. A tu przypadkiem trafiłem na wpływ pamięci na wyniki platformy Intel 7 generacji. Procesor i7 7700HQ w różnych konfiguracjach pamięci - ilość, rozmiar, ilość kanałów: 10% wzrostu wydajności za sprawą pamięci RAM - 8GB single channel vs 32GB dual channel. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Trafił się kolejny laptop w którym dokładana była pamięć, więc można było przetestować co wnosi w kwestii wydajności jej zmiana. Konfiguracja wyjściowa: - procesor i5 6440HQ - grafika zintegrowana HD530 - ram Hynix 8GB DDR4 2133MHz CL15 single channel Osiągi wyjściowe: Po zmianie na kość Kingston HyperX Impact Black 8GB DDR4 2133MHz CL13 single channel: Jak widać wyniki niemal bez zmian - różnice w prawo czy w lewo na poziomie poniżej 2% są pomijalne - nieodczuwalne i wynikające z błędu pomiarowego czy specyfiki benchamarka w połączeniu ze specyfiką sprzętu. Po dołożeniu drugiej kości, czyli teraz testujemy Kingston HyperX Impact Black 16GB(2x8) DDR4 2133MHz CL13 dual channel: Cel osiągnięty - wzrost wydajności: - procesor ok 10% - grafika zintegrowana ok 7% - 12% w zależności od testu - ram ok 23% - 29% w zależności od testu W praktyce da nam to wzrost wydajności w grach do 5 FPS przy wstępnej wartości/przedziale ok 30 FPS. Bardziej profesjonalne testy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Podsumowanie chyba na zakończenie już tematu przynajmniej w pierwszym poście: Quote
provectus Posted December 10, 2014 Report Posted December 10, 2014 widac ze ma znaczenie ale stricte teoretyczne w smarkach, bo w praktyce nie odczujemy diametralnie by kupować 2400mhz zamiast poczciwych 1600mhz Quote
Nieobecny Posted December 10, 2014 Author Report Posted December 10, 2014 Odczujemy i to wyraźnie w grafice zintegrowanej. Mam jeszcze testy na innym konfigu, gdzie mocniej to widać. Identycznie jest w AMD APU. Kolejna uwaga, to ilość ramu też przyspiesza operacje i responsywność systemu, nawet jeśli tej ilości nie wykorzystamy. Z dwóch względów: 1. więcej systemu i programów jest stałe załadowane w RAM 2. więcej operacji ładuje się z wyprzedzeniem do RAM i potem to znakomicie widać podczas kopiowania(coś a'la automatyczny samoczynny ramdisk) - genialne transfery - doskonale to widać: SSD osiąga 1,5GB/s, HDD osiaga 400MB/s, a pendrive który ma wg producenta transfer max. 190MB/s osiąga nawet 500MB/s. Nastepuje tu współpraca RAM-u z buforem dysku SSD i HDD - im więcej tej pamięci tym lepsze efekty. DDR3 jest 12-25(zapis-odczyt) razy szybszy od najszybszego SSD. P.S. Typowy ram DDR3 1600MHz komunikuje się z typowym procesorem Intela z kontrolerem 1600MHz(czyli rodziny IB i Haswell - u AMD identycznie z takim samym kontrolerem) z prędkością 25,6GB/s przy odczycie z pamięci bo tyle osiagają też pamięci DDR3 1600MHz w trybie dual channel, natomiast w zapisie do pamięci max transfer to 12,8GB/s dla pamięci 1600MHz - tu tryb dual channel nic nie daje. Tu natomiast sprawdzi się ram wyżej taktowany, który pozwoli zwiekszyć tą prędkość. Timingi(opóźnienia) nie mają znaczenia przy transferze, ale mają wpływ na szybkość reakcji czyli czas. Cały czas najwęższym gardłem w komputerze pozostaje dysk, nawet SSD na PCI-E. Quote
provectus Posted December 10, 2014 Report Posted December 10, 2014 ale mi o integre nie chodziło, bo ona tak reliktowa jest ze tam jak benchmark... all ma znaczenie a czego oczekujesz? od dysków? zawsze beda najwolniejsze... cpu, ram przyspieszają 200% na sesje a dysk ledwo 10% [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a to najbardziej rozbawiło... gdzie tu wiecznosć? Quote
Nieobecny Posted December 10, 2014 Author Report Posted December 10, 2014 TLC? - a my rozmawialiśmy o MLC czyli dokładnie 10 x żywotniejszych. "... TLC 3D V-NAND ...", "Producent deklaruje, że zastosowane kości pamięci pozwolą łącznie zapisać 75 TB (120 – 250 GB) lub 150 TB (500 GB – 1 TB) danych, a więc dużo więcej względem poprzedniej serii SSD 840 EVO – tam, niezależnie od pojemności, teoretycznie można było zapisać 44 TB danych. Współczynnik bezawaryjnej pracy z kolei oszacowano na 1,5 miliona godzin." - dodatkowo ilośc zapisów oszczędza część pamięci zarezerwowana dla SLC. Parametry deklarowane przez producenta są z dużym marginesem bezpieczeństwa - jak pokazuje życie nawet najgorsze dyski SSD mocno przekraczają tą granicę w praktyce. Każdy SSD jest wieloktornie mniej zawodny od każdego HDD i wielokrotnie żywotniejszy. A dlaczego integra reliktowa? - raczej ma coraz większe znaczenie, jest coraz lepsza i wydajniejsza kosztem coraz mniejszego znaczenia grafiki dedykowanej gdzie pozostały tylko karty ze średniej i wysokiej półki, z niskiej umarły - margines bez znaczenia ekonomicznego i praktycznego. Quote
provectus Posted December 10, 2014 Report Posted December 10, 2014 nie rozumiesz co czytasz... to jest "Nowy" standard w SDD TLC 3D V-NAND i bedzie rozszerzany bo dyski tanieją a z nimi jakość... co do żywotności... ale to jest oszacowane do całej powierzchni a wiadomo że w SSD całej nie masz do dyspozycji TAK CZY NIE? Co do integry, no tak, tylko w biurze luib multimedia i to lekkie i sie sprawdza i zastapiła właśnie tą gpu "biurową" Quote
Nieobecny Posted December 10, 2014 Author Report Posted December 10, 2014 3D V-NAND - na razie tylko Samsung ma tą technologię - zainteresowane są SanDisk i Toshiba. Intel i Micron będą rozwijać konkurencyjną technologię. Kości MLC, TLC są wymienne. Pro ma MLC, a EVO ma TLC - identycznie jak poprzednia seria 840. Quote
provectus Posted December 10, 2014 Report Posted December 10, 2014 nie, zastąpia wszystkie aktualne Quote
Nieobecny Posted December 10, 2014 Author Report Posted December 10, 2014 Widzę że znasz plany producentów - jasnowidz? Quote
provectus Posted December 10, 2014 Report Posted December 10, 2014 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]wystarczy? Quote
provectus Posted December 10, 2014 Report Posted December 10, 2014 dużo w tym sek... zobacz... RPM spadły, ilosc talerzy zwiekszyło sie, silnik od 500GB, pobór zbliżony, ślepy widzi a ty nie? Quote
Nieobecny Posted December 10, 2014 Author Report Posted December 10, 2014 i...? - że gorszy? - normalna kolej rzeczy. Widać nie da się na razie zrobić dysku tej pojemności 7200rpm - kwestia czasu. Tu jest temat o RAM a nie HDD. Jak na razie nawet nie wszyscy producenci mają w swojej ofercie dyski TLC. Quote
Nieobecny Posted February 5, 2015 Author Report Posted February 5, 2015 Inny przykład wpływu pamięci tym razem tylko na wydajność procesora: 1. Średnia światowa wydajność procesora Core i7 4710MQ w teście PassMark 8.0: Mój Core i7 4710MQ + 32GB DDR3 1600MHz CL9 1,35V Low Voltage: dzięki tej pamięci: 2. Średnia światowa wydajność procesora Core i5 4210M w teście PassMark 8.0: Mój Core i5 4210M + 16GB DDR3 1600MHz CL9 1,35V Low Voltage: dzięki tej pamięci: W podsumowaniu zwracam tylko uwagę, że identyczna pamięć współpracująca z identycznym kontrolerem o identycznej przepustowości, ale w wiekszej ilości wpływa również dodatnio na wydajność, co potwierdzały wszystkie inne wcześniejsze testy. Admin naszego forum również zauważył różnicę na plus w wydajności po zwiększeniu ilości tak samo taktowanej pamięci z 16GB do 32GB. Prawdopodobnie zgodnie z wcześniejszymi wnioskami ma na to wpływ ilość domyślnie alokowanej pamięci na system i programy. Po prostu większa ilość systemu i programów pozostaje w pamięci RAM, która jest bardzo szybka i dane zamiast wymieniać się pomiędzy procesorem a dyskiem, wymieniają się pomiędzy procesorem a pamięcią. Nawet najszybszy dysk SSD jest wolniejszy od RAM. P.S. A tu podobny test z portalu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
joltom Posted October 8, 2015 Report Posted October 8, 2015 Witam. Mam w laptopie MSI GT70 2OD dwie kości pamięci Kingston HyperX 1600MHz CL9 low voltage 1,35V.Dostałem w prezencie jescze jedna taką samą kość pamieci.Proszę o informacje czy będą jakieś korzyści jeżeli dołoże trzecią kość do laptoa,czy to będzie dalej pracować w dual chanell?Razem będzie 24 GB. Quote
razor1995 Posted October 8, 2015 Report Posted October 8, 2015 Dwie będą działały w DualChannel, jedna nie. Będziesz miał po prostu więcej RAMu. Quote
provectus Posted October 8, 2015 Report Posted October 8, 2015 2 lub wiecej kości beda działały w dual channel lecz jedna juz nie Quote
joltom Posted October 8, 2015 Report Posted October 8, 2015 Dwie będą działały w DualChannel, jedna nie. Będziesz miał po prostu więcej RAMu. Dziękuję za odpowiedz.Czyli jeśli chodzi o wydajność to wszystko zostanie na niezmienionym poziomie lecz tylko będzie więcej RAMu? Quote
razor1995 Posted October 8, 2015 Report Posted October 8, 2015 Dokładnie tak. Z resztą Dual Channel nie daje już takiego kopa jak kiedyś, wzrost wydajności to kilka % tylko. Quote
joltom Posted October 8, 2015 Report Posted October 8, 2015 Dokładnie tak. Z resztą Dual Channel nie daje już takiego kopa jak kiedyś, wzrost wydajności to kilka % tylko. Dziękuję bardzo za odpowiedz.Właśnie doszkalam się w tym temacie.Pozdrawiam Quote
provectus Posted October 8, 2015 Report Posted October 8, 2015 Dokładnie tak. Z resztą Dual Channel nie daje już takiego kopa jak kiedyś, wzrost wydajności to kilka % tylko.nie zupełnie, kilka%? tylko w mobilkach i to tylko 3% w PC zbedny totalnie na Dual ale na QUAD... Dziękuję za odpowiedz.Czyli jeśli chodzi o wydajność to wszystko zostanie na niezmienionym poziomie lecz tylko będzie więcej RAMu?wydajność moze wzrosnać, bo system bedzie miał wiecej ram do dyspozycji i wszystko bedzie pchał w ram który jest sporo szybszy Quote
joltom Posted October 8, 2015 Report Posted October 8, 2015 nie zupełnie, kilka%? tylko w mobilkach i to tylko 3% w PC zbedny totalnie na Dual ale na QUAD... wydajność moze wzrosnać, bo system bedzie miał wiecej ram do dyspozycji i wszystko bedzie pchał w ram który jest sporo szybszy Dziękuję za info. Quote
joltom Posted October 19, 2015 Report Posted October 19, 2015 Otóż opiszę jak się sprawa przedstawia w moim przypadku z pamięciami. Miałem kupione 3 kości pamięci 8 GB jak pisałem wyżej.W MSI GT70 2OD są 4 banki pamięci.Miałem tam włożone 2 kości po 8 GB innych producentów,pamięć pracowała w trybie Single Channel.Pod klawiaturą są 2 banki,wymieniłem tam jedną kość 8 GB na dwie 8 GB Kingstona a pod spodem została jedna pamięć 8 GB innego producenta.Czyli miałem 16 GB pamięci Kingstona i jedną 8 GB innego producenta.Po tym zabiegu sprawdziłem w kilku programach jak pracuje pamięć.Okazało się że pracuje w trybie dual channel mimo iż trzecia kość była innego producenta.Została mi trzecia taka sama kość Kingstona do wymiany lecz wcześniej zamówiłem czwartą kość z obawy że jednak coś nie będzie chciało działać w trybie dual.Wymieniłem trzecią kość innego producenta na Kingston.Po sprawdzeniu nadal pamięć pracuje w trybie dual.W końcu włożyłem czwartą,mam teraz 32 GB RAM Kingston CL-9 Hyper-X i oczywiście pracuje w trybie Dual Channel. Dziękuję za zainteresowanie Quote
pszsz Posted November 27, 2015 Report Posted November 27, 2015 Dokładnie tak. Z resztą Dual Channel nie daje już takiego kopa jak kiedyś, wzrost wydajności to kilka % tylko. Jako, że większość czynności jest jednowątkowa to jak dobrze złoży się zestaw to wąskim gardłem jest procek a wtedy dual czy quad channel niewiele zmienia. Duszenie operacji na jednym wątku powinno być karalne . Od szybkości ramu ważniejsza jest jego ilość no chyba, że chcemy mocno kręcić procka ale z tego się wyrasta ^^. Ja na procka patrzę pod kątem tego ile ramu mogę zapakować do danej platformy a wśród jedno socketowych płyt niestety wybór jest słaby (x99 i tylko 8x8gb). Quote
Nieobecny Posted February 24, 2018 Author Report Posted February 24, 2018 Odkurzyłem stary [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - dodane od kreski(Edit). Quote
Nieobecny Posted February 28, 2018 Author Report Posted February 28, 2018 Nowe [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] pod fioletową kreską. Quote
P1O Posted March 1, 2018 Report Posted March 1, 2018 Podążyłem za linkiem... czytam... patrzę... O! provectus wrócił!! Patrzę wyżej - post z 2014. @wiktorynek, na ile oceniasz różnicę dla single/dual channel przy takiej samej ilości pamięci? Quote
Nieobecny Posted March 1, 2018 Author Report Posted March 1, 2018 7 gen DDR4 2400MHz: - rendering: - gry: Czyli 15% krócej w renderingu i 3% więcej w grach, choć gry są bardzo specyficzne i w każdej będzie inaczej. Dużo zależy też od wykorzystywanego obciążenia procesora, jego wielordzeniowości oraz maksymalnej wydajności dysku. Takich testów w sieci jest więcej, wystarczy poszukać w podobnej konfiguracji do własnej. Bardziej profesjonalne opracowanie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I to jest najlepsze podsumowanie: Quote
Nieobecny Posted April 2, 2019 Author Report Posted April 2, 2019 Odświeżenie tematu. Nowe testy. Wpływ pamięci na nowe laptopy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Recommended Posts