FAFAŁ Posted November 12, 2014 Report Posted November 12, 2014 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kartę kupiłem ponieważ po zmianie płyty na okazyjnie zakupioną nie miałem w niej złącza PCI .Ok myślę sobie może i dobrze kupie nowszą lepszą kartę . Po zakupie karty powrocie do domu podłączeniu nie mam dźwięku , chwila szukania w okularniku i nie ma wsparcia dla Linux 64 bitowego .Są jakieś sztuczki jednak mi nie pomagają , nie próbowałem kompilacji jądra bo gdzieś po kilku restartach straciłem z pamieci gdzie tą sztuczkę widziałem . Postawiłem windę specjalnie dla tej karty i rozczarowanie moje było wielkie . Ale zacznijmy od plusów w porównaniu do starszej karty jaką miałem a była to xfi gamer , mniej potrzeba pobierać by mieć wszystko .dodatkowo moje zdziwienie było wielkie gdy windows 8,1 wykrył ją i miałem dzwiek co prawda stereo ale był .Pamietam ze kiedyś tu na forum napisałem pokarzcie mi winde która wykryje kartę creativa a kupie trzy takie karty .kkkkk strasznie bym sie wykosztował . Ustawienia w panelu no ok fajne i przejrzyste . I teraz moje rozczarowanie poplątane z nutką zadowolenia . Karta po prostu nie ma środka , ma podkoloryzowany bas i wysokie ale gdzie środek . Na standardowych ustawieniach bez grzebania w korektorze nie ma środka co za tym idzie nie słychać efektów oddalania się dźwięku w jakimś utworze wokalnym . Tego wiecie zanikania.Powiem tak zwykła integra sobie z tym lepiej radzi ale nutka zadowolenia podział na kanały uuuu miodzik .Może karta fajna dla kogoś do grania może karta fajna przy głośniczkach typowo komputerowych . Jednak dla mnie i mojego zestawu po prostu kiepska . Po całej potyczce z brakiem wsparcia dla 64 bitowych Linuksów zastanawiam się czy jest sens iść na 32 bitowego Linuksa, bo wbrew sugestią pana właściciela pewnego oddziału proline nie zamierzam wracać na windę .bo na windzie działa i ni jak nie mam możliwości zwrotu . wolał bym zainwestować w płytę mającą wejście pci i używać starego xfi niż tej karty . To moja opinia po chwili jaką spędziłem na windzie bo tylko tam udało mi się posłuchać tej karty . Oceniając karte od 0 do 10 dał bym jej 3 możliwe ze pod głośnikami typowo komputerowymi było by 4 jednak ja ich po prostu nie mam i nie trawie . Koszt 300 złotych za cos co świeci na czerwono gra na domyślnych ustawieniach nieco jak w studiu czyli tak głucho jest za wysokim kosztem . Podsumowując rozczarowanie nabytkiem i przyznanie sie do tego ze integra jest jednak całkiem dobrym wyjściem trochę boli ale cóż taka prawda .Chodź integra ma zakłócenia przynajmniej nie dławi mi efektów a to one nadają muzyce kilku fajnych smaczków . Quote
WinSxS Posted November 12, 2014 Report Posted November 12, 2014 W czasach integry HD Audio niebardzo oplaca się już kupować oddzielną dźwiękową, integra spokojnie daje radę do większości zadań. To 10 lat temu dźwięk był płaski i niemożliwy do słuchania Quote
FAFAŁ Posted November 12, 2014 Author Report Posted November 12, 2014 Lewan na starszej płycie była różnica i to spora po miedzy integrą a xfi a ona przecież tez nie była wysokich lotów . Ta moja super okazyjna płyta to msi z77a-g45 na której od razu wyłapałem jamnikowatosć dzwieku jednak juz to znoszę . A creativa albo postawie linuxa 32 i jak bedzie działać to zostaje albo sprzedam ogłoszenie już poszło oby nikt nie przeczytał mojej opini Quote
kapciu75 Posted November 12, 2014 Report Posted November 12, 2014 Jeżeli puścisz za połowę ceny, to biorę, nawet po przeczytaniu tej recenzji. Na pewno gra lepiej niż integra na płycie Gigabyte GA-P35-DSL. Quote
provectus Posted November 13, 2014 Report Posted November 13, 2014 a co ja mówiłem rafi, dedyki sa zbedne teraz, integry poszły mocno do przodu i nie ma sensu pchac sie w dedykowane karty dzwiekowe, ale ty zawsze wiesz lepiej... to samo mówiłem o creative, nie warto tego kupowac, bo to tylko toleruje samego siebie, czyli do dźwiękówki creative, głosniki tej firmy tylko działaja... ale no tak, co ja wiem... Quote
FAFAŁ Posted November 14, 2014 Author Report Posted November 14, 2014 No własnie co wiesz a co czytasz Kiepska nie jest ta karta jednak za ta cene nie oferuje nie wiadomo czego a na pewno nic lepszego niż dedyk Choć oddzielona karta działa czyściej ta jednak ma podkoloryzowany dzwiek na pewno cieszacy wiejskich kozaczków hihihii nic wiecej . I mam porównanie czyli starsza płyta na dedyku + starsza płyta na starszej konstrukcji czyli xfi , nowsza płyta na dedyku i ta nieszczęsna . Porównując gdybym wiedział ze bedą takie jaja kupił bym inną płytę z pci i zamontował tam xfi . Bo ona z tego całego zestawu jaki mogłem przetestować najwierniej odtwarzała dźwięk Wielkim plusem jest tu separacja kanałów pewnie w grach daje to fajne efekty ale do muzy nie nadaje sie i tyle . Słucham teraz muzy przez integrę która ma fajny srodek ale słychac dzwiek taki troszkę jamnikowaty i na pewno gorszy od xfi . Wiec dalej zostaje to ze dedyk jest lepszy , ale nie wart w przypadku zetki inwestycji 300 zeta . kapciu75 za połowe ceny hihihi jeszcze nie ma grudnia ale miałem taką płyte no prawie taką samą GA-P35-DS3R . Masz rację tam jest na prawdę słaby układ .Proline nie zaakceptowało mojego komentarza trudno pieniedzy tez juz nie zaakceptują Quote
provectus Posted November 14, 2014 Report Posted November 14, 2014 testowałem nowe dedyki, tez szału nie było, powiem ci ze w grach tez różnicy nie ma, a testowałem na głośnikach za 600zł w hurcie Dedyki sa teraz mało wydajne w porównaniu do integry, nadają sie tylko gdzie sa stare płyty, ale nowe to słaba inwestycja, zwłaszcza ze integry szybciej sie starzeją niż laptopy kiedyś dedyki jak stare xonary były mocne, ale teraz to zwykłe wydawanie kasy za róznice marginalna a czesto zerową zwłaszcza creative, płacimy za logo a sprzet jest produkcji samsunga co do jakosci dzwieku, to zalezy jaki masz układ na mobo i jakie głosniki pomine że twój to model z 2012 Quote
FAFAŁ Posted November 14, 2014 Author Report Posted November 14, 2014 600 złotych noo prawie połowe wydałem na same kable . Tylko widzisz miedzy zintegrowaną kartą w tej płycie a starym xfi jest spora różnica . I jak pisałem na początku (pierwszy post) gdyby ta nie miała takiej kolorowanki zrobionej jak ma byłbym zadowolony z zakupu . Gdyby ta zetka miała taki dzwiek jak xfi i separację kanałów taką jaką ma byłbym zadowolony ze hohoho a nawet myslał bym by postawić windę i na niej sie kulać do wyjścia działającego linuxa 64 bitowego , gdzie bym nie musiał kombinować . Tak jak było wczesniej instaluje system i juz wszystko cacy gra wystarczy zmienić z stereo na 5.1 . I widzisz ta płyta którą mam jakiś czas temu coś koło roku kosztowała ponad 400 złotych . I ma kiepski dzwiek (nie najgorszy ) ale jednak stara juz xfi ma lepszy . Czyli musiałbym kupić płytę za jakieś 700 może 800 złotych i liczyc na to ze bedzie grało fajnie , a co jeżeli sie okaże ze stara xfi potrafiła by to o wiele lepiej . Tu i tu jest ryzyko ja majacy dobre zdanie o creativie przewiozłem sie i tyle ale jeszcze postawie sobie jutro linuxa 32 bitowca i zobacze co na nim mi pogra Quote
provectus Posted November 14, 2014 Report Posted November 14, 2014 bo ty masz Realtek® ALC887 ja mam ALC892 Quote
Recommended Posts