Jump to content

Windows 8.1 z usługą Bing. Co to jest za Windows?

brbr

Recommended Posts

Pytanie wzięło się stąd, że na Asus X200M nie mogę zainstalować żadnego Windowsa 8.1(pobranego z tego forum), bo odrzuca klucz produktu. Gdy udało mi się wpisać kod "Generic" to kończyło się na tym, że w następnym kroku instalacji mogłem jedynie kupić jakieś programy w sklepie MS albo zakończyć instalację. W telefonicznej rozmowie z pomocą Asus dowiedziałem się, że to "zwykły" Windows 8.1. Ale co poeta miał na myśli tego się nie dowiedziałem i na moje słowa, że znalazłem Windows 8.1 Pro, Core, Enterprice, a nawet z jakimiś literkami na końcu to serwisant Asusa w kółko, że to Windows 8.1 i że na stronie MS taki jest i koniec.

w8.1 bing to jak ala wersja starter w7

Nie do końca. Microsoft, nauczony trochę na przykładzie historii z przeglądarkami internetowymi, postanowi udostępniać swój OS za darmo, ale z pakietem swoich innych usług, za które w wielu wypadkach trzeba zapłacić: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

@brbr

Na stronie producenta pisze: Windows 8.1 Pro lub Windows 8.1.

Klucz produktu dobrze spisałeś? Jakim cudem Znalazłeś: Windows 8.1 Pro, Core, Enterprice?

Nie do końca. Microsoft, nauczony trochę na przykładzie historii z przeglądarkami internetowymi, postanowi udostępniać swój OS za darmo, ale z pakietem swoich innych usług, za które w wielu wypadkach trzeba zapłacić: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

@brbr

Na stronie producenta pisze: Windows 8.1 Pro lub Windows 8.1.

Klucz produktu dobrze spisałeś? Jakim cudem Znalazłeś: Windows 8.1 Pro, Core, Enterprice?

w sumie tak dlatego napisałem "ALA starter", ale to tylko dla modeli gdzie jest atom, najtańsze wynalazki marketowe

Kolejnym krokiem spółki w kierunku jak największej dostępności nawet niedrogich urządzeń z Windowsem na pokładzie jest wprowadzenie tańszej wersji komputerowej odmiany systemu oznaczonego numerem 8.1, czyli Windows 8.1 z Bing. Tańszej, nie oznacza jednak, że okrojonej funkcjonalnie. Najnowsza odmiana systemu pod względem funkcjonalnym różnić się będzie od dotychczasowej wyłącznie tym, że domyślnym silnikiem wyszukiwania instalowanej razem z systemem przeglądarki Internet Explorer nie będzie najpopularniejsza wyszukiwarka, czyli Google, tylko Bing. Poza tą z pozoru drobną, ale w istocie znaczącą różnicą, system będzie dokładnie tym samym Windowsem, którego znaliśmy do tej pory.

X200MA Procesor:

Procesor Intel® Bay Trail-M Quad Core Pentium N3520

Procesor Intel® Bay Trail-M Quad Core Celeron N2920

Procesor Intel® Bay Trail-M Quad Core Celeron N2815

Mieszają z tym nazewnictwem.

Tak tylko na marginesie to Windows 8.1 Bing był ostatnio ładowany wszędzie gdzie się tylko da, każdy laptop, a nawet komp składak - była chyba jakaś akcja promocyjna MS.

P.S. Jest to śmieć najwyższych lotów. Jesli tak albo gorzej ma wyglądać darmowy Win 10 to podziękujcie zawczasu. Dodam jeszcze, że są nowe wersje przeglądarek IE9 dla Visty i IE11 dla Win 7 ze specjalnym dodatkiem Bing.

Tak tylko na marginesie to Windows 8.1 Bing był ostatnio ładowany wszędzie gdzie się tylko da, każdy laptop, a nawet komp składak - była chyba jakaś akcja promocyjna MS.

P.S. Jest to śmieć najwyższych lotów. Jesli tak albo gorzej ma wyglądać darmowy Win 10 to podziękujcie zawczasu. Dodam jeszcze, że są nowe wersje przeglądarek IE9 dla Visty i IE11 dla Win 7 ze specjalnym dodatkiem Bing.

Tak bez "marginesu" słyszałem że wersja Bing jest pełnowartościową wersją windows 8.1 ale przeznaczoną tylko dla partnerów OEM.

I tak jest!!!

Po zainstalowaniu tego"śmiecia" wygląda mi na wersję Core różni się tylko licencją!!!

Wszystko się zgadza - erectus nie ma racji, że to coś a'la starter. Pełnowartościowy system ze zbawiennym softem MS w gratisie.

I skąd taka nienawiść do M$??  Koncern taki sam jak każdy inny.

Zachowujesz się jak pies ogrodnika "sam nie weźniesz i drugiemu nie dasz" :D

@nemo1960 - a gdzie tu nienawiść widzisz?: "Wszystko się zgadza - erectus nie ma racji, że to coś a'la starter. Pełnowartościowy system ze zbawiennym softem MS w gratisie." - zbawienny soft? - przecież to prawda - faktom chcesz zaprzeczyć? Na takim samym poziomie jak zbawienny soft od producentów lapków.

@nemo1960 - a gdzie tu nienawiść widzisz?: "Wszystko się zgadza - erectus nie ma racji, że to coś a'la starter. Pełnowartościowy system ze zbawiennym softem MS w gratisie." - zbawienny soft? - przecież to prawda - faktom chcesz zaprzeczyć? Na takim samym poziomie jak zbawienny soft od producentów lapków.

A o jakim "zbawiennym sofcie" w sofcie M$ ty mówisz?

Którego nie ma np. W starszych wydaniach windows.

Mówimy o widows 8 a nie widows "10"! Technical Preview

@nemo1960 - widzisz, popadasz w paranoje, gdzie ja napisałem w tym temacie że Windows to zło? Nawet tak nie myślę o całym MS i rozumiem ich poczynania: $$$$$$ Ale nie muszę pochwalać i tolerować gó...n wtykanych na siłę - tak, nie zgadzam się z tym doputy, dopóki to płatny system - płacę wymagam, płacę wymagam, płacę ...

No więc co nieco się wyjaśniło. Win8.1 z usługą Bing jest specjalnym systemem dla producentów sprzętu. Jest to darmowy system aby obniżyć koszt komputerów ale TYLKO dla producentów sprzętu. Jest to pełnowartościowy system z paroma aplikacjami od MS w tym wyszukiwarka Bing(jakby jej nie było w innych). Różnica polega jedynie na tym, że tego nie kupisz gdyż obrazem systemu dysponują tylko i wyłącznie producenci. Dlatego ja narobiłem sobie bajzlu gdyż nieświadom tego zainstalowałem sobie win 8.1 Pro i wszystko poszło w buraki. Nawet nie wiedzieć dlaczego nie mogę przywrócić systemu z Recovery. Partycje fizycznie są ale komp ich nie widzi. I teraz mam sakramencki problem, bo producent sugeruje przysłanie im sprzętu i oni ewentualnie przywrócą system ale za opłatą bagatela 200PLN. Myślałem sobie żeby kupić Win w wersji BOX, ale komp mi tego nie przyjmie bo w UEFI dalej siedzi "oryginalny" klucz przypisany do sprzętu i koło się zamyka. Gdybym wiedział, że właduję się w takie dziadostwo to już na dzień dobry kupiłbym sprzęt bez systemu czym zaoszczędziłbym sobie problemów. A tak mam notbooka, ale jakbym go nie miał.

@nemo1960 - widzisz, popadasz w paranoje, gdzie ja napisałem w tym temacie że Windows to zło? Nawet tak nie myślę o całym MS i rozumiem ich poczynania: $$$$$$ Ale nie muszę pochwalać i tolerować gó...n wtykanych na siłę - tak, nie zgadzam się z tym doputy, dopóki to płatny system - płacę wymagam, płacę wymagam, płacę ...

Twoja wola.

Rób co chcesz .

I daj innym decydować co mają robić

No więc co nieco się wyjaśniło. Win8.1 z usługą Bing jest specjalnym systemem dla producentów sprzętu. Jest to darmowy system aby obniżyć koszt komputerów ale TYLKO dla producentów sprzętu. Jest to pełnowartościowy system z paroma aplikacjami od MS w tym wyszukiwarka Bing(jakby jej nie było w innych). Różnica polega jedynie na tym, że tego nie kupisz gdyż obrazem systemu dysponują tylko i wyłącznie producenci. Dlatego ja narobiłem sobie bajzlu gdyż nieświadom tego zainstalowałem sobie win 8.1 Pro i wszystko poszło w buraki. Nawet nie wiedzieć dlaczego nie mogę przywrócić systemu z Recovery. Partycje fizycznie są ale komp ich nie widzi. I teraz mam sakramencki problem, bo producent sugeruje przysłanie im sprzętu i oni ewentualnie przywrócą system ale za opłatą bagatela 200PLN. Myślałem sobie żeby kupić Win w wersji BOX, ale komp mi tego nie przyjmie bo w UEFI dalej siedzi "oryginalny" klucz przypisany do sprzętu i koło się zamyka. Gdybym wiedział, że właduję się w takie dziadostwo to już na dzień dobry kupiłbym sprzęt bez systemu czym zaoszczędziłbym sobie problemów. A tak mam notbooka, ale jakbym go nie miał.

Można znaleźć potrzebną Ci wersję w internecie.

A klucz który jest zapisany w biosie można zignorować.

Edit

Znów mi wyskoczył post pod postem :angry:

Edited by nemo1960

Zobacz w ten sposób. To oficjalna strona Microsoftu.

Jeśli zakupiono system Windows 8.1 lub Windows 8, system Windows można pobrać i zainstalować na tej stronie za pośrednictwem klucza produktu. Dostępne są opcje instalowania systemu Windows teraz lub później albo przy użyciu nośnika utworzonego z pliku ISO.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

I daj innym decydować co mają robić

Jakbyś dobrze znał moje posty to byś wiedział, że przynajmniej staram się nie narzucać - niczego(potyczek słownych z erectusem nie licz  :D ). Tylko małe ale: MS nie daje nam wyboru(nawet ekran wyboru przeglądarki jest tylko w Europie po wyroku Trybunału Europejskiego), producenci OEM w zachłanności kasy nie dają wyboru. Dlaczego ja mam się litować nad gigantami? - NIE!

Jakbyś dobrze znał moje posty to byś wiedział, że przynajmniej staram się nie narzucać - niczego(potyczek słownych z erectusem nie licz  :D ). Tylko małe ale: MS nie daje nam wyboru(nawet ekran wyboru przeglądarki jest tylko w Europie po wyroku Trybunału Europejskiego), producenci OEM w zachłanności kasy nie dają wyboru. Dlaczego ja mam się litować nad gigantami? - NIE!

Jeśli nie liczyć tekstów "jeśleś ślepy", "ślepo zapatrzony w mrugające kafelki" i tym podobne spostrzeżenia to wręcz uznałbym że zbyt nachalnie usiłujesz mi narzucić nowszy system :D