Jump to content

Nowy dysk SSD 840EVO

szuwarek102

Recommended Posts

Witam przed chwilą kupiłem ten dysk samsung ssd 840evo.podłączyłem go przez usb i nie co z nim jest pokazuje

disk authentication failed o co chodzi.a hdtune pokazuje mi małą predkosc.

możecie pomóc.Przechwytywanie2.jpgPrzechwytywanie1.jpg

zainstalowałem  7 i teraz mam  tak, możecie napisać co to za program ssd tweakerPrzechwytywanie.png

Edited by szuwarek102

Co do prędkości, to jakie ma ci pokazywać przez USB zapewne 2.0? W jaki sposób podłączyłeś ten dysk przez USB? Najlepiej podłącz go przez tradycyjne SATA w kompie stacjonarnym, bo podejrzewam że chcesz zrobić od razu upgrade firmware oraz zainstalować ten program do naprawy 840 EVO.

zamiast napisać  to się pochwaliłeś swoim dyskiem,też bym tak chciał ale lipa

Pod postem masz magiczy guzik "zgłoś" naciśnij go zgłoś że ten post Tobie nic nie daje ;)

Oczywiście mój post też zgłoś :D

Edit.

A przedstaw nam swoje rzeczywiste wyniki.

Dobra dopatrzyłem się .

Na sata 2 nic więcej myślę że nie osiągniesz :(

Edit2

I radzę zacząć używać już innych benchmarków do testowania dysków SSD, potrafią one zbadać więcej parametrów niż archaiczny HD Tune :)

Edited by nemo1960

@szuwarek wpisz w google frazę "testy dysków ssd" i zobacz czym się testuje dyski na portalach a nie na podwórku "erectusa" ;)

bo to sa testy na laików i dzieci by kupowali co chwile "lepsze"

Co to jest sata 2 czyli jakbym kupił nowego lapka to ssd by chodził lepiej tak .

dokładnie 

Poddaje się z fanatykiem archaicznych programów nie ma co dyskutować.

@szuwarek jak chcesz coś wiedzieć o swoim dysku to nie opieraj się tylko na mojej opinii a tym bardziej "podwórkowych" expertusów. ;)

Poczekaj na opinię innych :)

Edit.

A warto było? Mam na myśli czy odczułeś zmianę dysku w sensie uruchamiania systemu, programów, gier itd.

Bo ja już "nigdy" nie zmienię SSD na HDD.

I tak naprawdę to nie szybkość transferu jest najważniejszą zaletą dysków  SSD tylko pozostałe parametry których HD Tune nie mierzy!!!

Zmiana sata II na sata III już Ci nie da takiego "kopa". Zauważysz znaczną różnicę tylko w benchmarkach i podczas kopiowania "dużych" plików. :)

Edited by nemo1960

Poddaje się z fanatykiem archaicznych programów nie ma co dyskutować.

@szuwarek jak chcesz coś wiedzieć o swoim dysku to nie opieraj się tylko na mojej opinii a tym bardziej "podwórkowych" expertusów. ;)

Poczekaj na opinię innych :)

Edit.

A warto było? Mam na myśli czy odczułeś zmianę dysku w sensie uruchamiania systemu, programów, gier itd.

Bo ja już "nigdy" nie zmienię SSD na HDD.

I tak naprawdę to nie szybkość transferu stanowi zaletę SSD tylko pozostałe parametry.

ty jesteś podwórkowy i tego nawet nie bede rozważał dlatego masz braki wiedzy elementarnej, ale to tak jest jak gimnazjum nic nie uczyło :P

ty jesteś podwórkowy i tego nawet nie bede rozważał dlatego masz braki wiedzy elementarnej, ale to tak jest jak gimnazjum nic nie uczyło

Znasz to :[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

To że tobie się coś wydaje to wcale dla innych nie musi oznaczać tego samego. :D

"Każdy sądzi po sobie"

Więc jeśli komuś zarzucasz "braki wiedzy elementarnej" to chyba nie muszę pisać co to oznacza :P

Ad rem

@szuwarek powtórzę w dyskach SSD prędkość zapisu i odczytu nie jest aż tak ważna jak pozostałe parametry dysku.

Zmiana SATA II na SATA III już nie będzie tak odczuwalna,

Jeśli chodzi o optymalizację to polecam dla windows 7 program :[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

dla windows 8, 8.1 wyłączyć defragmentacje, przywracanie systemu, jeśli masz więcej niż 4 G pamięci wyłączyć hibernacje, zmiejszyć plik wymiany z innymi usprawnieniami nie warto się "bawić"

Do optymalizacji pod ten dysk jest program Samsunga - Samsung Magician.
@nemo1960 te rzeczy które Mówisz, właśnie w tym programie są, w zależności jaki profil się wybierze.
Świetnie się sprawdza, w nowej wersji można już włączyć, bo warto funkcję Rapid mode.
(Pozwala ona na buforowanie danych zapisywanych na dysku, co w efekcie powinno zwiększać szybkość działania, przede wszystkim w sytuacjach gdy korzystamy z wielu aplikacji jednocześnie)

Po włączeniu trybu RAPID, działa on jako komponent systemu i na bieżąco monitoruje działanie samego systemu, aplikacji i SSD. Posiada też funkcję "uczenia się", dzięki czemu, analizując ten ruch, potrafi wykorzystać DRAM i CPU do przyspieszenia odczytu najczęściej używanych danych. Potrafi je też grupować podczas zapisu w większe bloki, co zwiększa żywotności samego dysku, a także szybkość ich ponownego odczytu.

Znasz to :[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

To że tobie się coś wydaje to wcale dla innych nie musi oznaczać tego samego. :D

"Każdy sądzi po sobie"

Więc jeśli komuś zarzucasz "braki wiedzy elementarnej" to chyba nie muszę pisać co to oznacza :P

Ad rem

@szuwarek powtórzę w dyskach SSD prędkość zapisu i odczytu nie jest aż tak ważna jak pozostałe parametry dysku.

Jeśli chodzi o optymalizację to polecam dla windows 7 program :[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

dla windows 8, 8.1 wyłączyć defragmentacje, przywracanie systemu, jeśli masz więcej niż 4 G pamięci wyłączyć hibernacje, zmiejszyć plik wymiany z innymi usprawnieniami nie warto się "bawić"

tylko ze tobie to ciagle brak faktycznie... nie ma różnicy sata II vs sata III na SSD? ponad 100mb/s na tym samsungu to NIC?  :22 wiekszej herezji nie czytałem 

w tym sek, że w SSD najważniejsze jest ZAPIS i ODCZYT z uwzględnieniem trwałości i bezawaryjności nośnika, reszta to marketing 

zmana na sata II vs Sata III jest ZAWSZE odczuwalna, testowałem to nawet samsungu PRO... 

Edited by FAFAŁ
0o juz juz spokojnie :P

Zainstalowałem ten program samsung Magican ale nie ma polskiego i nie wiem co i jak się tam ustawia.

Języka polskiego na tą chwilę nie ma. Sam program:

Samsung SSD Magician umożliwia zarządzanie dyskiem SSD:

umożliwia zaktualizowanie firmware dysku

umożliwia wykasowanie wszelkich danych (secure erase)

umożliwia zoptymalizowanie wydajności dysku SSD

umożliwia zoptymalizowanie systemu Windows pod kątem obsługi dysków SSD

umożliwia przeprowadzenie sprawdzenie wydajności dysku SSD

umożliwia przeprowadzenie "over provisioningu", czyli automatycznego partycjonowania dysku w taki sposób, aby zostawić wolne miejsce przeznaczone do wykorzystania dla kontrolera dysku SSD - ulepsza to wydajność dysku SSD

Co do profili, z translatora: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]