Jump to content
WinClub
franekfranek

dziwne stany sieci wi-fi spowolnienie systemu niestabilna sieć

Recommended Posts

Taka sytuacja..
Komputer dell 7450 z win 7 JG 2019 od jakiegoś czasu nieco zwolnił..  (wiem, wiem i niebawem planuję reinstalacje do JG7 2020 )

najbardziej dotyczy to przeglądarki i internetu. Być może z racji

koronawirusa i akcji szkoła w domu... sieć jest obciążona, no ale to byłaby obciążona może stale a nie z takimi wahaniami ?
Szczegóły, spostrzeżenia:

 

*
po uruchomieniu nie może zestawić się szybko i za jednym razem połączenie wif-fi z hotspotem ze smartfona z modyfikowanym android.

Próbowałem z inną kartą sim i drugim smartfonem android (aktualny LineageOS) i jest podobnie. Nawet z Nokią 2720, o której pisałem w innym

temacie:
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Takiej metody dostępu do internetu używam od ok roku i było dotychczas ok, tuz po uruchomieniu było połączenie. Aktualnie bywa tak, że na

ikonce na pasku zadań pojawia się wykres siły, a co jakiś czas żółty znak zapytania, a po podglądzie brak sieci i inne komunikaty typu

odświeżanie jak dobrze pamiętam. Hotspoty są w bezpośredniej bliskości komputera, zatem to nie zakłócenia czy zwykła utrata sygnału.
Wahania są do kilku minut po uruchomieniu, następnie wszystko się stabilizuje.

 

*
zajętość pamięci RAM ok 1,51 GB (dłuższy czas było chyba ok 1,4 GB) i 43 procesy

 

*
test prędkości, bardzo wolno narastający, duży ping, wynik podawał się kilka sekund:
www.speedtest.pl/test/243073184
za drugim razem sam speed test zgłasza błędy:
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
aż trzecim razem połączyłem się hotspotem w innej sieci przez sławną i kontrowersyjną :) Nokię 2720
www.speedtest.pl/test/243076294
nieco lepiej, ale też prędkości mniejsze niż zwykle
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
na szczęście po dłuższym czasie w końcu się prędkość "ucywilizowała"
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

 

*
sieć 4G, bezpośrednia bliskość nadajnika

 

*
bateria BIOS napięcie 1,46 V... zatem i ona winna, ale że aż  tak ?? Objawy mogą być przeróżne:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Zamówiłem nową. Dotychczas laptop leżakował z zainstalowanym akumulatorem na stacji dokującej. Czy BIOS nie jest na tyle inteligentny, żeby w razie spadku napięcia baterii guzikowej wspomagał się akumulatorem głównym ?

 

*

co któryś raz po uruchomieniu brak ikony z siła sygnału sieci na pasku zadań.

 

p.s.

sytuacja dotyczy stanu z podłączoną wcześniej wewnętrzną anteną od Lenovo oraz aktualnie z podłączeniem do tej wbudowanej.

 

Dziękuje z góry za każdą i zawsze przydatną pomoc !

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, franekfranek napisał:

sieć 4G, bezpośrednia bliskość nadajnika

 

Proszę, oto powód. Nie ma za co i polecam się na przyszłość.

 

Mnóstwo ludzi korzysta teraz z internetu mobilnego, BTSy są obciążone. Jak pamiętam do tego korzystasz jeszcze z hotspota z telefonu.

Bliskość nadajnika nic tu nie da, 2 lata męczyłem się na "LTE" od Plusa z takimi prędkościami, mieszkajac 300m od nadajnika, mając na niego bezpośredni widok - router LTE wystawiony na wewnętrznym parapecie okna. Pomagało... postawienie go na zewnątrz, na balkonie - prędkości magicznie z 10Mb/s skakały do 50Mb/s :L 

Tutaj pomoże jedynie antena zewnętrzna ale też nie do końca, bo nadajnika nie "odmulisz".

Do tego najlepiej jakbyś podał SNR i RSSI sygnału z nadajnika, ale na Nokii tego nie zrobisz - są jakieś aplikacje na Androida, które to pokazują. 

Niemniej zamiast tak się bawić zainwestowałbym w modem wewnętrzny do laptopa i już. Zauważ, że tutaj będa powtarzać się wnioski z Twoich poprzednich tematów - ja to podsumuję jednym zdaniem - z gó**a bata nie ukręcisz.

 

17 minut temu, franekfranek napisał:

sytuacja dotyczy stanu z podłączoną wcześniej wewnętrzną anteną od Lenovo oraz aktualnie z podłączeniem do tej wbudowanej.

 

Mówisz o antenach Wi-Fi? 

Nic to nie da - sygnał Wi-Fi z hotspota telefonu masz mocny i na standardowych antenach. Chodzi o to jak mocny sygnał odbiera i nadaje w LTE ta Nokia czy czego tam używasz. 

19 minut temu, franekfranek napisał:

Czy BIOS nie jest na tyle inteligentny, żeby w razie spadku napięcia baterii guzikowej wspomagał się akumulatorem głównym ?

Czekaj, co? :L 

BATERIA CMOS odpowiada tylko i wyłącznie za podtrzymanie RTC i ustawień BIOS. Nawet jakbyś ją wymontował - nie odczujesz w systemie żadnych problemów, poza koniecznością konfigurowania za każdym razem swoich ustawień BIOS. 

franekfranek likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Baterię profilaktycznie wymieniłem...
dziwne bo raz po wyjęciu pokazała napięcie 1,46 V jak pisałem wcześniej, natomiast za drugim razem tym samym nowym miernikiem już 3,1 V.

Modem wewn odpada, karta sim służy również do dzwonienia.. jak już kalkulowac to na max zysk i minimalizując ilość gadżetów.

Ta Nokia przez swój systemik KaiOS jest porażką. No ale działa i robote robi jako tako.

Trochę z sygnałem i jego niestabilnością namieszał smartfon. Sytem android sprzed roku. modyfikowany i nie reinstalowany. Przełożylem do drugiego smartona takiego samego z nowszym systemem i jest ok. O dziwko... ten pierwszy smartfon calkiem dobrze i płynnie udostepnia sieć przez USB :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information