Jump to content

Odległość do TV jaka?

Recommended Posts

Posted

cyt.

Przyjęło się, że w przypadku telewizorów Full HD 4K każde 4-4,5 cm odległości od odbiornika to jeden cal przekątnej ekranu. Najbardziej optymalną wartością jest 4,2

czyli 4.2x50= 210 cm czyli 2.1 m

edit

o znalazłem to 

odleglosc-a-bezstratna-jakosc.gif

jarexpol likes this
Posted

To znaczy że z odległości 2,1 metra będzie się dobrze oglądać telewizor 50 cali?

Posted
3 minuty temu, J3RZY napisał:

To znaczy że z odległości 2,1 metra będzie się dobrze oglądać telewizor 50 cali?

Wkleiłem ci dokładną grafikę.

2,1 metra to max jaki jest zalecany do oglądania w tym konkretnym przypadku. 1,05 metra to minimum zalecane. Mieścisz się więc w wartości maksymalnej.

Posted

To ja będę oglądał telewizor 50 cali z odległości gdzieś około 2,8 metra.

To nie jest zbyt mała odległość żeby ogarnąć dobrze wzrokiem telewizor 50 cali?

Posted
1 godzinę temu, J3RZY napisał:

To ja będę oglądał telewizor 50 cali z odległości gdzieś około 2,8 metra.

To nie jest zbyt mała odległość żeby ogarnąć dobrze wzrokiem telewizor 50 cali?

Ostatni raz napiszę bo widać, że nie rozumiesz. Tak więc 2,8 metra to tak naprawdę już trochę zbyt daleko według zalecanych kryteriów. Czyli powinieneś nawet być trochę bliżej. To nie jest 55 ani 65 cali. Zalecane kryteria dla 50 cali mieszczą się między 1,05 metra, a 2,1 metra. Jeśli teraz nie zrozumiesz to już inaczej się nie da.

renatan likes this
Posted

Kombinujecie. Co za problem postawić telewizor i sprawdzić, z jakiej odległości wygodnie się go będzie oglądać.

Ja np. mam wadę wzroku i już z odległości 2,5 metra ledwo widzę tekst na TV 43" (wisi na ścianie więc za bardzo nie ma jak go przybliżyć) - wysokość zawieszenia i odległość ustalałem organoleptycznie.

Posted
Godzinę temu, J3RZY napisał:

@marcelgg @RemixPL1994 @renatan no to fajnie mi wyjaśniliście.

Ja zamówiłem telewizor 50 cali i się obawiałem że to jest za duży do oglądania z odległości około 2,8 metra :)

Dla 2,8 metra to bardziej 55 cali by się nadał. Sprawdzisz osobiście. Kalkulator podaję dokładny zakres ale na końcu i tak decyduję kwestia użytkownika jak mu lepiej i wygodniej.

Posted

No i wreszcie zmówiłem telewizor TCL 55EP680X1 bo już 65 cali to nie na moją kieszeń :)

Telewizor-TCL-LED-55EP680X1-front.jpg

Posted
44 minuty temu, renatan napisał:

ja bym sie bał zamawiac po tym co widze w wiadomosciach

Koronawirusem przez telewizor się chyba nie zarażę, to masz na myśli?

Same pozytywne opinie na temat tego telewizora w necie są.

Kupiłem w Avansie.