Jump to content

Który antywirus wybrać na Win 10

Recommended Posts

Posted

Panda dome, u mnie defender drenował dyski i pendrive zaraz po podłączeniu, przez co przez około 2 min nie miałem dostępu do plików  zanim nie skończył skanu. O ogromnyn zużyciu cpu w tym czasie to już nie wspomnę. Sam teraz mam tą pandę i w zupełności wystarczy, zużywa 10MB* zasobów i nie ma takich "niespodziewanych wystrzałów ze skanowaniem" jak defender

senior38 likes this
Posted
6 minut temu, bison616 napisał:

Panda dome, u mnie defender drenował dyski i pendrive zaraz po podłączeniu, przez co przez około 2 min nie miałem dostępu do plików  zanim nie skończył skanu. O ogromnyn zużyciu cpu w tym czasie to już nie wspomnę.

Coś musiałeś mieć skopane, ja od zawsze miałem przedpotopowy sprzęt i nigdy czegoś takiego nie zaobserwowałem.

Posted
15 minut temu, M4T  napisał:

Coś musiałeś mieć skopane, ja od zawsze miałem przedpotopowy sprzęt i nigdy czegoś takiego nie zaobserwowałem.

Na kilu świeżo postawionych systemach z oficjalnych iso to nie przypadek a reguła.

Posted
Teraz, bison616 napisał:

Na kilu świeżo postawionych systemach z oficjalnych iso to nie przypadek a reguła.

Dziwne czemu mnie to nigdy nie spotkało, a instalowałem windowsa dziesiątki razy.

P.S na Defenderze jade od 2015 roku

Posted
1 minutę temu, M4T  napisał:

Dziwne czemu mnie to nigdy nie spotkało, a instalowałem windowsa dziesiątki razy.

P.S na Defenderze jade od 2015 roku

Jeżeli masz na pendrive parę plików to nie ma problemu, ale np ja na pendrive trzymam 64gb różnego softu czasami  tysiące małych plików. Do tego często je aktualizuje, irytujące jest czekanie bo defender zawsze mi je wszystkie skanuje, a pendrive ma zużyte 100% transferu przez co nie mogłem z niego korzystać.

Posted

A wiecie, że Defender ma takie coś jak "Ustawienia" i można wyłączyć skanowanie plików na nośnikach, a zostawić włączone tylko skanowanie plików przychodzących z neta? Jak się wie, co się już ma na nośnikach, i nie wkłada pendrive'ów do zainfekowanych kompów "kolegów", to taka opcja wystarcza.

VACek, vegeta80 and kp1971 like this
Posted
9 minut temu, Widzior napisał:

A wiecie, że Defender ma takie coś jak "Ustawienia" i można wyłączyć skanowanie plików na nośnikach, a zostawić włączone tylko skanowanie plików przychodzących z neta? Jak się wie, co się już ma na nośnikach, i nie wkłada pendrive'ów do zainfekowanych kompów "kolegów", to taka opcja wystarcza.

Właśnie sprawdzam defendera na win10 i jakoś takiej opcji nie widzę w skanowaniu. Podaj dokładnie gdzie to jest, bede wdzięczny.

Posted
33 minuty temu, bison616 napisał:

Podaj dokładnie gdzie to jest, bede wdzięczny

Opcji jako takiej nie mam bezpośrednio w "Ochronie w czasie rzeczywistym", ale są dwie metody, którymi można to zrobić. Zakładka "Wykluczone pliki i foldery" i zakładka "Zaawansowane", i tam mam do zaptaszkowania "Skanuj dyski wymienne" (ja mam odptaszkowane).

Posted
1 minutę temu, Mr.Straight napisał:

Od kiedy Windows 7 ma defendera ?

Od zawsze, Windows Defender jest wbudowany w win7, a Essential go zastępował i ulepszał.

Posted
23 minuty temu, Mr.Straight napisał:

Ale ten wbudowany nie chronił przed wszystkim o ile się nie mylę po to właśnie był Essential

Teoretycznie tak, a praktycznie na Win7 oba są o kant d... rozbić, więc to olewam. Mam włączonego Windows Defendera od początku, w niczym mi nie przeszkadza, więc niech sobie żyje, takie placebo dla większej spokojności umysłu :E A do Essentiala go nie ulepszam. I chyba coś tam działa, bo kilka razy mi wywalił do swojej kwarantanny cracki.

Posted

No ja w robocie na tym moim lapku-złomku na C2D + 2GB RAM nie mam w ogóle żadnego AV i od lat nic nie złapałem. Włączony jest tylko ten nieszczęsny Defender i Zapora systemu. Do tego aktualny Firefox z blokerami, comiesięczne łatki Security Only na Win7 i nie włażenie na podejrzane, niepewne stronki. I tyle wystarcza.

Posted
Godzinę temu, Mr.Straight napisał:

Ale ten wbudowany nie chronił przed wszystkim o ile się nie mylę po to właśnie był Essential

Nic! nie uchroni przed wszystkim, bo trzeba jeszcze myśleć. Sam pamiętam jak na początku mojej przygody z komputerami łapałem wirusy i to w 99% przez swoją głupotę. Teraz od kilku lat na W10 mam Defendera i zero robali.

renatan likes this