rocki80 Posted February 23, 2020 Author Report Posted February 23, 2020 Drodzy koledzy,wiem co jest przyczyną tego że ten mój laptop Toshiba tak się dziwnie zachowuje, to "drenowanie" czy szum raz jest raz znów nie ma, oraz że kontrolka dysku dziwnie mruga.Już doszedłem do tego, otóż jak pisałem wcześniej kilka dni jakieś trzy dni temu było z laptopem ok , spokojna praca , stabilna, ok wiem słaby mam dysk ale praca była ok, podłączyłem do laptopa przez usb telefon aby skopiować kilka zdjęć, zawsze tak robiłem i nie było problemu, tym razem laptop po podłączeniu przewodem pod usb nie wykrył telefonu (urządzenia magazynującego) i nagle gdzieś patrząc od góry na laptopa usłyszałem dziwny dźwięk tak jakby "terkot" coś podobnego, szybko więc odłączyłem usb kabel , ten "terkot" znikł w laptopie, więc jeszcze raz podłączyłem do usb telefon - urządzenie magazynujące- ok - ale to samo, nie wiem co było przyczyną może że właśnie w tym czasie otrzymałem 2 sms-y ? albo wina przewodu? ok ten "warkot" znikł , ale od tego czasu zauważyłem dziwne zachowanie kontrolki dysku, jej zwariowane mruganie, oraz laptop zawsze pracował cicho , ok zaszumiał wiatrak to chyba normalne, ale potem już ok , cisza i można oglądać czy film czy coś czytać w necie bez tego "morskiego szumu " czy "szalonej diody dysku " . Dlatego wczoraj włączyłem sobie film z pena aby obejrzeć przy sobocie, ale szum już tak mnie wkurzył że wyłączyłem laptopa, pomyślałem było ok a teraz ? wziołem laptop w rece i do tego własnymi płucami przedmuchałem otwór wentylacyjny, a i zdziwienie - szum jest taki jak ma być no w 90% , oraz dioda dysku działa poprawnie . Jakiś paproch dostał się gdzieś i drenuje ale w środku laptopa i to jest przyczyna, tylko jak pozbyć sie kurzu ze środka ? bez rozkrecania bo to już dla mnie zagadka . Wiem własne płuca , bo sprezone powietrze nie do końca się sprawdza ( woda) , w instrukcji Toshiby pisze : co jakiś czas czyścić otwór wentylacyjny odkurzaczem??? No a pasta termo, pisałem też że na obudowie pod spodem laptopa zauwazyłem biały pył ...kurz. Używam odkurzacz jest lepiej trochę :) , ale wiem że to nie zastapi wyczyszczenia jak jest laptop całkowicie rozkręcony, a Toshiba ma tak że aby dostać sie do środka to dla mnie magia . Laptop potrzebuje w miarę dobrego wyczyszczenia,obecnie pracuje w miarę na 80% -90% stabilnie. No przypadek chyba jeden na milion? Quote
Nieobecny Posted February 23, 2020 Report Posted February 23, 2020 1 godzinę temu, rocki80 napisał: jak pozbyć sie kurzu ze środka ? bez rozkrecania bo to już dla mnie zagadka . Normalnie - rozkręcić. 1 godzinę temu, rocki80 napisał: Wiem własne płuca , bo sprezone powietrze Zły pomysł - wdmuchasz do środka. 1 godzinę temu, rocki80 napisał: Toshiba ma tak że aby dostać sie do środka to dla mnie magia Prawdziwy dramat: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub po angielsku: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
rocki80 Posted March 3, 2020 Author Report Posted March 3, 2020 Tu nie chodzi o dramat,nigdy nie rozkręcałem laptopa a zwłaszcza Toshiby, nie tylko śrubki ........wystarczy pomylić dłuższą śrubę i po płycie głównej, to jednak zostawię dla serwisu bo nie chce zepsuć :) Quote
razor1995 Posted March 3, 2020 Report Posted March 3, 2020 Możesz sobie np. rozrysować na kartce która śrubka gdzie idzie. Tutaj masz wszystko rozrysowane, ze zdjęciami wysokiej rozdzielczości, na filmikach nie zawsze wszystko widać: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Nieobecny Posted March 3, 2020 Report Posted March 3, 2020 Wykręcasz śrubki i odkładasz tak jak są wkręcone w obudowie. Rzadko zdarza się, że są śrubki różnej długości, ale zdarza się, więc nie można zupełnie ignorować. A tu jest rozrysowane wszystko w każdym szczególe: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
rocki80 Posted March 4, 2020 Author Report Posted March 4, 2020 Drodzy Przyjaciele macie racje w 100procentach,zgadzam się z Wami,nie ma jak samemu rozkręcić laptop, wyczyścić na spokojnie,nasmarować pastą,wtedy przynajmniej wiem co jest w środku wyczyszczone i nasmarowane,wiem że to nie jest takie trudne, trochę czasu logiki , jak coś się nie wie to zrobić np. rozpiskę gdzie jaka śrubka , gdzie jaki przewód , na spokojnie to można zrobić w 1-2 godziny , a nawet 3 lub 4, ale wiem co robię wtedy i jak laptop wygląda w srodku. W serwisie też tak do końca nie wiem co robią , czy dokładnie wyczyszczą,nasmarują itp , tym bardziej że posiadam taki sam laptop Toshibe który jest uszkodzony bo tak mi powiedzieli w serwisie ( jak podłącze pod niego zasilacz to odrazu się wyłącza działa tylko w trybie awaryjnym nie wiem co się stało z tym laptopem może drobnostka a może coś poważnego ) ale jak bym coś nie wiedział to zawsze mam właśnie ten drugi laptop na wzór, tylko po tym moim wypadku zrobiłem się jakiś do siebie nieufny utraciłem wiarę w siebie że potrafię naprawić , tylko to jest konserwacja, sam jestem ciekawy jak jest w środku, czy dużo kurzu jak pasta itp, może śrubki aż mnie tak nie "straszą " ale przewody aby nie pomylić , czy np jakiś plastik nie złamać przez przypadek, wiem jestem zwykły "D ...p " . Kiedyś przecież naprawiałem może nie laptopy ale sprzęt rtv i też rozkręcałem i nie było problemu,muszę się pozbierac i pomysleć , mam drugi laptop , jest YT , oraz zdjęcia które mi przedstawiliście wyżej. Tylko się nie dziwcie mi , to jest mój jedyny dobrze działający laptop, jedynie rozkrecic , wyczyscic , paste wymienic i złożyc spokojnie. Bo w serwisie za takie coś chcą 50zł . No a jak już raz się uda zrobić to potem już no problem ..... Quote
berthold61 Posted March 4, 2020 Report Posted March 4, 2020 W serwisie i tak nic nigdy nikomu nie naprawili bo nie maja o tym zielonego pojęcia , jak kiedyś byłem naiwny i spróbowałem dac do naprawy laptop który miał problem z zasilaniem to każdy serwis chciał wymieniać płytę główna więc po "Jestem Idiotą"a mi taki serwis ?? koniec końców po rozebraniu do jednej wtyczki leciutko nadpalonej wcisnąłem kawałek drucika i poprawiłem lut na płycie i laptop działał aż stał się bezużyteczny ze starości a te ćwoki za naprawę żądali połowy ceny nowego laptopa , banda niedouczonych jełopów i z fachowością są na poziomi obsługi ajfona nic więcej. Quote
rocki80 Posted March 4, 2020 Author Report Posted March 4, 2020 No zgadzam się,ponieważ ten drugi laptop Toshiba co leży "uszkodzony" w szafie, działał bardzo dobrze, do momentu aż doszło do jakiegoś "zwarcia " lekkiego w gniazdku gdzie był podłączony zasilacz do laptopa, i od tego czasu laptop już nie chciał się włączyć , bateria w tym laptopie już do wymiany bo jak naładuje na maxa to trzyma jakieś 1-3 min , czasem udało mi się go uruchomić w trybie normalnym ale musiałem się pośpieszyć i odpalić przeglądarke i czasem działał , ale po czasie zaczął się wyłączać,pojawiły się jakieś paski i się wyłączył,tylko w awaryjnym, a serwis mi powiedział telefonicznie że nie oplaca się robić tej Toshiby a może być faktycznie drobiazg bo na umierającej baterii jeszcze "zaskoczy " ale jak podłącze zasilacz to się wyłącza... Quote
rocki80 Posted March 7, 2020 Author Report Posted March 7, 2020 Mam jeszcze jedno zapytanie odnośnie tego drugiego laptopa Toshiby który jest uszkodzony jak opisałem wyżej,dysk tego laptopa nie był już w dobrej formie,więc go wymontowałem i używam jako urządzenie do magazynowania muzyki,filmów itp....i jest podłączony zewnętrznie do portu USB do komputera stacjonarnego, ale co się dzieje z nim, nie zawsze po włączeniu stacjonarnego komputera jest ten dysk wykryty,po prostu się wyłącza (piszczenie ) dopiero muszę kilka razy wyłączyć z gniazda USB i włączyć do USB to wtedy stacjonarny wykrywa go i wtedy działa, czy może mieć to coś wspólnego z tym że laptop się wyłączał ? proszę o poradę. Quote
berthold61 Posted March 7, 2020 Report Posted March 7, 2020 Jak najbardziej , weś go wyrzuć bo niedługa zdechnie i wszystko co na nim jest , Quote
rocki80 Posted March 7, 2020 Author Report Posted March 7, 2020 Rozumiem,tak myślałem, ale proszę o pomoc porady (mam kilka starszych dysków ale są dobre - sprawdzałem ) jak zrobić , aby podłączyć dysk zewnętrznie pod USB do laptopa i mieć na tym dysku system do czasu zakupu nowego dysku oraz aby sprawdzić czy faktycznie dysk był winny usterki bo ten "pisk " pamiętam bardzo dobrze jak się laptop wyłączał, jak zrobić system na "tymczasowym" dysku ale dobrym i podłączyć go do gniazda USB ? proszę o poradę , to bardzo ważne ponieważ będę wiedział że laptop jest dobry i wtedy będę mógł zakupić nowy dysk. ( pobrać ISO , wypalić na dvd , w biosie ustawić że ma z USB ? ) czy jest jakiś inny sposób? Quote
rocki80 Posted March 8, 2020 Author Report Posted March 8, 2020 Panowie,dziś odłączyłem dysk od tego laptopa, ponieważ chciałem sprawdzić czy laptop się uruchomi bez dysku, ale mrugają tylko diody od "Power " oraz od "Dysku" ???jakaś podpowiedź ? Quote
1972R Posted May 13, 2021 Report Posted May 13, 2021 dzięki bardzo pomocne właśnie znajomej dzieciakom stawiam starego lapka karat sieciowa trzeba było zagrzebać w protokole 4 i wi fi ruszyło słabo ale chodzi :P teraz pomogliście mi bardzo z przeglądarką dziękuję Radek Quote
Recommended Posts