rocki80 Posted February 22, 2020 Author Report Posted February 22, 2020 jak to wyłączyć przesyłam screen [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Windows Search- właściwości i wyłącz? Quote
razor1995 Posted February 22, 2020 Report Posted February 22, 2020 Właściwości i dalej: Następnie: Dajesz zastosuj i OK. Restartujesz komputer, problem powinien ustąpić. Quote
rocki80 Posted February 22, 2020 Author Report Posted February 22, 2020 Ok wyłączyłem,jeżeli jeszcze coś wyłączyć to napisz,albo jeżeli chcesz jakiś screen. Dlaczego Firefox który mam podczas "czyszczenia " go programem CCleaner wykazuje mi aż ponad 200 tzw"szpiegów" ???? oraz no cóż ta przeglądarka strasznie jest "ciężka" [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
razor1995 Posted February 22, 2020 Report Posted February 22, 2020 19 minut temu, rocki80 napisał: Dlaczego Firefox który mam podczas "czyszczenia " go programem CCleaner wykazuje mi aż ponad 200 tzw"szpiegów" ???? To znaczy? Co rozumiesz przez "szpiegi"? cCleaner'a dawno nie używałem, on pokazuje coś takiego? Podaj może specyfikację tego sprzętu, wystarczy zrzut z Komputer - właściwości (żeby było widać model procesora, ilość RAM i wersję Windows). Edit: Doczytałem. Do tego polecam sprawdzić stan dysku twardego programem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i wrzucić tutaj screen. Całkiem niedawno pracowałem na Viście, na Dellu E6400 z Core2Duo, dyskiem HDD i 4GB RAM, działało to dobrze, więc nie wiem jaki ty masz sprzęt, że ta Vista nastręcza tyle problemów Co do przeglądarek, spróbuj Basilisk: Win32 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Win64 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Więcej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
rocki80 Posted February 22, 2020 Author Report Posted February 22, 2020 załącznik z CCleanera : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Nieobecny Posted February 22, 2020 Report Posted February 22, 2020 Przecież masz napisane co to jest - pliki cookie - możesz je ograniczyć lub wyłączyć całkiem. Quote
rocki80 Posted February 22, 2020 Author Report Posted February 22, 2020 Rozumiem,tylko dlaczego Firefox aż tak bardzo śledzi ? tyle tych plików? nie wiem może to wina przeglądarki i systemu bo to przecież "zabytki" Quote
Nieobecny Posted February 22, 2020 Report Posted February 22, 2020 To nie wina Firefoxa tylko tego co przeglądasz. Każda przeglądarka miałaby tyle samo. Zezwalaj tylko na pliki cookie ze strony którą przeglądasz. Quote
rocki80 Posted February 22, 2020 Author Report Posted February 22, 2020 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
rocki80 Posted February 22, 2020 Author Report Posted February 22, 2020 48 minut temu, razor1995 napisał: To znaczy? Co rozumiesz przez "szpiegi"? cCleaner'a dawno nie używałem, on pokazuje coś takiego? Podaj może specyfikację tego sprzętu, wystarczy zrzut z Komputer - właściwości (żeby było widać model procesora, ilość RAM i wersję Windows). Edit: Doczytałem. Do tego polecam sprawdzić stan dysku twardego programem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i wrzucić tutaj screen. Całkiem niedawno pracowałem na Viście, na Dellu E6400 z Core2Duo, dyskiem HDD i 4GB RAM, działało to dobrze, więc nie wiem jaki ty masz sprzęt, że ta Vista nastręcza tyle problemów Co do przeglądarek, spróbuj Basilisk: Win32 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Win64 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Więcej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] screen dodałem jest poniżej,odnośnie przeglądarki Basilisk zainstalowałem ją na pendriwe na pierwsze wrażenie jest ok , teraz chcę zainstalować ją nie na zewnętrznym nośniku , więc muszę stworzyć nowy folder np w Program Files i tam ją wypakować a skrót dać na pulpit tak? oraz jak oceniasz wynik screena??? Quote
kitaro Posted February 22, 2020 Report Posted February 22, 2020 Jak już, to basilisk 55 na firefoxie 55 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wypakuj gdzie chcesz, nawet na drugiej partycji. Po uruchomieniu utworzy się folder profilu w appdata na c. Przynajmniej wspiera web extension, DRM itd. Quote
razor1995 Posted February 22, 2020 Report Posted February 22, 2020 30 minut temu, rocki80 napisał: jak oceniasz wynik screena?? Dysk dycha, patrz - ilość realokowanych sektorów. Ja bym wymienił lub chociaż zrobił remap: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
rocki80 Posted February 22, 2020 Author Report Posted February 22, 2020 Mam drugi dysk od tego samego laptopa nawet większej pojemności , więc nie będzie z wymianą chyba problemów , dziwi mnie jednak fakt że dysk nadaje się do wymiany, ponieważ nie był dużo używany , oraz mało programów jedynie przeglądarka, antywirus , vlc , i praktycznie to wszystko ale jeżeli mam drugi dysk to dlaczego nie polepszyć . Czyli diagnoza - dysk dycha do wymiany , no chyba że remap pomoże i bedzie ok, ponieważ ten drugi dysk używam jako przenośny i mam na nim mase plików itd .. Quote
kitaro Posted February 22, 2020 Report Posted February 22, 2020 Ja ze 7 lat temu wyciąłem z dysku 13GB, bo tak były pogrupowane errory. (Stary człowiek miał szczęście). Dotąd dysk sprawuje się bezbłędnie, chodzi na nim system i mam ten drugi pc z XP na wszystko. Error skan pokazał mi pierwszą lokalizację erroru i potrzebna była ostatnia lokalizacja erroru, tak że dokładnie wadliwy obszar usunąłem. Skąd się wzięło? Ano - przerwa prądu podczas instalowania visual C+. I tak WD miał ponad 50 tys godzin, ale przez te 7 lat nie przybyło ani jednego erroru. Sie dba... ;) Quote
rocki80 Posted February 22, 2020 Author Report Posted February 22, 2020 Nie rozumiem tylko po co nagrywać obraz na płytę CD ? jak mam na dwóch płytach obraz już z Recovery ? jedynie bym zrobił kopie Recovery,no a Nero posiadam więc jak warto zrobić remap? 1 minutę temu, kitaro napisał: Ja ze 7 lat temu wyciąłem z dysku 13GB, bo tak były pogrupowane errory. (Stary człowiek miał szczęście). Dotąd dysk sprawuje się bezbłędnie, chodzi na nim system i mam ten drugi pc z XP na wszystko. Error skan pokazał mi pierwszą lokalizację erroru i potrzebna była ostatnia lokalizacja erroru, tak że dokładnie wadliwy obszar usunąłem. Skąd się wzięło? Ano - przerwa prądu podczas instalowania visual C+. I tak WD miał ponad 50 tys godzin, ale przez te 7 lat nie przybyło ani jednego erroru. Sie dba... czyli warto Chce jak można uratować ten dysk,może Remap pomoże ? Tylko jeszcze raz jak pisałem po co robić obraz na CD jak mam na płytach system tylko muszę zrobić kopie Recovery, z biosem poradze sobie , na laptopie nic nie mam ważnego więc moge to zrobić jak może pomóc .Jak zrobić kopie Recovery ??? Czy robić płyte CD iso ??? i po co ją włożyć do napędu podczas Remapa ? Quote
kitaro Posted February 22, 2020 Report Posted February 22, 2020 Ano - hdtune pełny errorscan i sprawdzanie rozmieszczeń błędów na dysku Trzeba pamiętać o PPM na errory i zapisywać kolalizację sektorów. Porozmawiamy, gdy część dysku okaże się wolna od błędów. Tak naprawdę to nie ma naprawiania, tylko można sprawić, żeby system plików pomijał/nie widział błędów. Nawet zerowanie błędnego sektora spowalnia zerowanie i w końcu program do zerowania spowolni, część wyzeruje, potem przejdzie dalej i ruszy z pełną szybkością. Przy pierwszych nowych problemach z systemem plików - wszystkie errory lawinowo od nowa się pokazują. Quote
razor1995 Posted February 22, 2020 Report Posted February 22, 2020 Remap powinien pomóc, jednak takiego dysku po remapie używałbym już tylko do trzymania danych - użycie jako systemowy bardzo szybko go "zajedzie". Kopię partycji recovery zrobisz choćby Acronisem. 15 minut temu, rocki80 napisał: zy robić płyte CD iso ??? i po co ją włożyć do napędu podczas Remapa ? Nie wiem, czy doczytałeś, ale w poradniku dot. remap piszą o wypaleniu na CD programu mHDD, a nie recovery Quote
kitaro Posted February 22, 2020 Report Posted February 22, 2020 53 minuty temu, razor1995 napisał: Ja bym wymienił lub chociaż zrobił remap: Fakt, na forum hotfix jest moderator, co robi cuda z dyskami ( Mój kolega) razor1995 likes this Quote
rocki80 Posted February 22, 2020 Author Report Posted February 22, 2020 No tak nie doczytałem,ale jak piszesz że ten dysk o którym mowa,jest po takim remapie praktycznie tylko do uzywania zapisanych danych, to może zrobię tak że : jeżeli posiadam identyczny dysk ( tylko większa pojemność ) ale mam na nim jak wspomniałem bardzo dużo danych zapisanych,to bym zrobił kopie tych plików na obecny dysk, a tamten użył zamiast obecnego. Tylko muszę go sprawdzić i podam screen tamtego dysku żeby się nie okazało że też do wymiany Quote
razor1995 Posted February 22, 2020 Report Posted February 22, 2020 Ogólnie najlepiej by było (mając na uwadze komfort pracy na takim laptopie) zainwestować w dysk SSD - responsywność systemu wzrośnie niewyobrażalnie. Do tego przeinstalować go na minimum Windows 7 64-bit. Kwestia licencji - można użyć [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (jeśli nie masz klucza itd.) aktywuje on system bazując na certyfikacie-"kluczu" Visty, który jest zaszyty w BIOSie laptopa - można tak aktywować dowolną wersję Windows 7, zostaje aktywowana "jak w fabryce" pobiera aktualizacje i przechodzi wszelakie testy legalności. Jedyna różnica - nie masz COA przyklejonego na spodzie laptopa Metoda przetestowana osobiście na Dellu E6400 z licencją na Vistę Business Pisałem o tym w poradniku tutaj: Cytat Jeśli mamy np. laptopa, który fabrycznie został dostarczony z Windows 7, istnieje duża szansa, ze w BIOSie ma właśnie taką tablicę SLIC 2.1. Dzięki temu, uruchamiając Windows Loader na takim laptopie możemy aktywować Windows 7 dokładnie tak samo, jak dokonuje tego producent laptopa - w tym wypadku aktywator nie instaluje żadnych skryptów/hooków na dysku twardym - Loader wykorzystuje istniejącą tablicę SLIC, dopasowując sobie klucz do zaszytego w niej certyfikatu. Tutaj mała uwaga - jeśli komputer ma np. licencję na Windows 7 Home Premium w tablicy SLIC, możemy aktywować dowolną edycję, np. Ultimate Z Vistą i instalacją Windows 7 też to działa kitaro likes this Quote
rocki80 Posted February 22, 2020 Author Report Posted February 22, 2020 11 minut temu, razor1995 napisał: Ogólnie najlepiej by było (mając na uwadze komfort pracy na takim laptopie) zainwestować w dysk SSD - responsywność systemu wzrośnie niewyobrażalnie. Do tego przeinstalować go na minimum Windows 7 64-bit. Kwestia licencji - można użyć [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (jeśli nie masz klucza itd.) aktywuje on system bazując na certyfikacie-"kluczu" Visty, który jest zaszyty w BIOSie laptopa - można tak aktywować dowolną wersję Windows 7, zostaje aktywowana "jak w fabryce" pobiera aktualizacje i przechodzi wszelakie testy legalności. Jedyna różnica - nie masz COA przyklejonego na spodzie laptopa Metoda przetestowana osobiście na Dellu E6400 z licencją na Vistę Business Pisałem o tym w poradniku tutaj: Z Vistą i instalacją Windows 7 też to działa Dziękuję bardzo ciekawy temat,bardzo bym chcial przesiąść się na 7-ke w ten sposób , ale jeszcze odnosnie dysku poniżej screen dysku który mam taki sam proszę o ocene [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
rocki80 Posted February 22, 2020 Author Report Posted February 22, 2020 Jak oceniacie ten dysk?????? Quote
rocki80 Posted February 22, 2020 Author Report Posted February 22, 2020 49 minut temu, razor1995 napisał: Ogólnie najlepiej by było (mając na uwadze komfort pracy na takim laptopie) zainwestować w dysk SSD - responsywność systemu wzrośnie niewyobrażalnie. Do tego przeinstalować go na minimum Windows 7 64-bit. Kwestia licencji - można użyć [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (jeśli nie masz klucza itd.) aktywuje on system bazując na certyfikacie-"kluczu" Visty, który jest zaszyty w BIOSie laptopa - można tak aktywować dowolną wersję Windows 7, zostaje aktywowana "jak w fabryce" pobiera aktualizacje i przechodzi wszelakie testy legalności. Jedyna różnica - nie masz COA przyklejonego na spodzie laptopa Metoda przetestowana osobiście na Dellu E6400 z licencją na Vistę Business Pisałem o tym w poradniku tutaj: Z Vistą i instalacją Windows 7 też to działa Czyli ISO 7-ki nie potrzeba w tym przypadku ? Wystarczy to co opisałeś ? Proszę zerknij na wynik tego drugiego dysku,jezeli jest ok jest lepszy to 7-ke tak zrobie . Quote
razor1995 Posted February 22, 2020 Report Posted February 22, 2020 18 minut temu, rocki80 napisał: Proszę zerknij na wynik tego drugiego dysku Z tego, co widzę to wkleiłeś 3x ten sam. Ale... jeśli to właściwy, to również nie jest kolorowo - realokowane sektory, również długo nie pociągnie. Nie dziwię się, że ten system "muli", te dyski mają pewnie około 50MB/s odczytu. 18 minut temu, rocki80 napisał: Czyli ISO 7-ki nie potrzeba w tym przypadku ? Trzeba oczywiście ISO 7ki. Pobierasz np.: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nagrywasz na DVD/USB zgodnie z: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (jak wolisz), instalujesz i aktywujesz korzystając z Loadera, jak pisałem powyżej. Masz świeży, aktualny system, przede wszystkim zgodny ze współczesnymi przeglądarkami. Quote
rocki80 Posted February 22, 2020 Author Report Posted February 22, 2020 3 minuty temu, razor1995 napisał: Z tego, co widzę to wkleiłeś 3x ten sam. Ale... jeśli to właściwy, to również nie jest kolorowo - realokowane sektory, również długo nie pociągnie. Nie dziwię się, że ten system "muli", te dyski mają pewnie około 50MB/s odczytu. Trzeba oczywiście ISO 7ki. Pobierasz np.: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nagrywasz na DVD/USB zgodnie z: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (jak wolisz), instalujesz i aktywujesz korzystając z Loadera, jak pisałem powyżej. Masz świeży, aktualny system, przede wszystkim zgodny ze współczesnymi przeglądarkami. Rozumiem,ale chyba lepszy od tego pierwszego? 1 minutę temu, rocki80 napisał: Rozumiem,ale chyba lepszy od tego pierwszego? No proszę napisz szczerze,gdybyś obecnie nie miał funduszu na nowy dysk, to co byś zrobił?Który dysk byś wybrał? Odnośnie 7-ki jak tak można i spoko,to tak zrobie , ale który dysk z tych dwóch wybrać??? Quote
razor1995 Posted February 22, 2020 Report Posted February 22, 2020 1 minutę temu, rocki80 napisał: lepszy od tego pierwszego? Niestety tak samo nadający się do wymiany. Oczywiście taki dysk może sobie działać w najlepsze jako magazyn, ale jako systemowy będzie powodował częste "zwiechy" systemu, czy nawet bluescreeny po dłuższym czasie. Przy takich dyskach instalacja nowego systemu nie pomoże, trzeba to wymienić by odczuć poprawę. Te dyski mają nabite niemal 2.5 roku ciągłej pracy. Dodam, że te Toshiby nie należą do bardzo solidnych dysków. Quote
rocki80 Posted February 22, 2020 Author Report Posted February 22, 2020 1 minutę temu, razor1995 napisał: Niestety tak samo nadający się do wymiany. Oczywiście taki dysk może sobie działać w najlepsze jako magazyn, ale jako systemowy będzie powodował częste "zwiechy" systemu, czy nawet bluescreeny po dłuższym czasie. Przy takich dyskach instalacja nowego systemu nie pomoże, trzeba to wymienić by odczuć poprawę. Te dyski mają nabite niemal 2.5 roku ciągłej pracy. Dodam, że te Toshiby nie należą do bardzo solidnych dysków. No to mnie dobiłeś:( Quote
razor1995 Posted February 22, 2020 Report Posted February 22, 2020 Pozostaje kupić jakiś dysk HDD w dobrym stanie np.: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (najlepiej poprosić o SMART takiego dysku w celu sprawdzenia). Lub zainwestować około 200zł w nowy dysk SSD 256GB, który potem bez problemu przełożysz do innego komputera (tutaj jak pisałem - wzrost komfortu pracy będzie spory). Quote
rocki80 Posted February 22, 2020 Author Report Posted February 22, 2020 25 minut temu, razor1995 napisał: Pozostaje kupić jakiś dysk HDD w dobrym stanie np.: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (najlepiej poprosić o SMART takiego dysku w celu sprawdzenia). Lub zainwestować około 200zł w nowy dysk SSD 256GB, który potem bez problemu przełożysz do innego komputera (tutaj jak pisałem - wzrost komfortu pracy będzie spory). Rozumiem,ale-mam jeszcze stacjonarny komputer,z tego co wiem dużo nie używany,więc i dysk powinien być dobry,muszę tylko podłączyć go i sprawdzić , mam dlatego takie pytanie czy mogę taki dysk użyć jako systemowy podłączony pod gniazdo USB ? Quote
rocki80 Posted February 22, 2020 Author Report Posted February 22, 2020 Cytat ten dysk z kompa stacjonarnego [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Recommended Posts