rocki80 Posted February 12, 2020 Report Share Posted February 12, 2020 Witam,posiadam jeszcze Viste na laptopie, chciałem się zapytać jakie są jeszcze przeglądarki internetowe typu chrome chromium w miarę lekkie dla tego systemu bezpieczne które będą działać na tym systemie - najlepiej wersje portable? firefox itp nie ponieważ są tak ciężkie że brak słów . Advanced Chrome podobno działa na Viscie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted February 12, 2020 Report Share Posted February 12, 2020 IE9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rocki80 Posted February 12, 2020 Author Report Share Posted February 12, 2020 chodzi mi o to :https://www.download.net.pl/jak-uzywac-nowej-wersji-chrome-na-windows-xp-i-vista/n/11504/ ( IE9 nie) no proszę poważnie podejśc do tematu, jeszcze 3-4 miesiące będę miał ten stary system,ale proszę o poradę w sprawie przeglądarki (jak w linku ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
IntMD Posted February 12, 2020 Report Share Posted February 12, 2020 Poza pierdyliardami przeglądarek z Chin (które mogą coś namieszać), raczej nie. A tak ogólnie to pomijająć przeglądarki bazujące na chromium, zerknij na ten wątek w MSFN: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Podaj tylko specyfikacje tego ziemniaka aby ustalić, która z przeglądarek najbardziej by pasowała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rocki80 Posted February 12, 2020 Author Report Share Posted February 12, 2020 Intel(R)Pentium(R) Dual CPU T2390@1,86GHz,pamięć :3,00GB .Uprzejmie proszę o poradę jaką dopasować przeglądarkę,lekką i w miarę bezpieczną, jak pisałem niedługo będę miał 7-ke, ale do tego czasu chcę w miarę szybko serfować po necie, a Firefox który mam to strasznie ciężko chodzi na tym laptopie, uprzejmie proszę pomóżcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted February 12, 2020 Report Share Posted February 12, 2020 Nie ma żadnej aktualnej przeglądarki pod Vistę i XP. Możesz bazować tylko na modyfikacjach starszych wersji dostosowanych lepiej lub gorzej do nowych standardów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bison616 Posted February 12, 2020 Report Share Posted February 12, 2020 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rocki80 Posted February 12, 2020 Author Report Share Posted February 12, 2020 To jaką mi polecacie?Interesuje mnie jakaś z Chrome wersja portable. 5 minut temu, bison616 napisał: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] można krok po kroku?co pobrać i zainstalować ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
IntMD Posted February 12, 2020 Report Share Posted February 12, 2020 Albo New Moon 27 (nieoficjalny fork Pale Moon 27, albo Firefox 45 ESR z łatkami z TenFourFox Gdyby te przeglądarki jeszcze dalej muliły, UOC patch mógłby w tym pomóc. Wygoogluj 'site:msfn.org "UOC Patch"' Zapomnij o Chrome ani o przeglądarkach bazowanych na Chromium - za nic nie znajdziesz czegoś opartego na Chromium, wciąż wspierającego Vistę oraz niebędącym chińskim szrotem. Godzinę temu, wiktorynek napisał: Nie ma żadnej aktualnej przeglądarki pod Vistę i XP. Możesz bazować tylko na modyfikacjach starszych wersji dostosowanych lepiej lub gorzej do nowych standardów. Z tym bym akurat polemizował Co prawda Pale Moon oficjalnie nie wspiera XP oraz Vistę, ale np. najnowsze wydanie MyPal jest synchronizowane do stabilnych wydań (w tym momencie 28.8.2), a w przypadku NM28XP roytama - do wydań pre-release (28.9.0a1). Nie jest to żadna przeglądarka mainstreamowa, ale liczy się. :> Piterosky likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rocki80 Posted February 12, 2020 Author Report Share Posted February 12, 2020 Zainstalowałem Mypal i działa nawet nie źle bo gdzieś około 40% szybciej niż Firefox.Dzięki i pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted February 12, 2020 Report Share Posted February 12, 2020 6 godzin temu, IntMD napisał: roytama - do wydań pre-release (28.9.0a1 roytam - wydaje też zmodowany Firefox 52 32 minuty temu, rocki80 napisał: nie źle nieźle 32 minuty temu, rocki80 napisał: gdzieś około 40% szybciej niż Firefox Ciekawe jak to mierzysz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kitaro Posted February 12, 2020 Report Share Posted February 12, 2020 Takie to buty, z tym, że nie wiadomo, jak powoli stary firefox u niego działa. Kłamie jak z nut. Akurat mam liczniki ładowania stron: Firefox [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Mypal: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wychodzi na to, że winclub dwa razy szybciej wchodzi na firefoxie ;D Człowiek chce wierzyć ludziom, ale musi brać namiar na ble ble. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rocki80 Posted February 19, 2020 Author Report Share Posted February 19, 2020 Panowie,nie będę się chwalił tym że moje życie to kalectwo na wózku, dlatego komputer to mój świat i okno na nie,zainstalowałem MyPal i faktycznie otwiera strony podobnie jak Firefox, czyli wolno.Przepraszam że wprowadziłem w błąd że działa szybciej ale po prostu jak zainstalowałem MyPal miałem takie wrażenie,ale myle i przepraszam jeszcze raz.Więc zrezygnowałem z tej przeglądarki.Poszukałem i zainstalowałem 360Browser ale nie mam do niej przekonania.Następnie dla testu zainstalowałem Chrome Portable i tu jest bardzo duża różnica tylko jak koledzy piszą wyżej jest to starsza wersja która po aktualizacji nie działa już na Vista.Może coś mi doradzicie,jakąś alternatywną przeglądarkę? K-Meleon? co sądzicie o niej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bunio1 Posted February 19, 2020 Report Share Posted February 19, 2020 Właśnie robisz co należy czyli testujesz różne przeglądarki na swoim sprzęcie i widzisz która jak działa i czy Ci pasują wizualnie, obsługa itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kitaro Posted February 19, 2020 Report Share Posted February 19, 2020 Nie spotkałem szybszej przeglądarki, niż comodo ice dragon. Szatan. Wymiata szybkością. Właśnie testowałem Comodo IceDragon 32-bit52.0.0.4 (z filehippo) Ma obsługę DRM i stare dodatki wchodzą. Kiedyś starszą spolszczałem... Nowsze comodo ice dragon mają w opcjach dodanie j polskiego. Pobierz tą wersję z filehippo - to ostatnia na XP, ale do visty może zaktualizuje się do 57? Przeglądarka błyskawica. Ma widevine, YT śmiga. Mnie nawet po angielsku nie przeszkadza. Trochę dodatków: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] trochę ustawień: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rocki80 Posted February 19, 2020 Author Report Share Posted February 19, 2020 18 minut temu, kitaro napisał: Nie spotkałem szybszej przeglądarki, niż comodo ice dragon. Szatan. Wymiata szybkością. Właśnie testowałem Comodo IceDragon 32-bit52.0.0.4 (z filehippo) Ma obsługę DRM i stare dodatki wchodzą. Kiedyś starszą spolszczałem... Nowsze comodo ice dragon mają w opcjach dodanie j polskiego. Pobierz tą wersję z filehippo - to ostatnia na XP, ale do visty może zaktualizuje się do 57? Przeglądarka błyskawica. Ma widevine, YT śmiga. Mnie nawet po angielsku nie przeszkadza. Trochę dodatków: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] trochę ustawień: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dziękuję za rady i pomoc,dobrze zainstaluje i przetestuje,czy ta przegladarka jest w wersji portable? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razor1995 Posted February 19, 2020 Report Share Posted February 19, 2020 Sprawdzałeś: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Osobiście jednak przesiadłbym się na minimum Windows 7, mamy 2020 rok, na Viście jak widać - niewiele już działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kitaro Posted February 19, 2020 Report Share Posted February 19, 2020 Ja jestem na forum comodo i wykłócam się o najnowsze wersje - chodzi mi o odtwarzanie filmów netflixa. Trafiłem na icedragon 52 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie wiem, czy pójdzie w viście - Trafiłem na icedragon 58 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted February 19, 2020 Report Share Posted February 19, 2020 5 godzin temu, rocki80 napisał: jest to starsza wersja która po aktualizacji nie działa już na Vista.Może coś mi doradzicie,jakąś alternatywną przeglądarkę? 1. Dlaczego kombinujesz tak z tymi przeglądarkami? Na Viście mało co już działa, a najlepiej podtrzymywane przez domorosłych moderów są przeglądarki oparte na Firefoxie. 2. Co to za sprzęt, że sobie nie radzi z przeglądarkami? 3. Dlaczego nie zainstalujesz Win 7? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kitaro Posted February 19, 2020 Report Share Posted February 19, 2020 Jest zapotrzebowanie - nie tylko w Polsce to już druga dwusetka postów. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jest jeszcze inne oprogramowanie na githubie dostosowane dla XP. Gdyby mi przeglądarka na XP (jakaś) obsługiwała netflixa - tobym siedział na XP. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rocki80 Posted February 20, 2020 Author Report Share Posted February 20, 2020 17 godzin temu, razor1995 napisał: Sprawdzałeś: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Osobiście jednak przesiadłbym się na minimum Windows 7, mamy 2020 rok, na Viście jak widać - niewiele już działa. Zgadzam się z Tobą w 100%,też bym już dawno miał 7-ke,ale cóż trochę życie mi się posypało parę lat wstecz i leczenie jest bardzo drogie.Wcześniej było mnie stać kupić dwa stacjonarne komputery które mam do dziś oraz ten laptop który chcę jakoś zmodyfikować do czasu aż nie zakupię gdzieś sprawdzonej 7-ki legalnej, wiem śmieszne to 3 komputery a stare systemy ale czasem tak w życiu bywa,no i mnie taki wypadek spotkał,ale dziękuję za to co napisałeś może coś tam znajdę do tej Visty,a za parę miesięcy wreszcie 7-ka.Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rocki80 Posted February 20, 2020 Author Report Share Posted February 20, 2020 19 godzin temu, kitaro napisał: Ja jestem na forum comodo i wykłócam się o najnowsze wersje - chodzi mi o odtwarzanie filmów netflixa. Trafiłem na icedragon 52 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie wiem, czy pójdzie w viście - Trafiłem na icedragon 58 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Niestety u mnie na Viscie przeglądarka Comodo nie działa :( 19 godzin temu, kitaro napisał: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kitaro Posted February 20, 2020 Report Share Posted February 20, 2020 "Niestety u mnie na Viscie przeglądarka Comodo nie działa " - u mnie na XP szedł CID spolszczony z jakiejś ruskiej strony, ale był i do wersji 52 szedł na XP. Co Ci na VIŚCIE brakuje? Wszystkich visuali? Directxa 9,29 redist? Działa portable CID 52 i dobrze sobie radzi wszędzie. Znalazłem taki, pobrałem. W pierwszym oknie instalatora był wybór portable, więc na drugiej partycji utworzyłem nowy folder CID52 i potem był wybór browse - do wskazanego folderu instalator zainstalował/wyodrębnił comodo ice dragon. Zrobiłem zapas na dysku google [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nawet ta wersja CID 52 jest szybsza od najnowszego firefoxa 73.0.1. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rocki80 Posted February 21, 2020 Author Report Share Posted February 21, 2020 Będę próbował dalej,ale mam pytanie z innej "beczki" : jak testowałem te przeglądarki,to nie wiem albo jestem przewrażliwiony,albo coś źle znów zrobiłem,albo tak ma być,o co chodzi : dioda od dysku dziwnie mróga co jest tego powodem? mam nadzieje że nie dysk :( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kitaro Posted February 21, 2020 Report Share Posted February 21, 2020 Dysk można sprawdzić choćby w programie crystalview info - pokaż screen. Dioda mrugająca, to znaczy wysiłek procesora i nie wiadomo, czy choćby obsługuje see2. Też przydałby się screen tu na forum z cpu-z - czyli pierwsza zakładka CPU i czwarta Memory. U mnie dioda nie mruga - jednakowo świeci, ale na XP gdy wyszukiwał aktualizacje, czy robił punkty przywracania, to mrugała. Znaczyło to, że albo coś właziło, albo system uruchamiał zaplanowane zadania. A nie wiadomo, co masz na tym dysku, czy nie włazi coś dd? Pobierz adwcleaner dla XP i visty z tej strony: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Loga ze skanowania możesz zapodać na [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i tu do posta wkleić linka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rocki80 Posted February 21, 2020 Author Report Share Posted February 21, 2020 Przeskanowałem laptop adwcleaner nic nie znalazł,antywirus też nic nie wyszukał.Dioda zawsze była stabilna aż do wczoraj,czasem tylko mrugnęła i było dobrze,laptop pracuje podobnie pod spodem tam gdzie wentylator jest,zauważyłem że jest dużo białego pyłu,więc go odkurzyłem,ale dużo to nie dało, czasem dioda gaśnie a czasem mruga to mocniej to słabiej, słychać szum czy może jest to spowodowane zabrudzeniem wnętrza laptopa?Jeszcze dodam że wczoraj podłączyłem do tego laptopa komórkę aby skopiować zdjęcia i usłyszałem po podłączeniu takie jak to nazwać "terkot " w środku i szybko wyłączyłem laptop, laptop nie widział "masowego urządzenia" chyba wina przewodu, po odłączeniu telefonu od laptopa to "brzęczenie" zanikło ale może to być przyczyną ? teraz jak pisze to laptop działa stabilnie, w miarę cicho a dioda nie pali się . ???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razor1995 Posted February 21, 2020 Report Share Posted February 21, 2020 Pokaż screen z menadżera zadań/monitora zasobów z zakładką dysk - tam sprawdzisz, co go tak drenuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rocki80 Posted February 22, 2020 Author Report Share Posted February 22, 2020 Dobrze postaram się zaraz za to zabrać,we Vista to się nazywa monitor niezawodności i wydajności i wybieram zakładkę dysk tak ? tylko że nie wiem czy ten screen uda mi się ponieważ jak to opisać wszystko co tam widzę jest w ciągłym "ruchu " ale postaram się, tylko jakiś program graficzny zainstaluje chyba Irfan Viev wystarczy? I jaka kombinacja klawiszy-PRTSC i FN ? więc gdy otworzę obraz z monitora niezawodności i wydajności - kombinacja klawiszy jak napisałem tak? zaznaczam obraz i wklejam do Irfan Viev ? tak to ma być zrobione aby powstał screen ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rocki80 Posted February 22, 2020 Author Report Share Posted February 22, 2020 ok mam kilka screenów zrobiłem je narzędziem "wycinanie"[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] o to chodziło? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razor1995 Posted February 22, 2020 Report Share Posted February 22, 2020 Z tego, co widzę indeksator Windows Search drenuje ci dysk. To usługa odpowiadająca za indeksowanie wyszukiwania. Możesz ją wyłączyć (w services.msc - Usługi - Windows Search). Spadnie wtedy szybkość wyszukiwania, ale dysk przestanie „mielić”.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk kitaro likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts