Jump to content

Problem z wyborem pendrive.

Recommended Posts

Posted

Chcę mieć system Windows 7 Sp1 (x86.x64) 2017 winclub PL Finał  na pendrive, żeby zainstalować go na laptopie. Całą pracę ma wykonać program Rufus. Nie mam żadnej wiedzy, który pendrive najlepiej kupić, ani z jaką pojemnością, żeby Rufus mógł bez błędu zainstalować system na pendrive. Proszę o jakieś wskazówki.:)

Mam w laptopie usb2.
Może być ten pendrive?
Pamięć USB SANDISK Ultra Trek 64GB 130 MB/s
Interfejs: USB 3.0
Pojemność: 64 GB
Szybkość odczytu [MB/s]: 130
Może być ten pendrive?

Serdecznie dziękuję za wsparcie. Rufus bez problemu na dmyślnych ustawieniach umieścił mi plik  .iso ze systemem windowsa. :D

Posted

Jedyne co ci potrzeba wiedzieć to tyle co każdy rozumny jest w stanie wydedukować widząc wielkość obrazu systemu. Czyli potrzebujesz pendrive co najmniej 8GB. A czy weźmiesz sobie pszczółkę czy zwykły czy jaki tam ci się kształt spodoba to już twoja sprawa. Czy USB2.0 czy 3.0 też bez różnicy. najwyżej nieco dłużej ci się obraz będzie wgrywał.

Całą resztę co jak zrobić z rufusem masz w tematach z obrazami systemu w linkach z instrukcjami.

jagajene likes this
Posted

Napiszę jak ja mam.

Pendrive Sandisk ULTRA 64GB USB 3.0 FLASH DRIVE, zrobiony przez E2B ([Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Rozmiar pena to oczywiście zależy od Ciebie, ja zrobiłem jeden raz pena a teraz dodaję lub usuwam instalki na zasadzie kopiuj/wklej.

I nie tylko instalki, livecd, scanery, itd.

jagajene likes this
Posted

Dziękuję za dzielenie się wiedzą i możliwościami. Jednak jestem zupełnie "ciemna", ponieważ nie mam wogóle pojęcia jak to zrobić. Ta opcja z 
" domyślnym " korzystaniem z Rufusa być może umożliwi mi instalację .iso systemu. Nie wyobrażam sobie "grzebania" w jakimkolwiek programie.:)

Posted
56 minut temu, jagajene napisał:

być może umożliwi mi instalację .iso systemu.

a ja, alternatywnie ,proponuję bezproblemowy (na jeden klik) programik Windows 7 USB/DVD Download Tool  

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 

wracając do pena to wystarczy nawet 8 GB :) ale takich coraz mniej więc w najbliższym Au...e masz aktualnie dostępny sandisk cruzer ultra usb 3.0 16 GB

tylko za 22 zł :)

jarexpol and jagajene like this