pawel5428 Posted February 7, 2020 Report Posted February 7, 2020 Windows 7 umarł, został pogrzebany przez tatusia z microsoftu,a łon nie żyje.Ci co mają win 7 miewają ataki depresji bo grozi im wielkie niebezpieczeństwo! Ale wystarczy że przerzucisz się na windows 10. Stabilny,bezpieczny,szybki...stabilny...ekhm! Z grubsza tak wygląda kampania zmuszająca do przesiadki. A jak to jest z tym bezpieczeństwem tak na serio? Czy zaawansowany użytkownik mając dobry antywirus wtyczki bezpieczeństwa w przeglądarkach i ogarnia system ma się czego bać i SRAĆ! w gacie? Quote
rum69 Posted February 7, 2020 Report Posted February 7, 2020 I tak zawsze wyłączam wszystkie zapory, defendery itp... i jak już chce mieć anty wirus to instaluje ESET NOD32, więc aktualizacje mi zbędne, byle robili ciągle wsparcie z przeglądarek dla w7... Z resztą z XP dla starszych osób co korzystają tylko z intranetu było by tak samo, gdyby nie sztuczny brak kompatybilności programów... nudzija and pawel5428 like this Quote
pawel5428 Posted February 7, 2020 Author Report Posted February 7, 2020 Dopóki steam wspierał windows xp to normalnie korzystałem głównie z xpeka i bardzo dobrze się korzystało. Miałem przeglądarkę chyba palemoon. Obecnie po dłuższym kombinowaniu z systemami mam xp i obok win 7 oraz androida na pc primeos. To na siódemce mam chrome i firefox wraz z wtyczkami : I don't care about cookies,Bloker reklam AdGuard,Hide Comments Everywhere,Kaspersky Protection oraz WOT: Web of Trust, oceny reputacji witryn. Antywirusa kaspersky free patrzę czy jakiejś licencji czasem nie rzucą. System zoptymalizowany pod kątem bezpieczeństwa heurystyka w kis wyłaczona i regularnie skanowany za pomocą kis oraz adw cleaner. Także myślę że dopóki jest jako takie wsparcie od programów to nie ma się czym przejmować ,no nie? nudzija likes this Quote
jou300 Posted February 7, 2020 Report Posted February 7, 2020 Z miesiąca na miesiąc z bezpieczeństwem będzie co raz gorzej. Ale znając ludzi mają to za nic. A co do antywirusa. Możesz go sobie mieć, ale on i tak w 100% nie chroni. pawel5428 and nudzija like this Quote
Guest Posted February 7, 2020 Report Posted February 7, 2020 Nie bać się tylko używać do woli a na MS wypiąć cztery litery. Cudowny MS co wydał aktualizację to z jakąś większą czy mniejszą dziurą a potem ją łatał . Dziury te poważniejsze już załatane a aktualizacje nie zależne od MS były i jeszcze sporo czasu mają być więc MS jest psu na budę tu potrzebny i ich " strachy na lachy " można w bajki odłożyć . Nie ma systemu 100% bezpiecznego i tylko od rozwagi jego użytkownika zależy " jak się wyśpi " i jak będzie mu to wszystko działało. UŻYWAĆ i nie bać się straszenia przez MS. Quote
Marcel1 Posted February 7, 2020 Report Posted February 7, 2020 13 minut temu, jou300 napisał: A co do antywirusa. Możesz go sobie mieć, ale on i tak w 100% nie chroni. A co chroni w 100%? Nic. Rozsądek i aktualny backup to podstawa pawel5428 and nudzija like this Quote
VACek Posted February 7, 2020 Report Posted February 7, 2020 Kochany M$ co chwile wymyśla nowe to dziury w starszych systemach które trzeba załatać, a tak naprawdę te aktualizacje spowalniają celowo system by user przesiadł się na win 10. Zainstalujecie sobie świeży win 7 z dnia premiery i dla porównania z obecnymi najnowszymi aktualizacjami, heh nie zdziwcie się pawel5428, nudzija and kitaro like this Quote
R95K Posted February 7, 2020 Report Posted February 7, 2020 W każdym systemie zawsze miałem WU wyłączony i nigdy nie miałem żadnych przykrych zdarzeń. Zdrowy rozsądek to podstawa. Marcel1, kitaro, nudzija and 2 others like this Quote
renatan Posted February 8, 2020 Report Posted February 8, 2020 chyba jeszcze zipie bo MS wydal poprawke do poprawki [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] do pobrania: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] pawel5428 and jarexpol like this Quote
Nieobecny Posted February 8, 2020 Report Posted February 8, 2020 I to raczej nie koniec, bo ma status Preview. pawel5428 likes this Quote
razor1995 Posted February 8, 2020 Report Posted February 8, 2020 @wiktorynek mało tego - to poprawka styczniowa, wydana w lutym Oni się już tak gubią, że wnet zaczną wspierać Win 7 przez kolejny rok m4s and pawel5428 like this Quote
Nieobecny Posted February 8, 2020 Report Posted February 8, 2020 Oficjalnie mieli też skończyć aktualizować Defendera i Microsoft Security Essentials - oczywiście cały czas dostępne i z tego co czytałem już zmienili zdanie i będą jeszcze minimum przez 3 lata (ESU Win 7 Embedded i Posready 7 - jeszcze 4 lata wsparcia). Można pobierać z WU lub stąd: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Działa normalnie na Win 7 i Vista. Tak jak było, to w przypadku XP i Visty, istotne aktualizacje bezpieczeństwa będą wydawane doraźnie w normalnym kanale dla wszystkich. Wbrew naszym opiniom w Microsofcie debile nie pracują i najlepiej wiedzą jaki jest udział Win 7 w rynku. pawel5428, Dominux, nudzija and 1 other like this Quote
Guest Posted February 8, 2020 Report Posted February 8, 2020 A tak z ciekawości - jak to ogarnąć - procesor i7-8700k-WYŚWIETLACZ 4K 43 CALE - instalacja, problem rozdzielczości i skalowania. Może to margines użytkowników z takim sprzętem - ale co jeśli chcieli by mieć win 7 - w pełni funkcjonalny i PRAWIDŁOWO WYŚWIETLAJĄCY ? Jest to możliwe, czy tylko win 10 ? Poza tym zauważyłem że nawet 1809 gorzej skaluje niż 1909. Albo założyć nowy temat ? Quote
razor1995 Posted February 8, 2020 Report Posted February 8, 2020 Pod 8gen nie ma sterowników grafiki zintegrowanej. Nie ma szans. pawel5428 likes this Quote
Guest Posted February 8, 2020 Report Posted February 8, 2020 A pod I7-4790 - WYŚWIETLACZ TEN SAM - mam taki drugi pc - chodzi mi o tę resztę rzeczy - WYŚWIETLANIE. Chyba 7 nie jest przystosowany do takich wyświetlaczy ? Przez ten wyświetlacz jestem trochę upośledzony - nie brałem tego pod uwagę - lubię bawić się zmianami wyglądu windowsa i prawie żadne style nie działają mi - kwestia rozdzielczości i skalowania. Powoli to ogarniam. Ale poza tym ten wyświetlacz jest zaj...sty do wszystkich innych zastosowań. To już poza tym tematem. Quote
AS00 Posted February 8, 2020 Report Posted February 8, 2020 Z Windowsem 7 nie będzie tak, jak swego czasu z XP, gdzie jednym mykiem otrzymywało sie aktualizacje dla wersji POS Ready (czy jak jej tam było)? Pytam z czystej ciekawości i niewiedzy. :p pawel5428 likes this Quote
razor1995 Posted February 8, 2020 Report Posted February 8, 2020 Godzinę temu, zbigniew59 napisał: lubię bawić się zmianami wyglądu windowsa i prawie żadne style nie działają mi - kwestia rozdzielczości i skalowania Ekrany 4K działają bez problemów z normalnymi stylami. Jeśli używasz customowych - licz się z tym, że większość nie będzie działać bo nie jest przystosowana do tak wysokiej rozdzielczości. pawel5428 likes this Quote
renatan Posted February 8, 2020 Report Posted February 8, 2020 czyli KB4539601 była zapoznawcza a teraz dołożyli gotowca KB4539602 dostępny [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] opis [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jarexpol and pawel5428 like this Quote
kitaro Posted February 9, 2020 Report Posted February 9, 2020 Orientuję się w ustawieniach ekranu. Orientuję się co do rozmiaru tapety i rozmiaru ekranu. to na co mi aktualizacja tapety windows? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 39 mega aktualizacji windows 7 - to co oni tam napchali? Jak coś jest na wymiar, to po co jeszcze rozciągać? pawel5428 likes this Quote
Nieobecny Posted February 9, 2020 Report Posted February 9, 2020 12 godzin temu, renatan napisał: czyli KB4539601 była zapoznawcza a teraz dołożyli gotowca KB4539602 dostępny [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] opis [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To jest nieprawda. 4539601 to cała zbiorcza Preview zastępująca KB4534310 - różnica 86kB dla wersji x64 4539602 to tylko łatka na ten problem - 50MB?! dla wersji x64 Kto ma zainstalowany system, ten może użyć tej 4539602, ale nic się nie stanie jak użyje 4539601 i oczyści system wbudowanym narzędziem, natomiast do integracji tylko 4539601. jaro_7 likes this Quote
Recommended Posts