srom-otnik Posted February 1, 2020 Report Posted February 1, 2020 Win JG10 LTSC x64 12.07.2021 Dlaczego warto zainstalować? Wystarczy porównać wyniki pomiarów wydajności mojej modyfikacji na tej samej platformie testowej względem oryginalnego systemu Microsoftu. Aby osiągnąć wyższą wydajność należy w systemie użyć udoskonalonego autorskiego narzędzia: Optymalizator Usług Znajdziesz go w menu podręcznym pulpitu, należy w nim wybrać każde inne ustawienia niż usługi domyślne [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ==>Optymalizator Usług ==> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jak widać na załączonych screenach - potrafię uzyskać znacznie lepsze poziomy wydajności na testowanym sprzęcie od wartości standardowych. EXTREME po prawidłowej optymalizacji: I. Dodano: Wszystkie poprawki do końca marca 2021r., Notepad2, HashChek, StartIsBack, Dism++, WinaeroTweaker, 2 kompozycje graficzne, udoskonalony Optymalizator Usług, funkcję Czyszczenie oraz tryb pracy na dyskach SSD. Ponadto uaktywniono wszystkie pakiety FrameWork i DirectPlay oraz wbrew blokadzie rejestru założonej przez M$ dodałem 2 hacki/tweaki: Menedżer urządzeń w menu kontekstowym Komputer oraz klasyczny wygląd Personalizuj. Optymalizator Usług otrzymał nową funkcję - kompaktuje procesy svchost. II. Usunięto (Instalator systemu umożliwia wybór 4 wersji systemu - dwóch tylko tweakowanych i dwóch - dodatkowo odchudzonych): Wersja Lite: - "łatwy transfer"; - Defender, SmartScreen; - język naturalny, języki, większość układów klawiatur; - pomoc; - tablet; - centrum powitalne i centrum akcji; - obrazy, wygaszacze ekranu, dźwięki systemowe; - geolokacja; - Cortana (wyszukiwanie działa w 100%); - Windows Mail; - Windows Media Center; - diagnostyka; - przeglądarka XPS; - Wordpad; - systemowy zip; - klawiatura ekranowa; - index wydajności; - kopia zapasowa i przywracanie systemu; - zdalne wsparcie, rejestr zdalny, - wyczyszczono folder WinSxS w stopniu uniemożliwiającym włączanie/wyłączanie funkcji przez panel sterowania. Wersja Extreme: - wszystko jak wyżej w Lite; - Internet Explorer; - Windows Media Player; - mowa; - XBOX. III. Instalacja: Po zbootowaniu nośnika, do wyboru jest: - LTSC, - LTSC (DEFENDER OFF), - LTSC LITE, - LTSC EXTREME. Sugeruję na etapie kreatora wstępnej konfiguracji udzielać odpowiedzi "NIE" - dzięki temu wstępnie ograniczymy telemetrię. Gdy ukaże się PULPIT należy krótką chwilkę poczekać i nic nie klikać aż instalator zapyta Cię: "Czy system został zainstalowany na dysku SSD?" - przy poprawnej odpowiedzi zostanie wprowadzony cały pakiet stosownych ustawień. Po instalacji zastosuj bardzo ważne wskazówki do końcowych ustawień systemu -> wszystko w INSTRUKCJI na pulpicie. IV. Użytkowanie (jeśli nie działa jakaś funkcja w Lite/Extreme - należy wybrać wersję nieodchudzaną: 1. !!! INSTRUKCJA na pulpicie - to pierwsze co macie przeczytać !!! Do instalacji nowo podpiętego sprzętu, aktualizacji z Windows Update, pakietu MS Office, bezpiecznie jest włączyć w Optymalizatorze Usług na czas instalacji - konfigurację domyślną usług, a po udanej instalacji należy ustawić usługi wg własnych minimalnych potrzeb. 2. System można aktualizować tylko w wersji pełnej. Po zainstalowaniu aktualizacji, proces usuwania kopii poprawek z magazynu WinSxS może trwać zależnie od sprzętu 10 - 15 minut, nie wolno go przerywać, nawet jak wskaźnik postępu zatrzyma się na dłuższą chwilę! CIERPLIWOŚĆ w tym przypadku się opłaca... Kolejne czyszczenia przebiegają znacznie szybciej. Polecam używać funkcji "Czyszczenie" oraz "Oczyszczanie" w aplikacji DISM++ dostępne z menu podręcznego pulpitu - zawsze po instalacji nowych sterowników, programów i wtyczek do przeglądarek - wygasza on dodatkowe obciążające wpisy rozruchowe oraz głęboko oczyszcza system ze śmieci, redukując rozmiar zajmowanego miejsca na dysku. System można dodatkowo skompresować i zyskać kilka GB miejsca na dysku - w folderze TUNING jest odpowiedni skrypt. Pamiętajcie, że jest to kosztem spadku wydajności o 1-2%, zwłaszcza na dyskach tależowych. Na SSD jest zdecydowanie lepiej. 3. W10 LTSC oryginalnie ma usuniętą możliwość tworzenia grup domowych i problem z przeglądaniem folderów udostępnionych w sieci lokalnej. Aby mimo to móc je przeglądać należy w Optymalizatorze Usługi umożliwić udostępnianie plików i drukarek oraz wykonać dodatkowo: Okienko Uruchom: wpisać gpedit.msc następnie: Konfiguracja komputera/Szablony administracyjne/Sieć/Stacja robocza Lanman Włącz niezabezpieczone logowania gości 4. Nie używać ŻADNYCH dodatkowych optymalizatorów - programów/kombajnów ingerujących w usługi i rejestr, bo później będzie sporo Waszych pytań, ale bez żadnej mojej odpowiedzi. Wszystko co potrzebne do długotrwałego korzystania z systemu jest już w niego wbudowane. Jedyny możliwy do zaakceptowania soft dodatkowo czyszczący to CCleaner ustawiony domyślnie. Nie polecam również żadnych skryptów antyszpiegowskich, gdyż podobnie jak wspomniane programy - zmieniają dostarczone przeze mnie ustawienia. Korbenor, klarion, brygada69 and 38 others like this Quote
kukus Posted February 1, 2020 Report Posted February 1, 2020 Wygląda bardzo ciekawie, jednak ja poczekam na wersję Lite Quote
acerec Posted February 1, 2020 Report Posted February 1, 2020 (edited) 1 godzinę temu, kukus napisał: Wygląda bardzo ciekawie, jednak ja poczekam na wersję Lite Przecież w opisie masz, że system zawiera wersję Lite. Wybierasz ją podczas instalacji i tyle. Mój błąd nie doczytałem, że @srom-otnik ją ciągle tworzy, przepraszam. Edited February 1, 2020 by acerec Quote
Wieniowaty Posted February 1, 2020 Report Posted February 1, 2020 Zainstalowałem - nie działa Aktualizacja i zabezpieczenia w Ustawieniach. Nie da się wyłączyć antywirusa i aktywator poszedł w kosmos. To pewnie jakaś wczesna betka. Poczekam. Quote
Franc Posted February 1, 2020 Report Posted February 1, 2020 @Wieniowaty - zainstalowałem i aktywowałem bez problemu (KMS Offline) W "Aktualizacje i Zabezpieczenia" wchodzisz przy Domyślnym profilu usług w Optymalizatorze - nie przestawiłeś lub coś namieszałeś u siebie Wieniowaty likes this Quote
Wieniowaty Posted February 1, 2020 Report Posted February 1, 2020 1 godzinę temu, Franc napisał: nie przestawiłeś lub coś namieszałeś u siebie Nic nie robiłem, czysta instalka Po prostu nie da się wejść w Ustawienia, nie otwierają się. Ale będę kombinował. Na wcześniejszym JG10 poszło wszystko jak po maśle. Edit: Przeinstalowałem i poszło. Działa. Bart2577 likes this Quote
srom-otnik Posted February 1, 2020 Author Report Posted February 1, 2020 Nie można wejść w "Aktualizacje i Zabezpieczenia" bez ustawienia domyślnych usług. Jest to zabieg zamierzony, bo pobieranie aktualizacji jest w moich systemach trwale i skutecznie blokowane, m.in. w w/w sposób. Mailstorm, devas, Wieniowaty and 1 other like this Quote
-RKI- Posted February 2, 2020 Report Posted February 2, 2020 Nooo! I to chyba będzie pierwsza "dycha" którą zainstaluję w celu dłuższego użytkowania. Dzięki wielkie mistrzu Sromotniku za twoją pracę i udostępnienie owego systemu! MalinowyKrul and devas like this Quote
mentor74 Posted February 2, 2020 Report Posted February 2, 2020 System rewelacja,serdeczne dzięki. Quote
bogdanbodzio Posted February 2, 2020 Report Posted February 2, 2020 Kiedyś miałem zainstalowanego Win Extreme chyba 1609 ,ten to mi śmigał ,ale podczas przesiadki na SSD i porządków przez pomyłkę go straciłem.Szukam czegoś podobnego,może właśnie Win JG 10 x64 nim będzie. Quote
Ataman Posted February 2, 2020 Report Posted February 2, 2020 Dzięki Mirror [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]1 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Są to starsze wersje tego systemu w 1 poście autora są najnowsze kompilacje! różnica starsza wersja [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nowsza wersja [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] moszter likes this Quote
srom-otnik Posted February 2, 2020 Author Report Posted February 2, 2020 Lite gotowy, ostatnie testy i jeśli nic nie wychwycę - wysyłam Quote
srom-otnik Posted February 2, 2020 Author Report Posted February 2, 2020 GOTOWE! jacekdino and klarion like this Quote
szymibtw Posted February 3, 2020 Report Posted February 3, 2020 @srom-otnik Da radę zainstalować Microsoft Edge? Quote
srom-otnik Posted February 3, 2020 Author Report Posted February 3, 2020 W folderze TUNING masz przygotowany instalator Quote
szymibtw Posted February 3, 2020 Report Posted February 3, 2020 @srom-otnik wiedziałem że będzie problem z instalacją sterownika NVIDIA standard. bo mogę tylko wersję DCH zainstalować.... Mam w biosie zaszyty klucz do wersji OEM damskie to jakoś zrobić? Bo mi nie zaciągnie panelu sterowania NVIDIA który jest mi niezbędny... System u mnie na laptopie chodzi jak rakieta i chciałbym na nim pozostać. Quote
Ataman Posted February 3, 2020 Report Posted February 3, 2020 Mirror [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]1 moszter, kurokial, jespe and 1 other like this Quote
Wieniowaty Posted February 3, 2020 Report Posted February 3, 2020 51 minut temu, szymibtw napisał: wiedziałem że będzie problem z instalacją sterownika NVIDIA standard. bo mogę tylko wersję DCH zainstalować.... Mam w biosie zaszyty klucz do wersji OEM damskie to jakoś zrobić? Pewnie że się da. Pobierasz sterownik ze stony nvidii - ten - 441.87-desktop-win10-64bit-international-whql.exe. Przed instalacją systemu wyłączasz internet. Po zainstalowaniu systemu instalujesz stery nvidii. Gotowe, masz panel sterowania. Ja włączam internet, instaluję Driver.Booster.Pro i aktualizuję sterowniki - mimo aktualizacji sterów nvidii panel sterowania nie jest kasowany. To wszystko. piotrmix likes this Quote
szymibtw Posted February 3, 2020 Report Posted February 3, 2020 @Wieniowaty niestety ale u mnie na laptopie to nie przechodzi bo sterownik/program nie jest zgodny z systemem taki komunikat wyskakuje przy próbie istalacji wersji standard. Wersja DCH idzie normalnie. Kolejna sprawa. Kto tak ma na Microsoft Edge? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
srom-otnik Posted February 3, 2020 Author Report Posted February 3, 2020 Bo to popierdzielony system i tyle!!! Chcesz mieć prawa administratora - nie możesz mieć, bo głupia przeglądarka do tego nie dopuszcza. Albo będziesz miał pełne prawa administracyjne i nie używasz Egde Chromium, albo odwrotnie - ograniczone prawa i masz działający Edge... Zmień tą przeglądarkę na inną, bądź znajdź klucz: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System] "EnableLUA"=dword:00000000 i zmień na "EnableLUA"=dword:00000001 Wtedy będziesz miał Edge Chromium-Sromium Quote
Franc Posted February 3, 2020 Report Posted February 3, 2020 46 minut temu, srom-otnik napisał: Bo to popierdzielony system i tyle!!! Z wydania na wydanie coraz więcej ustawień jest zmienione/ukryte. Aby zwiększyć czcionkę w menu kontekstowym (tylko w tym miejscu) musiałem zastosować zewnętrzny programik - ta wersja systemu pozwala na zmianę tylko hurtem - menu, text ikon, okna itd. Najgorsze jest to, że ktoś "wpadnie" na wspaniały pomysł w MS i narzuca go innym - tak jak powyższy przykład ze sterownikami nVidii. Dobrze, że AMD jeszcze nie dało się do tego przekonać. Poza takimi "usprawniaczami" made in MS mod Lite działa na razie bez zastrzeżeń Co do przeglądarek - w zeszłym tygodniu postanowiłem rozstać się z Operą i przetestowałem zamienniki: Brave, Vivaldi, Slimjet, Cent, SW Iron, Firefox, Pale Moon i 2x Waterfox - obecnie w finale na placu boju zostały Slimjet i Firefox ze wskazaniem na tą pierwszą. Edge sobie odpuściłem i jak widać miałem dobre przeczucie. Quote
szymibtw Posted February 3, 2020 Report Posted February 3, 2020 @Franc zobaczymy czy będę potrzebował te uprawnienia czy nie. Jesli tak to wtedy wróce na OpereGX która wymiata :P ale według mnie Edge jest najszybszą przeglądarką z której ja korzystałem do tej pory :D Quote
mustang01 Posted February 3, 2020 Report Posted February 3, 2020 Korzystam z modów Lite Win JG10 LTSC, a wcześniej LTSB. Mam dość stare komputery(desktopy nie laptopy), które wykorzystuje do uruchamianie internetu, MS Office, gier Lego i minecrafta. Od wersji pro systemów Windows jest możliwość doinstalowania klienta NFS (linuxowa implementacja udostępniania systemu plików w internecie dla linuxów) . -> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zależy mi na NFS ze względu na większe transfery i mniejsze opóźnienia przy przesyłaniu plików w porównaniu do samby (smb,cifs). Czy mogę prosić o pomoc w doinstalowaniu tego klienta do Win JG10 LTSC Lite? Czy można dodać z automatu tego klienta w przyszłych wydaniach Win JG10? Testuje obecnie Win JG10 LTSC Lite bez antywirusa. Wcześniej posiadałem jakiś z skanem w chmurze i wieloma silnikami antywirusowymi( SECUREAPLUS). Dawał wiele fałszywych alarmów. Po instalacji czystego systemu bez antywirusa, czyje że odmulił mi się internet (VDSL Orange 40/8Mbit). Chciałbym, aby tak pozostało bez antywirusa. Jednak może polecicie jakiś swój program antywirusowy? W grach Lego, tych starszych i gorzej zoptymalizowanych jak LEGO City Undercover i Lego Ninjago na wersji Win JG10 LTSB miałem czasami biały/czarny ekran co powodowało zawieszenie się gry . Musiałem odpalić menadżer zadań, zakończyć proces i uruchomić grę na nowo. W minecraft 1.14.4 JE miałem czasami migające czarne obszary na ekranie zamiast tesktur, gdy w tle była uruchomiana aplikacja Team Speak 3. Generalnie jakby kompozycje systemu lub obszar powiadomień blokował mi te gry. Podczas grania uruchamiałem tryb gry i tryb cichy w antywirusie, ale to nie pomagało. Chciałem spróbować uruchomić te gry na czystej wersji systemu lub windows 7, ale jakoś brakowało mi czasu i chęci. Ostatnio zwaliłem to na fakt, że te gry są już starsze i projektowane na konsole, dlatego sprawiają takie problemy. Po aktywacji systemu KMS offline już na Win JG10 LTSC Lite... Próbowałem uruchomić aktualizacje systemu, aby pobrać najnowsze sterowniki. Nie znalazło aktualizacji, albo chciało przy kolejnej próbie wgrać wersje systemu 1909. Nie odpalałem jeszcze programów wyłączających telemetrie w systemie. Bałem się, że coś namieszam i przestanie mi działać Windows Update i nie zaktualizuje sterowników. Quote
Franc Posted February 3, 2020 Report Posted February 3, 2020 @mustang01 - SecureAPlus jest dobry, wyłączasz tylko silnik ClamAV - będzie działał szybciej, jak chcesz inny AV to wypróbuj Pandę Sterowników nie aktualizuje się przez WU (modów "kastratów" jak wersja Lite tym bardziej) - jak nie chce Ci się szukać driverów pojedynczo na stronach producentów - wypróbuj Snappy Driver Installer Telemetria - na próbę uruchomiłem skrypt kolegi m4s (opcja nr 3) - komp dalej działa Do takich starych gier lepszy będzie Win 7 lub ostatecznie mod Win 8.1 tego samego autora - polecam poświęcić parę godzin, zainstalować i testować Quote
srom-otnik Posted February 3, 2020 Author Report Posted February 3, 2020 2 godziny temu, Franc napisał: Co do przeglądarek - w zeszłym tygodniu postanowiłem rozstać się z Operą i przetestowałem zamienniki: Brave, Vivaldi, Slimjet, Cent, SW Iron, Firefox, Pale Moon i 2x Waterfox - obecnie w finale na placu boju zostały Slimjet i Firefox ze wskazaniem na tą pierwszą. Edge sobie odpuściłem i jak widać miałem dobre przeczucie. Gratuluję wyboru Franc! Ja też przeszedłem już wiele takich testów i zawsze wracałem do SlimJet'a. Jest po prostu dla mnie idealny, ma najwięcej opcji konfiguracyjnych ze wszystkich pomiotów Chromium, a ja ich właśnie potrzebuję. Ponadto - lekkość i szybkość, wbudowany downloader multimediów połączony z konwerterem do różnych formatów. Polecam! 51 minut temu, mustang01 napisał: Czy mogę prosić o pomoc w doinstalowaniu tego klienta do Win JG10 LTSC Lite? Czy można dodać z automatu tego klienta w przyszłych wydaniach Win JG10? Następna wersja LTSC za najwcześniej pół roku, przypomnij się jak będę zbierał listę życzeń Userów przed nowym wydaniem. Teraz dodanie NFS w Lite jest niemożliwe, bo magazyn WinSxS został opróżniony i nie da się tej funkcji aktywować w systemie, jedynie w pełnej odmianie. Quote
szymibtw Posted February 4, 2020 Report Posted February 4, 2020 @srom-otnik mistrzu jak się pozbyć tej przezroczystości, wcześniej na dysku C był ukryty plik do odinstalowania o ile dopbrze pamiętam teraz nie ma. Bo kiedyś mi się to podobało ale od kąd siedzę na windows 10 i wcześniej na twoim 8.1 to zawsze miałem czarny pasek Chyba, że wspomnieć czasy win 7 i XP Quote
sahipp Posted February 4, 2020 Report Posted February 4, 2020 przepraszam ale głupie mam pytanie, czym się różni LTSC od LTSB ? Oraz czym różni się ta wersja windows LTSC sromotnika od wersji 1909 sromotnika ? Quote
srom-otnik Posted February 4, 2020 Author Report Posted February 4, 2020 3 godziny temu, szymibtw napisał: @srom-otnik mistrzu jak się pozbyć tej przezroczystości, wcześniej na dysku C był ukryty plik do odinstalowania o ile dopbrze pamiętam teraz nie ma. Bo kiedyś mi się to podobało ale od kąd siedzę na windows 10 i wcześniej na twoim 8.1 to zawsze miałem czarny pasek Chyba, że wspomnieć czasy win 7 i XP Przezroczystość możesz regulować w: 1. Konfiguracja StartIsBack, zakładka Wygląd - tam są dwa suwaki, pobaw się nimi; 2. Personalizacja -> Kolory -> Efekty przezroczystości - jeden suwak, który tylko włącza/wyłacza efekt "Acrylic". PZDR! mariant and murawiak like this Quote
nudzija Posted February 4, 2020 Report Posted February 4, 2020 4 godziny temu, sahipp napisał: przepraszam ale głupie mam pytanie, czym się różni LTSC od LTSB ? Oraz czym różni się ta wersja windows LTSC sromotnika od wersji 1909 sromotnika ? ltsb jest na wersji 1607 a ltsc na wersji 1809 jg 10 1909 to wersja home i pro systemu homernet and witek666 like this Quote
Recommended Posts