Jump to content

Mac OS i instalacja na Laptopie HP.

xHSTx

Recommended Posts

O to raczej nie powinienem się martwić - Poszukując informacji w internecie widziałem że spokojnie niby działa hackintosh na HP 15. Innym ale jednak słabszym modelu. Ale wracając do tematu - jak pisałem: Tylko czy da radę władować np. hackintosh'a na tego lapka i będzie stabilny?

@J3RZY Raczej bezpieczny - ja tam dopiero na nim siedzę 2 miesiąc więc to nie dużo.  System sam w sobie bardzo fajny. Jedyne co przyczepić się mogłem to do ich app center - najlepiej na początku zainstalować snap store czy poprostu poprzez terminal pobierać oprogramowanie. Tak to system wg. mnie bardzo dobry.

Godzinę temu, faded24 napisał:

A skąd ty potem weźmiesz sterowniki do intel hd, skoro wszystkie są pod windowsa???

W macOS nie ma czegoś takiego jak sterowniki :L W systemie jest zintegrowany KernelExtension (kext) do obsługi HD Graphics.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - na podobnym ruszyło, więc u Ciebie też ruszy.

Gotowiec (pod bliźniaczy hardware): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Sens jak najbardziej jest, sam piszę z macOS Catalina postawionego na Dellu E7240, bez różnic z "normalnym" macBookiem - wszystkie funkcje działają, tylko Japka z tyłu brak :P

xHSTx likes this

43 minuty temu, razor1995 napisał:

W macOS nie ma czegoś takiego jak sterowniki :L W systemie jest zintegrowany KernelExtension (kext) do obsługi HD Graphics.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - na podobnym ruszyło, więc u Ciebie też ruszy.

Gotowiec (pod bliźniaczy hardware): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Sens jak najbardziej jest, sam piszę z macOS Catalina postawionego na Dellu E7240, bez różnic z "normalnym" macBookiem - wszystkie funkcje działają, tylko Japka z tyłu brak :P

A więc biorę się za próbę mac os.. Tylko jeden problem - niby mac os można pobrać z sklepu apple - szukam i szukam i nic nie ma. Jedynie widze update do cataliny.*dobra nieważne , źle to zrozumiałem :D i muszę na vb pobrać najpierw *  

12 minut temu, Mr.Straight napisał:

@faded24  Tak bo ludzie korzystają z komputera tylko żeby pograć sobie w gierki.
Ty masz 12 lat czy 13? Bo z odpowiedzi właśnie na to wygląda.
Mac przydaje się wielu osobom chociażby ze względu na FinalCut'a do montowania filmów czy do muzyki.
Jest mniej awaryjny niż windows bo jest to pochodna Unixa.

Mam 31 lat i korzystam z komputera tylko po to zeby pograc w gierki.  A ty nie? To musi byc twoje życie smutne. Pewnie jesteś z tych których życie ogranicza się jedynie na testach modów. To jest takie chore. Odpal czasem grę i pograj to może twoje życie stanie się pełniejsze bye 

28 minut temu, faded24 napisał:

I do czego niby moze sluzyc ten system. Pojdzie na tym chociazby red dead redemption 2 watpie zeby w ogole jakas gra z windows ruszyla na tym a z instalacja sterownikow pod intel hd to zycze powodzenia na takim systemie hehe

... Poczytaj górę.. Z Sterownikami tak jak pod linuxem nie ma problemu! A 2 - Popatrz na specyfikację laptopa i powiedz szczerze.. Czy naprawdę miałbym na tym grać coś nowego?  :L  

38 minut temu, faded24 napisał:

Pojdzie na tym chociazby red dead redemption 2 watpie zeby w ogole jakas gra z windows ruszyla na tym

Graj w RDR 2 na integrze - powodzenia :L

38 minut temu, faded24 napisał:

instalacja sterownikow pod intel hd to zycze powodzenia na takim systemie

Nie potrafisz czytać, tak?

W sumie czego ja wymagam od gościa, który nawet nie potrafi poprawnie napisać zdania i wypowiada się w tematach, na których kompletnie się nie zna :L

16 minut temu, faded24 napisał:

Mam 31 lat i korzystam z komputera tylko po to zeby pograc w gierki. 

Więc mierzysz ludzi swoją miarą.

Oświecę cię - komputery nie służą tylko do gier.

16 minut temu, faded24 napisał:

Odpal czasem grę i pograj to może twoje życie stanie się pełniejsze

:L

Skoro Twoje życie staje się pełniejsze dzięki graniu, to serio współczuję :L

@Mr.T@m4s@M4T  wyczyśćcie proszę ten temat z bredni z nim niezwiązanych ;)

Wracając do istoty problemu - można też instalować bez dostępu do maszyny wirtualnej z macOS. Z pomocą programu BootDiskUtility lub TransMac pod Windows. Z tym, że wtedy musisz mieć instalator macOS np. z torrentów (w formacie .dmg) - zgrywasz go na pendrive jednym z tych programów, dogrywasz bootloader Clover z konfiguracją, kextami i driverami EFI (rozszerzenia obsługujące funkcje EFI na komputerach nie-Apple) i można instalować.

Polecam to forum i tematy:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Niestety pojawił się błąd.. Czy ktoś wie jak ustawić na AHCI na hp 15 bs008nw? w BIOS nie mam nawet zakładki ADVANCED ani nic. Tak samo nie mogę ustawić UEFI(Lecz instalacja rusza. Dalej tylko resetuje i przechodzi do windowsa - obstawiam że przez brak ustawionego na AHCI)

Dobra..niresh mojave po zmianie daty bios na 2017 i usunięciu kexta który powodował błąd instalka ruszyła.. synem się zainstalowal. Dochodzi do bootu i wywołuje restart - coś wywala / blokuje boot. Błędy jakie zdążyłem złapać:

Waiting for DSMOS

Vm_map_delete:map

Po czym dalej komunikaty o wczytywaniu kextów realteka itd po czym pisze restart.

Zaznaczę że niezależnie czy są kexty czy nie jest tak samo( nie wliczam w to fakesmc bo obowiązkowy). Jedyne co na zagranicznych forach jest to że trzeba nowe fakesmc dać do instalki- dałem nowe i bez różnicy,chyba że gdzieś jest jeszcze nowszy.

F5..  Zmiana sytuacji. Pobrałem niresh Sierra transmac itd wszystko cacy. Instaluje się brak błędu.. dochodzi do 1minute remaining i stoi cały czas. Jedynie po dłuższym czasie odpięcie np.myszki i podpięcie powoduje Kernel Panica. Próbowałem na bootloaderze chameleon , Fixy USB czy kexty itd w zaawansowanych w instalacji, lecz jeśli coś dodam to wywala instalacje błędem o braku pliku..

Niresh to najgorszy szajs, jaki istnieje.
Napchane multum różnych kextów, które gryzą się między sobą, stąd kernel panic.

Chameleona nie ruszaj, to zabytek, bootloader do płyt LGA775 i core2.

Wszystko, co potrzebne masz podane w linkach powyżej, korzystanie z takich "dystrybucji" to jedynie zrażanie się do MacOS, bo działa to jakby chciało, a nie mogło :P

Jeśli serio chcesz instalować MacOS pytaj na tych forach:

Na winclub.pl z MacOS styczność mam chyba tylko ja, ale cóż - jedna osoba nie obskoczy multum konfiguracji sprzętowych. Musiałbym mieć taki sprzęt fizycznie, by go rozpracować. Na forach powyżej większa szansa, że ktoś instalował i podzieli się wskazówkami.

xHSTx likes this

On 1/7/2020 at 11:22 PM, razor1995 said:

Na winclub.pl z MacOS styczność mam chyba tylko ja

Niedoczekanie twoje :P

Ja od siebie polecam poradniki Hackintosh Polska. Poradniki opisują jak przygotować VM, kexty pod twój sprzęt, dlaczego nie warto używać distr, itd.
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - od niego zacząłem moją przygodę z Hackintoshowaniem.