Jump to content
WinClub
srom-otnik

Win JG10 x64 1909

Recommended Posts

1 godzinę temu, -RKI- napisał:

Wtyczki siedzą sztywno, zarówno te zasilające jak i transmitujące. Nie ma mowy tu o żadnych luzach, kable są nowe, zasilacz też. System postawiłem na SSD. HDD w tym wypadku działa tylko i wyłącznie jako magazyn danych..

Ja miewałem takie ścinki na różnych systemach, kiedy nie udało mi się znaleźć odpowiednich sterowników i instalowałem z konieczności za pomocą Driver Pack Solution lub podobnych softów. Mroziło pulpit i czasem tylko reset pozostawał. 

Próbuj na czystym-oryginalnym iso W10. Jeśli okaże się że w ciągu np jednego dnia nie doświadczysz wspomnianych zamrożeń - przyczyna jest jasna... Jeśli jednak nadal będzie coś podobnego, nie koniecznie identyczne "dolegliwości" - to problem ewidentnie leży po stronie sprzętowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, srom-otnik napisał:

Ja miewałem takie ścinki na różnych systemach, kiedy nie udało mi się znaleźć odpowiednich sterowników i instalowałem z konieczności za pomocą Driver Pack Solution lub podobnych softów. Mroziło pulpit i czasem tylko reset pozostawał. 

Próbuj na czystym-oryginalnym iso W10. Jeśli okaże się że w ciągu np jednego dnia nie doświadczysz wspomnianych zamrożeń - przyczyna jest jasna... Jeśli jednak nadal będzie coś podobnego, nie koniecznie identyczne "dolegliwości" - to problem ewidentnie leży po stronie sprzętowej.

Sterowniki w tym wypadku pobierałem ze strony MSI, te przeznaczone do mojej płyty głównej. Jedynie sterowniki do karty graficznej i chipsetu pobierałem ze strony AMD, bo zauważyłem że te na stronie MSI są po prostu starsze. Ze sterownikami do chipsetu to w ogóle jest jakiś cyrk po stronie AMD, gdyż podczas instalacji instalator stał na 0%, poczytałem nieco na ten temat i jak się okazało masa ludzi ma to samo, ale podobno jest to tylko wizualny bug i faktycznie po zamknięciu tego instalatora i zerknięciu w manager urządzeń wszystko było jak trzeba. Programów do automatycznego pobierania sterowników to jak żyję może z raz użyłem i to jeszcze za czasów Windowsa XP ogólnie nie mam zaufania do tego typu wynalazków i staram się omijać tego typu soft. Powiem szczerze że średnio uśmiecha mi się instalowanie czystego W10, ze względu na masę śmieci zawartą w nim i zerową optymalizację, no ale jak będzie trzeba to zrobię i to. Przed tym jednak, mam zamiar zainstalować LTSC od Ciebie i sprawdzić czy na tamtej wersji będzie inaczej, jeżeli i to zawiedzie to czyścioch. Zobaczymy zatem. :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie instaluj AMD Chipset Drivers przez tego ich instalatora, bo to jest jakaś żenada co oni zrobili. Niestety normalnie paczki nie wypakujesz RAR'em czy 7zip'em, ja używam jak nowe wychodzą UniExtractor, i wszystko ładuję poprzez Menedżer urządzeń po pliku .inf. Aha, i sprawdź czy masz najnowszy BIOS, jak nie to zaktualizuj. No i w Win10 jest chyba jakiś dedykowany plan zasilania dla Ryzenów, wiem że to też pomagało na niektóre podobne dolegliwości, ale to nie były freezy raczej, tylko wolniejsze wchodzenie CPU w tryb Boost.

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, Widzior napisał:

Nie instaluj AMD Chipset Drivers przez tego ich instalatora, bo to jest jakaś żenada co oni zrobili. Niestety normalnie paczki nie wypakujesz RAR'em czy 7zip'em, ja używam jak nowe wychodzą UniExtractor, i wszystko ładuję poprzez Menedżer urządzeń po pliku .inf. Aha, i sprawdź czy masz najnowszy BIOS, jak nie to zaktualizuj. No i w Win10 jest chyba jakiś dedykowany plan zasilania dla Ryzenów, wiem że to też pomagało na niektóre podobne dolegliwości, ale to nie były freezy raczej, tylko wolniejsze wchodzenie CPU w tryb Boost.

No z tym pierwszym to już za późno, bo zainstalowałem przez ten instalator no ale też nie wiedziałem że będą z tym jakieś problemy. Chociaż z drugiej strony po wejściu w manager urządzeń jest wszystko jak trzeba, patrzyłem tam w szczegóły tych sterowników i wersje się zgadzają, nawet w zwykłym "odinstaluj programy" jest normalnie wpis z AMD Chipset Drivers. Więc sam już nie wiem... Ręczną instalacją tego wszystkiego kolokwialnie mówiąc "idzie się za**bać" bo sporo tego jest, nawet nie wiem czy manualnie sam bym był w stanie to zrobić, nie mam doświadczenia w czymś takim. Z biosem to też jest ciekawa sprawa, bo patrząc po jego dacie wychodzi na to że mam bios nowszy niż ten dostępny na stronie MSI bo na stronie jest bios z listopada 2019, ja mam jakiś z grudnia 2019 (?) O co w tym chodzi, też nie wiem. Plan zasilania dla Ryzenów mam włączony i jedyne co zauważyłem po jego włączeniu to to że wentylator na chłodzeniu dostaje fioła i wkręca się na wyższe obroty. Co do samego boosta, to tak się składa że też to sprawdzałem - Odpaliłem z HDD kilka gier, mając wcześniej włączony HWMonitor i z jego wskazań widać ładne 4.2GHz na wszystkich rdzeniach więc chyba działa dobrze.

 

Edit: Jeszcze jedna rzecz. Idzie w tym systemie, tzn. 1909 wersja Full wyłączyć jakoś trwale i skutecznie defendera? Próbowałem to zrobić Winaero Tweakerem z prawokilku, próbowałem też za pomocą tego programu (OOSU10) do blokady telemetrii z folderu Tuning, próbowałem też po prostu wyłączyć ochronę w czasie rzeczywistym w ustawieniach defendera i za cholerę nic nie działa. Po resecie komputera defender jest cały czas włączony a wcześniej wprowadzone zmiany są cofane. Nie cierpię tego ustrojstwa i w poprzednich systemach których używałem zawsze udawało mi się go wyłączyć, czy to przez Szablony administracyjne, rejestr, czy po prostu wyłączając w usługach. Na wersji Full tego systemu, za cholerę nie mogę tego zrobić. :wacko:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam 

Zainstalowałem czysta instaluje i nie mogę załadować theme ze sklepu, ściąga, instaluje ale nie zmienia i nie widać w systemu zainstalowanych motywów. 

Ktoś miał podobnie? I rozwiązalne problem? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 minut temu, kaminskigdynia napisał:

Witam 

Zainstalowałem czysta instaluje i nie mogę załadować theme ze sklepu, ściąga, instaluje ale nie zmienia i nie widać w systemu zainstalowanych motywów. 

Ktoś miał podobnie? I rozwiązalne problem? 

Wejdź do WINDOWS->Resources->Themes i tam masz pobrane style, kliknij po prostu w któryś z nich i w ten sposób go przeładujesz

Warson likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Wieniowaty napisał:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nie kpij z kogoś kto nie wie jak coś zrobić, trzeba rzetelnie odpowiedzieć. Musha ściągnij i zainstaluj program MEGAsync, ściągniesz bez problemu (jeżeli coś będzie  źle to napisz do mnie).

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, musha napisał:

Jaki jest klucz do mega, bo nie mozna pobrać

@musha Tu masz wersje Portable MEGAsync >> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

JanKo6 likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 godzin temu, adonx napisał:

@musha Tu masz wersje Portable MEGAsync >> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Najnowsza wersja  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, jestem tu nowy, wgrałem ten system ale nie wiem jak zmienić pasek zadań. Nadmienię że stosuję od zawsze autoukrywanie paska. Cały czas jest przezroczysty, mimo wyłączenia przezroczystości, lub prób przełączania między kolorami ciemnym, jasnym bądź niestandardowym, pasek zadań i menu pozostają nietknięte. Co niestety jest uciążliwe, bo w niektórych przypadkach nie widać ikon pasku jeśli tło jest w kolorze takim jak ikony lub napisy na pasku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmień najpierw opcję Menu Start - np. na ostatnią pozycję, potem ustaw pasek - np. na trzecią pozycję, suwakiem przesuń na czarny i na pewno zadziała.

Nie chce działać na domyślnych ustawieniach po instalacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam dwa pytania, może ktoś pomoże

 

1. Aplikacja  telefon nie działa prawidłowo, nie odczytuje wiadomości i zdjęć

2. Czy da się jakoś włączyć aktualizacje do Windows Insider, wyskakuje błąd 0x0

 

Proszę o pomoc, pomysły mi się skończyły

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 20.12.2019 o 23:34, janek917 napisał:

Nie wiem czemu ale mam to samo,nie mogę zainstalować.Próbuję po raz 3 .

Też tak miałem jak wybrałem wersję FULL. Po wybraniu LITE, działało normalnie :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Witam.  Mam do was pytanie. Używam wersji full i od jakiegoś czasu mam problemy z siecią.

Połączenie jest - przeglądarki chodzą wszystko inne również  a pokazuje koło zegarka "Brak dostępu do internetu".

Nie przeszkadzałoby gdyby nie fakt że dzieciak chce pograć w robloxa a jak jest ten komunikat to aplikacja się nie połączy.

Resetowanie ustawień karty oraz odinstalowanie i ponowna instalacja nic nie daje - połączenie się pokazuje czasami jak ruszę optymalizator.

Ktoś ma jakiś pomysł oprócz reinstalacji ?

Teraz po opcji czyszczenie wskoczyło 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

no to czekamy :) bo mam twoja wersja ltsc ale czekałem na 1909 ale skoro będziesz robił na 2004 to chetnie poczekam :)  ktoś wie jakie są istotne zmiany w tym 2004?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cholender znowu zbugowało pasek

ktos ma porade na resset?

jaki programik do tego WIn aby zmienić ikonki

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information