fax2000 0 Posted March 13, 2020 Report Share Posted March 13, 2020 Co zrobić, żeby dolny pasek nie był 100% przezroczysty? Klikam co popadnie a i tak nie zmienia się, wolałbym jakiś jednolity kolor np niebieski :p Quote Link to post Share on other sites
jorgusek 297 Posted March 13, 2020 Report Share Posted March 13, 2020 1 minutę temu, fax2000 napisał: Co zrobić, żeby dolny pasek nie był 100% przezroczysty? Klikam co popadnie a i tak nie zmienia się, wolałbym jakiś jednolity kolor np niebieski :p Użyj StartIsBack jest zainstalowany z Windowsem10. fax2000 likes this Quote Link to post Share on other sites
fax2000 0 Posted March 13, 2020 Report Share Posted March 13, 2020 A w ilu procesach oscylujecie? Ja tak mało się znam i mam 115, nie wiem co mogę wyłączyć, a zależy mi np żeby Xbox działał i kilka apek z Microsoftu Quote Link to post Share on other sites
Franc 235 Posted March 13, 2020 Report Share Posted March 13, 2020 42 minuty temu, fax2000 napisał: A w ilu procesach oscylujecie? Ja tak mało się znam i mam 115, nie wiem co mogę wyłączyć, a zależy mi np żeby Xbox działał i kilka apek z Microsoftu Zależy od tego, ile dodatkowych programów, gier masz zainstalowane w systemie, ile z nich wrzuca coś do autostartu lub harmonogramu zadań. Przykładowo oprogramowanie nVidii wrzuca dodatkowo 10 procesów, które można wyłączyć - jak np. nie potrzebujesz geForce Experience itp. Podobnie jest z pozostałym zainstalowanym softem. Co do wyłączenia zbędnych procesów - odpalasz Autoruns i wyłączasz Twoim zdaniem zbędne procesy w zakładkach Logon, Scheduled Tasks i Services (zawsze możesz włączyć jak coś Ci będzie jednak potrzebne), co do wyłączania zbędnych usług systemowych - poszukaj na forum, było to już opisywane. fax2000 likes this Quote Link to post Share on other sites
fax2000 0 Posted March 13, 2020 Report Share Posted March 13, 2020 @Franc Dzięki wielki! miał ktoś styczność z błędem 2503 i 2502? Pojawia się na samym końcu instalując Epic Games :/ (platforma do gier, coś w stylu Steam) Quote Link to post Share on other sites
nudzija 111 Posted March 13, 2020 Report Share Posted March 13, 2020 @fax2000 mi na 1909 pro lite śmiga launcher od epica Quote Link to post Share on other sites
mooner 3 Posted March 13, 2020 Report Share Posted March 13, 2020 2020-03 Aktualizacja zbiorcza dla systemu Windows 10 Version 1909 dla systemów opartych na architekturze x64 (KB4540673) — błąd 0x80073701 - ktos cos?Ustaw optymalizator uslug domyslnie i daj znać czy zadziałało. Bo sam jestem ciekaw czy zadziała. Wysłane z mojego MEIZU M6 przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
profilm34 19 Posted March 13, 2020 Report Share Posted March 13, 2020 Ciekawostka... google chrome w menager zadań pokazuje 12 procesów....jak kilka usune i odpalam 10 kart i wiecej to nie rosną procesy...dziwne..... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to post Share on other sites
srom-otnik 1,625 Posted March 13, 2020 Author Report Share Posted March 13, 2020 1909 powinien zostać na max 50-60 procesach. Jak ktoś ma więcej to - słabo o nim świadczy... FATALNA optymalizacja, nie czytacie instrukcji, nie myślicie, itp... vitay007 likes this Quote Link to post Share on other sites
szymibtw 52 Posted March 14, 2020 Report Share Posted March 14, 2020 15 godzin temu, srom-otnik napisał: 1909 powinien zostać na max 50-60 procesach. Jak ktoś ma więcej to - słabo o nim świadczy... FATALNA optymalizacja, nie czytacie instrukcji, nie myślicie, itp... nie chcę się kłócić ale po instalacji wszystkich sterowników u mnie jest nie możliwe mieć 50-60 procesów... mimo wyłączenia wszystkiego z autostartu i kilku innych rzeczy w autoruns... Quote Link to post Share on other sites
piotrk123 2 Posted March 15, 2020 Report Share Posted March 15, 2020 Wygląda na to że znalazłem bug. Mam problem z automatycznym przełączaniem na słuchawki. Po ich podłączeniu pokazuje się komunikat ale dźwięk dalej leci przez głośniki. Dopiero gdy w Realtek Audio Console rozdzielę wyjścia dźwięku i scalę ponownie to dźwięk idzie przez słuchawki. Ten sam problem jest z mikrofonem. Płyta główna to Asus Prime X470-PRO. Układ dźwiękowy to Realtek S1220A. Quote Link to post Share on other sites
magola 0 Posted March 17, 2020 Report Share Posted March 17, 2020 Dałem w optymalizacji że nie będę używał wifi, potem zoptymalizowałem, że będę i za cholerę nie mogę włączyć hotspota (wcześniej działał). Wyświetla "Nie można skonfigurować hotspotu mobilnego". Jak to naprawić? Quote Link to post Share on other sites
BuchuOEM 0 Posted March 17, 2020 Report Share Posted March 17, 2020 Sterowniki się zaskakująco ładnie same zaktualizowały (jestem pod wrażeniem). Ale co zrobić z "ważną aktualizacją" (wersja lite)? Czy to tylko kolejne wersje sterów (wg. menadżera jest wszystko zainstalowane), czy jakaś aktualizacja, który uszkodzi modyfikowany system (ale to nie powinno mieć miejsca)? Narazie zablokowałem i czekam na odpowiedź. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to post Share on other sites
srom-otnik 1,625 Posted March 17, 2020 Author Report Share Posted March 17, 2020 Aktualizacja nie zainstaluje się, pomimo, że system będzie tego próbował. Po zaktualizowaniu sterowników przez Windows Update, należy wyłączyć w optymalizatorze usług działanie WU, następnie wykonać czyszczenie z menu prawokliku Quote Link to post Share on other sites
magola 0 Posted March 17, 2020 Report Share Posted March 17, 2020 2 godziny temu, srom-otnik napisał: Aktualizacja nie zainstaluje się, pomimo, że system będzie tego próbował. Po zaktualizowaniu sterowników przez Windows Update, należy wyłączyć w optymalizatorze usług działanie WU, następnie wykonać czyszczenie z menu prawokliku Potrafisz pomóc ? Quote Link to post Share on other sites
srom-otnik 1,625 Posted March 17, 2020 Author Report Share Posted March 17, 2020 Teraz, magola napisał: Potrafisz pomóc ? Hmm, a na usługach domyślnych nie działa hot-spot? Quote Link to post Share on other sites
magola 0 Posted March 18, 2020 Report Share Posted March 18, 2020 10 godzin temu, srom-otnik napisał: Hmm, a na usługach domyślnych nie działa hot-spot? A jak to mogę sprawdzić? Quote Link to post Share on other sites
srom-otnik 1,625 Posted March 18, 2020 Author Report Share Posted March 18, 2020 Rany! Optymalizator usług - pierwsze pytanie konfiguracyjne: "Czy chceszzy wprowadzić domyślne ustawienia usług, ble ble ble... itd?" Odpowidasz TAK adonx likes this Quote Link to post Share on other sites
adonx 47 Posted March 18, 2020 Report Share Posted March 18, 2020 I to jest pokolenie Facebooka, brak pomyślunku i podstawowej wiedzy. sahipp, nudzija and jorg35 like this Quote Link to post Share on other sites
profilm34 19 Posted March 19, 2020 Report Share Posted March 19, 2020 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Necurs zainfekował ok. 9 mln komputerów Quote Link to post Share on other sites
BuchuOEM 0 Posted March 19, 2020 Report Share Posted March 19, 2020 Panowie - to znowu ja... Aktualizację się nie zainstalowały ale mam irytujący mnie kłopot. Jak się pozbyć tego komunikatu i kropki obok przycisku zamknij? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to post Share on other sites
srom-otnik 1,625 Posted March 19, 2020 Author Report Share Posted March 19, 2020 Optymalizator usług - wyłącz aktualizacje, wyczyść system za pomocą Dism++ i "Czyszczenie" Quote Link to post Share on other sites
drągal 0 Posted March 20, 2020 Report Share Posted March 20, 2020 sromotnik da sie wlaczyc w wersji lite jakos direct play? Quote Link to post Share on other sites
piotrk123 2 Posted March 20, 2020 Report Share Posted March 20, 2020 @srom-otnik Da się coś zrobić z tym problemem Realtek Audio Console? Quote Link to post Share on other sites
BuchuOEM 0 Posted March 20, 2020 Report Share Posted March 20, 2020 19 godzin temu, srom-otnik napisał: Optymalizator usług - wyłącz aktualizacje... Ale optymalizator nie pyta czy wyłączyć aktualizacje itp... Czyszczenie zrobiłem. Może bitdefender coś namieszał? Quote Link to post Share on other sites
piotrk123 2 Posted March 20, 2020 Report Share Posted March 20, 2020 50 minut temu, BuchuOEM napisał: Ale optymalizator nie pyta czy wyłączyć aktualizacje itp... Czyszczenie zrobiłem. Może bitdefender coś namieszał? usługa windows update Quote Link to post Share on other sites
alubie 1 Posted March 20, 2020 Report Share Posted March 20, 2020 Pytanie do srom-otnik przeczytałem wszystkie posty, oraz wszystkie tematy z modyfikacjami sromotnika, ale dalej nie potrafię wybrać pomiędzy 1909, a LTSC. Z moich odczuć LTSC będzie dużo lepszym wyborem, ale proszę cie o odniesienie się do mojego pytania. Posiadam dość mocny laptop HP omen i7 7770HQ 2.8. 16GB ram i będe jeszcze pakował 2TB 970 evo. Laptop będzie służył głównie do tworzenia muzyki, gdzie jest mnóstwo osobnych zainstalowanych wtyczek (niektóre mega wymagające), oraz ogrom GB różnych sampli, które muszą wczytywać się poprzez wtyczki mega szybko, będę wdzięczny za twoją opinie, bo wstrzymyalem się z formatem ponad rok, aż wyjdą twoje mody bo mam twojego wczesiejszego moda z 2017 roku i masakra, ani jedej scinki nie było o.O, dlatego SZACUN. Jeszcze pozwole się zapytać o antywirus, jak ty widzisz? z tego co pamiętam, nie lubisz używać antywirusów, bo pisales ze są zbyteczne, ale mogę sie mylić, jeszcze raz dzięki, pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
srom-otnik 1,625 Posted March 20, 2020 Author Report Share Posted March 20, 2020 2 godziny temu, BuchuOEM napisał: Ale optymalizator nie pyta czy wyłączyć aktualizacje itp... Jak uruchomisz optymalizator to zapyta Ci się, czy chcesz włączyć ustawienia domyślne usług, odpowiadasz NIE i dalsze okna z pytaniami to już Twój wybór - tylko czytaj co jest tam napisane... 1 godzinę temu, alubie napisał: Pytanie do srom-otnik przeczytałem wszystkie posty, oraz wszystkie tematy z modyfikacjami sromotnika, ale dalej nie potrafię wybrać pomiędzy 1909, a LTSC. Z moich odczuć LTSC będzie dużo lepszym wyborem, ale proszę cie o odniesienie się do mojego pytania. Posiadam dość mocny laptop HP omen i7 7770HQ 2.8. 16GB ram i będe jeszcze pakował 2TB 970 evo. Laptop będzie służył głównie do tworzenia muzyki, gdzie jest mnóstwo osobnych zainstalowanych wtyczek (niektóre mega wymagające), oraz ogrom GB różnych sampli, które muszą wczytywać się poprzez wtyczki mega szybko, będę wdzięczny za twoją opinie, bo wstrzymyalem się z formatem ponad rok, aż wyjdą twoje mody bo mam twojego wczesiejszego moda z 2017 roku i masakra, ani jedej scinki nie było o.O, dlatego SZACUN. Jeszcze pozwole się zapytać o antywirus, jak ty widzisz? z tego co pamiętam, nie lubisz używać antywirusów, bo pisales ze są zbyteczne, ale mogę sie mylić, jeszcze raz dzięki Spróbowałbym wersji Pro 1909 Lite, jeśli będą problemy to przechodź na wersję Full - obie są w iso. Antywirus - używam Kaspersky Free a w pracy 360 Total Security Essential - oba chwalę. W każdym dodaj do wykluczeń folder WINDOWS/System/config Quote Link to post Share on other sites
magola 0 Posted March 21, 2020 Report Share Posted March 21, 2020 W dniu 18.03.2020 o 11:08, srom-otnik napisał: Rany! Optymalizator usług - pierwsze pytanie konfiguracyjne: "Czy chceszzy wprowadzić domyślne ustawienia usług, ble ble ble... itd?" Odpowidasz TAK Dziękuje ślicznie. Quote Link to post Share on other sites
BuchuOEM 0 Posted March 21, 2020 Report Share Posted March 21, 2020 Hej. Problem rozwiązany oczywiście czyszczenie Dism++ i "Czyszczenie" poraz kolejny zrobiłem. Ale aktualizacje wyłączone w OOSU10. Teraz mam kłopot bo logowanie do Windy tylko hasłem. Nie mam możliwości logowania PINem. Ktoś wie, którą opcję mam ustawić na eneble ??? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts