Jump to content
WinClub
srom-otnik

Win JG10 x64 1909

Recommended Posts

4 godziny temu, mardab napisał:

Nie działa mapowanie dysku sieciowego.

Jak wchodzę w Mój komputer/sieć to jest on widoczny. Mozna także wejść do oprogramowania dysku poprzez wpisanie adresu IP dysku sieciowego w przeglądarce internetowej. Jednak gdy chcę dodać skrót do zawartości dysku poprzez naciśniecie na ikonę komputera prawym przyciskiem myszy i potem Mapuj Dysk sieciowy to go tam nie mogę znaleźć.

próbowałem włączać udostępnianie wszystkich urządzeń sieciowych i plików i też nic to nie daje.

Problem występuje zarówno w wersji podstawowej jak i lite tego systemu. (professional)

W modyfikacji LTSB oraz wcześniejszej z BAZY (1709) tego problemu nie było.

 

 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

u mnie tak samo nie mogę odszukac dysku sieciowego 

 

można na dysk wejść tu ale dostęp do plików jest tylko poprzez ściągnięcie ich na komputer

image.png.39bde47a59934174103fdeb1cb40561b.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, piotrk123 napisał:

@Bastek32 To iso bootowalne. Zrestartuj komputer i wybierz bootowanie z płyty.

Juz zainstalowałem, tylko przez UEFI, i nie wiem czy dobrze zrobiłem, bo nie ogarniam tego

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Bastek32 napisał:

Juz zainstalowałem, tylko przez UEFI, i nie wiem czy dobrze zrobiłem, bo nie ogarniam tego

Nie no ja po prostu nie wierzę.... Z choinki się urwał i zaraz będzie płakał, że mu windows nie działa jak powinien...

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, szymibtw napisał:

Nie no ja po prostu nie wierzę.... Z choinki się urwał i zaraz będzie płakał, że mu windows nie działa jak powinien...

na razie działa, cos czytałem ze to uefi to nowsze rozwiązanie niz bios legacy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pokusiłem się o porównanie 1909 STOCK do modyfikacji Sromotnika + jako coś w formie bonusu starą 1709 od Sromotnika.
Samo porównanie możecie znaleźć pod tym linkiem:


Co do zawartości materiału wideo to:
1. porównanie czasu instalacji
2. ilość miejsca zajmowanego na dysku
3. ilość zajmowanego RAM
4. ilość procesów
5. czas restartu

Sorry za clickbait miniaturkę ale wiecie jak jest ;d

Dzięki jeszcze raz @srom-otnik za kolejny świetny build i wszystkiego dobrego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, piotrk123 napisał:

@srom-otnik Temat rezerwacji miejsca na ssd jest rozwiązany w tej wersji?

Tak, we wszystkich wersjach w iso

 

12 godzin temu, malismare napisał:

u mnie tak samo nie mogę odszukac dysku sieciowego 

 

można na dysk wejść tu ale dostęp do plików jest tylko poprzez ściągnięcie ich na komputer

Proszę o więcej danych 

1 - jak wersja

2 - czy tak się dzieje na ustawieniach domyślnych Optymalizatora Usług lub po wybraniu opcji TAK przy pytaniu "Czy włączyć udostępnianie plików i drukarek?"

 

To już druga osoba, która tylko zgłasza problem, ale nic poza tym, co ułatwiłoby jego rozwiązanie...

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, srom-otnik napisał:

Tak, we wszystkich wersjach w iso

 

Proszę o więcej danych 

1 - jak wersja

2 - czy tak się dzieje na ustawieniach domyślnych Optymalizatora Usług lub po wybraniu opcji TAK przy pytaniu "Czy włączyć udostępnianie plików i drukarek?"

 

To już druga osoba, która tylko zgłasza problem, ale nic poza tym, co ułatwiłoby jego rozwiązanie...

Udało się połączyć z dyskiem poprzez dokładne (z zachowaniem dużych i małych liter) wpisanie adresu folderu na dysku sieciowym. I w moim przypadku musi to być jakiś folder a nie cały dysk. Wpisanie adresu "\\MyBookLiveDuo\" albo "\\MYBOOKLIVEDUO\" kończy się niepowodzeniem. 

Dysk sieciowy jest niestety nadal niewidoczny w oknie wyskakującym po kliknięciu w przycisk "Przeglądaj"

 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jeśli tak to ma działać to dla mnie akurat nie jest to żaden problem.

System jest zainstalowany w małym biurze w pracy i ja jestem "tym gościem od komputerów", i raczej większość osób nie poradzi sobie z "takim problemem", sam nie od razu na to wpadłem i musiałem pokombinować z wpisywaniem tego adresu zanim zadziałało, na sieciach nie specjalnie się znam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

System petarda!

Zainstalowany i aktywowany lite pro.

W końcu pełne wsparcie i brak problemów ze sterownikami przy nowym sprzęcie (HP 15-cw1012nw)

Dla mnie to ta wersja już jest finałem!

Ogromne podziękowania za Twoją pracę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam serdecznie.

Pytanie zasadnicze: czy na wersji 1909 nie ma spadku wydajności dysku HDD w stosunku do wersji 1607 LTSB? Słyszałem iż nowsze windy potrafią "mocno" obniżyć pracę dysku HDD.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, mardab napisał:

Udało się połączyć z dyskiem poprzez dokładne (z zachowaniem dużych i małych liter) wpisanie adresu folderu na dysku sieciowym. I w moim przypadku musi to być jakiś folder a nie cały dysk. Wpisanie adresu "\\MyBookLiveDuo\" albo "\\MYBOOKLIVEDUO\" kończy się niepowodzeniem. 

Dysk sieciowy jest niestety nadal niewidoczny w oknie wyskakującym po kliknięciu w przycisk "Przeglądaj"

Jeśli tak to ma działać to dla mnie akurat nie jest to żaden problem.

System jest zainstalowany w małym biurze w pracy i ja jestem "tym gościem od komputerów", i raczej większość osób nie poradzi sobie z "takim problemem", sam nie od razu na to wpadłem i musiałem pokombinować z wpisywaniem tego adresu zanim zadziałało, na sieciach nie specjalnie się znam.

Dzięki za info, ale nic nadal nie wiem.... Jaka wersja oraz czy usługi były konfigurowane przez optymalizator i czy na usługach domyślnych problem powtarza się?

Optymalizator potrafi wyłączyć/wyłączyć praktycznie całą dodatkową funkcjonalność sieci tj udostępnianie, widzenie dysków/folderów itd. Ułatwi mi to znacznie znalezienie przyczyny.

Tak trudno na to odpowiedzieć????

Czy Wy w ogóle wiecie że jest to PODSTAWOWE narzędzie we wszystkich moich modyfikacjach? I bez jego użycia, to szkoda cokolwiek zgłaszać???

 

 

P.S. Cieszę, się, że system przypadł do gustu ;)

Mnie i tak do niego nic nie zmusi dłuuuuugo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, srom-otnik napisał:

Tak, we wszystkich wersjach w iso

 

Proszę o więcej danych 

1 - jak wersja

2 - czy tak się dzieje na ustawieniach domyślnych Optymalizatora Usług lub po wybraniu opcji TAK przy pytaniu "Czy włączyć udostępnianie plików i drukarek?"

 

To już druga osoba, która tylko zgłasza problem, ale nic poza tym, co ułatwiłoby jego rozwiązanie...

 

 

 

Odpowiadam

 

1. wersja JG 10 PRO TEST II 

2. Usługi były aktywowane nie używałem ustawień domyślnych 

3. zatwierdziłem TAK przy pytaniu "czy właczyć udostępnianie ......"

2. co do dysku jak kolega [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] podpowiedział chyba będę mógł sie podłaczyć do dysku tylko musze przestawić to:

image.png.984bca5ad1d4d2eaefb0ce19e9966b25.png

 

dam znać

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, srom-otnik napisał:

Dzięki za info, ale nic nadal nie wiem.... Jaka wersja oraz czy usługi były konfigurowane przez optymalizator i czy na usługach domyślnych problem powtarza się?

Optymalizator potrafi wyłączyć/wyłączyć praktycznie całą dodatkową funkcjonalność sieci tj udostępnianie, widzenie dysków/folderów itd. Ułatwi mi to znacznie znalezienie przyczyny.

Tak trudno na to odpowiedzieć????

Czy Wy w ogóle wiecie że jest to PODSTAWOWE narzędzie we wszystkich moich modyfikacjach? I bez jego użycia, to szkoda cokolwiek zgłaszać???

 

 

P.S. Cieszę, się, że system przypadł do gustu ;)

Mnie i tak do niego nic nie zmusi dłuuuuugo.

wersja systemu to Win JG10 x64 - 1909 (TEST I), na dwóch różnych komputerach, jeden wersja pro, drugi pro lite.

Tak usługi były konfigurowane przez optymalizator.

Dysk próbowałem zmapować oczywiście z różnymi odpowiedziami optymalizatora na temat udostępniania dysków/folderów itd. Musimy odpowiedzieć "tak" jeśli chcemy w ogóle zacząć próbować coś wyszukać w sieci.

Może to jest kwestia nie najnowszej platformy sprzętowej? Jeden komputer to stacjonarka z i7-4770K na pokładzie, drugi to jeszcze starszy laptop też i7-3720QM.

W poniedziałek postaram się zainstalować tą samą wersję systemu (w sumie jak zdążę to TEST III także) na nowym kompie z i5-9600K i dam znać.

Acha, sprawdzane także na sterownikach do karty sieciowej zarówno tych które są w systemie jak i pobranych ze strony producenta danej sieciówki - efekt także ten sam.

 

Jeszcze jedna rzecz. Do poprawnego zainstalowania AutoCAD musiałem zainstalować ze strony Microsoftu biblioteki DirectX, ale nie wiem czy to ma związek z twoimi modyfikacjami.

Poza tym system kozacki, teraz wszystko śmiga elegancko. Wielkie dzięki za włożony wkład.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, srom-otnik said:

Dzięki za info, ale nic nadal nie wiem.... Jaka wersja oraz czy usługi były konfigurowane przez optymalizator i czy na usługach domyślnych problem powtarza się?

Optymalizator potrafi wyłączyć/wyłączyć praktycznie całą dodatkową funkcjonalność sieci tj udostępnianie, widzenie dysków/folderów itd. Ułatwi mi to znacznie znalezienie przyczyny.

Tak trudno na to odpowiedzieć????

Czy Wy w ogóle wiecie że jest to PODSTAWOWE narzędzie we wszystkich moich modyfikacjach? I bez jego użycia, to szkoda cokolwiek zgłaszać???

 

 

P.S. Cieszę, się, że system przypadł do gustu ;)

Mnie i tak do niego nic nie zmusi dłuuuuugo.

To na czym siedzisz ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information