wiktorynek Posted August 19, 2014 Report Share Posted August 19, 2014 Używamy programu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Szybki tutorial: 1. Rozpakowujemy obraz ISO Win XP do dowolnego folderu 2. Stosujemy te ustawienia i wskazujemy folder z rozpakowanym systemem 3 4. Tak to wygląda na pendrive 5. Instalujemy system cytat z poradnika @automizzera Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
set Posted August 8, 2015 Report Share Posted August 8, 2015 Mam problem: między 2 a 3 krokiem (pojawia się na chwilę graficzny znaczek Windows XP) dostaję BSOD z informacją o sprawdzenie dysków. Instaluję na (i z tego samego) pendriva. Informacje techniczne: *** STOP: 0x0000007B (0xF78ED528, 0x0000034, 0x0000000, 0x0000000) Pendrive jest sprawdzony, nowy. Instaluję na tym: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (użyłem linka z pierwszego wpisu, a nie późniejszej wersji) Pendrive podłączyłem też do laptopa i leci dokładnie ten sam komunikat, więc raczej nie jest to kwestia terminala. Czy ktoś ma jakiś pomysł? pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest znaffca Posted August 8, 2015 Report Share Posted August 8, 2015 inny program easy2boot, przelacz w biosie na sata/raid/ahci/ide (co tam masz) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
set Posted August 8, 2015 Report Share Posted August 8, 2015 niestety nie mam w biosie możliwości przełączenia sata/raid/ahci/ide (dziwi mnie to trochę) i rzeczywiście Twoja rada pokrywa się z tym co znalazłem na necie spróbuję tego easy2boot Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted August 8, 2015 Author Report Share Posted August 8, 2015 Jest to "nietypowe" urządzenie. Pokombinuj z ustawieniem w biosie SATA/AHCI/RAID lub IDE/Compatible - nie wiadomo do końca jaki tam jest kontroler dysków i inne podzespoły. Ewentualnie użyj pełnej wersji systemu mojego autorstwa, innego autora bądź zupełnie czystego, oryginalnego XP SP3. Jest też kilka programów do tworzenia bootowalnego pendrive - oprócz wymienionych również Rufus. Edit: nie ma SATA/AHCI/RAID czyli jest natywnie emulacja IDE - odpada więc ewentualny problem ze sterownikami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
set Posted August 8, 2015 Report Share Posted August 8, 2015 najpierw spróbuję więc easy2boot a później rufus. jak to nie pomoże wezmę pełnego xp czy to dobry plan? dzięki za wparcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted August 8, 2015 Author Report Share Posted August 8, 2015 dobry - musisz próbować - nie zrobimy tego za ciebie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jery93 Posted August 8, 2015 Report Share Posted August 8, 2015 rufus jest jednym z lepszych softów do wypalania systemów na pendrive . Współpracuje z seriami Windows oraz Linux . Nie wspiera bootowalnego nośnia dla 64-bitowego XP ,więc zalecam inny soft Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
set Posted August 8, 2015 Report Share Posted August 8, 2015 poszedłem tym tutorialem watch?v=YyQ7xSvVMHE (e2b) jednak gdy przyszło już do instalowania xp to system powiedział że nie może zainstalować się (brak dostępu?) na pendrive co więcej podłączyłem "stary" dysk SATA (przez usb) i na nim też nie pozwolił mi zainstalować systemu rufusa będę sprawdzał następnego. wziąłem win xp x86 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jery93 Posted August 8, 2015 Report Share Posted August 8, 2015 nigdy takiego błędu nie miałem .. sformatuj penka tym programem (HP USB Disk Storage Format Tool Portable) pobierz stąd XP [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] sprawdź checksumy ,jakis tam key spisz i wsio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
set Posted August 8, 2015 Report Share Posted August 8, 2015 @jery ja próbuję zrobić windowsa bootowane z usb (albo windowsa bootowanego z dysku SATA też przez USB podłączanego) podłączonego do tego: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i jeżeli chodzi o RUFUSA to zrobiłem nim pen'a, podłączyłem, włączyłem i od 10minut w lewym górnym rogu miga mi kursor ręce opadają :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jery93 Posted August 8, 2015 Report Share Posted August 8, 2015 jaka wersja rufusa,jaki windows ? sprawdzałeś sumy kontrolne pobranego obrazu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
set Posted August 8, 2015 Report Share Posted August 8, 2015 rufus 2.2 windows xp 32bit sumy się zgadzają Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jery93 Posted August 8, 2015 Report Share Posted August 8, 2015 moze wersja 1.4.5 przeleć ? musi pójść Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest znaffca Posted August 8, 2015 Report Share Posted August 8, 2015 set: podczs bootowania w easy2boot wykrywa ci dysk instalator ? wicskasz f6 i wybierasz fira disk driver ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
set Posted August 8, 2015 Report Share Posted August 8, 2015 @jery: sprawdzę tą wersję @znaffca: instalator wykrywa mi dysk, ale mimo to nie mogłem na nim nic zainstalować. mogłem usunąć partycje (bo ten dysk ma 3partycje). Usunąłem partycje instalatorem xp, ale to nic nie dało. instalator cały czas twierdził że nie ma do niego dostępu. później jak podłączyłem ten dysk pod lapka to od razu kazał mi formata tej partycji zrobić. jutro będę znowu kombinował Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jery93 Posted August 9, 2015 Report Share Posted August 9, 2015 może dysk umiera ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ripek Posted August 9, 2015 Report Share Posted August 9, 2015 hmm podlacz dysk pod lapka i wywal partycje jakim programem do partycji gpt czy paragon i zrob je od nowa wykonujac pelne formatowanie moze sie zdarzyc ze masz jakies zabezpieczenie na dysku ustawione ale to inny program z hiren boot cd/dvd ci moze pomoc easy2boot jest najlepszy, mozesz sobie szate graficzna wylaczyc i wywal ten duzy plik co go zrobil potem pare zmian w cfg i masz szybki dosowy programik zrob zrzuty ekranu z biosu (telefonem i je wstaw) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
set Posted August 9, 2015 Report Share Posted August 9, 2015 dzięki panowie za rady. zrobię porządek z dyskiem i zrobię fotki. BIOS wygląda naprawdę biednie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
set Posted August 25, 2015 Report Share Posted August 25, 2015 witam po dłuższej przerwie dzisiaj poszedłem tym tutorialem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] menu ładnie się odpaliło, wybrałem mini windows xp, poładowało windowsa tak z 1-2minuty i na końcu walnęło BSOD: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] odpalałem na 2różnych pendrive i na jednym dysku HDD podpiętym przez USB Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted August 25, 2015 Author Report Share Posted August 25, 2015 Brak sterowników mass storage. Link do tutoriala nie działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
set Posted August 25, 2015 Report Share Posted August 25, 2015 updejtnąłem link do tutoriala w poprzedniej wypowiedzi jak mogę sobie poradzić z brakiem tych sterowników do mass storage? znalazłem taką stronkę z driverami: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] albo [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] czy to ten:Standard Enhanced PCI to USB Host Controller Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted August 25, 2015 Author Report Share Posted August 25, 2015 ten: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nigdy nie tesuj progamów na modyfikowanych systemach i w ustawieniach biosu wymagających takich sterowników, bo potem krążysz po omacku nie wiedząc co zawodzi - program, system, sterowniki, ustawienia biosu itp, itd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
set Posted August 25, 2015 Report Share Posted August 25, 2015 dzięki teraz głupie pytanie: jak to odpalić/użyć? rozumiem ze rozpakowane dorzucam na USB Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted August 25, 2015 Author Report Share Posted August 25, 2015 Nie, nie rozpakowujesz - integrujesz w takiej postaci za pomocą nLite - ale zastrzegam, nie wiem co tam autor systemu zrobił i czy taka operacja przejdzie. Zrób próbę - tu masz system standard z tą paczką sterowników - sprawdź: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W biosie ustaw AHCI, a wszelkie systemy bez sterowników w biosie ustawiaj na emulację IDE(Compatible itp) - jednak to rozwiązanie spowalnia dysk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest znaffca Posted August 25, 2015 Report Share Posted August 25, 2015 oryginalny xp sp3 tez nie mozesz zainstalowac ? czesto mody wywalaja bluescreena, nawet gdy dodane sa same poprawki, (zdazylo mi sie) stery sata sa wymagane jak masz "egzotyczny" sprzet probowales bezposrednio na dysk zainstalowac? program winntsetup v3 napewno nie ma w biosie niczego dotyczacego sata ? (na mooim zlomie dzialalo na domyslnych ustawieniach, dopiero wraz z 7 musialem przestawic te opcje w biosie) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted August 25, 2015 Author Report Share Posted August 25, 2015 stery sata sa wymagane jak masz "egzotyczny" sprzet XP nie posiada żadnych sterowników mass storage i chcąc korzystać z dobrodziejstw AHCI/RAID oferowanych w kontrolerach je obsługujących zawsze są wymagane takie sterowniki podczas instalacji jeśli w biosie jest ustawiony taki tryb pracy kontrolera. Od Visty nie ma tego problemu - wystarczy po instalacji tylko zaktualizować do najnowszej wspieranej wersji. MS zintegrował uniwersalne z systemem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
set Posted August 25, 2015 Report Share Posted August 25, 2015 jak do tej pory wywalało każdą instalkę, też na HDD (SATA, ale podłączana przez USB). Dysk raczej dobry, bo jeszcze miesiąc temu był na nim win7 wpięty w zwykłą stacjonarkę w BIOS nie mam żadnych opcji dotyczących dysków próbowałem różne wersje windowsa, w tym jedna czysta SP3 zawsze BSOD chyba nie dam rady tego połączyć windows jest na tym usb w pliku xp.ca_ a w środku jest xp.img wezmę chyba któregoś z podanych przez Ciebie windowsów i zobaczę czy coś pójdzie w ogóle bez BSOD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted August 25, 2015 Author Report Share Posted August 25, 2015 To dla próby włóż ten dysk do stacjonarki i spróbuj zainstalować XP w trybie AHCI i w trybie emulacji IDE - jeśli da się to coś z lapkiem lub jego ustawieniami. P.S. co to za lapek bez ustawień AHCI? - bo już zwątpiłem - jeśli dosyć stary to może rozmowa o niczym bo nie ma kontrolera SATA tylko IDE lub fabrycznie ustawiona emulacja IDE na stałe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
set Posted August 25, 2015 Report Share Posted August 25, 2015 stacjonarki już nie mam, oddałem Tacie to nie jest laptop, to takie cudo: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zamysł jest prosty: odpalić na tym windows xp (albo inny system) najlepiej na pendrive + wpiąć na usb ten dysk SATA, i później bym sobie chciał np. ftp tam postawić chyba powinno to się jakoś udać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts