m4s Posted December 6, 2019 Report Posted December 6, 2019 Utwórz skrót do programu, prawo-klik zakładka skrót i dodaj w element docelowy(pogrubiony tekst): C:\Windows\System32\runas.exe /savecred /user:administrator “C:\Program Files (x86)\Microsoft\Skype for Desktop\Skype.exe” Zastosuj Ścieżka do Skype została podana jako przykład- tam musi być ścieżka do Twojego programu. Przy pierwszym uruchomieniu poprosi o hasło Administratora, wpisz je i hasło zostanie zapamiętane. Jeżeli nie chcesz konta używać Administrator to utwórz specjalnie nowe konto z uprawnieniami Administratora, nadaj hasło i podstaw zamiast Administrator nazwę swojego konta i wpisz hasło właściwe dla tego konta. Zapamiętane hasło będzie w panelu sterownia / Menadżer Poświadczeń / jako Logowanie interakcyjne Quote
pjoter80 Posted December 6, 2019 Report Posted December 6, 2019 5 godzin temu, m4s napisał: Utwórz skrót do programu, prawo-klik zakładka skrót i dodaj w element docelowy: C:\Windows\System32\runas.exe /savecred /user:administrator “C:\Program Files (x86)\Microsoft\Skype for Desktop\Skype.exe” Zastosuj Ścieżka do Skype została podana jako przykład- tam musi być ścieżka do Twojego programu. Przy pierwszym uruchomieniu poprosi o hasło Administratora, wpisz je i hasło zostanie zapamiętane. Jeżeli nie chcesz konta używać Administator to utwórz specjalnie nowe konto z uprawnieniami Administratora, nadaj hasło i podstaw zamiast Administrator nazwę swojego konta i wpisz hasło właściwe dla tego konta. Zapamiętane hasło będzie w panelu sterownia / Menadżer Poświadczeń / jako Logowanie interakcyjne nie testowalem ale mam taki problem z jednym prgramem a czy to nie to samo co w zgodnosci uruchom jako administrator ? Quote
m4s Posted December 6, 2019 Author Report Posted December 6, 2019 Nie to nie to samo. Zgodność/Uruchom jako Administrator - zawsze poprosi o hasło - bez zapamiętania go. Quote
jorgusek Posted December 6, 2019 Report Posted December 6, 2019 Użyj skryptu, zawsze go używam i nie mam problemów z uprawnieniami administratora Quote
pjoter80 Posted December 6, 2019 Report Posted December 6, 2019 23 minuty temu, jorgusek napisał: Użyj skryptu, zawsze go używam i nie mam problemów z uprawnieniami administratora czy skrypt dziala do danego programu jakies streszczenie prosze nie mam czasu wszystkiego testowac niestety Potrzebuje zeby jeden z programow uruchamial sie z prawami admina i nie wolal o haslo przy kazdym starcie reszta w systemie zeby byla ograniczona Quote
m4s Posted December 6, 2019 Author Report Posted December 6, 2019 Użyj skryptu, zawsze go używam i nie mam problemów z uprawnieniami administratora W firmie albo z domorosłym informatykiem to nie przejdzie.Trzeba pilnować żeby nic nie popsuli.Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka czy skrypt dziala do danego programu jakies streszczenie prosze nie mam czasu wszystkiego testowac niestety Potrzebuje zeby jeden z programow uruchamial sie z prawami admina i nie wolal o haslo przy kazdym starcie reszta w systemie zeby byla ograniczona Masz pierwszy post.Skrypt daje wszystkim fulla.Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Quote
pjoter80 Posted December 6, 2019 Report Posted December 6, 2019 4 minuty temu, m4s napisał: W firmie albo z domorosłym informatykiem to nie przejdzie. Trzeba pilnować żeby nic nie popsuli. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Masz pierwszy post. Skrypt daje wszystkim fulla. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka to mi właśnie chodzi żeby nie mieli fulla po niedzieli spróbuje tego sposobu co podałeś do programu uratuje mi to masę czasu bardzo przydatna opcja Quote
m4s Posted December 6, 2019 Author Report Posted December 6, 2019 Mam, używam, jest ok.Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka pjoter80 likes this Quote
artur_n Posted January 21, 2025 Report Posted January 21, 2025 Witam, temat dość leciwy ale stoję przed problemem z użyciem runas. Mam skrypt do restartu kolejki wydruku który musi być uruchamiany na koncie zwykłego użytkownika. Skrypt działa bezbłędnie po uruchomieniu jako administrator, lecz chcę aby mógł go uruchomić zwykły użytkownik bez podawania hasła. Przy składni skrótu: runas /user:Administrator /savecred „D:\skrypt.bat” Mam błąd "Wystąpił bład systemu 5" / Brak uprawnień Nie wiem jak to dalej ugryźć. Quote
razor1995 Posted January 21, 2025 Report Posted January 21, 2025 RunAs z savecred nigdy nie działa dobrze. Ja korzystam z tego - poświadczenia zapisują się w pliku cert, tworzysz sobie potem skrót do runasspc z podanym plikiem certyfikatu i działa: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LaptopIpc likes this Quote
artur_n Posted January 22, 2025 Report Posted January 22, 2025 Dzięki, wygląda, że działa jak powinno. Quote
Recommended Posts