Jump to content

dysk hdd - ilość relokawanych sektorów

Recommended Posts

Posted

A ile jest dopuszczalne? Ten dysk kupiłem kilka miesiecy temu dziwne. Malo na nim grałem, bo głównie zapisuje na nim dane. Chodzi mi o to ,że jak oddam na gwarancje to mi skasuja dane.

Posted
26 minut temu, MiłoszPL napisał:

Szybki jest zielony.

normalny zrób.

5 minut temu, MiłoszPL napisał:

A ile jest dopuszczalne? Ten dysk kupiłem kilka miesiecy temu dziwne. Malo na nim grałem, bo głównie zapisuje na nim dane. Chodzi mi o to ,że jak oddam na gwarancje to mi skasuja dane.

to sobie zgrasz :) ja też ma porobione dyski z 2 czy 4 TB kopią i skoro ja mogłem to Ty też. Ale nie wiem czy masz całe zapewnione może sama kopia 500 GB czy 1 TB ci styknie by dane zachować akurat.

Posted

Jeśli dane SMART dla twojego dysku twardego pokazują liczbę inną niż 0 obok ID 05 Ilość realokowanych sektorów, będę z góry i informuję, że to nie jest dobry znak . Wzrost liczby przeniesionych sektorów jest jednym z charakterystycznych znaków śmierci, która umiera - nie ignoruj ostrzeżeń.

Przenoszone sektory to uszkodzone sektory na dysku twardym, które zostały przeniesione do innej części dysku. Nie ma poprawki, aby obniżyć liczbę przeniesionych sektorów. Utwórz kopię zapasową danych lub nagrać płytę dvd, blu ray dvd (teraz i zawsze). Jeśli Twoje dane są dla Ciebie ważne, powinieneś kupić nowy dysk twardy, lub Jeśli twój dysk twardy jest nadal objęty gwarancją, wyślij go w celu wymiany (ale najpierw wykonaj kopię zapasową lub nagrać płytę dvd , blu ray dvd) :)

Posted
35 minut temu, MiłoszPL napisał:

Dysk ma 2 tb

Dzięki Chomikuj możesz wykonać i bezpiecznie przechowywać kopię zapasową dokumenty lub całych folderów. Tez korzystam z chomikuj od nich i nie mam na co narzekać :E

HA99955.png

Posted
14 godzin temu, MiłoszPL napisał:

wiesz ile zajmują formalności? Po za tym co będzie jak mi powiedza, że dla nich to nic złego.

przeskanuj dokladnie powierzchnie zostaw skany bad sectory to dysk do wymiany z etgo co pamietam w xkomie szybko to idzie

Posted
19 godzin temu, MiłoszPL napisał:

Tak jak na obrazku. To dysk zewnetrzny 2 tb z x-kom. Słuzy głównie jako zewnetrzny nośnik danych. Dysk jest uszkodzony?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

TAK jak na obrazku  ,dysk do reklamacji  ( zrobić kopie danych )  i to załatwiaj  póki masz jeszcze tą gwarancję  i nie ma co tu dyskutować - dysk ma być  " gładki i czysty jak dupcia niemowlęcia ".

Posted
15 godzin temu, MiłoszPL napisał:

wiesz ile zajmują formalności? Po za tym co będzie jak mi powiedza, że dla nich to nic złego

13 godzin temu, MiłoszPL napisał:

wiesz jaką mam predkosc internetu?

No ja pierdzielę, z takim podejściem to ty lepiej chłopie nic nie kupuj na gwarancji, bo tylko szkoda kasy, jak się boisz wadliwy sprzęt reklamować. Masz jaja? To idziesz do sklepu/wysyłasz, mówisz że dysk pada, bo zwiększa się liczba relokowanych sektorów i tyle ich obchodzi, łaski nie robią. A jakby tylko coś próbowali kombinować, to masz gębę i naucz się z niej korzystać, bo inaczej zginiesz w dzisiejszym świecie.

Posted
2 minuty temu, MiłoszPL napisał:

Zażądałem tez kopie danych.

Tego  akurat nie muszą robić  jest to  obowiązek reklamodawcy  jeżeli dane chce zachować.

Posted
9 minut temu, MiłoszPL napisał:

Już podjąłem walke. Napisałem reklamacje. Zażądałem tez kopie danych.

Akurat tego nie możesz żądać. Mogą to zrobić tylko z dobrej własnej woli chęci. Ale 99% nie robi tego nikt i nie można zmusić. Poprosić... tak ale oni na to czasu nie mają i nikt im za to nie płaci, a czas przeznaczają na to co trzeba.

Jeśli kupiłeś w sklepie i poprosiłeś o kopie to serwis może ci to zrobi jeśli będzie chciał. Ale producent? nigdy.

Posted

I jeszcze jedno - patrz, czy liczba relokowanych sektorów się zwiększa czy stoi w miejscu. To ci da obraz tego, czy dysk się sypie dalej czy może relokował co miał, bo był jakiś błąd na talerzu, i dalej póki co się mu nie pogarsza. Przykładowo ja mam w lapku starego HDD, który złapał 18 relokowanych sektorów wiele lat temu i liczba ta się nie zwiększa, i dysk chodzi cały czas bez żadnych problemów. Ale to nie znaczy, że taki dysk nie podlega gwarancji, i że za jakiś czas nie zacznie się sypać dalej. Ja po prostu miałem fuksa, a dysk był już dawno po gwarancji, więc innego wyjścia nie miałem jak używać go dalej.

Posted

27% żywotności ( zdrowia), ale 100% wydajności. Według programu jeszcze nie moge reklamować. Stary dysk ma aż 83%. Jest bardzo zuzyty bo ma 9 lat. Na tamtym prawie nie grałem bo jest zewnetrzny.

image.png.5a8f2ad91a365dbd5c8e8a6c6f41e2ed.png

Posted
23 minuty temu, MiłoszPL napisał:

Według programu jeszcze nie moge reklamować. 

:OI  ile jeszcze będziesz to wałkował !  dysk do reklamacji a co oni z nim zrobią !?  - mogą zupę ugotować  Ty masz mieć  100%  sprawny a nie czekać czy za tydzień czy za rok kopyta pokarze .