Jump to content

Długi start uruchamiania systemu

Recommended Posts

Posted

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]Witam .Mam w tej chwili w swoich rękach laptop Dell E6500 na którym zainstalowałem Win10-32Bit Poprzednio był Win7.Po włączeniu na ekranie jest informacja która trwa około minuty.Po tym czasie dopiero uruchamia się system.Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.Zdjęcie uruchamiania w załączeniu.Dodam,że problem był również na Win 7.

Posted
6 minut temu, laryflinta napisał:

jak masz 4gb ramu i core 2duo 

coś czuje że może Ci pomóc dysk ssd i rozbudowanie na maxa pamięci

zacznij od dysku i zobacz

To chyba nie to.Mam odczucie.że to może boć związane z biosem,ale ja nie mam pojęcia o tym.

Posted

Nie chodzi o PXE. Screen pokazuje moment uruchamiania kontrolera SATA i wykrywania dysków. Tu jest problem. Albo dysk długo się przedstawia, albo kontroler ma jakiś stary soft. W drugim przypadku pomaga aktualizacja BIOS. W pierwszym - wymiana dysku. 

Ten Dell nie jest taki zły. Wszystko zależy od zastosowań. 

P. S. 

Instalowałbym system 64-bitowy.

Posted
11 minut temu, P1O napisał:

Nie chodzi o PXE. Screen pokazuje moment uruchamiania kontrolera SATA i wykrywania dysków. Tu jest problem. Albo dysk długo się przedstawia, albo kontroler ma jakiś stary soft. W drugim przypadku pomaga aktualizacja BIOS. W pierwszym - wymiana dysku. 

P. S. 

ja mam do czynienia z podobnymi parametrami komputerów i przy najnowszym windows 10 jest tragedia 

przy hdd i 4gb ramu na nowym win 10 to szalu nie ma 

pierwsze co bym wymienił na ssd albo zmienil system

Posted
18 minut temu, P1O napisał:

P. S. 

Laptop ma ram 2x2DDR2 dlatego zainstalowałem system32bitowy

Posted

Dokładnie o jaki laptop chodzi?

Ja mam acer aspire 5734z - który nie jest na liście acerów mogących obsłużyć windows 10. Inne można aktualizować, a ten nie - taka sprzętowa wada. Miał windows 7 x64, teraz ma windows 7 32 bit i zasuwa, jak burza.

Posted
7 godzin temu, senior38 napisał:

Laptop ma ram 2x2DDR2 dlatego zainstalowałem system32bitowy

Czyli masz 4 GB, a system 32-bitowy widzi max 3,5 GB. Nieistotne... bardziej martwi mnie czas wykrywania dysku przez BIOS. Minuta to wieki. Tu ewidentnie coś nie gra. Spróbuj odłączyć dysk , włączyć kompa i zobacz, czy bez dysku ten ekran będzie wisiał tak samo długo. Jeśli nie, to chyba czas na nowy dysk.

...i oczywiście ewakuację z niego istotnych dla Ciebie danych.