Jump to content

Windows 8 VUP a legalność.

toom18

Recommended Posts

Siema. Kupiłem Windowsa 8 Pro niby zamknięty oryginalnie niby wszystko ok ale na naklejece mam WIN PRO 8 32-BIT/64-BIT ARABIC VUP DVD.

Czy jest to w 100% legalny system czy VUP nie oznacza przypadkiem wersji do aktualizacji z Windows 7?

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

39 minut temu, wiktorynek napisał:

Ja nie widzę na ich stronie, aby sprzedawali Win 8.

Drogi kolego w tytule jest 8/8.1 wersja 8 to to samo co 8.1 ponieważ 8.1 to jest uaktualnienie, a nie osobny system i nawet z microsoft nie pobierzemy wersji 8 tylko 8.1

To jest pełnowartościowy BOX 8 z możliwością uaktualnienia do 8.1

30 minut temu, rzemien napisał:

To jest pełnowartościowy BOX 8 z możliwością uaktualnienia do 8.1

Każdy Win 8 nawet OEM ma oficjalną i legalną możliwość aktualizacji do Win 8.1 i Win 10 oraz przeniesienia systemu. Na marginesie nie ma Win 8 BOX. Ta pudełkowa wersja to OEM, którego licencja została zmieniona przez MS tak jakby była BOX.

Koledze @toom18 raczej chodzi o to, że jeśli to Win 8 VUP, to jest to uaktualnienie z Win 7.

" VUP (Versions Upgrade) Uaktualnienia wersji: umożliwia korzystanie z najnowszego dostępnego oprogramowania w drodze aktualizacji wcześniejszych wersji produktu firmy Microsoft. Aktualizować można wyłącznie produkty posiadane na mocy legalnie nabytej licencji."

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Dla przykładu Win 7 VUP uprawnia do uaktualnienia z Visty lub migracji z XP. Musimy posiadać legalną licencję starszego systemu.

P.S. Na marginesie, to klucze od wersji Upgrade (VUP) przechodzą bez problemu. :)

Nie mając wcześniejszych licencji nie mam oryginalnego systemu instalując czysta instalacje VUP. Tak się dopytuje bo już mi raz kompa zabrali więc muszę mieć 100% legal. Jako że VUP nie jest 100% legal panie sprzedawco odsyłam do Pana bo gdy znowy wpadnie policja to co będzie?

Czy jest 100% pewne i jak przyjadą dać fakturę i się nie przejmować? A wiem że przyjdą napewno. Więc muszę mieć 100% pewność

W dniu 20.11.2019 o 09:00, toom18 napisał:

Nie mając wcześniejszych licencji nie mam oryginalnego systemu instalując czysta instalacje VUP. Tak się dopytuje bo już mi raz kompa zabrali więc muszę mieć 100% legal. Jako że VUP nie jest 100% legal panie sprzedawco odsyłam do Pana bo gdy znowy wpadnie policja to co będzie?

Czy jest 100% pewne i jak przyjadą dać fakturę i się nie przejmować? A wiem że przyjdą napewno. Więc muszę mieć 100% pewność

Kupujesz w jednej firmie a reklamuje na forum w innej instytucji, no pogratulować, jak Pan nie złoży oficjalnej reklamacji tam gdzie Pan kupił niestety nie pomogę, zamiast pisać bzdury na forum trzeba było zadzwonić lub napisać emala ze coś nie pasuje.

Co do legalności większej bzdury nie słyszałem, co do darmowego uaktualnienia do windows 10 tak samo.

Piszecie o wersjach OEM a to nie jest OEM nie macie pojęcia o towarze a się wypowiadacie, nie rozumiem takiej postawy, czy tu są tylko aferzyści ? myślałem ze to porządne forum i każdy rzeczowo odpowiada na tematy na których się zna.

Nie chce mi się tu pisać i tłumaczyć prawnych zapisów i postanowień licencyjnych, ale zapraszam do lektur odnośnie prawa wyczerpania, prawa handlowego w unii, oraz zbywania licencji i postanowień licencyjnych, tedy rzetelnie możemy porozmawiać.

Jestem w branży 10 lat i mam każdy produkt jaki wprowadzam do obrotu sprawdzony przez producenta a jest nim Microsoft Irlandia na polskę i nikt więcej, to chyba oni lepiej wiedzą co to za wersja BOX do czego uprawnia i jak można zbywać i przenosić licencję.

Życzę miłego dnia

W dniu 20.11.2019 o 17:40, toom18 napisał:

Mo i tak jak myślałem. 100% pewności nie ma nikt nawet sprzedający.

Ja mam pewność 100% co sprzedaję a jak Pan chce podstawę uaktualnienia trzeba zadzwonić lub napisać otrzymał by Pan wszystkie niezbędne wyjaśniania, materiały itd. lecz Pan woli wylewać bzdury na forum zamiast napisać do firmy która sprzedała Panu licencję.

Proszę to zrobić zareklamować, ponieważ reklamacja też ma swoje procedury, my zawsze staramy się z klientem uczciwie postępować, ale nienawidzę publicznego opluwania niesłusznego, ponieważ prowadzę uczciwy biznes.

Dla wiadomości wszystkich firma od której był zakup jest oficjalnym parterem microsoft i ma wszystkie licencje zweryfikowane przez producenta, jest to legalny i uczciwy kanał dystrybucji.

pozdrawiam

Po telefonie do MS odsyłam. Już odstąpiłem od umowy na allegro.

Żadne afery. Człowiek się nie zna to się pyta osób które wiedzą więcej.

Według MS VUP legalne nie jest bez poprzednich wersji systemu, ja takowej nie posiadam.

2 godziny temu, toom18 napisał:

Po telefonie do MS odsyłam. Już odstąpiłem od umowy na allegro.

Żadne afery. Człowiek się nie zna to się pyta osób które wiedzą więcej.

Według MS VUP legalne nie jest bez poprzednich wersji systemu, ja takowej nie posiadam.

Pan nie czyta ze zrozumieniem, ale ok proszę zrobić zwrot i złożyć odstąpienie od umowy zgodnie z prawem i regulaminem sklepu jest wszystko opisane

Ja nie twierdzę że pan sprzedaje nielegalne oprogramowanie. Ale gdzie nie jest napisane w treści aukcji ani na Pana stronie że to jest VUP. A to już jest trochę jak celowe wprowadzenie w błąd. I tak jest Wersja Box systemu Windows 8 ale tylko Box VUP

5 godzin temu, rzemien napisał:

nienawidzę publicznego opluwania niesłusznego

@rzemien - myślę, że uniosłeś się niesłusznie i bez powodu. Podnosiliśmy tu kwestię systemu Win 8 oraz kwestię licencji VUP. Licencja VUP (Upgrade) formalnie nie umożliwia:

- czystej instalacji

- przenoszenia na inny sprzęt

To, że w większości przypadków działa, to inna sprawa.

Kolejna kwestia to nazywanie wersji pudełkowych Win 8 mianem BOX jest nadużyciem, jeśli mamy na myśli wersję Retail umożliwiającą przenoszenie na inny komputer. Win 8 ma licencję jedyną w swoim rodzaju - OEM umożliwia przenoszenie na inny komputer z tego też powodu nie było wersji BOX (Retail).

co do darmowego uaktualnienia do windows 10 tak samo

Co miałeś na myśli?

czy tu są tylko aferzyści ?

Chyba grubo przesadzasz.

P.S. Na marginesie, chciałem zauważyć, że powoływanie się na prawo UE mówiące o odsprzedaży używanej licencji jest dosyć problematyczne dla wymiaru sprawiedliwości w Polsce oraz dla samego Microsoft Polska. Dzwoniąc na infolinię MS Polska usłyszymy stanowcze "nie" dla przenoszenia licencji OEM na inny sprzęt, choć odstępstwem jest tu Win 8, udokumentowana awaria sprzętowa, licencja przypisana do konta MS. Ogólnie nie wiem dlaczego zapisy licencyjne MS są tak skomplikowane i ich interpretacja budzi emocje (jak widać u sprzedającego też).

@toom18 - za ile kupiłeś tego Win 8 VUP? W przypadku Win 8 zawsze polecam kupno używanego systemu od osoby prywatnej, choć i tu można trafić nieuczciwą osobę, wykorzystującą dalej zapisany klucz.

46 minut temu, wiktorynek napisał:

Win 8 ma licencję jedyną w swoim rodzaju - OEM umożliwia przenoszenie na inny komputer z tego też powodu nie było wersji BOX (Retail).

Z tym uzupełnieniem, że była i wersja "klasyczna" OEM - wskazywałem już na to kiedyś. Tyle że do detalu mogła trafić tylko przez pomyłkę, bo była przeznaczona dla producentów zestawów (uznawanie za nich "składaczy" byłoby, bez obrazy kogokolwiek, przerostem formy nad treścią).

46 minut temu, wiktorynek napisał:

powoływanie się na prawo UE mówiące o odsprzedaży używanej licencji jest dosyć problematyczne dla wymiaru sprawiedliwości w Polsce oraz dla samego Microsoft Polska.

O tym co Microsoft Polska wymyśla szkoda pisać - ich konsultanci mają kłopot ze zrozumieniem słowa (za)pisanego m.in. w licencjach Windows 8 i 10. To oni z uporem godnym lepszej sprawy upierają się przy rozróżnieniach OEM/BOX (w znaczeniu z czasów sięgających Windowsa XP). 

Co do orzeczenia TSUE to "diabeł tkwi w szczegółach" i należy brać pod uwagę dwa wyroki, tj. w sprawach C-128/11 i C-166/15. Z nich bowiem wynika jakie i w jakich warunkach licencje można sprzedawać (przenieść) praktycznie bez ograniczeń, a jakie przy spełnieniu dodatkowego warunku.

Oczywiście w wypadku dystrybucji nowych licencji nie ma to znaczenia.

Wyjaśniać jednak może popularność takich produktów jak np. licencja refurbished. To już jednak zupełnie inna historia.

W dniu 22.11.2019 o 15:43, wiktorynek napisał:

@rzemien - myślę, że uniosłeś się niesłusznie i bez powodu. Podnosiliśmy tu kwestię systemu Win 8 oraz kwestię licencji VUP. Licencja VUP (Upgrade) formalnie nie umożliwia:

- czystej instalacji

- przenoszenia na inny sprzęt

To, że w większości przypadków działa, to inna sprawa.

Kolejna kwestia to nazywanie wersji pudełkowych Win 8 mianem BOX jest nadużyciem, jeśli mamy na myśli wersję Retail umożliwiającą przenoszenie na inny komputer. Win 8 ma licencję jedyną w swoim rodzaju - OEM umożliwia przenoszenie na inny komputer z tego też powodu nie było wersji BOX (Retail).

Co miałeś na myśli?

Chyba grubo przesadzasz.

P.S. Na marginesie, chciałem zauważyć, że powoływanie się na prawo UE mówiące o odsprzedaży używanej licencji jest dosyć problematyczne dla wymiaru sprawiedliwości w Polsce oraz dla samego Microsoft Polska. Dzwoniąc na infolinię MS Polska usłyszymy stanowcze "nie" dla przenoszenia licencji OEM na inny sprzęt, choć odstępstwem jest tu Win 8, udokumentowana awaria sprzętowa, licencja przypisana do konta MS. Ogólnie nie wiem dlaczego zapisy licencyjne MS są tak skomplikowane i ich interpretacja budzi emocje (jak widać u sprzedającego też).

@toom18 - za ile kupiłeś tego Win 8 VUP? W przypadku Win 8 zawsze polecam kupno używanego systemu od osoby prywatnej, choć i tu można trafić nieuczciwą osobę, wykorzystującą dalej zapisany klucz.

Co do licencji box to one są retail taki jest rodzaj i jak ktoś ma wątpliwości jestem w stanie to udowodnić pokazując wydruk z programu microsoft.

Jeżeli chodzi o licencje 8 i ich podnoszenie do win 10 nie ma takiej możliwości obecnie darmowo, to że to działa nie oznacza że można to robić oczywiście microsoft nie będzie za to ścigał.

Jeżeli Pan kupujący ma obiekcje to niech napisze a do dziś tego nie zrobił i to mnie dziwi, w sumie to już nie podejrzewam iż robi to celowo, ale jego sprawa.

Jeżeli chodzi o OEM to można je przenosić i na infolinii też o tym mówią, mało tego microsoft polska nie jest producentem, a co ważniejsze nie jest licencjodawcą wersji OEM tylko producent komputerów.

Te twierdzenia mam bezpośrednio z dokumentów microsoft ze sprawy sądowej jako jedyna chyba firma w polsce pozwałem microsoft USA do sądu i przez 3 lata dowiedziałem się więcej niż przeciętny obywatel.

Zapisy licencyjne są przetłumaczone bezpośrednio z prawa USA dlatego nie pasują do unijnych i są niezgodne z prawem, oczywiście nie wszystkie, ponieważ nasze konsorcjum wywalczyło zmianę postanowień licencyjnych, przez co jestem wrogiem numer jeden microsoft po mimo ze jestem ich oficjalnym partnerem, ale walczę z nieuczciwością.

Jeżeli Pan kupujący chce zrobić z tego windows 10, lub 8.1 i brakuje mu podstawy jak już wspomniałem wystarczyło napisać lub zadzwonić minuta i wszystko by miał, lecz nie taki widocznie jest cel.

No nic jak coś mimo wszystko zapraszam, każda skarga, czy reklamacja będzie rozpatrzona uczciwie.

Jeżeli chodzi o opis produktu dodałem informację że jest to aktualizacja najwidoczniej moje niedopatrzenie w opisie, ale to nie dramat przecież wszystko można załatwić.

Jestem do dyspozycji pozdrawiam

W dniu 22.11.2019 o 14:32, toom18 napisał:

Ja nie twierdzę że pan sprzedaje nielegalne oprogramowanie. Ale gdzie nie jest napisane w treści aukcji ani na Pana stronie że to jest VUP. A to już jest trochę jak celowe wprowadzenie w błąd. I tak jest Wersja Box systemu Windows 8 ale tylko Box VUP

Przyznaję niedopatrzenie nie było napisane wprost, teraz już jest, ale to nie tragedia wystarczyło napisać emaila lub zadzwonić od ręki był by Pan obsłużony tak jak powinno być.

Otrzymał by Pan wszystko co potrzebuje, lub zwrot przecież firma działa legalnie od ponad 10 lat

pozdrawiam i zapraszam do kontaktu na sklepie

RemixPL1994 likes this

@rzemien - cieszę się, że poprawiłeś zapis, ponieważ sam kupowałem i polecałem Twój sklep. Nie lubię jak są jakiekolwiek wątpliwości co do reputacji, a licencja VUP w każdym sklepie opisana jest jako upgrade systemu.

6 godzin temu, rzemien napisał:

Jeżeli chodzi o licencje 8 i ich podnoszenie do win 10 nie ma takiej możliwości obecnie darmowo, to że to działa nie oznacza że można to robić oczywiście microsoft nie będzie za to ścigał.

Podziel się z nami wiedzą, skąd czerpiesz tak jednoznaczne stanowisko? Każda dowolna forma aktualizacji Win 7, 8, 8.1 do Win 10 skutkuje automatyczną aktywacją w przypadku klucza zapisanego w biosie już w czasie instalacji systemu lub bezproblemową aktywacją kluczem z naklejki. Dodatkowo można taki klucz przypisać do konta.

Chciałbym poznać zapis pochodzący od Microsoftu, że jest to nielegalne skoro jest 100% praktykowane przez Microsoft. Jak wspomniałem - bez wyjątku, czy to aktualizacja systemu z obrazu Win 10, czy za pomocą MCT, czy też zupełnie czysta pierwsza instalacja Win 10 na sformatowanym dysku. Wszystko i wszędzie działa na 100%.

W dniu 22.11.2019 o 16:52, toom18 napisał:

Windowsa kupiłem za 389 zł. Ale już zrezygnowałem z zakupu tylko teraz zostało mi odesłać

Win 8 używanego kupisz od osoby prywatnej bez problemu za 200 pln lub mniej. Możesz przenosić na dowolny komputer oraz masz do dyspozycji 3 systemy: Win 8, Win 8.1, Win 10 (czekam na odpowiedź kolegi @rzemien w tej kwestii). Dodatkowo w przypadku edycji Pro można było wykonać downgrade do Win 7 Pro. Piszę w czasie przeszłym, bo ten program już nie działa (a może się mylę).

12 godzin temu, wiktorynek napisał:

Piszę w czasie przeszłym, bo ten program już nie działa (a może się mylę).

Chyba jeszcze, tj. - na dziś - do 4 stycznia 2020, działa. Czyż bowiem nie jest tak, że prawo do downgrade'u - i używania starszego systemu - wygasa dopiero z datą końca wsparcia dla systemu "zdołowanego" - tu: Windows 7?

11 godzin temu, wiktorynek napisał:

@rzemien - cieszę się, że poprawiłeś zapis, ponieważ sam kupowałem i polecałem Twój sklep. Nie lubię jak są jakiekolwiek wątpliwości co do reputacji, a licencja VUP w każdym sklepie opisana jest jako upgrade systemu.

Podziel się z nami wiedzą, skąd czerpiesz tak jednoznaczne stanowisko? Każda dowolna forma aktualizacji Win 7, 8, 8.1 do Win 10 skutkuje automatyczną aktywacją w przypadku klucza zapisanego w biosie już w czasie instalacji systemu lub bezproblemową aktywacją kluczem z naklejki. Dodatkowo można taki klucz przypisać do konta.

Chciałbym poznać zapis pochodzący od Microsoftu, że jest to nielegalne skoro jest 100% praktykowane przez Microsoft. Jak wspomniałem - bez wyjątku, czy to aktualizacja systemu z obrazu Win 10, czy za pomocą MCT, czy też zupełnie czysta pierwsza instalacja Win 10 na sformatowanym dysku. Wszystko i wszędzie działa na 100%.

Win 8 używanego kupisz od osoby prywatnej bez problemu za 200 pln lub mniej. Możesz przenosić na dowolny komputer oraz masz do dyspozycji 3 systemy: Win 8, Win 8.1, Win 10 (czekam na odpowiedź kolegi @rzemien w tej kwestii). Dodatkowo w przypadku edycji Pro można było wykonać downgrade do Win 7 Pro. Piszę w czasie przeszłym, bo ten program już nie działa (a może się mylę).

Wiedzę czerpie bezpośrednio ze strony microsoft lub z rozpraw sądowych i dokumentów jakie składają, oczywiście zeznań i dokumentacji sądowej nie upublicznię ponieważ naraził bym się na odpowiedzialność.

Jeżeli chodzi o aktualizację ze starszych wersji to jest taki mało zrozumiały zapis na ich stronie:

Korzystanie z narzędzia w celu uaktualnienia tego komputera do systemu Windows 10 (kliknij, aby wyświetlić mniej lub więcej informacji)Instrukcje te dotyczą sytuacji, gdy:

Masz licencję za zainstalowanie systemu Windows 10 i aktualizujesz ten komputer, na którym jest zainstalowany system Windows 7 lub Windows 8.1.

Chcesz ponownie zainstalować system Windows 10 na komputerze, na którym był już aktywowany system Windows 10.

Link: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Tam jest celowa literówka powinno być Masz licencję na zainstalowanie systemu Windows 10, na którym jest zainstalowany system Windows 7 lub Windows 8.1.

na tej podstawie klienci mylnie odczytują iż mogą bezpłatnie z licencji starszych robić nowsze, oczywiście technicznie jest to możliwe i microsoft się nie czepia, ale daj takie licencje do przetargu publicznego i masz wjazd policji i sprawę sądową.

Licencje są tak napisane niejasno i można je interpretować na kilka sposobów, dlatego jest wiele burzy w okół microsoft.

To jest temat rzeka tak naprawdę.

Jeżeli chodzi o downgrade to będzie działać zawsze ponieważ jednym ze sposobów jest jak wynika z pisma microsoft jeżeli posiadasz wersję np: windows 10 pro i chcesz zejść do windows 8.1pro musisz posiadać jakikolwiek klucz windows 8.1 pro aby dał się aktywować chodź by telefonicznie, wcześniej były multiklucze producenckie które uprawniały i działały na starszych systemach nie wiem czy dziś się je stosuje ponieważ od 2 lat w tym nie siedzę.

1 godzinę temu, toom18 napisał:

Nie będzie się pier... i muszę kupić Windows 10 pro box

Nie  czytasz  dokładnie  itd....   i masz potem problemy nie potrzebnie.

Jeżeli musisz mieć  LEGALA   bo Ciebie  " trzepią "  to nie znaczy że musisz kupić  wersje  z pudełkową  żeby w razie czego leżała sobie w szufladzie , mogłeś kupić  ( i to dużo taniej ) 

I masz  pełno prawny system  ( drukujesz sobie wszystkie papierki  chowasz do szufladki  i szafa gra  nie musisz mieć pudełka ! )  i nie musisz bać się kontroli.

CYTUJĄC

Co to jest Licencja ESD?
Mianem licencji ESD (Electronic Software Distribution) określamy pełnowartościową licencję na oprogramowanie. Licencję taką otrzymujemy nie przy zakupie wersji pudełkowej danego oprogramowania, tylko podczas zakupów elektronicznych. Kod aktywacyjny dla licencji jest w takim przypadku wysyłany na adres e-mail razem z linkiem, pod którym możemy pobrać kupowane oprogramowanie. Licencja ESD jest więc licencją elektroniczną, jednakże zapewniającą nam pełen zakres korzystania z oprogramowania. Oprogramowanie ESD jest oryginalne, gdyż kod aktywacyjny jest generowany w sposób unikalny dla każdego klienta.

Licencja ESD a OEM
Licencja OEM przypisywana jest do danego urządzenia, natomiast w przypadku licencji BOX możemy przenosić oprogramowanie na inne urządzenia. Licencja ESD działa tak samo, jak licencja BOX, czyli może być przenoszona, a jedyną różnicą jest to, że dostajemy ją w formie elektronicznej. Różnice między licencjami OEM i ESD polegają na tym samym, co różnice między OEM i BOX. Oprogramowanie na licencji ESD możemy instalować na różnych komputerach, natomiast w wersji OEM tylko na tym, do którego początkowo przypisany był klucz aktywacyjny. Licencja elektroniczna daje nam taki sam zakres działania jak licencja nabyta z produktem w wersji pudełkowej.

System operacyjny Windows na licencji ESD
Jednym z wariantów licencji na system operacyjny jest licencja ESD. W odróżnieniu od licencji pudełkowej (BOX) mamy szansę na oszczędność, ponieważ licencja ESD jest tańsza oraz nie ponosimy kosztów przesyłki, gdyż produkt jest przesyłany w formie elektronicznej. Różnica pomiędzy licencją ESD i BOX dotyczy wyłącznie sposobu dostarczenia systemu. W wersji pudełkowej otrzymujemy system na nośniku, a po zakupie musimy poczekać na przesyłkę. W wersji ESD transakcja przebiega znacznie szybciej – zakupiony produkt otrzymujemy mailem i możemy od razu z niego skorzystać.

P.S

osobiście to  wku............ia   mnie  takie podejście  MS  do klienta  ( polityka złodziejska )  jak coś kupuje i  płacę za to  TO JEST TO  MOJE !  i czy  nasr......am  na tą płytę  czy ją  wypie.......le  za okno  to moja sprawa  i wieki  H...............  do tego  MS.

Jak już  chcą  ograniczać to powinna być  wersja Home , PRO  i firmowa instalowana na jednym stanowisku  i to wszystko  a czy ja  to będę instalował raz na PC  a drugi raz na  np. LAPTOPIE  bo PC padł  albo kolorek mi się już nie podoba to powinna być sprawa właściciela  który za to przecież zapłacił !!!.

To tak jak bym kupił  garnek i w nim  mógłbym  gotować tylko rosół  bo już grochówki nie  bo garnek przypalić się może  no kur.....   te głąby z MS  do  absurdu nas pchają !

Dziwię  się że  tyle set  milionów  ludzików na całym  świecie jeszcze się nie  zbuntowało na taką politykę MS, no  ale  ludzie  w 3/4  nie czytają tego bełkotu i potem mówią  :

"  co to konia obchodzi jak się wóz przewraca !  - ano  obchodzi bo dyszlem może dostać !  "

Mi nie chodzi o to czy się boję czy nie, ja zmieniam kompa co pół roku Max rok i co rok kupować system? Więc albo Windows 8 Pro który można przenośic albo Windows 10 pro box i tyle. Ten Windows 8.1 to nie Windows 8 który można przenośić. Od sprzedawcy tj od rzemien kupiłem już kilka systemów na laptopy to był Windows 7 i wszystko jest Oki. Teraz albo Windows 8 albo 10 pro box

Rożnica między OEM a BOX jest taka iż ta druga posiada pudełko plus dodatki w postaci książeczki.
Wersja OEM jest wersją produktową i według regulaminu Microsoft, można ją nabyć tylko z nowym komputerem. Na każdym kluczu, niezależnie od wersji systemu, można dokonać do 4 zmian podzespołów bazowych, wpływających na sumę kontrolną niezbędną do identyfikacji urządzenia i nie jest to pamięć RAM. 

Od wersji Windows 7 klucz nie jest przypisany do nośnika tylko do systemu. Można zainstalować sobie dowolną wersję 32 lub 64 bity na danym kluczu. Dotyczy to również wersji OEM.
Wyjątek stanowi licencja elektroniczna uzyskana w procesie upgrade z systemu niższego do Windows 10. Jeśli zainstalujemy wersję 32 bitową a potem chcielibyśmy dokonać migracji do Windows 64 bit (lub odwrotnie) a system w między czasie automatycznie się aktywuje, to bez interwencji Microsoft-u nie przeprowadzimy nowego procesu aktywacji.

Wersja OEM  Teoretycznie jest  dla producentów sprzętu w polskim prawie i w europejskim  każdy może uznać się za producenta sprzętu.
Wszystko ( MS ) co piszą w tym swoim bełkocie  kierują do swoich tłuków z USA bo przecież uważają się za pępek świata

"...Windows 10 na licencji OEM dostępny w sklepach z oprogramowaniem może być legalnie użyty wyłącznie przez firmy zajmujące się montażem komputerów, po zakupie systemu OEM taka firma musi go zainstalować na zbudowanym przez siebie komputerze, a następnie zestaw sprzedać. Jeżeli kupujesz system w wersji OEM, a następnie instalujesz go na swoim komputerze to jesteś piratem i nie ma znaczenia czy komputer zbudowałeś samodzielnie z kupionych komponentów czy też nie i naprawdę nie ma znaczenia, że "pan z aukcji internetowej twierdzi inaczej" - w razie kłopotów to ty, a nie "pan z aukcji" będzie odpowiadać za brak legalnego oprogramowania systemowego na twoim komputerze.

Duże firmy produkujące markowe komputery, które również sprzedają swoje produkty z preinstalowanym systemem na licencji OEM, otrzymują licencję OEM w jeszcze inny sposób, nie kupują licencji OEM w sklepach z oprogramowaniem, lecz otrzymują licencję bezpośrednio od Microsoftu na podstawie indywidualnie negocjowanych kontraktów handlowych...."

- ale czy słuszny? "

Licencja OEM a licencja BOX przeniesienie licencji

Więc  poczytaj a MOŻE  I NIE  bo idzie zgłupieć ! :doh:

Ja to bym zrobił tak :
Wysyłam do nich zapytania e-mailem TAK czy NIE ( na pewno powiedzą że tak ) żeby mieć to na piśmie od nich
Nawet jak niby jest w regulaminie że cztery razy możesz modernizować to i tak OEM się opłaca.
W razie jakichkolwiek problemów z późniejszą aktywacją wykonujesz telefon  z jobami i na 100%  masz aktywowany
I możesz co pół roku wymieniać sprzęt.
Jak zrobisz decyzja należy do Ciebie nikt nie ma prawa zaglądać Ci w portfel.