Jump to content

Lenovo Z580 - czyszczenie oraz upgrade CPU, RAM, SSD

Recommended Posts

Posted

Ja zawsze elementy miedziane zaznaczone czyszczę gąbką druciakiem

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

W celu zwiększenia powierzchni kontaktu? Ja glancuje patykiem do szaszłyków ze starej pasty, a potem jakimś alko lub denkiem na ręczniku papierowym by wybłyszczyć nieco i odtłuścić.

Posted
20 minut temu, BartAcid napisał:

W celu zwiększenia powierzchni kontaktu? Ja glancuje patykiem do szaszłyków ze starej pasty, a potem jakimś alko lub denkiem na ręczniku papierowym by wybłyszczyć nieco i odtłuścić.

Miedź utlenia się z czasem, więc czyszczę do gołego tą gąbką z druciakiem tak aby usunąć utlenioną warstwę.

Można użyć dosyć drobnego papieru ściernego ale wolę tą gąbką - jest bardziej gładko, odtłuszczam i pasta - gotowe

Posted

Myślę, że te czarne to są ewentualne izolatory między metalem radiatora, a ewentualnymi wystającymi elementami obok rdzenia. W sumie to ciekawe co by było jak by dodatkowo obłożyć układ termopanami poza obszarem rdzenia by zwiększyć powierzchnię kontaktu. W dzisiejszych czasach to i tak chłodzenia nie wyrabiają z odprowadzeniem tego co produkuje rdzeń więc pewnie nie ma to znaczenia żadnego.

m4s likes this
Posted
Godzinę temu, wiktorynek napisał:

często urywam te czarne folio-plastyki, bo nie wiem do czego mają służyć,

Z Lenovo P580 je wyrwałem - miałem zwarcie na mobo po założeniu klawiatury (folia między palmrestem a mobo).

Posted
4 minuty temu, BartAcid napisał:

Myślę, że te czarne to są ewentualne izolatory między metalem radiatora, a ewentualnymi wystającymi elementami obok rdzenia.

Tylko procesor 3 gen i wiele innych nie mają nic poza rdzeniem na laminacie. Wyjątkiem są 4 gen.

2 minuty temu, razor1995 napisał:

miałem zwarcie na mobo po założeniu klawiatury (folia między palmrestem a mobo).

Czy to możliwe z tego powodu? Urywam na radiatorach od procka i karty graficznej, czasem są folie na rdzeniach kart graficznych - póki co jeszcze nie miałem nigdzie zwarcia.

Posted

OK, tylko klawa nie dotyka radiatora chyba w żadnym laptopie. Klawa po naciśnięciu mogła jedynie dotykać blachy od szkieletu, a z kolei blacha mogła dotykać płyty i tu podejrzewam następowało zwarcie. Zwarcie pomiędzy tranzystorami procesora a radiatorem unieruchamiałoby laptopa na wstępie. Dodatkowo jak dobrze pomyśleć, to nie jest oczywisty styk przewodzący radiatora z jakimkolwiek elementem płyty - raczej takiego nie ma.

P.S. Odradzam urywanie folii przezroczystych, które są na płycie i pewnych elementach np touchpadzie. Miałem na myśli tylko tą czarną na radiatorze procesora lub karty graficznej.

Posted

@Wiktorynek: Oni dają z automatu bo to leci w różne konfigi. Wolą dać niż nie dać. Ja to zawsze usuwałem z procków wszelakich i grafik i problemu nie było.

Natomiast to co pisze @razor1995 spotkało mnie w Dellu kumpla po wymianach obudowy przy wydatnym piciu piwa. Wywaliłem folię co na płycie leżała i po poskładaniu lapek błyskał i nie wstawał. Myślę, no to wtopa coś na bani zrypałem. Kumpel nieco smutny ale kilka piw więcej nieco go rozchmurzyło. Po kilku dniach wziąłem sprzęt do pracy, rozebrałem na pająka. Działa. Składam powoli i się okazało, że metalowe elementy obudowy po skręceniu gdzieś przywierały. Wyciąłem nową folię  i lapek działa po dziś dzień bez zająknięcia. A tak te folie się często lekceważy. Teraz już tego nie robię.

Posted

Papierem o granulacji 1000 kuku nie zrobisz. Możesz sobie nawet tyłek wydepilować takim papierem. :L

P.S. Aczkolwiek taki zabieg przeprowadzamy rzadko i tylko w razie wyraźnie widocznej konieczności.

Posted
W dniu 26.10.2019 o 19:15, GT500s napisał:

Co do czyszczenia nie polecam druciaków czy papieru ściernego, ponieważ można kuku zrobić powierzchni - serio.

kuk powierzchni? przecież to zwykła miedź...

Tu chodzi o mechaniczne usuniecie utlenionej warstwy , która to i tak zostanie pokryta pastą