Jump to content

Zmiana klucza Win 8.1 Pro w BIOS

Recommended Posts

Posted

Czy programem RWEverything mogę zmienić klucz w BIOS? Wchodzę na zakładkę MSDN i próbuję tam zmienić ale nie da się tam zmienić żadnych wartości gdyż jak próbuję wpisywać z klawiatury to nie reaguje.

Posted

Podejrzewam jaki ma problem - w biosie ma Core, a chce zainstalować Pro, ale instalka od razu wybiera to co ma w biosie. :lol: Trzeba dodać do instalki Win 8.1 plik ei.cfg i podczas instalacji wybrać dowolny system. Potem już tylko wpisanie klucza od Pro (po zainstalowaniu systemu) i standardowa aktywacja. :D

Posted

Chodziło mi o to, że oryginalnie na komputerze był Windows 10 Pro. Niestety z racji tego że ma wiele błędów i innych problemów postanowiłem zakupić Windows 8.1 Pro który mi działa lepiej i ma mniej błędów. Początkowo kupiłem klucz na Allegro, jednak po kilku dniach zorientowałem się że te klucze są nie do końca legalne więc kupiłem Windows 8.1 Pro w oryginalnie zaklejonej kopercie, oryginalny z FV i zmieniłem ten klucz z poziomu Windows. Początkowo myślałem że klucz od Windowsa 8.1 Pro z Allegro zapisał się w BIOS i chciałem go zmienić na klucz od Windowsa 8.1 Pro którego zakupiłem później. Ale zauważyłem że klucz który jest w BIOS nie jest chyba od tamtego Windowsa 8.1 Pro z Allegro tylko od Windows 10 Pro który był na komputerze zainstalowany od nowości. Poza tym przy instalacji Windows 8.1 Pro instalator się pyta o wersję więc klucza do Windows 8.1 Pro raczej nie ma w BIOS bo gdyby był to instalator by się nie pytał o wersję systemu którą chcę zainstalować. W związku z tym nie będę zmieniał klucza w BIOS bo po co.

Posted
W dniu 21.10.2019 o 01:45, GT500s napisał:

Tracisz możliwość korzystania z aktualnego klucza (w innej maszynie nie przejdzie).

Klucz odczytany z BIOSU jest indywidualny dla każdej płyty. Osobiście aktywowałem takimi systemy na innych sprzętach.