Jump to content

Reinstalacja Windows 7 na szkolnych komputerach na nowych dyskach ssd

Recommended Posts

Posted

Mam kilka pytań. Dyrektor poprosił mnie o usprawnienie komputerów właściwie laptopów. Padło na wymianę dysków 60 GB na SSD 240GB. Liczę że to usprawni maszyny. Problemy jakie mam.

Na dyskach zainstalowanych w laptopach są zainstalowane systemy oryginalne. Na niektórych laptopach są nr serial Windowsa 7, na niektórych nie. Wszystkie laptopy działają, ale ich sprawność jest masakryczna. Zrobiłem reinstalacje na jednym z nich ale pojawia się 170 aktualizacji i ciężko się na nich pracuje jak to sie wszystka ściąga.

1. Jak sprawnie przeprowadzić reinstalacje systemów (10 kompów)? W kilku słowach.

2. Który system się nada optymalnie, chcę uniknąć czystej wersji, ze względów na aktualizacje.  Laptopy działają jako maszyny do pisania, odtwarzacze filmów lub e-booków.

3. Czy można w jakiś sposób zczytać serial jeśli nie mam go na obudowie? aby użyć go do reinstalacji. Gdzie szukać seriala jeśli nie chcę obdzwaniać producentów laptopów, bo to mieszanka komputerów rożnych firm.

4. Jaki program polecicie do klonowania dysku, aby nowy system na nowym dysku był szybki do przywrócenia.

5. Oczywiście wszystko robię za free, raczej z ciekawości

dzięki za wszelkie info

pozdrawiam

T

Posted

w kwestii kluczy instalacyjnych nie pomogę ale co do instalacji większej ilości komputerów to może pomoże ta instrukcja :
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Na dzień dobry:

Każdy komputer inne stałe IP - można np tak : 

komp1 - 10.0.0.101 lub 192.168.x.101

komp2 - 10.0.0.102 lub 192.168.x.102

itd.

Każdy komputer musi mieć konto zwykłego użytkownika

i konto Administratora (zahasłowane !!!) oraz UAC(kontrola konta użytkownika) włączony i podniesiony na maxa !.

Jeżeli nie ma naklejki na laptopie to trzeba sprawdzić pod baterią (bardzo często tam bywa !!!)

Do tego należy odczytać klucz produktu z każdego komputera -> ShowKeyPlus -> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Inc/ShowKeyPlus/releases/tag/ShowKeyPlus7060

albo/i zrobić kopię aktywacji i przywrócić po świeżej instalacji -> Advanced Tokens Manager -> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Żeby tym jakoś w miarę zarządzać można użyć programu Tight VNC -> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 

pulpit zdalny dla Nauczyciela, przecież nie będziesz biegał do każdego komputera, tylko można mieć podgląd co tam robią. Możesz mieć zapisane gotowe profile do podłączenia do każdego komputera i wystarczy tylko kliknąć i już masz podgląd lub możliwość normalnej pracy jak przed monitorem.

Na koniec instalacji systemu, aktualizacji  i sterowników - moje skrypty:
Najpierw UUAWU a potem RemoveSPY_AIO.

Oczywiście na każdym świeża instalacja z takiej instalki, masz do wyboru:

Jakub ->

Nikka ->

+ Adobe Reader , Chrome etc ....

P.S. Mam metodę na zdalne zarządzanie aktualizacjami W Windows Update zdalnie(Home Premium, Pro bez serwera WSUS) - ale to wisienka na torcie

Posted
11 godzin temu, wiktorynek napisał:

A nie możesz sklonować obecnych systemów?

Czy jest sens???

i pytanie kluczowe ale najtrudniejsze. Który system będzie optymalny i bezproblemowy? Właściwie to maszyny biurowe. Najczęściej sa zainstalowane wersje - Home Premium (x64)

pozdrawiam

T

Ps. dzięki za wszystkie wskazówki

Posted
19 minut temu, tombzd74 napisał:

Czy jest sens???

i pytanie kluczowe ale najtrudniejsze. Który system będzie optymalny i bezproblemowy? Właściwie to maszyny biurowe. Najczęściej sa zainstalowane wersje - Home Premium (x64)

pozdrawiam

T

Ps. dzięki za wszystkie wskazówki

Oba optymalne(nikka bardziej owoczesny-NVME/SATA/USB3 inst Wind10) , instalujesz te na które masz licencje/klucz bo inaczej przywrócenie aktywacji się nie uda.

Posted
Godzinę temu, tombzd74 napisał:

A to mogę instalować win 10 jak jest zainstalowana win 7? Na klucze które posiadam?

Tak możesz, ale pisałeś że to trochę starsze lapki i pytanie czy sobie poradzą z win 10.

Podaj specyfikację najlepszego.

Posted
8 minut temu, tombzd74 napisał:

4 ramu, 60 Gb dysk, i3 wesja chyba 5

Ja nie proponuję win 10, załóż nowy dysk, zainstaluj win 7, zrób aktualizacje, zainstaluj potrzebne programy i w końcu sklonuj na pozostałe.

Nie klonuj tych co masz bo są zamulone, do instalacji proponuję ten system.

lub ten

tombzd74 likes this
Posted
1 godzinę temu, jarexpol napisał:

końcu sklonuj na pozostałe.

Ma różne sprzęty , po sklonowaniu system może nie wstać

Posted
16 godzin temu, jarexpol napisał:

No zawsze może nie wstać, mam nadzieje że kupił takie same dyski SSD.

Dyski nie mają nic do tego, najważniejszy jest komputer docelowy.

Czyste instalki i tyle. chyba że ma kilka takich samych jednego modelu, to tu oszczędzi czasu

Posted
2 godziny temu, m4s napisał:

Dyski nie mają nic do tego, najważniejszy jest komputer docelowy.

Czyste instalki i tyle. chyba że ma kilka takich samych jednego modelu, to tu oszczędzi czasu

No trochę mają, jeśli wszystkie takie same, to instalacja na dysk bez partycji (kto by dzielił dysk SSD) i zrobienie kopi dysku.

Dwukrotnie przywróciłem kopie na innych sprzętach i mam nadzieję że autor czyta.

Posted

Każdy program który robi obraz dysku, bez problemu dopasuje się do wielkości dysku docelowego.

Powtarzam jeszcze raz : wszystko zależy od sprzętu docelowego.

Posted
W dniu 17.09.2019 o 22:08, tombzd74 napisał:

Padło na wymianę dysków 60 GB na SSD 240GB

Teraz, jarexpol napisał:

Kopia 130 GB na dysk 128 GB.

Czemu szukasz dziury w całym?

Masz u góry jasno podane 60 na 240.

Posted
26 minut temu, m4s napisał:

Każdy program który robi obraz dysku, bez problemu dopasuje się do wielkości dysku docelowego.

To wcale nie jest dziura w całym, mam nadzieje że autor wróci do tematu po realizacji i napisze.

Dodam że acronis nie przywrócił mi kopi bo partycja była parę mega mniejsza.

Posted

Z braku czasu będę robił osobno i powoli. Niektóre laptopy są takie same więc będę klonował jak zainstaluje wszystkie sterowniki i potrzebne programy (office, stery do tablic interaktywnych bo sa takie same, antywirus i aktualizacje). jak zrbie na gotowo jednego i biedzie śmigał to machnę klona.  

Sprawdzę czy podniesie się na innym laptopie tu mogą być problemy ale konfiguracja sprzętowa za mocno się nie różni, jednak wiecie. Nowe dyski ssd 240 gb sa tej samej firmy, ale to chyba mało ważne.

dzięki

O problemach będę informował.

Posted

Pamiętaj o zrobieniu kopii aktywacji i wyciągnięciu klucza .

Dobrze by było tak zrobić żeby nie aktywować postawionego Windowsa tylko , poinstalować programy, zrobić aktualizacje Windows Update.

Szkoda czasu na sprawdzanie na innym komputerze - od razu czysta instalacja

Powodzenia ! czekamy na relacje !

UWAGA

Bardzo ważne: sterowniki do tablic interaktywnych- jeżeli użyjesz mojego skryptu RemoveSpyAIO(a warto - bo wyłącza sporo niepotrzebnych rzeczy) - usługa Usługa wprowadzania na komputerze typu Tablet (TabletinputService) jest wyłączona i przez to tablice mogą nie działać - wystarczy wejść w usługi i ustawić tryb uruchamiana na Automatyczny !

Posted

Wieści z frontu

Wiozłem się za 1 laptopa. Okazało się, dopiero po rozkręceniu, że te 60 gb na twardym to nie 60 tylko 240 na dysku ssd. Ktoś już zrobił podmiankę dysku (chyba), zrobił kolna ale nie przydzielił pozostałej ilości twardego. Można z nim dalej pracować, nie robiłem instalki wina. Musze sprawdzić czy na dysku jest też recorvery.

Kolejny To B53F asusa kupiony z tablicą interaktywną. Okazuje się że jest kilka takich samych sztuk. Więc TWOJA uwaga m4s jest cenna dotycząca aktywacji.

WIN 7 x64 Pro 2k19  jest na profesjonalu wiec nie mogłem go instalować bo mam Home premium, oczywiście jak zrobiłem instalkę to się okazało że lipa, od nowa instalka.

Instalka Nikka

Po zainstalowaniu i przed użyciem Advanced Tokens Manager musiałem zainstalować "net Framewera w wersji co najmniej 4.0"

Użyłem Advanced Tokens Manager ale nie zadziałał na Nikka w wersji Home Premium? dlaczego? nie wiem?

Klucz z Menagera ma inny nr serial niż ten na obudowie i ten z obudowy laptopa zadział i aktywacja przeszła. (Tylko że teraz muszę od nowa zrobić instalacje by mieć czystego klona na pozostałe laptopy w szkole, ale frycowe trzeba płacić, chyba że nie trzeba??)

Nie rozumiem skąd dwa różne klucze na obudowie i na starym dysku?

Pozdrawiam

T

2 minuty temu, tombzd74 napisał:

Wieści z frontu

....

Klucz z Menagera ma inny nr serial niż ten na obudowie i ten z obudowy laptopa zadział i aktywacja przeszła. (Tylko że teraz muszę od nowa zrobić instalacje by mieć czystego klona na pozostałe laptopy w szkole, ale frycowe trzeba płacić, chyba że nie trzeba??)

...

Chyba że mogę podmieniać klucze na tej wersji co mam wyciągając je ze starego laptopa wcześniej?

Pozdrawiam

T

Posted

Klucz w BIOS to klucz zbiorczy dla calej partii danego sprzętu. Naklejka to już kwestia o indywidualna - każda będzie inna.

Ten dysk 60/240 i instaluj od nowa!

Będziesz wiedział na czym stoisz. Usuń recovery! , po co tracić miejsce na dysku?

Recovery do niczego nie potrzebne.

ATM powinien zadzialać.

Czemu nie działa nie wiem, opisz w czym problem.

Podmiana kluczy powinna zadziałać (tych z naklejki)

Posted
Tylko ten klucz z naklejki jest inny niż ten klucz  z ATM i to jest dziwne.

Reinstalację na pierwszym kompie zrobię.
Zawsze będzie inny!

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka