Slovian Posted September 10, 2019 Report Posted September 10, 2019 Witam tak jak w temacie - który Windows 10 - posiada pełne wsparcie dla USB 3.0 ? Obecnie posiadam zainstalowanego Windows 10 Enterprice 2016 LTSB. I nie mogę uruchomić bootowania z USB 3.0. Ten stworzony Live Windows 10 2016 LTSB - obsługuje bootowanie tylko z USB 2.0. Bios mój wspiera i obsługuje bootowanie z USB 3.0 - mam sprawdzone na innym obrazie ISO i z tego PenDrive i w tym Laptopie bootują mi się inne systemy pod 3.0 Zwracam się z bardzo serdeczną prośbą o Support. Quote
Widzior Posted September 10, 2019 Report Posted September 10, 2019 Popsuła nam się szklana kula, żeby sprawdzić, na jakim to sprzęcie jest problem. Slovian likes this Quote
Slovian Posted September 10, 2019 Author Report Posted September 10, 2019 1 godzinę temu, Widzior napisał: Popsuła nam się szklana kula, żeby sprawdzić, na jakim to sprzęcie jest problem. Przyjacielu Widzior - jeszcze raz nagram z podpiętym PenDrive pod USB 3.0 ten sam obraz i napiszę. Dziękuję Ci za szybką odpowiedź. Pozdrawiam Luke Quote
renatan Posted September 10, 2019 Report Posted September 10, 2019 31 minut temu, Slovian napisał: jeszcze raz nagram z a po co masz cokolwiek nagrywać ? to nie wiesz jakie masz mobo ? Slovian likes this Quote
Slovian Posted September 10, 2019 Author Report Posted September 10, 2019 Teraz, renatan napisał: a po co masz cokolwiek nagrywać ? to nie wiesz jakie masz mobo ? Przyjacielu renatan - ja początkujący - co to jest mobo ? Quote
tombycz Posted September 10, 2019 Report Posted September 10, 2019 2 minuty temu, Slovian napisał: - co to jest mobo ? Płyta główna komputera Slovian likes this Quote
user1 Posted September 10, 2019 Report Posted September 10, 2019 Ręczny boot z pliku bootx64.efi powinien sprawę załatwić o ile nośnik przygotowany o tak: https://spece.it/tworzymy-bootowalny-pendrive-np-instalator-systemu-windows-wbudowanym-programem-diskpart/ Slovian likes this Quote
Slovian Posted September 11, 2019 Author Report Posted September 11, 2019 17 godzin temu, tombycz napisał: Płyta główna komputera Witaj dzięki serdeczne za szybką odpowiedź A więc tak przesyłam informację odnośnie WinTo USB Professional. To czy bootuje się system z USB 3.0 czy nie zależy od trybu w jakim się zapisze. Quote
user1 Posted September 11, 2019 Report Posted September 11, 2019 Nie używa się jakichkolwiek innych szajsów tylko konsoli w windows. Włączasz cmd jako adminstrator, robisz kilka komend, całość trwa 2minuty i każdy pendrive czy karta pamięci bez względu na to czy siedzi w usb1.1, usb2.0 czy 3.0/3.1 bootuje bez najmniejszego problemu - zrób tak jak pod linkiem i to wszystko! [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Na tym nośniku wtedy wystartuje każdy windows od Visty do 10-tki. Takowe jak windows 8.0/8.1 oraz 10 mają w instalcje na płycie folder BOOT. Wewnątrz są katalogi: Microsoft i EFI. Właśnie w EFI siedzi plik bootx64.efi z którego startuje instalator. Windows 7 tego nie ma, ma tylko: BOOT/Microsoft. Trzeba stworzyć folder BOOT/EFI i wgrać tam (do EFI) plik bootx64.efi. Jeśli nie masz tego pliku z Windows7 to Ci wrzucam w załączniku. Dopiero wtedy można poprawnie zainstalować Windows7 x64 na nowszych komputerach z UEFI biosem. W biosie ustaw (jeśli jest taka funkcja) BOOT WITHOUT CSM SUPPORT oraz bootowanie w trybie UEFI AHCI. Gdy windows zacznie się instalować to zainstaluje system na partycji GPT a nie starszej MBR. Instalacja w trybie UEFI daje także: - szybszy start windows - krótszy POST podczas bootowania - wykorzystuje wpełni tzw. fast boot [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Slovian likes this Quote
Slovian Posted September 11, 2019 Author Report Posted September 11, 2019 2 minuty temu, user1 napisał: Nie używa się jakichkolwiek innych szajsów tylko konsoli w windows. Włączasz cmd jako adminstrator, robisz kilka komend, całość trwa 2minuty i każdy pendrive czy karta pamięci bez względu na to czy siedzi w usb1.1, usb2.0 czy 3.0/3.1 bootuje bez najmniejszego problemu - zrób tak jak pod linkiem i to wszystko! [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Takowe jak windows 8.0/8.1 oraz 10 mają w instalcje na płycie folder BOOT. Wewnątrz są katalogi: Microsoft i EFI. Właśnie w EFI siedzi plik bootx64.efi z którego staruje instalator. Windows 7 tego nie ma, ma tylko: BOOT/Microsoft. Trzeba stworzyć folder EFI i wgrać tam plik bootx64.efi. Jeśli nie masz tego pliku z Windows7 to Ci wrzucam w załączniku. Dopiero wtedy można poprawnie zainstalować Windows7 x64 na nowszych komputerach z UEFI biosem. W biosie ustaw (jeśli jest taka funkcja) BOOT WITHOUT CSM SUPPORT oraz bootowanie w trybie UEFI AHCI. Gdy windows zacznie się instalować to zainstaluje system na partycji GPT a nie starszej MBR. Instalacja w trybie UEFI daje także: - szybszy start windows - krótszy POST podczas bootowania - wykorzystuje wpełni tzw. fast boot [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Witaj przyjacielu serdecznie dziękuję Ci za Twoje wsparcie. Dziękuję Ci za odpowiedź. Mi udało się zrobić zdobyć już zrzuty z ekranu - ale pewno one na nic się nie zdadzą, ale je wrzucam. W aplikacji Winto USB Pro - są trzy tryby do wyboru. Każdy tryb wprowadza inne funkcje. Wczoraj ruszyło mi bootowanie tego obrazu ISO Windows 10 Enterprice LTSB 2016 - jak stworzyłem PenDrive przez tryb Legacy 2x wybrałem tryb Legacy. Czyli według zrzutów z ekranu: Na Pierwszym zrzucie wybrałem tryb MBR dla Bios. Oraz w drugim oknie wybrałem tryb Legacy. Czy możesz pomóc mi napisać czy istnieje możliwość zainstalowania Windowsa 10 Enterprice 2016 LTSB na PenDrive z pełnym wsparciem dla Fastboot ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 12 minut temu, user1 napisał: Nie używa się jakichkolwiek innych szajsów tylko konsoli w windows. Włączasz cmd jako adminstrator, robisz kilka komend, całość trwa 2minuty i każdy pendrive czy karta pamięci bez względu na to czy siedzi w usb1.1, usb2.0 czy 3.0/3.1 bootuje bez najmniejszego problemu - zrób tak jak pod linkiem i to wszystko! [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Na tym nośniku wtedy wystartuje każdy windows od Visty do 10-tki. Takowe jak windows 8.0/8.1 oraz 10 mają w instalcje na płycie folder BOOT. Wewnątrz są katalogi: Microsoft i EFI. Właśnie w EFI siedzi plik bootx64.efi z którego startuje instalator. Windows 7 tego nie ma, ma tylko: BOOT/Microsoft. Trzeba stworzyć folder BOOT/EFI i wgrać tam (do EFI) plik bootx64.efi. Jeśli nie masz tego pliku z Windows7 to Ci wrzucam w załączniku. Dopiero wtedy można poprawnie zainstalować Windows7 x64 na nowszych komputerach z UEFI biosem. W biosie ustaw (jeśli jest taka funkcja) BOOT WITHOUT CSM SUPPORT oraz bootowanie w trybie UEFI AHCI. Gdy windows zacznie się instalować to zainstaluje system na partycji GPT a nie starszej MBR. Instalacja w trybie UEFI daje także: - szybszy start windows - krótszy POST podczas bootowania - wykorzystuje wpełni tzw. fast boot [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wesprzyj przyjacielu wiedzą - jak na dysk zewnętrzny typu USB PenDrive nagrać Windowsa 10 Enterprice 2016 LTSB z pełnym wsparciem dla Fastboot ? Przyjacielu jak w aplikacji Win To USB Professional wybieram inny tryb - nie ten na Legacy for Bios, to Windows 10 Enterprice 2016 LTSB nie bootuje mi się Laptop na którym działam to HP EliteBook 8470p Mam zaktualizowany Bios do najnowszej wersji. Mogę wstawić zrzut z ekranu z menu Bios Quote
user1 Posted September 11, 2019 Report Posted September 11, 2019 36 minut temu, Slovian napisał: Wesprzyj przyjacielu wiedzą - jak na dysk zewnętrzny typu USB PenDrive nagrać Windowsa 10 Enterprice 2016 LTSB z pełnym wsparciem dla Fastboot ? Włącz jakikolwiek windows, podłącz pendrive. Wejdź w folder: C:\Windows\System32 znajdź plik: cmd.exe kliknij na nim prawą myszką i wybierz opcję URUCHOM JAKO ADMINISTRATOR Teraz wpisz w konsoli: DISKPART i wciśnij enter Wpisz następnie: list disk i wciśnij enter Pojawi się lista dysków taka jak ta: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Na tej liście będzie widoczny PENDRIVE który już podłączyłeś do komputera, u mnie jest widoczny tutaj, widzę to po wielkości (3768MB czyli PEN 4GB) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Następnie spoglądzasz po lewej stronie jaki numer ma Twój pendrive, u mnie pisze DISK 3 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W konsoli wpisujesz: select disk 3 i wciskasz enter następnie kolejno wpisujesz: clean /wciskasz enter create partition primary /wciskasz enter active /wciskasz enter format fs=fat32 quick /wciskasz enter assign /enter exit / enter (wyjście z partu) exit /enter (wyjście z konsoli) Następnie: przegrywasz rozpakowany obraz jakiegokolwiek windowsa, może być windows 10 o którym piszesz na pendrivea! I to wszystko! Pendrive jest już w 100% gotowy do uruchamiania instalek Windows! Pamiętaj jedynie aby go nie formatować pod Windowsem! Formatowanie usunie bootownie, będziesz musiał robić to co wyżej raz jeszcze. Nie przeszkadza jednak wgrywać na pendrive'a pliki opcją WKELJ/USUŃ itp. czyli usuwanie plików bez formatowania. Ja mam pendrive'a 64GB USB3.0 ADATA a na nim instalki Windows: Vista, 7, 8.1 i 10. Instalki mam w folderach: WINVISTA WIN7 WIN8 WIN10 i gdy chcę użyć konkretnego systemu, przed instalacją kopiuję wszystkie pliki z konkretnego folderu do folderu głównego na pendrive'e. Wtedy uruchamia mi się ten windows którego potrzebuję. Jeśli chodzi o programy do tworzenia nośników Bootowalnych to ich nie używam pod Windows, nie wiem co to i nie doradzę bo nigdy nie używałem. Jedynie od czasu do czasu jakiś dla Linuksa ale nie dla Windows. Za chwilę dopiszę Ci także jak ustawić bios, muszę kompa zresetować. Tak wyglądają prawidłowe ustawienia BIOS: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przy włączaniu komputera, naciśnij szybko kilka razy ESC na klawiaturze, pojawi sięMENU i wybierz F9 Pojawi się następne MENU o takie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wybierz BOOT FROM EFI FILE, pojawi się taka lista (lista wpisów zależna od tego ile masz dysków) Musisz w naziwe każdej z nich poszukać wpisu USB zamiast SATA, napis USB będzie w tym miejscu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To będzie Twoj pendrive z instalką Windows10. Kliknij na to ENTER i za chwilę wystartuje instalator WINDOWS. Tyle w temacie, prościej już nie potrafię. Powodzenia. Slovian likes this Quote
Slovian Posted September 11, 2019 Author Report Posted September 11, 2019 1 minutę temu, user1 napisał: Włącz jakikolwiek windows, podłącz pendrive. Wejdź w folder: C:\Windows\System32 znajdź plik: cmd.exe kliknij na nim prawą myszką i wybierz opcję URUCHOM JAKO ADMINISTRATOR Teraz wpisz w konsoli: DISKPART i wciśnij enter Wpisz następnie: list disk i wciśnij enter Pojawi się lista dysków taka jak ta: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Na tej liście będzie widoczny PENDRIVE który już podłączyłeś do komputera, u mnie jest widoczny tutaj, widzę to po wielkości (3768MB czyli PEN 4GB) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Następnie spoglądzasz po lewej stronie jaki numer ma Twój pendrive, u mnie pisze DISK 3 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W konsoli wpisujesz: select disk 3 i wciskasz enter następnie kolejno wpisujesz: clean /wciskasz enter create partition primary /wciskasz enter active /wciskasz enter format fs=fat32 quick /wciskasz enter assign /enter exit / enter (wyjście z partu) exit /enter (wyjście z konsoli) Następnie: przegrywasz rozpakowany obraz jakiegokolwiek windowsa, może być windows 10 o którym piszesz na pendrivea! I to wszystko! Pendrive jest już w 100% gotowy do uruchamiania instalek Windows! Pamiętaj jedynie aby go nie formatować pod Windowsem! Formatowanie usunie bootownie, będziesz musiał robić to co wyżej raz jeszcze. Nie przeszkadza jednak wgrywać na pendrive'a pliki opcją WKELJ/USUŃ itp. czyli usuwanie plików bez formatowania. Ja mam pendrive'a 64GB USB3.0 ADATA a na nim instalki Windows: Vista, 7, 8.1 i 10. Instalki mam w folderach: WINVISTA WIN7 WIN8 WIN10 i gdy chcę użyć konkretnego systemu, przed instalacją kopiuję wszystkie pliki z konkretnego folderu do folderu głównego na pendrive'e. Wtedy uruchamia mi się ten windows którego potrzebuję. Jeśli chodzi o programy do tworzenia nośników Bootowalnych to ich nie używam pod Windows, nie wiem co to i nie doradzę bo nigdy nie używałem. Jedynie od czasu do czasu jakiś dla Linuksa ale nie dla Windows. Za chwilę dopiszę Ci także jak ustawić bios, muszę kompa zresetować. Ok napisz czy wystarczy PenDrive o wielkości 32 GB ? Jeśli będzie potrzeba to postaram się zapatrzeć w większego PenDrive. Czy ten TrybFastboot będzie działał na dysku o pojemności 32 GB - znaczy na PenDrive USB który ma 32 GB ? Quote
user1 Posted September 11, 2019 Report Posted September 11, 2019 Zastosuj się do instrukcji z postu wyżej! Fastboot nie ma nic wspólnego z pendrive. Fastboot działa tylko i wyłącznie z kontrolerem SATA więc tylko z dyskami twardymi, nie z portami USB! Przy instalacji Windows możesz ten Fastboot wyłączyć i włączyć dopiero gdy będzie już zainstalowany Windows. Pendrive 32GB wystarczy. Dla instalatora Windows10 x64 spokojnie wystarczy. Slovian likes this Quote
Guest Posted September 11, 2019 Report Posted September 11, 2019 Napisz dokładnie o co ci chodzi - o system działający na usb - czy o instalację z dysku usb - bo każdy tu pisze o czym innym. To do ciebie Slovian. Quote
user1 Posted September 11, 2019 Report Posted September 11, 2019 A no faktycznie, może chodzi o system LIVE uruchamiany z pendrivea a nie o bootowalny nośnik z instalka Windows, upsss, to się rozgadałem. Slovian likes this Quote
Slovian Posted September 11, 2019 Author Report Posted September 11, 2019 15 minut temu, zbigniew59 napisał: Napisz dokładnie o co ci chodzi - o system działający na usb - czy o instalację z dysku usb - bo każdy tu pisze o czym innym. Chodzi o zainstalowanie Windowsa 10 którejkolwiek wersji tak aby na dysku USB lub na PenDrive po USB 3.0 uruchomić Windowsa 10 w trybie FastBoot - czyli w szybkim trybie. Czyli mówimy tutaj o instalacji Windowsa 10 na zewnętrzny dysk podpinany po porcie USB lub USB/ E-SATA - konkretnie chodzi mi o stworzenie dysku zewnętrznego z systemem Windows 10. Proszę nie mylić z Tworzeniem Bootowalnego PenDrive - opartymi metodami przez Rufus itd... Jeśli istnieje taka techniczna możliwość aby mieć zainstalowany Windows 10 na zewnętrznym dysku podłączonym po USB lub po E-SATA, w konfiguracji: Schemat Partycji GPT dla Uefi Boot - ze wsparciem dla Fastboot, to bardzo proszę o Support. Czy PenDrive 32 GB USB 3.0 UltraFlair wystarczy pod instalację w takiej konfiguracji, czy zapatrzeć się w zewnętrzny dysk SSD, który mógłbym podpiąć po E-SATA lub po USB 3.0 ? Posiadam w laptopie zarówno port E-SATA/USB jak i USB 3.0. Zwracam się z bardzo serdeczną Prośbą o wsparcie techniczne. Pozdrawiam Luke 17 minut temu, user1 napisał: A no faktycznie, może chodzi o system LIVE uruchamiany z pendrivea a nie o bootowalny nośnik z instalka Windows, upsss, to się rozgadałem. Tak dokładnie o to mi chodzi Zwracam się do Ciebie z bardzo serdeczną prośbą o Twój Support. Quote
user1 Posted September 11, 2019 Report Posted September 11, 2019 Pomogę dopiero po godz. 20 lub jutro rano, mam tego trochę na dyskach, całe basewin.pl hahahha w komplecie Teraz muszę wyjść w miasto a że moją furą jest wózek inwalidzki, wyprawa na ościenną dzielnicę w tym ślicznym niecywilizowanym mieście na wschodzie Unii zajmie - pół dnia! Zatem wieczorkiem coś nasmaruję. Slovian likes this Quote
Slovian Posted September 11, 2019 Author Report Posted September 11, 2019 21 minut temu, zbigniew59 napisał: Napisz dokładnie o co ci chodzi - o system działający na usb - czy o instalację z dysku usb - bo każdy tu pisze o czym innym. To do ciebie Slovian. Chodzi mi o możliwość instalacji Windowsa 10 - obojętne której wersji na zewnętrzny dysk, w obojętnej konfiguracji. Czy to po porcie E-SATA czy to po porcie USB 3.0 Jeśli jest w laptopie port E-SATA to czy mogę mieć wsparcie dla GPT Uefi Boot - FastBoot po tym porcie ? Proszę o Support jakim softem sprawdzić parametry tego Portu/Gniazda abym mógł sprawdzić to o co mi chodzi. Bo może się okazać że chociaż jest to Port/Gniazdo USB 2.0/ E-SATA to będzie mieć wsparcie dla obsługi dysków stworzonych na tablicach partycji GPT dla Uefi Boot ze wsparciem dla Fastboot. 1 minutę temu, user1 napisał: Pomogę dopiero po godz. 20 lub jutro rano, mam tego trochę na dyskach, całe basewin.pl hahahha w komplecie Teraz muszę wyjść w miasto a że moją furą jest wózek inwalidzki, wyprawa na ościenną dzielnicę w tym ślicznym niecywilizowanym mieście na wschodzie Unii zajmie - pół dnia! Zatem wieczorkiem coś nasmaruję. Ok dzięki Serdeczne za Twoją odpowiedź Trzymaj się zatem i do wieczorka Quote
Guest Posted September 11, 2019 Report Posted September 11, 2019 Jak już ci napisano - fast boot nie ma nic do działania z usb - a szybkość bootowania i działania zależy tylko od tego jaki szybki masz dysk. Nie będzie ci to działać tak szybko jak system na ssd. Dobre wyjście - jakiś ssd + adapter usb. Quote
Slovian Posted September 11, 2019 Author Report Posted September 11, 2019 9 minut temu, zbigniew59 napisał: Jak już ci napisano - fast boot nie ma nic do działania z usb - a szybkość bootowania i działania zależy tylko od tego jaki szybki masz dysk. Nie będzie ci to działać tak szybko jak system na ssd. Dobre wyjście - jakiś ssd + adapter usb. Przyjacielu zbigniew59 - dziękuję Ci za Twoje Wsparcie. Dziękuję za szybką odpowiedź. Czy możesz doradzić mi na którym porcie osiągnę szybsze osiągi Windowsa 10 - na dysku zewnętrznym ? Czy na porcie po USB 3.0 czy po 2.0/ E-SATA Combo ? 9 minut temu, zbigniew59 napisał: Jak już ci napisano - fast boot nie ma nic do działania z usb - a szybkość bootowania i działania zależy tylko od tego jaki szybki masz dysk. Nie będzie ci to działać tak szybko jak system na ssd. Dobre wyjście - jakiś ssd + adapter usb. Wpadł mi do głowy teraz jeszcze jeden pomysł. W laptopie mam dwa porty USB 3.0, może by tak dało się stworzyć zewnętrzny Fake RAID po Intelu ? Tak jak mam zrobione na wewnętrznych dyskach SSD. W tej chwili mam stworzony wewnętrzny RAID 0 Stripping 0 na 2 - dyskach SSD 2x 240 GB SSD GoodRam Iridum Pro. Jest to RAID tworzony Prawdopodobnie po kontrolerze Intela, ale dokładnie tego nie wiem. Jednak wiem jedno, na 100% po stworzeniu tego Fake Raid wydajność obydwu dysków wzrosła mi x2. Mierzyłem w CMD komendami. Pozdrawiam i Proszę o Support jak stworzyć obojętnie w jakiejkolwiek konfiguracji RAID 0 zewnętrzny na dwóch portach USB 3.0. Posiadam 2 takie same PenDrive USB 3.0 UltraFlair 32GB - to Macierz 0 można stworzyć Quote
Guest Posted September 11, 2019 Report Posted September 11, 2019 Dyski masz na sata 3 - prędkość ogranicza port usb i na nim nigdy nie będzie większa. Poza tym na pendrive nigdy nie osiągniesz takich szybkości jak na ssd, a bardzo szybkie pendrive są drogie i przy takim użyciu - system na nim - szybko się zdegradują. Do takiego zastosowania najlepszy jakiś tańszy ssd 120 gb + adapter na usb. Będzie dużo miejsca na dodatkowe programy i aktualizacje. A co do WinToo USB - poczytaj - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] musi działać na usb 3.0 Możesz nawet nagrać i używać na usb system którego używasz na laptopie. RAID 0 na usb możesz zrobić tylko z dysków. Quote
Slovian Posted September 11, 2019 Author Report Posted September 11, 2019 19 minut temu, zbigniew59 napisał: Dyski masz na sata 3 - prędkość ogranicza port usb i na nim nigdy nie będzie większa. Poza tym na pendrive nigdy nie osiągniesz takich szybkości jak na ssd, a bardzo szybkie pendrive są drogie i przy takim użyciu - system na nim - szybko się zdegradują. Do takiego zastosowania najlepszy jakiś tańszy ssd 120 gb + adapter na usb. Będzie dużo miejsca na dodatkowe programy i aktualizacje. A co do WinToo USB - poczytaj - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] musi działać na usb 3.0 Możesz nawet nagrać i używać na usb system którego używasz na laptopie. RAID 0 na usb możesz zrobić tylko z dysków. Przyjacielu zbigniew59 - zwracam się do Ciebie z bardzo serdeczną Prośbą o Twoje wsparcie techniczne. Co masz na myśli pisząc Adapter ? Do czego miałbym zastosować Adapter w konfiguracji z Dyskiem SSD po USB zewnętrznym ? 19 minut temu, zbigniew59 napisał: Dyski masz na sata 3 - prędkość ogranicza port usb i na nim nigdy nie będzie większa. Poza tym na pendrive nigdy nie osiągniesz takich szybkości jak na ssd, a bardzo szybkie pendrive są drogie i przy takim użyciu - system na nim - szybko się zdegradują. Do takiego zastosowania najlepszy jakiś tańszy ssd 120 gb + adapter na usb. Będzie dużo miejsca na dodatkowe programy i aktualizacje. A co do WinToo USB - poczytaj - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] musi działać na usb 3.0 Możesz nawet nagrać i używać na usb system którego używasz na laptopie. RAID 0 na usb możesz zrobić tylko z dysków. Zwracam się do Ciebie z bardzo serdeczną Prośbą o Twoje wsparcie techniczne. Czy RAID 0 po USB 3.0 pójdzie na dwóch SSD 32 GB czy minimum dwa dyski 64 GB ? Mam opcje zakupu Dysku SSD 240 GB GoodRam > [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dysk jest nowy a to że jest bez Gwarancji to stąd niższa cena. Czy ten rodzaj kości TLC jest dobry ? Zwracam się z bardzo serdeczną prośbą o Wasze wsparcie Przyjaciele. Jeśli mam dwa dyski SSD 240 GB w laptopie i z tych 2 - dysków mam stworzoną macierz RAID 0 jako jeden dysk 480 GB - to czy mogę podłączyć w R-Studio dysk sieciowy do odzyskiwania danych ? Czy narzędzie R-Studio posiada możliwość podłączenia Dysku Sieciowego w menu jako nośnika danych do zapisu odzyskanych danych ? Obawiam się trochę grzebać na żywych dyskach SSD, aby nic nie uszkodzić. Czy Po stworzeniu Macierzy RAID 0 na dwóch dyskach USB 32 GB typu PenDrive, mogę osiągnąć szybsze transfery - tzn... szybszy zapis danych - kopii po sektorowej na Dysk Sieciowy ? Quote
Guest Posted September 11, 2019 Report Posted September 11, 2019 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To są adaptery na dyski ssd podłączane do komputera za pomocą portu usb. Na tym dysku możesz za pomocą WinToo USB nagrać system wind 10 i będziesz miał przenośny system. Nie rozumiem - pisałeś że masz 2 pendrive 32 gb - TO NIE SĄ DYSKI SSD. A zewnętrzne obudowy do raid są drogie i raczej do innych celów. A dyski ssd 120 gb są już dosyć tanie - tańsze od dobrych szybkich pendrive. Quote
Slovian Posted September 11, 2019 Author Report Posted September 11, 2019 7 minut temu, zbigniew59 napisał: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To są adaptery na dyski ssd podłączane do komputera za pomocą portu usb. Na tym dysku możesz za pomocą WinToo USB nagrać system wind 10 i będziesz miał przenośny system. Nie rozumiem - pisałeś że masz 2 pendrive 32 gb - TO NIE SĄ DYSKI SSD. A zewnętrzne obudowy do raid są drogie i raczej do innych celów. A dyski ssd 120 gb są już dosyć tanie - tańsze od dobrych szybkich pendrive. Pomóż mi stworzyć macierz RAID 0 dla dwóch PenDrive USB 32 GB - obydwa są na USB 3.0. Może da się jakoś oszukać system i stworzyć Macierz RAID 0 Stripping na dwóch PenDrive USB 0 Stripping ? Quote
Guest Posted September 11, 2019 Report Posted September 11, 2019 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I tutaj- I tutaj nowszy - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Slovian Posted September 11, 2019 Author Report Posted September 11, 2019 1 godzinę temu, zbigniew59 napisał: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I tutaj- I tutaj nowszy - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ok dzięki a jak podłącze 4 PenDrive USB 3.0 w Macierz RAID 0 to szybkość Write i Read zwiększy mi się 4 - krotnie ? Quote
Guest Posted September 12, 2019 Report Posted September 12, 2019 Przecież w linku do elektrody masz na samym początku wykres - nie oglądasz dokładnie? Ale czy w takim raid będzie działał WinToo - nie wiem. Poza tym piszą że to nie opłacalne - lepiej kupić ssd. Nie rozumiem po co takie dziwne kombinacje - albo instaluj system na jednym pendrive - albo kup ssd i na nim zainstaluj. Quote
Recommended Posts