TheCM21 Posted August 31, 2019 Report Posted August 31, 2019 Witam, Problem wygląda tak że w laptopie mojej ciotki szwankuje karta sieciowa (tak przynajmniej podejrzewam). Po włączeniu komputera przez chwilę wszystko wygląda tak jak powinno, czyli komputer sam łączy się z siecią WIFI i mamy możliwość normalnego przeglądania internetu. Lecz po chwili strony przestają się wczytywać, na pasku przy ikonce zasięgu sieci pojawia się żółty wykrzyknik a na liście dostępnych sieci WIFI znikają wszystkie dostępne sieci poza tą z którą jesteśmy połączeniu. Jednak że pod nazwą tej sieci jest dopiska "Limited" (Windows po Angielsku). Jedynym rozwiązaniem problemu jest restart komputera lub samej karty sieciowej z poziomu Menadżera Urządzeń. Gdy juz uda sie połączyć z siecią sytuacja powtarza się po 1/2 minutach. Robiłem już Recovery do stanu fabrycznego lecz dalej to samo. Miał może ktoś z was już taki problem? Quote
Hermogenes Posted August 31, 2019 Report Posted August 31, 2019 Sprawdź czy to połączenie nie jest ustawione jako taryfowe. pozdrawiam Hermogenes Quote
TheCM21 Posted August 31, 2019 Author Report Posted August 31, 2019 Nie jest niestety ;/ Ale zauważyłem że gdy odpalę coś co stale korzysta z internetu (np. teraz leci filmik z yt od 10 min non stop) to nie wyłącza się. Tak jakby rozłączało w momencie gdy karta przez chwilę jest nie używana. Quote
Hermogenes Posted August 31, 2019 Report Posted August 31, 2019 Nie wiem po kablu jest tak samo, inne sprzęty działają na tej sieci, oszczędzanie energii. Mieszkasz w bloku i może ktoś nadaje na tym samym kanale. pozdrawiam Hermogenes Quote
TheCM21 Posted August 31, 2019 Author Report Posted August 31, 2019 Problem jest tylko z tym laptopem. Inne urządzenia takie jak inny laptop, telefony z androidem i ios oraz telewizor nie mają problemu. Niestety nie mam jak sprawdzić jak będzie na kablu, ale podejrzewam że problem jest tylko w karcie odpowiadającej za sieć bezprzewodową. Quote
pjoter80 Posted August 31, 2019 Report Posted August 31, 2019 5 godzin temu, TheCM21 napisał: Problem jest tylko z tym laptopem. Inne urządzenia takie jak inny laptop, telefony z androidem i ios oraz telewizor nie mają problemu. Niestety nie mam jak sprawdzić jak będzie na kablu, ale podejrzewam że problem jest tylko w karcie odpowiadającej za sieć bezprzewodową. a jak łączysz sie z inna siecia tez tak jest ? Quote
TheCM21 Posted August 31, 2019 Author Report Posted August 31, 2019 Tak, to samo dzieje się gdy podłączam się do innej sieci. Wyłączam i włączam kartę sieciową z poziomu Menadżera i przez 2 min jest ok. Po tym czasie strony przestają ładować się, a na liście sieci WIFI nie widać żadnej dostępnej sieci. Tak jakby ktoś "wykręcił antenkę od karty sieciowej". Wtedy restart karty i od nowa. Quote
Marcel1 Posted September 1, 2019 Report Posted September 1, 2019 Bardzo podobny problem miała moja sąsiadka z kartą sieciową w swoim laptopie Asus, tu też jak w twoim wypadku laptop gubił sieć po jakimś czasie - raz było to po 1-2 minutach a raz po kilku godzinach - pomagał dopiero restart lapka. Druga podobna sytuacja była u mojego znajomego również w Asusie, laptop wiedział sieci łączył się z nią i raz działał bez zarzutu przez 2-3 dni a raz nic nie pomagało żaden restart, nic. W obu przypadkach winne były karty sieciowe. Jeśli masz Ty lub ktoś z twoich znajomych karate sieciową wifi podłączaną przez USB np: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] to spróbuj ją podłączyć i sprawdzić jak laptop będzie się zachowywać, jeśli wszystko będzie ok, to będziesz miał pewność, iż winna jest karta sieciowa, jeśli zaś nic się nie zmieni to trzeba będzie szukać dalej. Quote
Hermogenes Posted September 1, 2019 Report Posted September 1, 2019 Masz w tym laptopie kontrolę działania karty WiFi? objawy są takie jak by system wyłączał zbędne podzespoły, plan oszczędzania energii. Może to być spowodowane też odłączonymi antenami karta pobiera wtedy większą moc. Ale to są tylko gdybania. Podbijam specjalnie temat aby był gorący. Pozdrawiam Hermogenes Quote
P1O Posted September 1, 2019 Report Posted September 1, 2019 Ile czasu ma ten laptop? Czy karta sieciowa to nie przypadkiem Ralink? Quote
pjoter80 Posted September 1, 2019 Report Posted September 1, 2019 12 godzin temu, TheCM21 napisał: Tak, to samo dzieje się gdy podłączam się do innej sieci. Wyłączam i włączam kartę sieciową z poziomu Menadżera i przez 2 min jest ok. Po tym czasie strony przestają ładować się, a na liście sieci WIFI nie widać żadnej dostępnej sieci. Tak jakby ktoś "wykręcił antenkę od karty sieciowej". Wtedy restart karty i od nowa. Oficjalne sterowniki ze strony producenta ? Zaktualizowany system do najnowszego Zaktualizowany Bios Jak software OK To może Hardware nawalił ? ping przez t do bramy ok ?? Quote
pjoter80 Posted September 1, 2019 Report Posted September 1, 2019 uruchom jakiegos linuxa na test Quote
TheCM21 Posted September 6, 2019 Author Report Posted September 6, 2019 Laptop jest od HP i ma jakieś 5 lat z tego co wiem. Od dwóch lat leżał nie używany przez ten problem z rozłączającym się internetem. System na jakim działa to Win 8.1. Karta sieciowa to Realtek RTL8188EE 802.11 bgn WiFi Adapter. Postaram się jeszcze raz opisać sytuacje. Laptop przestaje widzieć jakiekolwiek sieci WiFi po 2-3 minutach od restartu karty sieciowej/restarcie komputera. Sterowniki instalowałem z strony producenta odpowiadające temu modelowi. Problem nie ma związku z oszczędzaniem energii przez komputer bo to już sprawdziłem i ustawiłem by nie oszczędzał energii na tym. Pingów nie robiłem, ale sensu nie widzę w tym bo póki nie "zawiesi" się karta sieciowa to wszystko jest ok, potem po prostu nie ma połączenia z siecią więc pingu nie zrobię jakbym się nie starał. Raz zrobiłem taki test że odpaliłem film na yt by leciał przez dłuższy czas, tak by zobaczyć czy gdy komputer będzie non stop pobierać pakiety to też się rozłączy. Było dobrze przez jakieś 20 min. Gdy wyłączyłem YouTube po chwili stracił zasięg. Dziwna sprawa bo tak jak mówiłem trybów oszczędzania nie ma włączonych w systemie jak i na samej karcie sieciowej. Nie mam niestety jak uruchomić na nim linuxa. Nie wiem też co to kontrola działania wifi. Zaczynam podejrzewać że problem jest nie z softwarem a hardwarem. Quote
Marcel1 Posted September 7, 2019 Report Posted September 7, 2019 8 godzin temu, TheCM21 napisał: Nie mam niestety jak uruchomić na nim linuxa. Dlaczego ? Brak napędu CD/DVD ? To spróbuj z pendrive 8 godzin temu, TheCM21 napisał: Zaczynam podejrzewać że problem jest nie z softwarem a hardwarem. Napisałem Ci już w moim poprzednim poście, że może być to problem z uszkodzoną kartą sieciową. Quote
Recommended Posts