VACek Posted August 22, 2019 Report Posted August 22, 2019 W czasach gdzie jakość zeszła na bardzo daleki plan, gdzie liczą się tylko cyfry i ilość sprzedanych sztuk. Szary Kowalski zapomina jak nie zapomniał już o solidnych ssd opartych na kościach MLC, o SLC już nie wspominając, dziś rządzi TLC choć i jego dni są też policzone, gdyż podłość i chciwość producentów nie ma granic i tak o to na świat przyszły dyski QLC szmira o której mało komu się śniło, a tu nowiny że i ta szmira ma mieć konkurencję w postaci "jednorazówek" PLC. Smutne lecz prawdziwe. Rzygając tandetą i chcąc kupić dwa dyski 128gb na MLC postanowiłem przejrzeć rynek wtórny i tak natrafiłem na dwa dyski Microna M550 dzięki koledze @wiktorynek ( informacji na temat dysku za wiele w aukcji nie było) no nic zaryzykowałem i kupiłem dwa egzemplarze za 120zł + 12zł przesyłka. Czy było warto ? Sami oceńcie. Troszkę informacji o dyskach: Platforma testowa: niezastąpiony w boju Lenovo g700 SSD1: SMART i żywotność: Benchmarki: SSD2: SMART i żywotność: Benchmarki: Podsumowując za tą cenę był to strzał w dziesiątkę. Quote
falkorikstv Posted August 22, 2019 Report Posted August 22, 2019 Ja tak leje z moich wyników ;v Ale jestem ciekaw czy ktoś zgadnie co generuje takie wyniki [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
VACek Posted August 22, 2019 Author Report Posted August 22, 2019 27 minut temu, kredacz napisał: na jakim portalu je nabyłeś? Allegro. 9 minut temu, falkorikstv napisał: Ja tak leje z moich wyników ;v Ale jestem ciekaw czy ktoś zgadnie co generuje takie wyniki Albo to dysk PCIe albo ustawiłeś sobie cache z ramu Quote
falkorikstv Posted August 22, 2019 Report Posted August 22, 2019 3 minuty temu, M4T napisał: Allegro. Albo to dysk PCIe albo ustawiłeś sobie cache z ramu PCIe, ale zwykły SATA. Nie mam cache z ramu ;v Quote
VACek Posted August 22, 2019 Author Report Posted August 22, 2019 Teraz, falkorikstv napisał: PCIe, ale zwykły SATA. Nie mam cache z ramu ;v Model dysku ? Quote
pjoter80 Posted August 22, 2019 Report Posted August 22, 2019 Przy okazji możecie jakieś narzędzie polecić typowo do dysków ssd ? Quote
VACek Posted August 22, 2019 Author Report Posted August 22, 2019 Teraz, laryflinta napisał: Przy okazji możecie jakieś narzędzie polecić typowo do dysków ssd ? Z możliwością też formatowania Najlepiej program od producenta. Quote
falkorikstv Posted August 22, 2019 Report Posted August 22, 2019 3 minuty temu, M4T napisał: Model dysku ? M1100+850 EVO ;v Takie wyniki bo Raid 0 Quote
VACek Posted August 22, 2019 Author Report Posted August 22, 2019 Teraz, falkorikstv napisał: M1100+850 EVO ;v Takie wyniki bo Raid 0 A no widzisz W lapku nie mam możliwości raid, a w PC mam sata2 więc bezsens Quote
pjoter80 Posted August 22, 2019 Report Posted August 22, 2019 1 minutę temu, M4T napisał: Najlepiej program od producenta. tyle to wiem bo używam myślałem że macie coś sprawdzonego na każdy dysk Quote
VACek Posted August 22, 2019 Author Report Posted August 22, 2019 Teraz, laryflinta napisał: tyle to wiem bo używam myślałem że macie coś sprawdzonego na każdy dysk Na pierwszym miejscu jest soft od producenta, później klasyczne programy do dysków, a takowych jest od groma Quote
falkorikstv Posted August 22, 2019 Report Posted August 22, 2019 Teraz, M4T napisał: A no widzisz W lapku nie mam możliwości raid, a w PC mam sata2 więc bezsens no nie do końca, bo mimo wszystko zobacz jakie mam prędkości odczytu z dysków. 4GB/s mimo połączenia 2 sztuk SSD SATA 3 Quote
Nieobecny Posted August 22, 2019 Report Posted August 22, 2019 6 godzin temu, M4T napisał: Podsumowując za tą cenę był to strzał w dziesiątkę. Prędkości dokładnie deklarowane przez producenta. A jaki równy transfer! Micron/Crucial M550 to praktycznie jedne z najszybszych dysków SATA w pojemności do 128GB i 256GB dzięki znakomitej budowie fizycznej. Dorównać mogą tylko Samsung 840/850/860 Pro, Toshiba Q-Series Pro i Plextor M6 Pro. Wytrzymałość kości znakomita. Używaj firmowego oprogramowania Crucial Storage Executive: https://www.crucial.com/usa/en/support-storage-executive Nie wiem jak ta najnowsza wersja działa z dyskami podpiętymi pod USB, ale starsza 3.55 na pewno działa. Zrób im obowiązkowo Sanitize - trzeba usunąć partycje przed procedurą oraz być może PSID Revert jeśli miały zaszyfrowane dane. 4 godziny temu, falkorikstv napisał: ciekaw czy ktoś zgadnie co generuje takie wyniki RAID0 z dwóch dysków SATA może generować max 1100MB/s odczytu i 1000MB/s zapisu. Tu użyłeś jakiegoś programu do buforowania w pamięci RAM (nawet sam system potrafi zbuforować w przypadku dużej ilości RAM, ale raczej nie w benchmarkach). Dla przykładu moje stare testy: 1. RAID0 3 x SSD SATA 256GB: 2. Momentum Cache 1 x SSD SATA 256GB: 3. Samoczynne buforowanie plików w RAMie 1 x SSD SATA 256GB: Skoro 1 x SSD SATA pozwolił na transfer 2GB/s, to w RAID0 mógłby osiągnąć 4GB/s. Jedynym warunkiem osiągnięcia samoczynnego buforowania jest posiadanie dużej ilości RAM w komputerze oraz wcześniejsze użycie danego pliku. Quote
Widzior Posted August 22, 2019 Report Posted August 22, 2019 Atrybut Wear Leveling Count wskazuje, że pierwszy dysk ma ilość cykli zapisu wszystkich komórkek NAND równą 349, żywotność dysku wynosi 89%. Drugi dysk ma ilość cykli zapisu wszystkich komórkek NAND równą 460, żywotność dysku wynosi 85%. Jak za 60zł za sztukę nie jest źle. Mój Crucial MX100 256GB ma podobne transfery, i są to wartości realne bez cache. Quote
Nieobecny Posted August 22, 2019 Report Posted August 22, 2019 Różnice w dyskach Crucial M550(Micron M550), MX100, MX200(Micron M600): 1. M550: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2. MX100: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 3. MX200: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wnioski: - kości 64Gb w mniejszych pojemnościach wpływają na wydajność zapisu - kości 20nm mają większą żywotność od kości 16nm - większa ilość pamięci podręcznej cache wpływa na wydajność zapisu - bufor w dysku MX200 256GB podnosi żywotność dysku oraz wpływa na polepszenie wydajności zapisu oczywiście w ramach bufora analogicznie jak w dyskach TLC Kilka uwag technicznych: - Crucial M550 to dokładnie to samo co Micron M550 (wersja OEM) - dodatkowo Micron M550 wychodził w pojemności 64GB - Crucial MX200 to dokładnie to samo co Micron M600 (wersja OEM) - dodatkowo Micron M600 wychodził w pojemności 128GB, a odpowiednikiem 250GB jest 256GB i analogicznie 500GB vs 512GB, 1TB vs 1024GB - po prostu zarezerwowano mniej pamięci zapasowej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - Crucial M4 to dokładnie to samo co Micron RealSSD C400: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - ADATA SP920(DP910 w wersji OEM) to klon Crucial/Micron M550 z pewnymi zmianami pogarszającymi osiągi, aby otrzymać dysk bardziej ekonomiczny: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Recommended Posts