Jump to content

MINI TEST 2x MICRON 128GB SSD

Recommended Posts

Posted

W czasach gdzie jakość zeszła na bardzo daleki plan, gdzie liczą się tylko cyfry i ilość sprzedanych sztuk. Szary Kowalski zapomina jak nie zapomniał już o solidnych ssd opartych na kościach MLC, o SLC już nie wspominając, dziś rządzi TLC choć i jego dni są też policzone, gdyż podłość i chciwość producentów nie ma granic i tak o to na świat przyszły dyski QLC szmira o której mało komu się śniło, a tu nowiny że i ta szmira ma mieć konkurencję w postaci "jednorazówek" PLC. Smutne lecz prawdziwe. 

Rzygając tandetą i chcąc kupić dwa dyski 128gb na MLC postanowiłem przejrzeć rynek wtórny i tak natrafiłem na dwa dyski Microna M550 dzięki koledze @wiktorynek ( informacji na temat dysku za wiele w aukcji nie było) no nic zaryzykowałem i kupiłem dwa egzemplarze za 120zł + 12zł przesyłka.

Czy było warto ? Sami oceńcie. Troszkę informacji o dyskach:

Platforma testowa: niezastąpiony w boju Lenovo g700

SSD1:

ssdzssd1.PNG

SMART i żywotność:

ssd1.PNGsmartssd1.PNG

Benchmarki:

attossd1.PNGccsiossd1.PNG

SSD2:

ssdzssd2.PNG

SMART i żywotność:

ssd2.PNG

smartssd2.PNG

Benchmarki:

attossd2.PNGccsiossd2.PNG

Podsumowując za tą cenę był to strzał w dziesiątkę. 

Posted
27 minut temu, kredacz napisał:

na jakim portalu je nabyłeś? :P

Allegro.

9 minut temu, falkorikstv napisał:

Ja tak leje z moich wyników ;v Ale jestem ciekaw czy ktoś zgadnie co generuje takie wyniki :D

Albo to dysk PCIe albo ustawiłeś sobie cache z ramu :)

Posted
Teraz, laryflinta napisał:

Przy okazji możecie jakieś narzędzie polecić typowo do dysków ssd ? Z możliwością też formatowania 

Najlepiej program od producenta.

Posted
Teraz, falkorikstv napisał:

M1100+850 EVO ;v Takie wyniki bo Raid 0

A no widzisz :) W lapku nie mam możliwości raid, a w PC mam sata2 więc bezsens :E

Posted
Teraz, laryflinta napisał:

tyle to wiem bo używam ;) myślałem że macie coś sprawdzonego na każdy dysk

Na pierwszym miejscu jest soft od producenta, później klasyczne programy do dysków, a takowych jest od groma :)

Posted
Teraz, M4T  napisał:

A no widzisz :) W lapku nie mam możliwości raid, a w PC mam sata2 więc bezsens :E

no nie do końca, bo mimo wszystko zobacz jakie mam prędkości odczytu z dysków. 4GB/s mimo połączenia 2 sztuk SSD SATA 3

Posted
6 godzin temu, M4T  napisał:

Podsumowując za tą cenę był to strzał w dziesiątkę. 

Prędkości dokładnie deklarowane przez producenta. A jaki równy transfer! Micron/Crucial M550 to praktycznie jedne z najszybszych dysków SATA w pojemności do 128GB i 256GB dzięki znakomitej budowie fizycznej. Dorównać mogą tylko Samsung 840/850/860 Pro, Toshiba Q-Series Pro i Plextor M6 Pro. Wytrzymałość kości znakomita. Używaj firmowego oprogramowania Crucial Storage Executive: https://www.crucial.com/usa/en/support-storage-executive

Nie wiem jak ta najnowsza wersja działa z dyskami podpiętymi pod USB, ale starsza 3.55 na pewno działa.

Zrób im obowiązkowo Sanitize - trzeba usunąć partycje przed procedurą oraz być może PSID Revert jeśli miały zaszyfrowane dane.

4 godziny temu, falkorikstv napisał:

ciekaw czy ktoś zgadnie co generuje takie wyniki

RAID0 z dwóch dysków SATA może generować max 1100MB/s odczytu i 1000MB/s zapisu.

Tu użyłeś jakiegoś programu do buforowania w pamięci RAM (nawet sam system potrafi zbuforować w przypadku dużej ilości RAM, ale raczej nie w benchmarkach).

Dla przykładu moje stare testy:

1. RAID0 3 x SSD SATA 256GB:

1.jpg

2. Momentum Cache 1 x SSD SATA 256GB:

2.jpg

3. Samoczynne buforowanie plików w RAMie 1 x SSD SATA 256GB:

4.jpg

Skoro 1 x SSD SATA pozwolił na transfer 2GB/s, to w RAID0 mógłby osiągnąć 4GB/s. Jedynym warunkiem osiągnięcia samoczynnego buforowania jest posiadanie dużej ilości RAM w komputerze oraz wcześniejsze użycie danego pliku.

Posted

Atrybut Wear Leveling Count wskazuje, że pierwszy dysk ma ilość cykli zapisu wszystkich komórkek NAND równą 349, żywotność dysku wynosi 89%. Drugi dysk ma ilość cykli zapisu wszystkich komórkek NAND równą 460, żywotność dysku wynosi 85%. Jak za 60zł za sztukę nie jest źle. Mój Crucial MX100 256GB ma podobne transfery, i są to wartości realne bez cache.

Posted

Różnice w dyskach Crucial M550(Micron M550), MX100, MX200(Micron M600):

1. M550:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

2. MX100:

3. MX200:

Wnioski:

- kości 64Gb w mniejszych pojemnościach wpływają na wydajność zapisu

- kości 20nm mają większą żywotność od kości 16nm

- większa ilość pamięci podręcznej cache wpływa na wydajność zapisu

- bufor w dysku MX200 256GB podnosi żywotność dysku oraz wpływa na polepszenie wydajności zapisu oczywiście w ramach bufora analogicznie jak w dyskach TLC

Kilka uwag technicznych:

- Crucial M550 to dokładnie to samo co Micron M550 (wersja OEM) - dodatkowo Micron M550 wychodził w pojemności 64GB

- Crucial MX200 to dokładnie to samo co Micron M600 (wersja OEM) - dodatkowo Micron M600 wychodził w pojemności 128GB, a odpowiednikiem 250GB jest 256GB i analogicznie 500GB vs 512GB, 1TB vs 1024GB - po prostu zarezerwowano mniej pamięci zapasowej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

- Crucial M4 to dokładnie to samo co Micron RealSSD C400: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

- ADATA SP920(DP910 w wersji OEM) to klon Crucial/Micron M550 z pewnymi zmianami pogarszającymi osiągi, aby otrzymać dysk bardziej ekonomiczny: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]