Jump to content

Windows 7 x64 dla Intel i5-8256u - Whiskey Lake

Recommended Posts

Posted

Witam, 

czy komus udalo sie już zainstalować Windows 7 x64 na laptopie 8. generacji? 
Posiadam HP Pro Book G6 450 (Intel i5-8256u Whiskey Lake) z dodatkowa karta GeForce MX250 do ktorej istnieja sterowniki pod Win7 x64.

Probuje zainstalowac jeden ze zmodyfikowanych obrazow, ale wciaz otrzymuje blad o brakujacych sterownikach CD/DVD mimo, ze autor twierdzi, iz sterowniki USB 3.0 sa w obrazie iso.

Dzieki za pomoc.

1231758868_whiskeylake.PNG.ad68aded2099cc68b8c5fb9de55d0c22.PNG

Posted

Żaden mod Win 7 i Win 8.1 nie zadziała z USB 3.0 Intela. W ogóle na 99% instalacja Win 7 i 8.1 na 8 i 9 gen w laptopach jest niewykonalna. Po pierwsze do instalacji wymagany jest zewnętrzny kontroler USB 3.0, 3.1, C np AsMedia lub Renesas. Jeśli da się zainstalować to i tak prawdopodobnie nie zadziała klawiatura i touchpad, znowu można się posiłkować klawą i myszą na USB z dodatkowego kontrolera, ale jaki sens w laptopie? Kolejna kłoda pod nogi, to zintegrowana grafika Intela. Dla Coffee Lake istnieją tylko modowane eksperymentalne sterowniki i na dodatek ich działanie potwierdzone jest na pełnoprawnych grafikach UHD 630. Bez tego nie da rady zainstalować sterowników grafiki dedykowanej NV i nie zadziała Optimus. W dalszej mniej istotnej perspektywie mogą nie działać sterowniki innych urządzeń, w tym wifi w zależności od sprzętu. A na koniec problem z blokadą aktualizacji. Tak więc Win 7 lub 8.1 w połączeniu z laptopem 8 i 9 gen to zły wybór. Tylko PC z dedykowaną grafiką i płytami na chipsetach Z370, B365, H310C (H310 R.20).

Posted

Spróbuj   tak jak ja robiłem :

Z  sterownikami NV  nie powinno być problemu   z intelem 620  też nie  te moje sterowniki  powinny się zainstalować  ok  (  w razie coś nie tak z nimi by było to ci przerobie ,ale nie powinno być problemu ).

Problem  możesz mieć  z   WiFi  ale  nie koniecznie wszystko zależy jaką kartę masz ? 

Reszta nie powinna stwarzać  problemów  chyba ze sam namieszasz  ( rób  wszystko jak napisałem ) .

Posted

On ma inny podstawowy problem:

1. Ma instalkę ze źle zintegrowanymi sterownikami USB 3.0, czyli nie ma problemu, niech zajrzy tutaj:

2. Chipset odrzuca obsługę USB 3.0 w Win 7 i Win 8.1 - tu pomoże tylko instalacja z dodatkowego kontrolera USB 3.0 lub 3.1 itp - tylko czy w tym laptopie jest taki kontroler lub miejsce na kartę Express Card? - wg tego co widziałem, to nie ma. Jedyna szansa instalacja przez stację dokującą z jej portów USB 3.0

Kontynuując dalej jeśli ma WLAN Intel AC-9560 to może pomarzyć o działającym wifi pod Win 7 czy Win 8.1

Posted

Miejsca na  kontroler na pewno nie ma .

Czy na pewno nie odpali z USB 2 ? powinien ?  a jeżeli nie to  tak jak napisałeś  stacja .

Jeżeli ma  tą kartę WiFi co napisałeś  to nawet nie ma co próbować czegokolwiek  bo  na 100%  system wywali .

Kombinuje  z  NIC_AdapterModel_9260AC_2x2    ="Intel(R) Dual Band Wireless-AC 9260"   bo najbardziej pasują  do  mojej  ale coś jeszcze  źle robię  bo  sieje  błędami  jest już  duży krok do przodu  ale jeszcze nie to co powinno być !.

Mam  jeszcze inny  pomysł  jak tą  instalacje  obejść  ale muszę to przetestować  na razie brak czasu  bo te mądrale za oceanu  mnie cisną  i trzeba na chlebek zarabiać :D.

Na pewno  te wszystkie zabiegi  nie są dla  "  zielonych " i niecierpliwych .

Posted

Tak, wszystko pięknie, ładnie, ale chipsety Intela ogólnie mówiąc wykonane w 14nm technologii nie obsługują sterowników USB 3.0 dla systemów Win 7 i Win 8.1 - ogólnie kiepsko współpracują z tymi systemami. Na tym poziomie już jest wiele przeszkód.