Jump to content
WinClub
Avistel

Problem z dyskami

Recommended Posts

Cześć.

Kupiłem ostatnio dysk SSD 256GB, podłączyłem go, zainstalowałem na nim Windowsa 10 Pro z naszego forum, po czym podpiąłem stary HDD, zrobiłem mu kompletny format i robił jako "duży pendrive". Wszystko śmigało jakieś 3-4 dni bez zarzutu, po czym nagle przy włączaniu komputera, po załadowaniu BIOSa wyrzuca mi komunikat żeby podpiąć nośnik z systemem. Kiedy odepnę HDD (zasilanie) i zostanie sam SSD z systemem to komputer się normalnie włącza, a kiedy podepnę HDD znów (równocześnie z SSD) to znów prosi o nośnik z systemem. O co tu może chodzić? Kolejność bootowania jest jak najbardziej prawidłowa. Potrzebuje pilnie pomocy.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie, był podpięty tylko i wyłącznie SSD. HDD uruchomiłem dopiero, gdy wszystko już śmigało na SSD. Tak jak pisałem, wszystko działało przez 3-4 dni, poinstalowałem już programy itp. i nagle padło.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Avistel napisał:

Wszystko śmigało jakieś 3-4 dni bez zarzutu, po czym nagle przy włączaniu komputera, po załadowaniu BIOSa wyrzuca mi komunikat żeby podpiąć nośnik z systemem.

Zastanówmy się.

1. System zainstalowany na SSD z odpiętym HDD czyli sektor rozruchowy na 100% prawidłowo na dysku SSD.

2. Wszystko działało dobrze przez kilka dni.

3. Problem pojawia się po podłączeniu HDD.

 

Na 90% jakiś problem sprzętowy.

Obydwa dyski to SATA?

Jaki to komputer? - generacja, płyta itp?

Ustawienia biosu?

Jakieś ograniczenia chipsetu? - np w przypadku dysku NVMe lub innych kart rozszerzeń + dysk SATA?

Kabelki SATA? Porty SATA? - wymień kable i zmień porty.

Czy po podłączeniu HDD bios wykrywa obydwa dyski i dobrze identyfikuje we właściwych portach?

10% na problem systemowy.

Uruchamiałeś jakiś system LiveCD (Linux, WinPE) lub jakieś narzędzie bootowalne (Parted Magic, Acronis itp itd)?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi to wygląda na format tylko partycji widocznych pod windowsem na hdd. Przy instalacji system tworzy też partycje, które nie są montowane. Sprawdź czy nie zostały one na hdd (np. za pomocą minitool partition wizard - nie będą miały przypisanych liter). W biosie lub uefi sprawdź kolejność rozruchu, pewnie masz przestawione na start z hdd, po zmianie na ssd powinien system normalnie ruszyć. 

Tak to wygląda przy GPT (zaznaczyłem partycje, o których pisałem)

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem rozwiązany. Po prostu przeinstalowałem system ponownie i wyczyściłem stary dysk tym razem na etapie instalowania windowsa na SSD. Usunąłem wszystkie partycje z obu dysków i utworzyłem nowe. Poprzednio do czyszczenia dysku i tworzenia partycji użyłem programu Rufus, który potem usunąłem, może to było przyczyną, w każdym bądź razie stało się to po aktualizacji do wersji 1809, którą już mam teraz zainstalowaną i wszystko jest jak trzeba. Dzięki za wszelką pomoc, temat do zamknięcia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po co 1809 jak jest 1903 nowsza wersja z lipcowym uaktualeniem?

Uefi się stosuje jak masz dysk powyżej 2 TB . i minimum 2 systemy . Jak jeden to MBR na CMOS bynajmniej ja tak mam.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Avistel napisał:

Wiem, że jest 1903, ale jak na razie nie wyskakuje mi możliwość aktualizacji na tą wersję, chyba że mogę to jakoś wymusić? 

Pobierasz przez Media creation tool, zapisujesz na dysku, wypakowujesz na np. dysku d nie na c i klikasz dwa razy na setup.exe i aktualizujesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro nie ma z WU opcji aktualizacji do 1903, to może znaczyć, że jego sprzęt nie jest gotowy na tą edycję, gdyż nie posiada sterowników lub możliwe są inne błędy. Jak jest różnica w użytkowaniu 1809 a 1903? - żadna, natomiast telemetria "na plus" w 1903. :L

3 godziny temu, Jakub napisał:

Uefi się stosuje jak masz dysk powyżej 2 TB

Proszę o rzeczowe i precyzyjne sformułowania. Nie UEFI o tym decyduje tylko konkretnie GPT.

3 godziny temu, Jakub napisał:

i minimum 2 systemy

To akurat nie ma żadnego znaczenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information