Asmar Posted July 3, 2019 Report Posted July 3, 2019 Witam jestem tu nowy więc nie mam pojęcia czy to właściwy dział na takie tematy jeżeli nie to z góry przepraszam, a teraz przejdę do mojego problemu . stworzyłem bootowalny pendrive według tego poradnika jednak nowo zakupiony dysk ssd po zainstalowaniu na nim systemu windows 7 wywalał bluescreen przy próbie włączania się komputera, dlatego przy następnej próbie zainstalowania jeszcze raz tej kopii systemu sformatowalem wszystkie dyski i ponownie wybrałem nowy dysk ssd jednak wynik był ten sam . Stwierdziłem że jest to wina kopii windowsa jaką posiadałem więc zaopatrzyłem się w inną . Następnie powtórzyłem cały proces i tym razem wyskoczył mi błąd "A Required CD-DVD Drive Device Driver is Missing" a więc po raz kolejny sięgnąłem po poradnik w internecie i zrobiłem identycznie jak Pan na tym filmie instruktażowym : Jednak i tym razem wyrósł inny problem . Faktycznie to zadziałało i mógłbym zainstalować mój system z pendriva jednak tym razem mój dysk SSD nie został wykryty i miałem możliwość zainstalowania systemu jedynie na "starym" dysku HDD jednak tej opcji nawet nie biorę pod uwagę ponieważ nie po to zaopatrzyłem się w nowy dysk SSD . Dodam że DYSk jest bez problemu wykrywany przez BIOS . Stwierdziłem że się nie poddam i spróbuję jeszcze zrobić coś innego więc użyłem programu "ASUS EZ installer " jednak powstał problem który zlikwidowałem problem na filmiku wyżej . Więc postanowiłem że zrobię tak . Użyję programu "ASUS EZ INSTALLER" windowsa przerzuce na pendrive i następnie użyję programu WindowsImageTool jednak i tym razem gdy już system nie miał problemu z zainstalowaniem systemu w dalszym ciągu nie widzi DYSKU SSD . Dodam że Bios cały czas go wykrywa bez problemu również odłączyłem DYSK HDD który wykrywa za każdym razem, piszę do was z wielką nadzieją i mam nadzieje że ktoś z was wpadnie na pomysł jak to "cholerstwo" za przeproszeniem zainstalować poprawnie na moim nowym dysku SSD INTEL 760 P 256 GB . Dodam że moja płyta głowna to Płyta główna Gigabyte GA-Z270-Gaming K3 . Quote
Widzior Posted July 3, 2019 Report Posted July 3, 2019 Jeśli instalujesz windowsa mając podpięte kilka dysków, to gratuluję, lepiej daj to komuś, kto wie co robić. Dwa - kupiłeś dysk PCI-E NVMe M.2 i chcesz na nim zainstalować Win7...do którego pewnie nie ma sterowników, no chyba że to jest to - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Poza tym, żeby zainstalować Win7 na NVMe, potrzebne są zintegrowane 2 poprawki. Wszystko jest opisane na forum. Quote
Asmar Posted July 3, 2019 Author Report Posted July 3, 2019 1 minutę temu, Widzior napisał: Jeśli instalujesz windowsa mając podpięte kilka dysków, to gratuluję, lepiej daj to komuś, kto wie co robić. Dwa - kupiłeś dysk PCI-E NVMe M.2 i chcesz na nim zainstalować Win7...do którego nie ma sterowników. Powodzenia. Przecież napisałem że odłączyłem dyski . Nie musisz się wywyższać bo nie każdy spędził lata przed komputerem i niektórzy nie muszą być tak obeznani w temacie jak Ty ale pragną się rozwijać i pod tym względem . Skoro Windows 7 nie posiada sterownikow do zainstalowania systemu na DYSKU M2 , wystarczyło napisać abym zaopatrzył się w Windowsa 10 i tyle . Quote
Widzior Posted July 3, 2019 Report Posted July 3, 2019 Edytowałem post wyżej. Na forum są mody Win7, choćby od admina MrT, które już posiadają dodane te poprawki, ale trzeba też do obrazu dodać stery do dysku NVMe. Napisałem, żebyś dał to komuś, co się zna, bo instalacja Win7 na NVMe to problematyczna sprawa. Jest też sposób z podmianą instalatora na tego z Win10, to pomaga na czas instalacji, potem przy 1szym uruchamianiu systemu może być różnie - P.S. Użyj MSI Smart Tool, nieważne że masz płytę Gigabyte, i tam powinny być stery i do USB 3.0, i do NVMe. Prawdopodobnie ten program dodaje też te dwie wymagane poprawki do obrazu Win7. Programik od Gigabyte z tego co pamiętam działa prawidłowo tylko na Win10. Quote
bison616 Posted July 3, 2019 Report Posted July 3, 2019 Masz dwa wyjścia. 1. Przygotować lub ściągnąć win7 z dodanymi sterownikami pod obsługę tej płyty głównej 2. Zainstalować win8 lub wyżej Tak jak mówił Ci wcześniej, wszystko masz opisane na forum, jak sobie poradzić. Poszukaj dokłanie, to nie boli. Quote
Jakub Posted July 3, 2019 Report Posted July 3, 2019 Podmień pliki install.wim z 7 i wklej na gotowym penie od 10. Powinno się udać. Quote
Widzior Posted July 3, 2019 Report Posted July 3, 2019 No przecież podałem mu wyżej ten sposób i link do tematu. Tylko wytłumacz mi, skąd Win7 weźmie ten sterownik w już zainstalowanym systemie? Podmiana instalatora na Win10 to tak, jakby dodać sterownik do boot.wim, ale w install.wim ich nadal nie ma. Ja bym wpierw spróbował z nowym obrazem (polecam od Mr.T z końca 2017, bo to nie krojony mod i nigdy mi problemów nie robił) i MSI Smart Tool. Quote
Recommended Posts