michalrys Posted June 26, 2019 Report Posted June 26, 2019 Witam. Potrzebuję najnowszej kompilacji Windowsa 7. Chcę żeby bootowalny pen działał na usb 3.0. Mam podswietlana klawiaturę i myszke chciałabym aby też działała. 16 gb ram, ddr4, ssd 960 gb sata. Mam i5 7400 i nvidie gtx 1050 ti. Przy starej kompilacji klawiatura i myszka mi się gasila a najnowszego win 10 nie chce chociaż mam licencje. Zależy mi na 64 bitach. Quote
michalrys Posted June 26, 2019 Author Report Posted June 26, 2019 59 minut temu, woj_ani217 napisał: Tu masz opis : Dzięki forumowiczu. Będę miał dziś czas to bardzo chętnie poczytam. Quote
michalrys Posted June 26, 2019 Author Report Posted June 26, 2019 1 godzinę temu, woj_ani217 napisał: Tu masz opis : Tam temat z kaby lake jest wyczyszczony :/ Quote
Nieobecny Posted June 26, 2019 Report Posted June 26, 2019 Godzinę temu, michalrys napisał: Tam temat z kaby lake jest wyczyszczony WTF? michalrys likes this Quote
michalrys Posted June 26, 2019 Author Report Posted June 26, 2019 34 minuty temu, wiktorynek napisał: WTF? Przepraszam. Zauważyłem że jeden link jest sprawny, a jeden nie. Mam zaburzenia świadomości z otępieniem, więc proszę o wybaczenie mojego błędu Quote
Guest Posted June 26, 2019 Report Posted June 26, 2019 5 godzin temu, michalrys napisał: Chcę żeby bootowalny pen działał na usb 3.0. Z win 10 z katalogu sources wywalasz - kasujesz install.esd a z win 7 z katalogu sources kopiujesz do win 10 install.wim i masz " szwagra w kasie dla leniwych " . przygotować paluszka w CMD diskpart list disk select disk # za miast # wpisać nr USB drive,HD. clean create partition primary format fs=ntfs quick active assign exit exit nagrać rufusem i możesz instalować. 6 godzin temu, michalrys napisał: Mam podswietlana klawiaturę i myszke chciałabym aby też działała. A co ma piernik do wiatraka za to odpowiada oprogramowanie producenckie a nie win XXX. 6 godzin temu, michalrys napisał: Mam i5 7400 i nvidie gtx 1050 ti. a masz sterowniki działające pod win 7 ? a ta NVidia to HD czy UHD ? Ja Ci polecam Win 8.1 - poczytaj sobie i tutaj : Quote
michalrys Posted June 26, 2019 Author Report Posted June 26, 2019 13 minut temu, woj_ani217 napisał: Z win 10 z katalogu sources wywalasz - kasujesz install.esd a z win 7 z katalogu sources kopiujesz do win 10 install.wim i masz " szwagra w kasie dla leniwych " . przygotować paluszka w CMD diskpart list disk select disk # za miast # wpisać nr USB drive,HD. clean create partition primary format fs=ntfs quick active assign exit exit nagrać rufusem i możesz instalować. A co ma piernik do wiatraka za to odpowiada oprogramowanie producenckie a nie win XXX. a masz sterowniki działające pod win 7 ? a ta NVidia to HD czy UHD ? Ja Ci polecam Win 8.1 - poczytaj sobie i tutaj : "Z win 10 z katalogu sources wywalasz - kasujesz install.esd a z win 7 z katalogu sources kopiujesz do win 10 install.wim i masz " szwagra w kasie dla leniwych ." Ale dlaczego mam wsadzać coś z 7 do 10? Gdyż ja potrzebuję samej 7? Quote
Guest Posted June 26, 2019 Report Posted June 26, 2019 7 minut temu, michalrys napisał: "Z win 10 z katalogu sources wywalasz - kasujesz install.esd a z win 7 z katalogu sources kopiujesz do win 10 install.wim i masz " szwagra w kasie dla leniwych ." Ale dlaczego mam wsadzać coś z 7 do 10? Gdyż ja potrzebuję samej 7? I tak będziesz miał jak chcesz czyli WIN 7 Quote
michalrys Posted June 26, 2019 Author Report Posted June 26, 2019 1 minutę temu, woj_ani217 napisał: I tak będziesz miał jak chcesz czyli WIN 7 Czyli w install wim się kompresują wszystkie i wszelkie sterowniki, łatki, system itd? Quote
Nieobecny Posted June 26, 2019 Report Posted June 26, 2019 Tak, ale nie mieszaj sobie w głowie. Do 7 gen Kaby Lake i instalacji na SSD SATA wystarczy ci zintegrować sterowniki USB 3.0 - resztę sterowników instalujesz po zainstalowaniu systemu. Jeszcze tylko dodam, że bios ustawiony na Legacy lub w przypadku braku takiej opcji na UEFI-CSM i tablice partycji MBR, czyli bootowalny pendrive przygotowany wg schematu NTFS + BIOS + MBR. michalrys likes this Quote
michalrys Posted June 26, 2019 Author Report Posted June 26, 2019 Teraz, wiktorynek napisał: Tak, ale nie mieszaj sobie w głowie. Do 7 gen Kaby Lake i instalacji na SSD SATA wystarczy ci zintegrować sterowniki USB 3.0 - resztę sterowników instalujesz po zainstalowaniu systemu. Jeszcze tylko dodam, że bios ustawiony na Legacy lub w przypadku braku takiej opcji na UEFI-CSM i tablice partycji MBR, czyli bootowalny pendrive przygotowany wg schematu NTFS + BIOS + MBR. Dziękuję wam za wytłumaczenie i pomoc. Jestem wam bardzo wdzięczny ! Quote
Guest Posted June 26, 2019 Report Posted June 26, 2019 Tak jak Ci odp... wiktorynek ja Ci podałem " ekspresowy " sposób a jest ich kilka spróbuj jak chcesz - " jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz " ! jak zrobisz to z dziesięć razy to będziesz to umiał jak pacierz. Quote
michalrys Posted June 26, 2019 Author Report Posted June 26, 2019 Wgram programem z tematu do iso te stery i przełożę ten install.wim. Nie chce mi się kombinować jak mam jak na tacy Quote
Guest Posted June 26, 2019 Report Posted June 26, 2019 3 minuty temu, michalrys napisał: Wgram programem z tematu do iso te stery i przełożę ten install.wim. Nie chce mi się kombinować jak mam jak na tacy Rób jak uważasz a jak będzie sukces to będziemy bili Quote
Nieobecny Posted June 26, 2019 Report Posted June 26, 2019 25 minut temu, michalrys napisał: Wgram programem z tematu do iso te stery i przełożę ten install.wim Jak zintegrujesz sterowniki, to już nie podmieniaj instalatora. Bez sensu. Szkoda roboty, a jeszcze problemy mogą być, bo to narzędzie integruje sterowniki do install.wim i do boot.wim Instalator z Win 10 to jest ostateczność stosowana głównie w przypadku SSD NVMe bez sterowników. michalrys likes this Quote
michalrys Posted June 27, 2019 Author Report Posted June 27, 2019 12 godzin temu, wiktorynek napisał: Jak zintegrujesz sterowniki, to już nie podmieniaj instalatora. Bez sensu. Szkoda roboty, a jeszcze problemy mogą być, bo to narzędzie integruje sterowniki do install.wim i do boot.wim Instalator z Win 10 to jest ostateczność stosowana głównie w przypadku SSD NVMe bez sterowników. 12 godzin temu, woj_ani217 napisał: Rób jak uważasz a jak będzie sukces to będziemy bili Windows 7 Ultimate SP1 x64 już na mojej maszynie !! dzięki :) !! Ale teraz mam problem, zgubiłem klucz w domu, a szukam go od wczoraj. Aktywator by daz nie działa, jaki aktywator możecie mi polecić pod tą wersję win 7? Quote
Nieobecny Posted June 27, 2019 Report Posted June 27, 2019 Dokładnie. Chyba że zainstalowałeś sobie Ultimate na GPT, wtedy czeka cię format, bo aktywator by Daz aktywuje tylko na MBR, a z kolei Ultimate nie można aktywować za pomocą KMS. Quote
michalrys Posted July 3, 2019 Author Report Posted July 3, 2019 W dniu 27.06.2019 o 14:38, wiktorynek napisał: Dokładnie. Chyba że zainstalowałeś sobie Ultimate na GPT, wtedy czeka cię format, bo aktywator by Daz aktywuje tylko na MBR, a z kolei Ultimate nie można aktywować za pomocą KMS. Nie zainstalowałem na GPT bo patrzałem przy rufusie i było MBR. Jest już wszystko w porządku. Dzięki chłopy. Temat można zamknąć. Mam nadzieję, że komuś pomoże. Quote
Recommended Posts