Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Potrzebuję najnowszej kompilacji Windowsa 7. Chcę żeby bootowalny pen działał na usb 3.0. Mam podswietlana klawiaturę i myszke chciałabym aby też działała. 16 gb ram,  ddr4, ssd 960 gb sata. Mam i5 7400 i nvidie gtx 1050 ti. Przy starej kompilacji klawiatura i myszka mi się gasila a najnowszego win 10 nie chce chociaż mam licencje. Zależy mi na 64 bitach. 

Posted
34 minuty temu, wiktorynek napisał:

WTF?

Przepraszam. Zauważyłem że jeden link jest sprawny, a jeden nie. Mam zaburzenia świadomości z otępieniem, więc proszę o wybaczenie mojego błędu ;)

Posted
5 godzin temu, michalrys napisał:

Chcę żeby bootowalny pen działał na usb 3.0. 

Z win 10  z katalogu  sources   wywalasz - kasujesz   install.esd   a  z win 7  z katalogu  sources   kopiujesz do  win  10  install.wim    i masz  "  szwagra w kasie  dla leniwych " .

przygotować paluszka  w CMD 

diskpart
list disk
select disk #   za miast #  wpisać nr USB drive,HD.
clean
create partition primary
format fs=ntfs quick   
active
assign
exit
exit

nagrać rufusem  i możesz instalować.

6 godzin temu, michalrys napisał:

Mam podswietlana klawiaturę i myszke chciałabym aby też działała.  

A co ma piernik do wiatraka  za to odpowiada oprogramowanie producenckie  a nie win XXX.

6 godzin temu, michalrys napisał:

Mam i5 7400 i nvidie gtx 1050 ti. 

a masz sterowniki działające   pod win 7 ?

a ta  NVidia  to HD czy UHD ?

Ja  Ci polecam Win 8.1  -  poczytaj sobie i tutaj  :

Posted
13 minut temu, woj_ani217 napisał:

Z win 10  z katalogu  sources   wywalasz - kasujesz   install.esd   a  z win 7  z katalogu  sources   kopiujesz do  win  10  install.wim    i masz  "  szwagra w kasie  dla leniwych " .

przygotować paluszka  w CMD 

diskpart
list disk
select disk #   za miast #  wpisać nr USB drive,HD.
clean
create partition primary
format fs=ntfs quick   
active
assign
exit
exit

nagrać rufusem  i możesz instalować.

A co ma piernik do wiatraka  za to odpowiada oprogramowanie producenckie  a nie win XXX.

a masz sterowniki działające   pod win 7 ?

a ta  NVidia  to HD czy UHD ?

Ja  Ci polecam Win 8.1  -  poczytaj sobie i tutaj  :

"Z win 10  z katalogu  sources   wywalasz - kasujesz   install.esd   a  z win 7  z katalogu  sources   kopiujesz do  win  10  install.wim    i masz  "  szwagra w kasie  dla leniwych ."

Ale dlaczego mam wsadzać coś z 7 do 10? Gdyż ja potrzebuję samej 7?

Posted
7 minut temu, michalrys napisał:

"Z win 10  z katalogu  sources   wywalasz - kasujesz   install.esd   a  z win 7  z katalogu  sources   kopiujesz do  win  10  install.wim    i masz  "  szwagra w kasie  dla leniwych ."

Ale dlaczego mam wsadzać coś z 7 do 10? Gdyż ja potrzebuję samej 7?

I  tak będziesz miał jak chcesz czyli WIN 7 

Posted

Tak, ale nie mieszaj sobie w głowie. Do 7 gen Kaby Lake i instalacji na SSD SATA wystarczy ci zintegrować sterowniki USB 3.0 - resztę sterowników instalujesz po zainstalowaniu systemu. Jeszcze tylko dodam, że bios ustawiony na Legacy lub w przypadku braku takiej opcji na UEFI-CSM i tablice partycji MBR, czyli bootowalny pendrive przygotowany wg schematu NTFS + BIOS + MBR.

michalrys likes this
Posted
Teraz, wiktorynek napisał:

Tak, ale nie mieszaj sobie w głowie. Do 7 gen Kaby Lake i instalacji na SSD SATA wystarczy ci zintegrować sterowniki USB 3.0 - resztę sterowników instalujesz po zainstalowaniu systemu. Jeszcze tylko dodam, że bios ustawiony na Legacy lub w przypadku braku takiej opcji na UEFI-CSM i tablice partycji MBR, czyli bootowalny pendrive przygotowany wg schematu NTFS + BIOS + MBR.

Dziękuję wam za wytłumaczenie i pomoc. Jestem wam bardzo wdzięczny :) !

Posted

Tak jak Ci  odp... wiktorynek   ja Ci  podałem  " ekspresowy " sposób a jest ich  kilka  spróbuj  jak chcesz - " jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz "  !   jak zrobisz to z dziesięć razy to będziesz to umiał jak pacierz.

Posted
3 minuty temu, michalrys napisał:

Wgram programem z tematu do iso te stery i przełożę ten install.wim. Nie chce mi się kombinować jak mam jak na tacy :)

Rób jak uważasz  a jak będzie sukces to będziemy bili  :OL

Posted
25 minut temu, michalrys napisał:

Wgram programem z tematu do iso te stery i przełożę ten install.wim

Jak zintegrujesz sterowniki, to już nie podmieniaj instalatora. Bez sensu. Szkoda roboty, a jeszcze problemy mogą być, bo to narzędzie integruje sterowniki do install.wim i do boot.wim Instalator z Win 10 to jest ostateczność stosowana głównie w przypadku SSD NVMe bez sterowników.

michalrys likes this
Posted
12 godzin temu, wiktorynek napisał:

Jak zintegrujesz sterowniki, to już nie podmieniaj instalatora. Bez sensu. Szkoda roboty, a jeszcze problemy mogą być, bo to narzędzie integruje sterowniki do install.wim i do boot.wim Instalator z Win 10 to jest ostateczność stosowana głównie w przypadku SSD NVMe bez sterowników.

12 godzin temu, woj_ani217 napisał:

Rób jak uważasz  a jak będzie sukces to będziemy bili  :OL

Windows 7 Ultimate SP1 x64 już na mojej maszynie !! dzięki :) !! Ale teraz mam problem, zgubiłem klucz w domu, a szukam go od wczoraj. Aktywator by daz nie działa, jaki aktywator możecie mi polecić pod tą wersję win 7?

Posted
W dniu 27.06.2019 o 14:38, wiktorynek napisał:

:lol:Dokładnie. Chyba że zainstalowałeś sobie Ultimate na GPT, wtedy czeka cię format, bo aktywator by Daz aktywuje tylko na MBR, a z kolei Ultimate nie można aktywować za pomocą KMS.

Nie zainstalowałem na GPT bo patrzałem przy rufusie i było MBR. Jest już wszystko w porządku. Dzięki chłopy. Temat można zamknąć. Mam nadzieję, że komuś pomoże. :)