VACek Posted March 4, 2019 Report Share Posted March 4, 2019 VHD czyli jak ułatwić sobie życie Wersja: Legacy 1. VHD (opis, działanie, różnice) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 6. VHD ( podsumowanie) Dyski Wirtualne (VHD) to mega alternatywa dla osób które lubią testować przeróżne modyfikacje systemów Windows, dzięki czemu zaoszczędzą sporo czasu na „formatach” które czekały by ich przy klasycznej metodzie instalacji systemu. Z własnego doświadczenia zauważyłem że wydajność systemu zbootowanego na fizycznym komputerze z dysku VHD jest niemal identyczna (różnica błędu pomiarowego) jak z dysku fizycznego. Dzięki VHD możemy mieć sporą ilość systemów bo nie ogranicza nas MBR. Warto wspomnieć że na dyskach VHD jest możliwość instalacji systemów z tablicą partycji GPT lub MBR, kwestia zainicjowania dysku, a także ustawień w danym programie. m4s, blazejwiecha, Bananoffy1337 and 10 others like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SivajGaming Posted March 4, 2019 Report Share Posted March 4, 2019 Przyda się dawid0093 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted March 17, 2019 Report Share Posted March 17, 2019 Przetestowałem eksport VHD na dysk fizyczny za pomocą programu VHD2disk portable. Rewelacja. Instalujemy sobie system na maszynie wirtualnej(ja wykorzystałem VirtualBox). Rozmiar partycji ustawiony na VB, będzie potem sklonowany na dysk. Oczywiście rozszerzamy do pojemności całego dysku lub rozmiaru jaki chcemy mieć na pierwszej partycji. Tu warto zwrócić uwagę podczas instalowania systemu na maszynie wirtualnej, że możemy pozbyć się małej partycji systemowej, bo później już tego nie zrobimy. System konfigurujemy tak jak chcemy i instalujemy co chcemy - aktualizacje, dodatki do systemu, programy, gry itp. Nie instalujemy żadnych sterowników, ani nie aktywujemy systemu. Jeśli mamy już wszystko gotowe, to możemy przystąpić do przeniesienia systemu na dysk fizyczny. W tym celu wyłączamy maszynę wirtualną, uruchamiamy program VHD2disk, wskazujemy lokalizację pliku VHD, wskazujemy dysk na którym ma być zainstalowany system i rozpoczynamy klonowanie. U mnie z dysku SSD na dysk SSD podłączony za pomocą przejściówki na USB 3.0 cała operacja zajęła ok 20 sekund. Odpinamy dysk i wkładamy do laptopa lub komputera. Po uruchomieniu system wykrywa nowe urządzenia, po chwili prosi o restart. Restartujemy i po ponownym uruchomieniu mamy gotowy system ze wszystkimi ustawieniami z maszyny wirtualnej. Możemy przystąpić do instalacji sterowników. Uważam, że sposób jest lepszy niż import obrazu systemu z maszyny wirtualnej w postaci wim lub esd, lepszy niż wszelkie sysprepy, audit mode, instalacje zaktualizowanych systemów przez integrację i inne sposoby. Szybciej, pewniej i 100% tak jak mieliśmy na maszynie wirtualnej. Jest to niemal to samo co klon systemu z dysku fizycznego na drugi dysk fizyczny. Jedyna wada w przypadku udostępniania takiego systemu w postaci VHD, to rozmiar. Coś za coś. Nie ma sposobu idealnego. m4s likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P1O Posted March 17, 2019 Report Share Posted March 17, 2019 VHD daje się skompresować, choć i tak nie uzyskamy rozmiaru DVD, jednak zawsze coś. Biorąc pod uwagę rozmiary i ceny dzisiejszych nośników USB, rozmiar nie robi wrażenia. Można przygotować sobie system w wersji Home i w przypadku konieczności instalacji Pro - wpisać tylko klucz Generic Pro, a potem swój własny. Faktycznie gorzej jest z udostępnieniem online. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted March 17, 2019 Report Share Posted March 17, 2019 Tak, tylko o udostępnieniu na jakimś hostingu myślałem. Muszę sprawdzić jaki jest maksymalny stopień kompresji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4s Posted March 17, 2019 Report Share Posted March 17, 2019 CloneVDI kompresuje pliki VDI a czy pliki VHD ? Nigdy nie testowałem, warto sprawdzić. Czasami jest duży uzysk.Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
R95K Posted March 17, 2019 Report Share Posted March 17, 2019 Świetny poradnik! Myślę, że mi się przyda W tamtym tygodniu zacząłem się bawić w instalowanie systemów w VirtualBOX, ale o przenoszeniu systemu z dysku fizycznego do VHD i z VHD na dysk fizyczny to dowiedziałem się dopiero teraz czytając ten poradnik Bardzo przydatna opcja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted March 26, 2019 Report Share Posted March 26, 2019 VHDX będący na jednym dysku fizycznym nie może mieć transferów wyższych niż fizyczne możliwości dysku, bo to po prostu niemożliwe. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ja różnic nie widzę, a mierzenie transferu wewnętrznego jest złudne, ponieważ RAM buforuje pliki z wyprzedzeniem i polepsza transfer. Pomijam już różnice wynikające z budowy dysków: pamięć cache(ilość) lub jej brak, bufor lub jego brak, budowa kości, rodzaj kości, rodzaj kontrolera, interfejs, firmware. Za dużo zmiennych. Każdy sobie zdaje sprawę, że jedne dyski są lepsze w danym parametrze, a inne na odwrót. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P1O Posted April 2, 2019 Report Share Posted April 2, 2019 Dodam tylko informację, że obrazy VHD nośników USB można tworzyć i odtwarzać za pomocą Rufusa. Tomkoff likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razor1995 Posted May 24, 2019 Report Share Posted May 24, 2019 Jak zainstalować system na VHD mając zbootowany instalator z DVD/USB? Klikamy Shift+F10 w instalatorze, odpala się CMD. Uruchamiamy diskpart: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Następnie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Po utworzeniu dysku wybieramy go i montujemy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Używając Alt+Tab przechodzimy z powrotem do instaklatora, normalnie instalujemy system. Jeśli chcemy ręcznie dodać dysk CHD do boot menu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasik007 Posted October 22, 2019 Report Share Posted October 22, 2019 Witam zaczynam zabawe z vhd i tak tworze vhd (wystarczy tym co jest w systemie) pozniej odpalam instalke win install.exe i instaluje go ma tym virtualnym i to wszystkovtak? podczas uruchamiania bedzie do wyboru 2 systemy dobrze to rozumiem? potem jak chce usunac ten dysk vhd wraz z 2 systemem to?? Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nudzija Posted October 22, 2019 Report Share Posted October 22, 2019 4 godziny temu, sasik007 napisał: Witam zaczynam zabawe z vhd i tak tworze vhd (wystarczy tym co jest w systemie) pozniej odpalam instalke win install.exe i instaluje go ma tym virtualnym i to wszystkovtak? podczas uruchamiania bedzie do wyboru 2 systemy dobrze to rozumiem? potem jak chce usunac ten dysk vhd wraz z 2 systemem to?? Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka zainstaluj na vhd w virtualbox i podepnij do boot menu programem z pierwszego postu, jak nie będziesz już porzebować to odepniesz sobie tym programem i usuniesz vhd pozatym wszystko jest napisane w pierwszym poście i wystarczy przeczytać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razor1995 Posted November 21, 2019 Report Share Posted November 21, 2019 Testowo sprawdziłem na dwóch systemach narzut jaki jest na wydajność przy bootowaniu z VHD. Wyniki są... dziwne Chociaż sprawdzam Windows 10 i Windows 8.1, więc tu jest pewnie tłumaczenie. Windows 10 bootowany normalnie: Windows 8.1 bootowany z VHD: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spirit Posted December 14, 2019 Report Share Posted December 14, 2019 Witam Czy istnieje mozliwość wgrania systemu vhd na samą partycje? bez kasowania innej na tym samym hdd ( np. mam 2 na systemowym i chce tylko na 1 ) czy mozna tylko na cały dysk. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted December 14, 2019 Author Report Share Posted December 14, 2019 26 minut temu, Spirit napisał: Witam Czy istnieje mozliwość wgrania systemu vhd na samą partycje? bez kasowania innej na tym samym hdd ( np. mam 2 na systemowym i chce tylko na 1 ) czy mozna tylko na cały dysk. Pozdrawiam Nie do końca rozumiem ale tak bunio1 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spirit Posted December 15, 2019 Report Share Posted December 15, 2019 To teraz ja nie rozumiem skoro tak to prosze powiedziec jak! Napisze jeszcze raz mam ssd i na nim zrobione 2 partycje na jednej jest system a na 2 np. folder downloads (150gb) Jak zgrywam windowsa to systemowa partycje formatuje i na nia kopiuje plik vhd z windowsem własnie i po uruchomieniu windowsa kaze mi ta druga partycje od nowa utworzyć czyli ja tez formatuje.Może trzeba gdzies w programie wpisać litere patrycij prosze napisać jak tak można, to w którym mjescu Pozdrawiam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted December 15, 2019 Author Report Share Posted December 15, 2019 Dziwna sprawa, partycję "Download" zostawiasz, a partycję na którą kopiujesz system vhd usuwasz i na nieprzydzielone miejsce przenosisz. Aha i obszar na który przenosisz musi być większy niż ten przydzielony w vhd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spirit Posted December 15, 2019 Report Share Posted December 15, 2019 Ok dzieki za odpowiedz ,będe dalej próbowac Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
podlos Posted November 14, 2020 Report Share Posted November 14, 2020 Wróciłem do tematu. Jak dodam przez komendę bcdboot /Windows normalnie mi czyta z vhd. Jak dodam przez vhd manager to w menu bootowania czyta mi go jakoś inaczej jest logo vhd zamiast windowsa i w ogóle nie startuje, od razu reset. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted November 15, 2020 Author Report Share Posted November 15, 2020 14 minut temu, podlos napisał: Wróciłem do tematu. Jak dodam przez komendę bcdboot /Windows normalnie mi czyta z vhd. Jak dodam przez vhd manager to w menu bootowania czyta mi go jakoś inaczej jest logo vhd zamiast windowsa i w ogóle nie startuje, od razu reset. Dziwne, zawsze też możesz dodać za pomocą EasyBCD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
podlos Posted November 15, 2020 Report Share Posted November 15, 2020 6 minut temu, M4T napisał: Dziwne, zawsze też możesz dodać za pomocą EasyBCD No dziwne bo sprawdziłem teraz na EasyBCD i działa. Ale jak na tym działa to vhd manager mi już nie potrzebny. Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted November 19, 2020 Author Report Share Posted November 19, 2020 Aktualizacja. Windows 7 w wersjach: - Ultimate, - Enterprise, - POSReady (embedded). Nie wymagają potrzeby przerabiania pliku "SYSTEM" oraz edycji rejestru. Także miłej zabawy JanKo6 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RAFAKU Posted December 7, 2020 Report Share Posted December 7, 2020 Witam. Mam taki eksperyment myślowy: - uruchamiam Windows 10 x64 - nazwijmy go stary - tworzę dysk VHD w windowsowskim programie do partycjonowania "Zarządzanie dyskami" - umieszczam go na partycji systemowej w folderze VHDs - wyłączam komputer - do portu USB podłączam pendriva, na którym mam instalkę Windows 10 x64 - włączam komputer - start przez UEFI (!) - wybieram boot z podpiętego pendriva, startuje instalacja - przy wyborze miejsca instalacji podpinam z linii komend dysk VHD i na nim instaluję system OK, przy starcie mam do wyboru obydwa systemy, obydwa działają jak należy. I teraz UWAGA: Wpada mi do głowy pomysł: a gdyby tak uruchomić stary system, na nim uruchomić VirtualBoxa i podpiąć pod VB nowy system z VHD i korzystać z niego jako maszyny wirtualnej... ALE zachowując możliwość bootowania tradycyjnego... Wykonalne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted December 8, 2020 Author Report Share Posted December 8, 2020 7 godzin temu, RAFAKU napisał: Mam taki eksperyment myślowy: - uruchamiam Windows 10 x64 - nazwijmy go stary - tworzę dysk VHD w windowsowskim programie do partycjonowania "Zarządzanie dyskami" - umieszczam go na partycji systemowej w folderze VHDs - wyłączam komputer - do portu USB podłączam pendriva, na którym mam instalkę Windows 10 x64 - włączam komputer - start przez UEFI (!) - wybieram boot z podpiętego pendriva, startuje instalacja - przy wyborze miejsca instalacji podpinam z linii komend dysk VHD i na nim instaluję system OK, przy starcie mam do wyboru obydwa systemy, obydwa działają jak należy. Instalator Windowsa wykrywa jedynie dyski fizyczne Virtualnych nie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RAFAKU Posted December 8, 2020 Report Share Posted December 8, 2020 wykrywa wykrywa - oczywiście po małej ingerencji.. zainstalowałem tak system standardowym instalatorem Win10 Home x64 20H2 na wcześniej przygotowanym pustym dysku VHD stworzonym systemowym programem do partycji. No to już wyjaśniam: instalator nie widzi oczywiście dysku VHD, nie ma go na liście bo nie wie, że dysk taki istnieje i nie montuje go. Ale od czego jest nieoceniony wiersz poleceń ... SHIFT+F10 -> program diskpart, a w nim polecenie: select vdisk file=C:\VHDs\Windows10.vhd (ścieżka moja) attach vdisk Zamknąć cmd i odświeżyć widok dysków w instalatorze i wybrać nowy dysk wirtualny jako miejsce docelowe dla instalacji systemu, a ostrzeżenie, że system nie może zostać zainstalowany na wybranym dysku należy po prostu zignorować. Sprawdzone działa - mam system Windows 10 Home , który bootuje się w tradycyjny sposób bezpośrednio z VHD. Nie działa mi natomiast próba uruchomienia tego systemu po podmontowaniu tego VHD do VirtualBoxa, a to by była rewolucja - można by sobie modyfikować taki system już po zainstalowaniu bez opuszczania podstawowego środowiska pracy. JanKo6 and VACek like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nudzija Posted December 8, 2020 Report Share Posted December 8, 2020 @RAFAKU ja zawsze instaluje przez virtualbox i podpinam vhd do bootmenu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RAFAKU Posted December 8, 2020 Report Share Posted December 8, 2020 Czy to znaczy że system postawiony na tym VHD możesz uruchomić zarówno bezpośrednio przez włączenie kompa jak i z innego systemu przez VB? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted December 8, 2020 Author Report Share Posted December 8, 2020 1 minutę temu, RAFAKU napisał: Czy to znaczy że system postawiony na tym VHD możesz uruchomić zarówno bezpośrednio przez włączenie kompa jak i z innego systemu przez VB? Jeśli rozumiem co masz na myśli to tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RAFAKU Posted December 8, 2020 Report Share Posted December 8, 2020 Dzięki, przetestuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted December 8, 2020 Author Report Share Posted December 8, 2020 35 minut temu, RAFAKU napisał: Dzięki, przetestuję. Też mnie coś kolega nauczył z tym montowaniem VHD pod instalatorem, dzięki człowiek się uczy całe życie W dniu 7.12.2020 o 17:37, RAFAKU napisał: Wpada mi do głowy pomysł: a gdyby tak uruchomić stary system, na nim uruchomić VirtualBoxa i podpiąć pod VB nowy system z VHD i korzystać z niego jako maszyny wirtualnej... ALE zachowując możliwość bootowania tradycyjnego... Wykonalne? Jeśli znów dobrze zrozumiałem to tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts