Jump to content

Pobór prądu przez poszczególne urządzenia gospodarstwa domowego

Recommended Posts

Posted

Zakupiłem sobie watomierz Green Blue GB202 (specyfikacja i cena: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] )

Więc postanowiłem zrobić test poboru prądu, wszystkich lub też prawie wszystkich urządzeń posiadanych w domu.

Wyniki są dość ogólne i wraz z upływem czasu będę uzupełniał temat :) 

Stawka za kWh w moim przypadku to 0,6zł (60gr)

Jako pierwszy test przeszedł Laptop

Lenovo G700

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Posted

Czekamy na dalsze pomiary. Już nie pamiętam ale mierzyłem bliźniaczym miernikiem czajnik, lodówkę i toster w czasie pracy.

Zadziwił mnie TV 42" LG (jasność 100), PC (i3-3220, 2xHDD,GT640), router UPC + WR1043 i głośniki. W trybie oglądania telewizji przez przeglądarkę sumarycznie pod 140W dobijało czasem. Ale to muszę odświeżyć pomiary jak coś.

Posted
1 minutę temu, BartAcid napisał:

Czekamy na dalsze pomiary. Już nie pamiętam ale mierzyłem bliźniaczym miernikiem czajnik, lodówkę i toster w czasie pracy.

Zadziwił mnie TV 42" LG (jasność 100), PC (i3-3220, 2xHDD,GT640), router UPC + WR1043 i głośniki. W trybie oglądania telewizji przez przeglądarkę sumarycznie pod 140W dobijało czasem. Ale to muszę odświeżyć pomiary jak coś.

Ciesze się że temat zaciekawił i inni chcą dzielić się swoimi pomiarami :)