Jump to content
  • 0

Problem z instalacją windows'a na Kiano Intelect X3 HD

damian5142

Question

Witam Wszystkich :)

Posiadam mały problem z instalacją windowsa na "tablecie" Kiano Intelect X3 HD.

Po ,,nagraniu" obrazu iso na pendriva przez rufusa mam taki problem, iż nie wiem jak zainstalować system (odpalić obraz z pena)...

Screeny zawierają ustawienia biosa etc.

Dziękuje za pomoc i Pozdrawiam.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

15 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Obraz nagrany w GPT/UEFI mam rozumieć na pendrive /
Z podanych screenów wynika to że wcale nie wykrywa pendrive'a masz tylko start systemu z dysku i powłokę EFI.
Dla świętego spokoju wyłącz "Enforce Secure Boot" i sprawdź.

• 0
1 minutę temu, TheStraight napisał:

Obraz nagrany w GPT/UEFI mam rozumieć na pendrive /

Tak dobrze zrozumiałeś :P

6 minut temu, TheStraight napisał:

Z podanych screenów wynika to że wcale nie wykrywa pendrive'a masz tylko start systemu z dysku i powłokę EFI.
Dla świętego spokoju wyłącz "Enforce Secure Boot" i sprawdź. 

Wyłączyłem, lecz dalej w "boot manager" nie wykrywa pendriva...

Lecz za to wykrywa go w "Boot From File"

• 0

Spróbuj tak :)

Plik bootowanie musi być gdzieś w Boot/EFI .. bootx64.efi czy coś takiego :)
Ewentualnie sprawdź czy na obrazie chociażby linuxa wykryje.
Spróbuj też użyć UltraISO zamiast rufusa

• 0
33 minuty temu, TheStraight napisał:

Plik bootowanie musi być gdzieś w Boot/EFI .. bootx64.efi czy coś takiego :)

Odnalazłem podany przez Ciebie plik, lecz po klinieciu na niego sprzęt definitywnie się zawiesił czarny ekran i tyle.

35 minut temu, TheStraight napisał:

Ewentualnie sprawdź czy na obrazie chociażby linuxa wykryje.

Nagrałem linxua jak zasugerowałeś przez UltraISO - i ten sam efekt nie widać pendriva.

• 0

A no tak zapomniałem że to nie komputer a "tablet".
W sumie mój brat ma taki sam "tablet" i wiem jaka to udręka jest ale nigdy nie korciło mnie sprawdzić czy bootuje to coś z usb.
Jak nie chce dać z boota odpal z poziomu Windowsa wybierz nadpisanie instalki a później usuń folder Windows OLD

• 0
20 minut temu, TheStraight napisał:

W sumie mój brat ma taki sam "tablet" i wiem jaka to udręka jest ale nigdy nie korciło mnie sprawdzić czy bootuje to coś z usb.

ta boostuje na pewno bo z 1,5 roku max 2 lata temu zrobiłem instalacje tylko nie wiem juz jak... Pamiętam, że wtedy tez długo się bawiłem z tym, aż w końcu mi to wyszło xD 

• 0

Jaki sprzęt???.

Jeżeli masz możliwość uruchomienia windowsa to weź go zaktualizuj .

Napisz co chcesz zrobić nie za bardzo wiem o co ci chodzi. Jeżeli instalacja nowego systemu to tak.

Cytat

Sposób na instalacje nowego czystego systemu Windows 10 na urządzeniu Kiano Intelect 3HD
================
1. Potrzebne pliki oraz urządzenia:
- pendrive minimum 8 giga
- zasilacz/ kabel micro usb
- działający komputer
- pobieramy program Media Creation Tool 20h2

2. Proces pobierania systemu
Proces pobierania systemu jest bardzo prosty ściągamy plik z linku poniżej, instalujemy na komputerze z Windows uruchamiamy i postępujemy zgodne z komendami tworzymy botowalny pendrive na który program ściągnie mam pliki instalacyjne Windows 10.

3. W naszym kiano przechodzimy do ustawień\ odzyskiwanie i klikamy uruchom ponownie teraz.
Nasz Kiano uruchomi się w trybie wyboru opcji botowania podpinamy nasz pendrive z systemem Windows oraz zasilanie do naszego tabletu. szukamy opcji botowania uefi usb i klikamy enter.

============

Mała uwaga ale ważna.

Po podłączeniu pena do tabletu i uruchomieniu z niego instalacji, wszystko działa do momentu "sprawdzanie ilości wolnego miejsca na dysku". Tablet w tym momencie pokazuje info, że na dysku jest za mało miejsca. Należy przed instalacją włożyć pustą karte sd 8gb z niej będzie korzystał

============
Instalacja Windows się rozpoczyna postępujemy zgodnie z tutorialem instalacji Windows 10 w chwili wybierania dysku do instalacji kasujemy wszystkie partycje (nowo instalowany Windows utworzy sobie swoje)

4. Po procesie instalacji mamy czysty Windows 10 ( jeśli mamy jakiś Windows 10 przypisany do konta microsoft automaczycznie licencja nam się doda) Nie mamy sterowników.

5 instalacja sterowników:
Rozpakowujemy plik ze sterownikami na pendrive lub naszym kiano
Odpalamy na naszym kiano menager urządzeń.
klikamy na nieznane urządzenie i dajemy aktualizuj sterownik
Następnie w nowym oknie mamy wybór automatycznie wyszukaj sterownik lub pozwól mi wybrać klikamy na pozwól mi wybrać.
W oknie które się pojawiło szukamy katalogu głównego do którego rozpakowaliśmy sterowniki z załącznika i klikamy ok sterownik powinien się sam znaleźć po kliknięciu dalej i tak robimy ze wszystkimi urządzeniami.

================
Po instalacji może być coś takiego.
Gdy klikamy na dole w coś to w tablecie jest reakcja u góry jak by był źle skalibrowany.
================
Aby prawidłowo działał dotyk trzeba zainstalować właściwy sterownik. Dotyk : Urządzenie interfejsu HID , Ekran dotykowy zgodny z HID, numer sterownika : 10.0.19041.1 z dnia 21.06.2006r. Microsoft. Instalacja nowego systemu z automatu zapisuje nowszy sterownik, wtedy wszystko działa odwrotnie, góra /dół. Wracając jeszcze do urządzeń audio. Kontrolery dźwięku, wideo i gier , Intel SST Audio Device (WDM) prawidłowy sterownik to 604.10135.2747.5232 , data wydania : 09.08.2015 Intel. Przy nowszych, Kiano nie ujrzy ani głośnika ani mikrofonu, gniazdo słuchawkowe oczywiście też będzie martwe a dźwięk będzie możliwy tylko za pomocą połączenia Bluetooth. Warto mieć te pliki w rezerwie, gdyż nie są one stabilne w systemie i często potrafią zniknąć.
=================