Jump to content
WinClub
srom-otnik

Win JG8.1 Pro x64

Recommended Posts

4 minuty temu, the_naturat_com napisał:

@P4VL0 dlaczego grzeczniej? Wszyscy po kolei pieprzą farmazony, wymądrzają się jeden przez drugiego zamiast przeczytać o co mi chodzi i spróbować pomóc. Włącznie z Tobą.

 

Od zawsze używam modowanych systemów. Najpierw Malcolm, potem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Zawsze jak coś było wyłączone to dało się włączyć. Tu się nie da i to jest błąd. Czy to takie trudne do ogarnięcia?

 

@mbielak012 żadna konfiguracja optymalizacji nie naprawia tego błędu.

PS. Faktycznie mogłeś opacznie to zrozumieć. Zwracam honor.

Dobrze, czyli mam rozumieć że dałeś opcję na nie (to pierwsze okno) i dalej już sobie ustawiłeś czego używasz a czego nie? To o to Ci chodzi? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, the_naturat_com napisał:

@mbielak012 tak. Klikam na tak. Nie działa.

Klikam na nie i włączam wszystko. Nie działa.

Nawet różne kombinacje nie pomagają.

Nie działa udostępnianie plików w sieci domowej.

 

Dobrze, w takim razie źle zrozumiałem. Przepraszam za uniesienie się :)

the_naturat_com likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może być tak, że antywirus (lub inny pakiet zabezpieczający system) blokuje/kasuje skrypty napisane przez Srom-otnika (było już to poruszane w jednym z tematów modów tego autora)

@the_naturat_com - Wnioskując z treści postów zainstalowałeś wersję pełną - a czy włączałeś po instalacji WU i aktualizowałeś system? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@mbielak012 ok, nadmiar testosteronu rozładowany. Było minęło. :)

 

@Franc tak, mam wersję pełną. Antywirus to Avast.

 

Pozostaje pytanie jak to naprawić?

Jak próbuję włączyć strumieniowe przesyłanie plików jest błąd.

Nie da się uruchomić Usługi udostępniania w sieci programu Windows Media Player.

Jest błąd 1068.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Udostępnianie programu Windows Media Player - włącz usługi domyślne w Optymalizatorze Usług + dodatkowo w services.msc usługę Windows Search Automatycznie /opóźnione uruchamianie (jest trwale wyłączona w systemie z uwagi na jej zasobożerny charakter).

Następnie w oknie głównym Windows Media Player, na górnym pasku z lewej strony masz 3 rozwijane polecenia: Organizuj, Strumień i Utwórz listę odtwarzania - rozwiń Strumień, zaznacz:

- zezwalaj na zdalne sterowanie moim odtwarzaczem;

- automatycznie zezwalaj urządzeniom na odtwarzanie moich multimediów

oraz na samym dole:

- więcej opcji przesyłania strumieniowego, a tam w nowym oknie uruchom usługę

Działa na Full i Lite

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

zwracam sie z zapytaniem o nastepujaca rzecz. Mam zainstalowany ten system, odpalam gre, ktora ma jakis tam anticheat i po jakims czasie grania wyrzuca mi ja do pulpitu z komunikatem ze uxtheme.dll wywolal to zamkniecie. Czy jest jakas szansa cos z tym zrobic?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]dzięki. Jesteś wielki. Wystarczyło włączyć Windows Search ( Automatycznie /opóźnione uruchamianie), wtedy poszła usługa udostępniania (dałem też na Automatycznie /opóźnione uruchamianie). Teraz już mogę znów oglądać filmy z lapka na TV. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jednak nie do końca działa wszystko poprawnie. Niby TV widzi udostępnione foldery, ale nie wszystkie pliki. Np w folderze jest 11 plików z filmami, a w TV jest 5. Od czego może to zależeć? Na poprzednim modzie 8.1 wszystko działało poprawnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 10.05.2019 o 21:09, ximarox napisał:

Witam,

zwracam sie z zapytaniem o nastepujaca rzecz. Mam zainstalowany ten system, odpalam gre, ktora ma jakis tam anticheat i po jakims czasie grania wyrzuca mi ja do pulpitu z komunikatem ze uxtheme.dll wywolal to zamkniecie. Czy jest jakas szansa cos z tym zrobic?

 

Ten plik +2 inne dll-e odpowiadają za możliwość uruchamiania obcych skórek. uxtheme.dll jest spatchowany i może dlatego takie jajca wychodzą. Możesz go wyciągnąć z jakiegoś oryginalnego obrazu iso win8.1 x64 i podmienić w system32. Wtedy problem z grą zniknie, ale nie będziesz miał obcych styli...

PZDR

6 godzin temu, the_naturat_com napisał:

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jednak nie do końca działa wszystko poprawnie. Niby TV widzi udostępnione foldery, ale nie wszystkie pliki. Np w folderze jest 11 plików z filmami, a w TV jest 5. Od czego może to zależeć? Na poprzednim modzie 8.1 wszystko działało poprawnie.

Nie wiem, aż taki dobry nie jestem w te klocki. Może format pliku nie jest odpowiedni i TV "widzi" tylko te, które są możliwe do odtworzenia na nim. Jeśli nie to, to brak mi więcej pomysłów. Mówisz, że na poprzednim modzie 8.1 wszystko działało poprawnie - to go zainstaluj w ostateczności. Moja obecna "pełna" wersja 8.1 nie powinna sprawiać żadnych problemów, bo nie ma nic usunięte, wszystkie usługi pozostawione, każdą wyłączoną można włączyć.
 

ximarox likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, srom-otnik napisał:

Ten plik +2 inne dll-e odpowiadają za możliwość uruchamiania obcych skórek. uxtheme.dll jest spatchowany i może dlatego takie jajca wychodzą. Możesz go wyciągnąć z jakiegoś oryginalnego obrazu iso win8.1 x64 i podmienić w system32. Wtedy problem z grą zniknie, ale nie będziesz miał obcych styli...

PZDR

Dziekuje bardzo za szybka odpowiedz, sprobuje tego rozwiazania! 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, srom-otnik napisał:

Nie wiem, aż taki dobry nie jestem w te klocki. Może format pliku nie jest odpowiedni i TV "widzi" tylko te, które są możliwe do odtworzenia na nim. Jeśli nie to, to brak mi więcej pomysłów. Mówisz, że na poprzednim modzie 8.1 wszystko działało poprawnie - to go zainstaluj w ostateczności. Moja obecna "pełna" wersja 8.1 nie powinna sprawiać żadnych problemów, bo nie ma nic usunięte, wszystkie usługi pozostawione, każdą wyłączoną można włączyć.

Widzę, że system nie udostępnia klików mkv. Jeśli nie znajdę przyczyny to chyba będę musiał wrócić, chociaż podoba mi się Twój win..

Wcześniej miałem to:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, the_naturat_com napisał:

Widzę, że system nie udostępnia klików mkv. Jeśli nie znajdę przyczyny to chyba będę musiał wrócić, chociaż podoba mi się Twój win..

 

znalazłem coś na: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

"Windows Media Player

Program Windows Media Player (WMP) jest standardowo wbudowanym w system Windows odtwarzaczem multimedialnym. Narzędzie to, oprócz możliwości odtwarzania filmów i muzyki, ma wbudowany moduł serwera DLNA umożliwiający udostępnianie zgromadzonej na danym komputerze biblioteki multimedialnej innym urządzeniom podłączonym do domowej sieci: pozostałym komputerom, smartfonom, tabletom, telewizorom Smart TV. Serwer DLNA w WMP umożliwia strumieniowy przesył multimedialnych formatów plików standardowo obsługiwanych przez system Windows. Oznacza to, że o ile bez większych problemów można za jego pomocą przesyłać na przykład filmy AVI, MPG, MP4 czy WMV, to już na przykład z popularnym kontenerem Matroska (pliki MKV) Windows Media Player sobie nie poradzi. Podobnie z muzyką, bez problemów przejdzie MP3 czy WMA, ale już wysokiej jakości pliki FLAC - nie. Listę obsługiwanych formatów przez wszystkie wersje programu WMP można znaleźć [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]."

 

Więc chyba mamy odpowiedź na Twój problem.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ale nie chcę korzystać z WMP. Na tamtym systemie włączyłem udostępnianie folderów z filmami i wszystkie były dostępne na TV. Urządzenia podłączone do wspólnej sieci WiFi. Tutaj zrobiłem identycznie i nie widzi mkv. Dlaczego tam TV widział wszystko, a tu nie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Mam pytanko odnośnie zmiany edycji tego systemu na wersję Core. Próbowałem na początku przed instalacją zmienić wpis w "ei.cfg", ale to nic nie dało. Znalazłem opis zmiany edycji za pomocą "Windows Anytime Upgrade" według tego poradnika [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

ale podając mój klucz zaszyty w biosie, otrzymuję informację, że klucz nie jest prawidłowy. Spróbowałem jeszcze jednej porady downgrade z wersji Entreprice do Pro, analogicznie zmieniając wpisy w rejestrze z pro do core, ale też to nic nie dało. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jest na to jakiś sposób?, może zmiana jakiegoś wpisu w samej instalacji oprócz ei.cfg, który nic nie zmienia. Wiem, że są aktywatory, ale fajnie by było móc wykorzystać swój klucz z biosu i mieć wersję Core, mimo ograniczeń funkcji z Pro.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już dobrych kilka lat minęło odkąd na trzech komputerach zainstalowałem modyfikowany system win8.1 x64 JG od Sromotnika i gdyby nie jeden problem to pewnie działały by do dziś. W dwóch komputerach przeinstalowałem już system na niemodowany i został mi ostatni, trzeci komputer do ogarnięcia. Problem który zmusił mnie do tych zmian to zawieszanie z wyrzuceniem do pulpitu w grach Stronghold (Twierdza) i Stronghold Crusader (Twierdza Krzyżowiec) w wersjach pierwotnie wydanych jak i w wersjach HD i Extreme. Gry w trybie single player działają ale wybierając opcję multiplayer gra zawiesza się i wyrzuca do pulpitu.

Na trzech komputerach wystąpił ten problem i może zna ktoś sposób aby się z tym uporać i abym nie musiał przeinstalowywać trzeciego systemu z Sromotnika wersją?
Dodam, że na systemie windows 7x64 od Sromotnika, ten problem nie występuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@admiral754 W jaki sposób i skąd chcesz z tej wersji OS wyciągnąć wersję Core skoro "fizycznie" jej nie ma w obrazie, gdyż nie została "zaimplementowana", zgodnie z opisem autora. To nie jest jak w przypadku M$, że wszystko miałeś na każdym obrazie a jedynie plik definiował co możesz użyć - tej wersji tutaj najzwyczajniej nie ma. Jeżeli koniecznie chcesz wersję Core musisz zadowolić się tą z obrazu 2018.

@kosma Jesteś pewien że to wina systemu? Może antyvir lub firewall blokuje nie pozwalając rozwinąć skrzydeł. Sprawdź też czy na pewno masz wszystkie wymagane przez gre pliki do odpalenia multi. Sam na żadnym z systemów Sromo nie zauważyłem żadnych problemów wynikających z winy systemu, których występowania, twórca nie potwierdziłby w temacie danego OS. Co do samego Stronghold Crusader w wersji HD - co-op po LAN'ie śmigał (PC z systemami JG8.1 Pro 2018 + JG10 Pro 2018 oba w wersjach L lub UL, nie pamiętam już)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - dziękuję za głos w temacie mego problemu. Jestem pewien, że to wina systemu, gdyż na oryginalnym systemie problem nie występuje i sprawdzałem to na dwóch komputerach w różnych konfiguracjach. Porównywałem usługi włączone w systemie windows 7 i windows 8.1, gdyż takimi akurat jednocześnie dysponowałem (oba modowane przez Sromotnika) i po włączeniu kilkunastu usług w 8.1 problem nie ustąpił. Na win8 nie udało mi się uruchomić jedynie usługi "Usługa udostępniania w sieci programu Windows Media Player" gdyż system wyrzucał błąd 1068 ale nie sądzę aby to ta usługa była przyczyną problemu.

Gra Stronghold w wersjach które wymieniłem wyżej, nie wymaga instalacji więc przerzucam je z dysków (komputerów) w te i na zad i żadnych plików nie brakuje. Zresztą gra działa, a wiesza się w chwili wyboru "Gra wieloosobowa". Nic jej też nie blokuje.

W dzienniku zdarzeń tak to wygląda:

- System
   
- Provider
      [ Name] Application Error
   
- EventID 1000
      [ Qualifiers] 0
   
  Level 2
   
  Task 100
   
  Keywords 0x80000000000000
   
- TimeCreated
      [ SystemTime] 2019-06-02T00:24:22.000000000Z
   
  EventRecordID 844
   
  Channel Application
   
  Computer core
   
  Security
- EventData
      Stronghold Crusader HD.exe
      1.0.0.1
      5267b82f
      Stronghold Crusader HD.exe
      1.0.0.1
      5267b82f
      c0000005
      00086862
      9d4
      01d518d97fdb6a57

 

 

Win JG 8.1 Pro x64 od Sromotnika używam od 2014 roku i to jeden z dwóch błędów jakie dotychczas zauważyłem, a drugi który mi akurat nie przeszkadza to wyłączające się samoczynnie przywracanie systemu (pomimo włączenia) z komunikatem błędu:

- System
   
- Provider
      [ Name] VSS
   
- EventID 8193
      [ Qualifiers] 0
   
  Level 2
   
  Task 0
   
  Keywords 0x80000000000000
   
- TimeCreated
      [ SystemTime] 2019-06-02T00:31:57.000000000Z
   
  EventRecordID 850
   
  Channel Application
   
  Computer core
   
  Security
- EventData
      CoCreateInstance
      0x80070422, Nie można uruchomić określonej usługi, ponieważ jest ona wyłączona lub ponieważ nie są włączone skojarzone z nią urządzenia.
      Operacja: Tworzenie wystąpienia serwera VSS

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz starszą wersję moda od Sromotnika to w tę grę nie pograsz - wycięta została usługa "Kopiowanie woluminów w tle" (VSS) i dlatego wyrzuca Ci błąd. W najnowszej wersji autor zostawił ten moduł i gra powinna działać (miałem podobny problem z niektórymi specjalistycznymi programami - nie chciały się instalować z powodu braku tej usługi, obecnie wszystko jest OK)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - wersja którą instalowałem jest z kwietnia 2014 roku i posiada usługę "Kopiowanie woluminów w tle".

Kilka już razy podchodziłem do tego problemu (Stronghold-multiplayer) ale z fiaskiem i stąd konieczność instalowania wersji oryginalnej. Ostał mi się ostatni komputer do przeinstalowania systemu ale zabieram się do tego jak pies do jeża i zajrzałem tutaj zasięgnąć języka, bo może ktoś pokonał ten problem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

System świetny, oprócz jednego, mam wrażenie że tryb dla gier działa nieporwanie. Gdy z PPM wybieram Tryb dla gier nic się nie dzieje. Po jakimś czasie zaczyna mrugać cały ekran ale później wszystko wraca do normalnego trybu (nie włączonego trybu gier). Czy on dobrze u mnie działa? Jak powinien wyglądać tryb dla gier?

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 2.04.2019 o 12:47, mbielak012 napisał:

Podaj config

kolego to jest laptop:

lenovo y580
intel i7 3630QM 

12GB RAM 

SSD 
GTX660m... sory ze tak pozno ;) 

spadek o dobre 30 fps w grach to jest przepaść ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam systemik zainstalowałem na leciwym laptopie, wszystko super fajnie, ale jedna mała rzecz jak włączyć w nim podgląd ukrytych folderów? ( o ile się da ), bo zakładki ( WIDOK ) nigdzie nie widzę, a jest mi to niezbędne  z góry dzięki za odpowiedź

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information