Jump to content
WinClub
srom-otnik

Win JG8.1 Pro x64

Recommended Posts

25 minut temu, rAjsztajm napisał:

Jak zainstalować aktualizacje w wersji lite ? 

Nie raz było pisane- modów "kastratów" nie zaleca się aktualizować - mogą wystąpić błędy podczas tego procesu (np. przy poprawkach do usuniętego składnika systemu), chcesz mieć wszystkie "łatki" w Windowsie - zainstaluj wersję pełną

Poza tym brak jest modułu WU - po co instalowałeś wersję Lite?

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, srom-otnik napisał:

Nie będzie wersji Enterprise miałem juz iso na ukończeniu, ale mi je trafiło. Nie mam teraz czasu robić wszystko od nowa. Nie jest też prawdą, że ta wersja jest wydajniejsza od pro - nonsens. Ma trochę więcej narzędzi i to wszystko. 

i dobrze jedna wersja 8.1 starczy 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, srom-otnik napisał:

Nie będzie wersji Enterprise miałem juz iso na ukończeniu, ale mi je trafiło. Nie mam teraz czasu robić wszystko od nowa. Nie jest też prawdą, że ta wersja jest wydajniejsza od pro - nonsens. Ma trochę więcej narzędzi i to wszystko. 

Wiesz, co ważne że udało Ci się przetestować to i dać znać nam czy jest sens posiadania takiej wersji, bo szczerze też na nią czekałem bo myślałem że fajniejsza będzie. To jest i tak cenna wskazówka, także dzięki :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Avire + co 10-ka ma w sobie ;)

 

Ups, to Ósemka. Może ktoś rozjaśni czy 8.1 też dobrze radzi sobie w zabezpieczeniach?

 

Używałem Avasty, ostatnio Comodo i za namową znajomego dałem sobie spokój z kombajnami nad którymi nie ma kontroli. ehh.

Firewall warto mieć w ruterze ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 1.05.2020 o 15:42, werr napisał:

warto używać wbudowanego Defendera? czy zainstalować jakiś darmowy antywirus?

W tej wersji 'Defender' został usunięty przez [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W dniu 2.05.2020 o 07:58, srom-otnik napisał:

Ja używam tylko Kaspersky Free lub na słabszych sprzętach 360 TS Essential

:biggrin5: Swego czasu, pracownicy Qihoo (360 TS) - oznaczyli plik z wirusem SALITY  >  jako zaufany 

        i dodali do bazy sygnatur antywirusa. 

        Chyba ktoś stracił rozum   :doh:

Ponieważ w tej wersji systemu ''Win 8..1 Pro' usunięto 'Defender', to przy braku router'owego, 

-  polecam Comodo Firewall

Osobiście, NIE-korzystam z żadnego AV - wystarcza mi mój ZDROWY ROZSĄDEK ... 

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 godzin temu, srom-otnik napisał:

Nie został usunięty, tylko wyłączony. Zawsze można go włączyć 

TO po co ten opis ?

W dniu 15.02.2019 o 20:53, srom-otnik napisał:

II. Usunięto

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, jnm napisał:

TO po co ten opis ?

 

Raczej jest logiczny...

 

Dodatkowo wyłączono moduły (dwa pierwsze z poniższej listy można ponownie włączyć w panelu sterowania):

- przeglądarka XPS;

- skanowanie i faksowanie;

- Defender. 

 

XPS i Fax - włączysz w panelu sterowania, defendera niestety nie. Można włączyć kluczem:

 

W kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\services\WinDefend należy zmienić wartość na "Start"=dword:00000002

Zatwierdzić, zrestartować system. Po restarcie usługa Defendera wystartuje automatycznie, utworzy się klucz

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\WinDefend

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, srom-otnik napisał:

XPS i Fax - włączysz w panelu sterowania, defendera niestety nie. Można włączyć kluczem:

 

W kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\services\WinDefend należy zmienić wartość na "Start"=dword:00000002

Zatwierdzić, zrestartować system. Po restarcie usługa Defendera wystartuje automatycznie, utworzy się klucz

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\WinDefend

Tego w opisie to już NIE-napisałeś ... :E

mbielak012 likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minuty temu, srom-otnik napisał:

Teraz napisałem 

Wreszcie ... NIE DLA MNIE, lecz dla tych - co są niestety,  mniej obeznani w temacie ...   B)

jorg35 and mbielak012 like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wgrałem wersję Lite i brakuje mi funkcji faksowanie i skanowanie. Czy można ją przywrócić? Dodam że już próbowałem przez "Włącz lub wyłącz funkcje systemu windows" i się nie udało.

Po za tym używam ESET Internet security i co jakiś czas wyświetla mi komunikat "inicjowanie centrum zabezpieczeń systemu windows nie powiodło się". Czy można z tym coś zrobić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak te komponenty zostały wycięte i o tym się WIE przed instalacją systemu, bo się PRZECZYTAŁO info z 1 strony linku to nie pisze się później takich skarg....  

Instaluj wersję nie-Lite, czyli Full

mbielak012 likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam jeśli to zabrzmiało jak skarga. System bardzo mi się podoba, chciałem tylko zapytać czy istnieje jakaś możliwość zainstalowania ponownie. Żadnych skarg laptop śmiga pięknie.

mbielak012 likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Mam odwieczny problem z MUI. Używam kilku własnościowych programów które wymagają pakietu en-us, zresztą sam wolę system w tym języku. Próbowalem zainstalować przez lpksetup pakiet stąd:  https://pastebin.com/vudi2f3V i próbowalem zainstalować język bezpośrednio z panelu sterowania, zawsze kończy się to komunikatem "instalacja zakonczona niepowodzeniem". Czy jest jakiś sposob na instalowanie pakietów językowych w modyfikowanych systemach?

 

System w wersji Full, od razu po instalacji (system->sterowniki->aktywacja), z domyslną konfiguracją usług. Dodatkowe przywrócenie domyślnej konfiguracji przez "optymalizator uslug" nic nie zmienia. Na wszelki wypadek spróbowalem nawet zainstalować pakiet przed instalacją sterowników, rownież bez zmian, zresztą ten problem mam z każdym modyfikowanym systemem, 8.1 i 10

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zainstalowałem Lite i mam wrażenie że Defender był aktywny podczas pierwszego użytkowania! Musiałem go wyłączyć na pewno jak coś robiłem ;)

 

Pany mam pytanie do tych co już aktywowali 8.1 na nim. Kupiony nowy dell e7240 jako kadłubek z outletu (bo stary 7240 padł). Przełożyłem pamięci, dysk, baterie.

Wgrałem tą 8.1 lite i nie mogę systemu aktywować! Sprzedawca pisał że pod urządzenie jest na pewno przypisany klucz. Podpowiecie jak się dobrać do tej aktywacji windy?

 

Może jeszcze ktoś się wypowie na temat antywira Awira Browser - warto?

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minut temu, pirotaro napisał:

Sprzedawca pisał że pod urządzenie jest na pewno przypisany klucz.

Sprzedawca prawdę ci powie :L 

Mam E7240, sprawdź czy widać klucz z BIOSu tym programem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 

Możliwe że masz klucz do 8.1 Core lub Windows 7. Możesz tez sprawdzić na stronie Della z jakim systemem został dostarczony, podając jego ServiceTag: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (wyświetl konfigurację systemu).

pirotaro likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z konfiguracji niewiele mogę wywnioskować poza wpisem: 619-AEMC : Windows 7 Professional (64Bit Windows 8.1 License, Media)- E nglish,French,German,Dutch,Ita lian.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

 

A ten program wypluł:

ShowKeyPlus - Windows Product Key Information

Product Name:    Windows 8.1 Pro

Product ID:       00260-00000-00001-AA473

Version:    9600.19542 (64-bit OS)

Installed Key:    (25 znaków)

OEM Key:   (25 znaków)

OEM Description:    Win 8.1 RTM Professional OEM:DM
 

Ups!

chyba się udało tym OEM Key (z biusu?)

Edited by pirotaro
dopiska ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ej zadziała ten system na Lenovo Ideapad Z510 (sterowniki) ?

 

 

 

 

EDIT: Sprawdziłem instalując jako drugi system. Działa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
39 minut temu, ilovegta napisał:

Ej zadziała ten system na Lenovo Ideapad Z510 (sterowniki) ?

 

 

 

 

EDIT: Sprawdziłem instalując jako drugi system. Działa.

brawo TY

sam sie pytam i sam sobie odpowiadam , oby takich User wiecej :E

mbielak012 likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information